Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
Στείλε και εσύ τη δική σου ερώτηση κάνοντας κλικ εδώ!
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, η κορούλα μου είναι 3.5 ετών, 100 cm ύψος και 15 κιλά. Θεωρείτε ότι είναι φυσιολογικές οι μετρήσεις για την ηλικία της; Επίσης είχε χαμηλό σίδηρο και πήρε σιρόπι για 2 μήνες. Καθώς δεν τρώει πολύ κρέας ούτε φυλλώδη λαχανικά, μπορείτε να μας πείτε πώς αλλιώς να καλύψουμε τις ανάγκες της σε σίδηρο; Ευχαριστώ”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, να μην ανησυχείς καθόλου για τα σωματομετρικά της κόρης σου. Και το ύψος και το βάρος βρίσκονται στην 50η εκατοστιαία θέση, δηλαδή ακριβώς στη μέση, δεν είναι ούτε πολύ ψηλή αλλά ούτε και κοντή, ούτε πολύ βαριά αλλά ούτε και αδύνατη. Όσον αφορά το σίδηρο, καλό είναι να ξανακάνεις μια εξέταση προκειμένου να δεις αν έχει βελτιωθεί αλλιώς θα χρειαστεί να πάρεις ακόμα για κάποιους μήνες. Πηγές σιδήρου που βρίσκονται στη διατροφή του παιδιού είναι πάρα πολλές όπως για παράδειγμα μπορείς να προτιμήσεις τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα να τρώει κρέας από στρουθοκάμηλο, το οποίο έχει 10 φορές περισσότερο σίδηρο από το μοσχάρι και είναι ένα ενισχυμένο κοτόπουλο με αντίστοιχη γεύση. Επίσης τα αυγά, οι φακές και γενικότερα τα υπόλοιπα κρέατα όπως είναι το βόδι και το χοιρινό μπορούν με διάφορους τρόπους μαγειρέματος να προσθέσουν σίδηρο στη διατροφή του παιδιού. Είναι όμως σημαντικό όλες οι τροφές που έχουν σίδηρο να μη συνοδεύονται από γαλακτοκομικά όπως για παράδειγμα τυριά και γιαούρτια διότι τα γαλακτοκομικά δυσχεραίνουν τη απορρόφηση του σιδήρου όταν βρίσκονται μαζί στο έντερο του μωρού.
Ερώτηση
“Κ. Μαζάνη, διαβάζω τα άρθρα σας συστηματικά και με βοηθάτε πολύ. Το ερώτημα μου είναι το εξής: έχω μία κορούλα 20 μηνών, ενώ είχαμε ένα πολύ πλούσιο διατροφικό πρόγραμμα ξαφνικά όλα έχουν ανατραπεί. Αρνείται να φάει το ο,τιδήποτε πλην του ψωμιού και των γλυκών. Δίνω καθημερινά αγώνα για να την ταΐσω φρούτα ή φαγητό. Θυμώνει, χτυπιέται και με σπρώχνει. Έχω δοκιμάσει τα πάντα ειλικρινά. Τελευταία έχω γονατίσει και πολλές φορές της φωνάζω και μετά νιώθω απαίσια. Δυστυχώς βοήθεια δεν έχω για να μοιραστεί η προσπάθεια. Ανησυχώ διότι και οι κενώσεις της έχουν ψιλοαραιώσει. Ενώ το παιδί ενεργούνταν μέρα παρά μέρα,τώρα έχει δύο μέρες να ενεργηθεί και έχω παρατηρήσει ότι και τα κακάκια της είναι λίγο σκληρά. Τι με συμβουλεύετε να κάνω,να την αφήσω να τρώει ο,τι επιθυμεί προκειμένου να μην είναι νηστική ή να συνεχίσω τις πιεστικές προσπάθειες; Με εκτίμηση, Μαίρη”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη Μαίρη, νομίζω πως είναι η κλασική περίπτωση που ένα μωρό για διάφορους λόγους χειρίζεται τη μαμά του μέσα από τη διατροφή. Παιδιατρικά έτσι όπως περιγράφεις την κατάσταση, το παιδί σου δεν είναι ανόρεχτο ώστε να επέμβω και να κάνουμε κάποιον έλεγχο προκειμένου να δούμε γιατί δεν τρώει αλλά αντίθετα το μωρό σου πεινάει όμως για λόγους τελείως