Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα! Στείλε και εσύ τη δική σου! Όλα τα θέματα που απασχολούν τους γονείς έχουν απαντήσεις!
Ερώτηση
“Γιατρέ, το μωρό μου είναι 6 μηνών και υπάρχει υπόνοια για δυσανεξία στη λακτόζη (έχει πολλά αέρια, στον ύπνο είναι ανήσυχη, κλωτσάει και εδώ και λίγες μέρες δε θέλει το γάλα, το οποίο είναι χωρίς λακτόζη). Πώς μπορώ να είμαι σίγουρη ότι είναι δυσανεξία;”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς δε μου γράφεις ποιο είναι αυτό το γάλα που πίνει το παιδί σου αυτή τη στιγμή δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορετικής ποιότητας. Εν πάση περιπτώσει, εφόσον υπάρχει υποψία για δυσανεξία ή αλλεργία στο γάλα της αγελάδας θα πρέπει να κάνεις μια εξέταση rash test για να δείτε εάν είστε τυχεροί και ανακαλύψετε ότι πραγματικά υπάρχει αλλεργία σε αυτή την ουσία και σου προτείνω, εφόσον πάντοτε έχετε την υποψία ότι υπάρχει αλλεργία στο γάλα, να δώσεις ένα γάλα υποαλλεργικό και όχι απλώς ελεύθερο λακτόζης όπως είναι για παράδειγμα το Almiron Pepti και αν και με αυτό δεν δεις βελτίωση θα πρέπει να προχωρήσετε στη χορήγηση υπερ-υποαλλεργικού γάλακτος και υπάρχουν 3-4 και θα αποφασίσετε ανάλογα με το τεστ της αλλεργίας που θα κάνετε και με τη βελτίωση ή όχι της κλινικής εικόνας του παιδιού.
Ερώτηση
“Γεια σας, κ. Μαζάνη. Θα ήθελα τη γνώμη σας για το εξής θέμα. Έχω ένα αγοράκι 8 μηνών. Όταν γεννήθηκε δεν του έδινα πιπίλα, ώσπου ανακάλυψε το δάχτυλό του κι άρχισε να το βάζει στο στόμα. Τότε άρχισα να του δίνω και πιπίλα, αλλά την έφτυνε. Ακόμα και τώρα δε θέλει την πιπίλα. Προτιμάει το δάχτυλο. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω, τι μπορώ να κάνω για να περιορίσω να πιπιλάει το δάχτυλό του. Το κάνει και κατά τη διάρκεια της μέρας και όταν θέλει να κοιμηθεί. Σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίζει να κόβει αυτή τη συνήθεια και πώς μπορώ να το βοηθήσω να το πετύχει. Να σας πως, επίσης, ότι κι εγώ σαν παιδί πιπίλαγα το δάχτυλό μου για να κοιμηθώ μέχρι και το δημοτικό. Υπάρχει θέμα κληρονομικότητας σ’ αυτό; Σας ευχαριστώ, Μαίρη”.
Απάντηση
Αγαπητή Μαίρη, παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη επιστημονική άποψη ότι υπάρχει κληρονομικότητα στο πιπίλισμα του δαχτύλου, παρατηρούμε ότι στις οικογένειες που κάποιο πιπιλάει έντονα και για μεγάλο χρονικό διάστημα το δάχτυλό του αντίστοιχα κάποιος από τους γονείς έκανε αντίστοιχα το ίδιο στην παιδική του ηλικία. Παρόλα αυτά καλό είναι το παιδί να μην πιπιλάει ούτε το δάχτυλό του αλλά ούτε και την ξένη πιπίλα για τους λόγους που όλοι ξέρουμε, όπως για παράδειγμα τις συχνές μολύνσεις, ορθοδοντικά προβλήματα κ.λπ. Γενικά, επειδή συστήνουμε μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής να γίνονται προσπάθειες ώστε να κόψει το παιδί αυτή την κακή συνήθεια, πράγμα που θα το αντιμετωπίσεις σε 4-5 μήνες, θα σου πρότεινα να μην μάθει ούτε την ξένη πιπίλα αλλά να κάνεις το εξής προκειμένου να του μειώσεις αυτή τη ευχαρίστηση, δηλαδή κάθε φορά που βάζει το δάχτυλο στο στόμα θα πρέπει να αφιερώνεις χρόνο και να το τραβάς χωρίς αυτό να το κάνεις τιμωρητικά και επιτακτικά ώστε να ερεθίζεις χειρότερα το παιδί αλλά με πολύ ήρεμο και χαμηλών τόνων τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο ξέρουμε ότι το παιδί θα αρχίσει