Site icon TLIFE

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Q&A

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση:
“Γιατρέ γεια σας και ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Έχω ένα αγοράκι τεσσάρων μηνών. Τον Αύγουστο που θα είναι 4,5 θα πάμε διακοπές. Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με τη θάλασσα και το αντηλιακό;”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, σε αυτές τις μικρές ηλικίες δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι και πολύ τα αντηλιακά. Θα πρέπει να το προστατεύεις από τον ήλιο με καπέλο, ομπρέλα, να πηγαίνεις στη θάλασσα πρωί και να φεύγετε πριν τις 12:00 ή το απόγευμα μετά τις 17:30 και να μένετε όσο θέλετε, αφού ο ήλιος δύει. Αν για κάποιο λόγο είναι εκτεθειμένο στον ήλιο και φοβάσαι, μπορείς να του φοράς και ρουχαλάκια που να καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σόμα του. Επίσης, πρέπει να προσεχείς την αφυδάτωση λόγω της υπερβολικής ζέστης και γι’ αυτό να φροντίζεις να καλύπτεται επαρκώς από υγρά, γάλα ή νερό. Στην παραλία να φοράει πάντοτε βρακάκι για να προφυλάσσεται από μολύνσεις, όπως μύκητες από την άμμο κλπ.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα κύριε Μαζάνη. Έχω ένα κοριτσάκι 23 μηνών και έχει κάνει δύο φορές πυρετό από ίωση σε διάστημα ενός μήνα και τη δεύτερη μέρα βγάζει σπυράκια. Είναι φυσιολογικό αυτό; Από εδώ και πέρα όταν έχει πυρετό θα έχει και σπυριά; Κάνει να της δίνω atarax;”

Απάντηση:
Πολλές ιώσεις μετά από έναν πυρετό εμφανίζουν κάποιο εξάνθημα, ενώ άλλες κατά τη διάρκεια του πυρετού μπορεί να εμφανίσουν κοκκινίλες, οι οποίες και καθορίζουν το είδος της λοίμωξης. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που έχει πυρετό θα βγάζει εξάνθημα, εκτός και αν είναι από την υπερβολική ζέστη.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα γιατρέ. Έχω ένα κοριτσάκι 23 μηνών και έχει πάθει δύο φορές ουρολοίμωξη από κολοβακτηρίδιο. Τι μπορεί να φταίει; Θα έχει πάντα τόση ευαισθησία; Μπορώ να κάνω πλύσεις με κάτι φυτικό;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταρχάς θα πρέπει να κάνετε ένα καλό ουρολογικό έλεγχο για να δείτε μήπως και υπάρχει κάποιο ανατομικό πρόβλημα που είναι η αιτία να “λιμνάζουν” τα ουρά και να παθαίνει ουρολοιμώξεις. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει υπερηχογράφημα ουροποιητικού, κυστεοουρηθρογραφία και σπινθηρογράφημα. Αν διαπιστωθεί παλινδρόμηση των ούρων, τότε θα πρέπει να κάνει ειδική θεραπεία για 1- 2 χρόνια.

Ερώτηση:
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι τεσσάρων μηνών. Τον θηλάζω αποκλειστικά. Οι κολικοί φάνηκε πως έχουν υποχωρήσει, μόνο που εδώ και περίπου ένα μήνα με το που τον βάζω για ύπνο το βράδυ, κρατάει ψηλά τα ποδιά του, προσπαθεί να αεριστεί και κλαίει Το ίδιο συμβαίνει και τα ξημερώματα (ενώ κοιμόταν ολόκληρη τη νύχτα παλιότερα χωρίς διακοπές). Το μωρό παίρνει κανονικά βάρος, αλλά ανησυχώ μήπως έχει κάτι με το εντεράκι του. Μήπως τον ενοχλεί το γάλα μου; Μπορώ να κάνω κάτι για να σταματήσει αυτό και να κοιμάται ήσυχος; Σας ευχαριστώ πολυ εκ των προτέρων.”

Απάντηση:
Το μητρικό γάλα ποτέ δεν προκαλεί προβλήματα στα παιδιά, παρά μόνο αν η μαμά τρώει κάτι το οποίο περνώντας από το γάλα φτάνει στο εντεράκι του παιδιού και του δημιουργεί αλλεργία ή δυσανεξία ή γενικά γαστρεντερολογικά προβλήματα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει καταρχάς να το ψάξεις και ύστερα μήπως κάνει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καθώς το γάλα ανεβαίνει από το στομαχάκι του προς τον οισοφάγο του δημιουργεί καούρες και τσουξίματα. Αυτό θα μπορούσες να το βρεις με ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου στομάχου.

Ερώτηση:
“Γεια σας κ. Μαζάνη. Θέλω να ρωτήσω αν μπορώ να δίνω 2-3 γεύματα φρουτόκρεμα στην 11 μηνών κόρη μου; Της αρέσει και τη δροσίζει. Υπάρχει περίπτωση να πάθε κάτι από τα πολλά φρούτα;”

Απάντηση:
Καταρχάς, έχει σημασία τι εννοείς με την έκφραση “πολλά φρούτα”. Συνήθως δίνουμε τρία φρούτα την ημέρα, τα οποία μπορούν να μοιραστούν σε διαφορετικές ώρες. Οι μεγάλες ποσότητες φρούτων δίνουν πολλές θερμίδες, καθώς περιέχουν υδατάνθρακες και θα μπορούσαν να χορταίνουν το παιδί και να μην τρώει το κανονικό φαγητό του. Βέβαια, αν κάποιες φορές ξεφύγεις από αυτό τον κανόνα, δεν θα είναι καταστροφικό, αλλά αν πραγματικά διψάει, τότε το καλύτερο είναι το νερό από το οποίο μπορεί να πιει όση ποσότητα θέλει.

Ερώτηση:
“Ο μικρός μου είναι 20 μηνών και περπατάει με το ένα πόδι προς τα έξω. Ο παιδίατρος μου είπε ότι είναι νωρίς και θα στρώσει. Έχει 3 μήνες που περπατάει να τον πάω σε ορθοπεδικό.”

Απάντηση:
Αν το πρόβλημα είναι μικρό, τότε θα μπορούσες να περιμένεις μερικούς μήνες μέχρι να σταθεροποιηθεί το βήμα του. Αν, όμως, σε ανησυχεί, τότε ο ποιο κατάλληλος είναι ένας παιδο- ορθοπεδικός ο οποίος θα σου εξηγήσει τι πρέπει πραγματικά να κάνεις.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

© 2024 tlife.gr