δικούς της προτιμά να τρώει αυτά που της αρέσουν που στην προκειμένη περίπτωση είναι το ψωμί και τα γλυκά τα οποία και τα δύο έχουν γλυκιά γεύση μέσα στο στόμα κατά τη διάρκεια της μάσησης και έχει κάνει παιχνίδι και ανθίσταται στη δική σου προσπάθεια να φάει ο,τιδήποτε άλλο. Εφόσον λοιπόν σε διαβεβαιώνω ότι το παιδί σου δεν έχει πρόβλημα υγείας διότι ουσιαστικά πεινάει, θα πρέπει εσύ με διακριτικό και έξυπνο τρόπο να εκμεταλλευτείς την πείνα του μωρού σου προκειμένου να φάει και άλλα πράγματα και αυτό δεν μπορεί να γίνει με νεύρα και φωνές παρά μόνο με πονηρή συμπεριφορά εκ μέρους σου. Δηλαδή θα πρέπει καταρχάς να εξαφανίσεις από το σπίτι τα γλυκά, το ψωμί και αυτά που ουσιαστικά της αρέσουν και να υπάρχουν τροφές σε μικρή ποσότητα από αυτές που κατά τη γνώμη σου πρέπει να φάει. Βάζεις λοιπόν μικρή ποσότητα τροφής σε ένα τεράστιο πιάτο ώστε να μη μπουχτίζει βλέποντάς το και με διακριτικό τρόπο κάνεις την αδιάφορη, ας σου ζητάει να φάει ο,τιδήποτε άλλο, εσύ να είσαι με κάτι άλλο απασχολημένη και καθώς περνάνε οι ώρες είναι σίγουρο-όπως έχει συμβεί και με τόσα παιδιά με ανάλογα προβλήματα- ότι κάποια στιγμή θα το νικήσει η πείνα και θα αναγκαστεί να φάει αυτά τα οποία εσύ νομίζεις ότι είναι σωστά για τη διατροφή της. Η μέθοδος αυτή είναι πετυχημένη και αναντικατάστατη γιατί έχει δοκιμαστεί σε πάρα πολλά παιδιά με ανάλογη συμπεριφορά. Ο παιδίατρος βασικά μπορεί να βοηθήσει όπως καταλαβαίνεις μόνο εάν ένα παιδί είναι ανόρεχτο και άρα έχει πρόβλημα υγείας και όχι στη διατροφική συμπεριφορά η οποία εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι οι γονείς, η γιαγιά, το τι τροφές υπάρχουν στο σπίτι κλπ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Γιατρέ θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση: ο γιος μου μόλις έγινε 14 μηνών. Γεννήθηκε 3.800 και 54 cm. Στην τελευταία εξέταση που του κάναμε πριν τρεις μέρες διαπιστώσαμε ότι ναι μεν ψήλωσε από 75 πήγε στα 79 cm αλλά έπεσε η καμπύλη στο ύψος. Το βάρος του είναι 11.100. Του κάναμε εξετάσεις αίματος, θυρεοειδή και γενική-καλλιέργεια ούρων και βγήκαν πολύ καλές. Υπάρχει λόγος ανησυχίας επειδή έπεσε στην καμπύλη ύψους;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω από αυτά που περιγράφεις γιατί πρέπει να υπάρχει αυτή η ανησυχία. Το ύψος του παιδιού σου βρίσκεται στην 50η εκατοστιαία θέση, δηλαδή ακριβώς στη μέση και το βάρος του στην 75η εκατοστιαία δηλαδή πάνω από τη μέση. Κατά συνέπεια τα σωματομετρικά του παιδιού σου είναι θα έλεγα σε άριστη κατάσταση. Το γεγονός ότι πήρε τουλάχιστον 4 πόντους το τελευταίο διάστημα δεν πρέπει να σε ανησυχεί έστω και αν έκανε ένα κλικ προς τα κάτω στους πίνακες δεδομένου ότι τα παιδιά έχουν άλματα ανάπτυξης που σημαίνει ότι κάποια στιγμή μπορεί να πέσει το ύψος τους και μετά να το ξαναπάρουν. Παρόλα αυτά έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία και η κληρονομικότητα όσον αφορά το ύψος, δηλαδή τι γίνεται στο περιβάλλον των γονιών, των αδελφών κλπ.
Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη συγχαρητήρια για την τόσο πολύτιμη στήλη σας. Έχω μια κόρη 10 χρόνων η οποία όταν ήταν 5 χρονών βρισκόταν στο νηπιαγωγείο και ήταν άρρωστη από γαστρεντερίτιδα, είχε 39 πυρετό και λιποθύμησε. Η δασκάλα της μας είπε ότι όσο ήταν λιπόθυμη η στάση της ήταν περίεργη δηλαδή είχε πολύ σφιγμένο το στόμα της και σχετικά τεντωμένα τα χέρια της και έτσι η παιδίατρος μας σύστησε να κάνουμε εγκεφαλογράφημα σε παιδονευρολόγο. Έτσι και κάναμε και η εξέταση βγήκε άριστη μας είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι συμβαίνει από ψυχολογικούς λόγους πίεσης. Μετά στα επόμενα χρόνια το έπαθε 3 φορές ακόμη πάλι σε στιγμές που είχε πιεστεί και τώρα λιποθύμησε πάλι πριν μια εβδομάδα ενώ βρισκόταν μέσα σε ένα ιατρείο όπου μου είπε ότι φοβήθηκε. Έγινε εχθές και πλήρης καρδιολογικός έλεγχος όπου όλα βρέθηκαν άριστα. Πιστεύετε ότι πρέπει να κάνω και κάποια άλλη εξέταση; Αυτό που με προβληματίζει επίσης είναι αυτή η σφιγμένη στάση που έχει όταν λιποθυμά. Η προηγούμενη φορά που το είχε ξαναπάθει ήταν πριν 2 χρόνια. Να σας πω επίσης πως έχει γίνει και πρόσφατος αιματολογικός έλεγχος και όλα είναι μια χαρά. Συγνώμη για το μεγάλο μου κείμενο περιμένω την απάντησή σας”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, αυτό το οποίο περιγράφεις φαίνεται ότι έχει την αιτία του σε καθαρά ψυχολογικούς λόγους. Πραγματικά συμβαίνει σε κάποια άτομα, παιδιά αλλά και ενήλικες, και ιδιαίτερα στα κορίτσια, όταν βρίσκονται κάτω από υπερβολικό στρες να χάνουν τις αισθήσεις τους, κάτι σαν λιποθυμία ή να παρουσιάζουν μία εικόνα “υστερίας” κάτι που μοιάζει με επιληπτικές κρίσεις αλλά τελικά μετά από ενδελεχή έλεγχο αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό-εγκεφαλικό υπόστρωμα τύπου επιληψίας αλλά είναι καθαρά από το στρες που υπόκειται ο οργανισμός εκείνη τη στιγμή. Εφόσον έχετε κάνει έναν πλήρη νευρολογικό έλεγχο και αποδεικνύεται ότι δεν έχει κάτι άλλο θα πρέπει να ηρεμήσετε και να ψάξετε να βρείτε εάν υπάρχουν γενικότερα ψυχολογικές αιτίες που στρεσάρουν το παιδί. Εκείνο που περισσότερο θα πρέπει να σας ανησυχεί είναι ότι ένα τέτοιο παιδί ή ακόμα και μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να πάθει αυτή την κρίση σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχουν δίπλα του άτομα να το προστατεύσουν και από την πτώση να χτυπήσει όπως για παράδειγμα εάν βρίσκεται στο δρόμο ή σε ποδήλατο ή σε κούνιες ή στη θάλασσα κ.λπ.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σας για το τελευταίο εμβόλιο της μηνιγγίτιδας για το οποίο τόσα έχουν ακουστεί! Πρέπει ή όχι να το κάνουμε στα παιδιά μας και σε ποια ηλικία;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα είσαι και εσύ μία από αυτές που ρωτούν για το συγκεκριμένο εμβόλιο που αν κατάλαβα καλά είναι το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα β που έχει την εμπορική ονομασία bexsero. Οι συστάσεις αλλά και η προσωπική μου γνώμη είναι ότι το εμβόλιο αυτό πρέπει να γίνεται σε όλα τα παιδιά από την ηλικία των 2 μηνών και πάνω. Οι παρενέργειές του είναι ελάχιστες όπως για παράδειγμα πυρετός για ένα με δύο 24ωρα και σε μερικές περιπτώσεις πόνος στο σημείο που γίνεται η ένεση για ένα με δύο 24ωρα, δηλαδή κάτι που μπορεί να συμβεί και με οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο. Η εφαρμογή του εμβολίου αυτού είναι ουσιαστικά μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα καθώς στην περιοχή μας τα 8 στα 10 περιστατικά μηνιγγίτιδας που εμφανίζονται είναι από τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β ο οποίος καλύπτεται φυσικά από αυτό το εμβόλιο.