να μειώνει την παραγωγή ενδορφινών που προκαλούνται από το πιπίλισμα και του δημιουργούν ευχαρίστηση και αυτή η δυσαρέσκεια σιγά σιγά θα το κάνει να “αποτοξινωθεί” από το πιπίλισμα μέχρι να το κόψει τελείως. Είναι η καλύτερη μέθοδος που θα μπορούσες να κάνεις αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι δεν θα σου πάρει πολλές μέρες μέχρι να το πετύχεις όπως έχει συμβεί σε πάρα πολλά παιδάκια που η μαμά τους εφάρμοσε αυτό το μέτρο. Εάν επιμένεις τόσο πολύ να μάθει την ξένη πιπίλα θα μπορούσες να βάζεις πάνω της λίγο γάλα προκειμένου να προσελκύσει την όσφρηση και γεύση του παιδιού και να στραφεί προς την πιπίλα και να αφήσει το δάχτυλο. Όπως θα ξέρεις απαγορεύεται να βάλεις οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία πάνω στην πιπίλα και οπωσδήποτε όχι μέλι, το οποίο το χορηγούμε μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Γιατρέ, το κοριτσάκι μου είναι 3,5 χρονών και το πηγαίνω παιδικό σταθμό. Η απόσταση από το σπίτι είναι 100 μ. Δεν έχω αυτοκίνητο και πηγαίνουμε με τα πόδια. Όλοι μου λένε πού το πηγαίνω το παιδί μέσα στο κρύο γιατί μένω στη Δυτική Μακεδονία σε κρύα πόλη το χειμώνα. Τι με συμβουλεύετε;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, σε συμβουλεύω να συνεχίσεις να πηγαίνεις το παιδί σου στον παιδικό σταθμό και όχι μόνο στα 100 μέτρα αλλά σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις. Φυσικά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες θα πρέπει να το ντύνεις με τέτοιο τρόπο που να το προστατεύεις από το κρύο, τη βροχή κλπ. Σε όσους σου λένε να μην το κάνεις παρέπεμψέ τους στο τι κάνουν σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη όπου έχουν πολύ πιο βαρύ χειμώνα από εμάς και αν θα πας θα δεις ότι καθημερινά τα παιδιά τους είναι στους δρόμους, καλά ντυμένα, είτε με τα καροτσάκια τους είτε με τα πόδια και χαίρονται τη φύση. Δυστυχώς εμείς εδώ στην Ελλάδα ακόμα φοβόμαστε μήπως το παιδί κρυώσει και για αυτό κάνουμε αντίθετες πράξεις, δηλαδή τα ντύνουμε υπερβολικά, έχουμε πολύ μεγάλη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι μας, τα σκεπάζουμε με πολλά σκεπάσματα και τελικά φέρνουμε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούμε καθώς όλη αυτή η ζέστη και το υπερβολικό ντύσιμο ρίχνει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού και αρρωσταίνει περισσότερο.
Ερώτηση
“Γεια σας κ Μαζάνη, ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την 21 μηνών κόρη μου. Γεννήθηκε 2590γρ, 47,5 μήκος, περίμετρος κεφ. 32,2, στις 38.2 εβδομάδες. Τώρα είναι 10660 γρ, 86 μήκος κ 45,5 κεφ. Οι ερωτήσεις μου είναι: 1.Πώς βρίσκετε την ανάπτυξή της; 2. Έχει σταματήσει το μπιμπερό από 15 μηνών κ της δίνω του εμπορίου χωρίς λακτόζη, γιατί την φούσκωνε το κανονικό. Πίνει μια κούπα μεγάλη. Είναι αρκετή μαζί με το κίτρινο τυρί που της δίνω κ το γιαουρτάκι advance; 3. Γεννήθηκε με φυσηματάκι στην καρδιά. Η παιδίατρος μας είπε ότι έχει κλείσει. Πότε πρέπει να το εξετάσουμε πάλι από παιδοκαρδιολόγο; Το είχαμε δει κ όταν ήταν 3 μηνών κ μας είχε πει ότι είχαν κλείσει οι δυο απ τις 3 τρυπούλες.4. Πότε πρέπει να κάνει εξετάσεις αίματος;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, όσον αφορά την ανάπτυξή της, το βάρος της βρίσκεται στην 30η εκατοστιαία θέση, δηλαδή είναι μεταξύ της