Ερώτηση
“Γιατρέ χαίρετε και σας ευχαριστούμε για τις συμβουλές σας. Το παιδί μου είναι 8 μηνών και αγχώνομαι πάρα πολύ για τη διατροφή του. Μέχρι τώρα του φτιάχνω εγώ τα φαγητά του, του δίνω αλεσμένα λαχανικά ή λαχανικά με βοδινό ή κοτόπουλο. Δεν του έχω δοκιμάσει την έτοιμη τροφή. Τώρα όσον αφορά τα φρούτα του δίνω τα έτοιμα βαζάκια της Hipp, ενώ κρέμες αυτές τις frezylac. Η απορία μου είναι εάν τόσο τα προϊόντα της Hipp όσο και της Frezylac είναι πράγματι βιολογικά. Και πώς γίνεται ενώ τα βαζάκια με τα φρούτα αναγράφουν ότι δεν έχουν οποιαδήποτε συντηρητικά εντούτοις διατηρούνται για τόσο καιρό;Από την άλλη δεν έχω θέμα να αλέθω φρέσκα φρούτα αλλά όπως και για τα φρέσκα λαχανικά με ανησυχεί που τα περισσότερα φέρουν φυτοφάρμακα, τα οποία δεν καθαρίζονται και εύκολα. Δυστυχώς στην περιοχή μου δεν έχω πρόσβαση σε βιολογικά προϊόντα. Επειδή θέλω να δώσω το καλύτερο στο παιδί μου όσον αφορά τη διατροφή θα εκτιμούσα ιδιαιτέρως την συμβουλή σας”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς σου δίνω συγχαρητήρια γιατί ασχολείσαι τόσο πολύ και ενδιαφέρεσαι για τη διατροφή του παιδιού σου και από ό,τι φαίνεται το ψάχνεις αρκετά. Είναι κάτι βέβαια που κάνουν αρκετές μανούλες και εγώ προσωπικά που έχω ασχοληθεί αρκετά με τη διατροφή των παιδιών. Η αλήθεια είναι ότι σε γενικές γραμμές το παιδί δεν ζει σε αποστειρωμένο περιβάλλον και δεν είναι σίγουρο ότι μπορούμε να του προσφέρουμε τα πάντα σε ιδανική μορφή δεδομένου ότι ούτε ο αέρας ούτε το νερό που πίνει είναι τελείως καθαρά. Όσον αφορά τα βιολογικά προϊόντα, εάν πραγματικά είναι βιολογικά οπωσδήποτε είναι καλύτερα από τα άλλα. Όμως πάντοτε τίθεται ένα ερώτημα κατά πόσο ένα προϊόν που το αγοράζεις και το πληρώνεις 2 και 3 φορές παραπάνω και το θεωρείς βιολογικό είναι πράγματι έτσι. Ένας από τους λόγους της καχυποψίας είναι ο εξής: βιολογικό πιστοποιείται ένα προϊόν στο οποίο, όπως είπες κι εσύ, δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα. Αν όμως, για παράδειγμα, ένα χωράφι το οποίο βρίσκεται σε έναν κάμπο και θεωρείται βιολογικό, από πάνω περνάνε αεροπλάνα τα οποία προσγειώνονται και απογειώνονται ή υπάρχει δίπλα ένα καμένο βουνό το οποίο με τις βροχές κατεβάζει πληθώρα διοξινών στο χωράφι αλλά και η γύρω περιοχή δεν έχει αποχέτευση και είναι γεμάτη με βόθρους δεν είμαστε 100% σίγουροι για την καθαρότητα του προϊόντος άσχετα με το αν έχει πιστοποίηση και είναι αληθινή ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα για την καλλιέργειά του. Όσον αφορά τα προϊόντα που βρίσκονται στα βαζάκια υπάρχει τεχνολογία για να μη χρησιμοποιούνται συντηρητικά αλλά επειδή η συσκευασία του είναι τέτοια που να μην περιέχει αέρα τα καθιστά ικανά να συντηρούνται μέχρι την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στα προϊόντα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