μέσης και της κατώτερης γραμμής, το ύψος της είναι αρκετά ψηλή, καθώς βρίσκεται στην 70η εκατοστιαία θέση αλλά το κεφάλι της είναι στα κατώτερα φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή βρίσκεται στην 30η εκατοστιαία θέση. Βέβαια ανάλογα με τα σωματομετρικά στοιχεία που είχε το παιδί σου κατά τη γέννησή του, πιστεύω ότι βρίσκεται μέσα σε ικανοποιητικά επίπεδα όμως αν πρέπει να παρακολουθήσεις κάτι θα είναι η εξέλιξης της διαμέτρου του κεφαλιού του. Όσον αφορά το γάλα, σύμφωνα με τις νεότερες παιδιατρικές επιστημονικές απόψεις, δεν είναι σωστό να πίνει αυτό που περιγράφεις έστω και χωρίς λακτόζη, καθώς όπως πολλές φορές έχουμε πει, τα παιδιά μέχρι τριών ετών πρέπει να πίνουν τα ειδικά γάλατα νούμερο 3 καθώς σε αυτή την ηλικία δεν θεωρούνται μικροί ενήλικες για να πίνουν το γάλα των μεγάλων. Γι΄αυτό θα σου πρότεινα να διαλέξεις ένα γάλα τρίτης βρεφικής ηλικίας το οποίο είναι πιο μελετημένο για την ηλικία του παιδιού και ίσως να έχει λιγότερα προβλήματα όσον αφορά τα φουσκώματα εφόσον διαλέξεις κάποιο που είναι και ελεύθερο λακτόζης. Για το θέμα του φυσήματος, εάν όλες οι τρυπούλες έχουν κλείσει όπως περιγράφεις δεν χρειάζεται να κάνεις κάποιον ιδιαίτερο έλεγχο παρά αυτόν που προτείνουμε με την έναρξη του παιδικού σταθμού ή των πρώτων τάξεων του δημοτικού. Εάν έχεις κάποια άλλη σύσταση από τον παιδοκαρδιολόγο τότε θα πρέπει να την ακολουθήσεις. Όσον αφορά δε τις εξετάσεις αίματος, μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής κάνουμε ένα μικρό τσεκ απ στα παιδιά αν δεν έχει προκύψει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας που μας επιβάλλει να το κάνουμε πιο νωρίς.
Ερώτηση
“Η κόρη μου γεννήθηκε 1/12/14, 39 εβδομάδων 2950 και 49 εκ. Τώρα που χρόνισε είναι 9 κιλά κ 71 εκ. Υπάρχει πρόβλημα ύψους;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δεν έχει το παιδί σου κανένα πρόβλημα ούτε στο βάρος ούτε στο ύψος. Όταν ένα κοριτσάκι χρονίσει, θα πρέπει να έχει τριπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε άρα το παιδί σου ήδη το έχει κάνει και να έχει πάρει ύψος περίπου 20 εκατοστά από το ύψος της γέννησης πράγμα που και αυτό έχει συμβεί στο δικό σου παιδί.
Ερώτηση
“Είμαι φανατική σας “θαυμάστρια”, ακολουθώ πιστά τις οδηγίες σας. Παρά ταύτα έχω ένα θεματάκι με την κορούλα μου, είναι 4 ετών και το βράδυ-μόνο το βράδυ- θέλει την πιπίλα της για να κοιμηθεί και της την δίνω. Τι να κάνω να την σταματήσει; Της έχω πει για νεράιδες, για τα δοντάκια της αλλά δεν πιάνει τίποτα. Σας είδα πριν μέρες στο Happy day που είπατε να την κόψουμε χαμηλά, να το δοκιμάσω κι αυτό. Πείτε μου τι να κάνω. Σας ευχαριστώ”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, εάν παίρνει την πιπίλα της μόνο για λίγα λεπτά προκειμένου να παρηγορηθεί και να κοιμηθεί τότε θα σου έλεγα ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Εάν όμως την θέλει για πολλή ώρα ή ώρες τότε σίγουρα πρέπει να την σταματήσει. Ένας από τους τρόπους είναι αυτός που είδες με το κόψιμο της πιπίλας, διότι όπου έχει δοκιμαστεί, σχεδόν πάντοτε πετυχαίνει. Ένας άλλος τρόπος είναι να την αφήσεις για λίγα βράδια να κλάψει, κάνοντας υπομονή και μετά από 4-5-6 μέρες θα ξεσυνηθίσει την πιπίλα και θα απαλλαγείς από αυτή την κακιά συνήθεια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