Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα! Στείλε και εσύ τη δική σου! Όλα τα θέματα που απασχολούν τους γονείς έχουν απαντήσεις!

Ερώτηση
“Έχω δύο παιδάκια 6 ετών και 16 μηνών. Ήθελα να ρωτήσω για το εμβόλιο της γρίπης. Από ότι έχω καταλάβει το συστήνετε για τα παιδιά. Για ποιο λόγο είναι απαραίτητο, εφόσον οι περιπτώσεις των παιδιών δεν συγκαταλέγονται σε αυτές που λέμε υψηλού κινδύνου; Ποιο από τα παιδάκια μου πρέπει να το κάνει; Ο γιος μου μόνο πηγαίνει στο νήπιο. Επίσης ήθελα να ρωτήσω σχετικά με το γάλα. Αυτή τη στιγμή πίνουν και τα δύο φρέσκο κατσικίσιο με μεγάλη ευχαρίστηση. Θεωρείτε ότι είναι καλό ή υστερεί σε κάτι έναντι του αγελαδινού; Ευχαριστώ πολύ”. Χριστίνα Δ.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, όσον αφορά το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα υψηλού κινδύνου πρέπει οπωσδήποτε να το κάνουν γιατί αλλιώς κινδυνεύουν. Για όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό, το εμβόλιο της γρίπης συστήνεται να γίνεται από 6 μηνών και πάνω. Αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, ότι αφού τα άτομα υψηλού κινδύνου που έχουν εξασθενημένο οργανισμό όπως είναι οι ασθματικοί, οι νεφροπαθείς, οι σακχαροδιαβητικοί κλπ. δεν κινδυνεύουν από το εμβόλιο της γρίπης πόσο λιγότερο κινδυνεύουν τα άτομα που είναι υγιή. Κατά συνέπεια το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να το κάνουν όλα τα παιδιά πάνω από 6 μηνών και για τα παιδάκια που είναι κάτω των 6 μηνών θα πρέπει να εμβολιαστούν όσοι βρίσκονται στο περιβάλλον τους, δηλαδή γονείς, γιαγιάδες και μεγαλύτερα αδέλφια. Όσον αφορά το κατσικίσιο γάλα, δεν συνιστάται για το μικρό σου παιδί που είναι 16 μηνών αλλά πρέπει να πίνει το γάλα νούμερο 3 μέχρι τριών χρονών και μετά τα 3 χρόνια μπορεί να πιει οποιοδήποτε γάλα βρίσκεται στο εμπόριο και το λένε “φρέσκο” είτε αγελαδινό είτε κατσικίσιο.

Ερώτηση
“Γεια σας κ. Μαζάνη. Θα ήθελα να ρωτήσω την γνώμη σας για τα εμβόλια που ξεκινάνε πλέον να τα κάνουν στα παιδάκια από 2 μηνών! Έχω ένα κοριτσάκι 1 μηνός και με έχουν φοβίσει όλοι να μην τα ξεκινήσω από τόσο μικρό γιατί υπάρχουν παρενέργειες! Ποια είναι η άποψή σας;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, αυτοί που σας λένε αυτά έχουν άγνοια και η άποψή τους μόνο επικίνδυνη μπορεί να είναι. Ποτέ τα εμβόλια δεν έχει αποδειχτεί ότι προκαλούν κάποιο πρόβλημα και ίσα-ίσα προλαμβάνουν πάρα πολλές ασθένειες οι οποίες σε άλλη περίπτωση θα ήταν επικίνδυνες για την ποιότητα της ζωής αλλά και για την ίδια τη ζωή των παιδιών. Υπάρχουν εμβόλια που γίνονται και από την ημέρα που θα γεννηθεί το παιδί μέσα στο μαιευτήριο όπως γίνεται σε κάποια κράτη της Ευρώπης. Επειδή το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού είναι διαφορετικός σε κάθε κράτος ανάλογα με την επιδημιολογία που υπάρχει, στην Ελλάδα εκτός από τα εμβόλια που μπορούν να γίνουν από τη στιγμή που θα γεννηθεί το παιδί, γενικά ξεκινούν μετά τις 45 μέρες της ζωής. Κατά συνέπεια, το μωρό σου σε λίγες εβδομάδες θα πρέπει να ξεκινήσει να εμβολιάζεται χωρίς φόβο και χωρίς πάθος.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, ήθελα να σας ρωτήσω: η κόρη μου τριών ετών φέτος τον Σεπτέμβρη ξεκίνησε παιδικό σταθμό πρώτη φορά και έχει πάθει ήδη δυο φορές ωτίτιδα, μια αρχές Οκτώβρη και μια αρχές Νοέμβρη και τώρα προς τα τέλη του μήνα τα αυτάκια της είναι ακόμα λίγο θολά μου είπε η παιδίατρος και το παρακολουθούμε. Έχει πάρει ήδη δυο φορές αντιβίωση και δεν ξέρω αν θα χρειαστεί και άλλη. Θα ήθελα τη γνώμη σας: εγώ την κρατάω μέχρι να γίνει καλά στο σπίτι αλλά με το που πάει παιδικό μετά από μια εβδομάδα αρχίζει πάλι τα συμπτώματα και αρρωσταίνει. Είναι φυσιολογικό; Πότε ένα παιδί πρέπει να κόβει τελείως τον παιδικό σταθμό;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, φαίνεται ότι το παιδάκι σου είναι λίγο παραπάνω ευαίσθητο όσον αφορά τις ωτίτιδες όπως άλλα παιδιά μπορεί να παθαίνουν ουρολοιμώξεις, άλλα αμυγδαλίτιδες κλπ. Θα σου σύστηνα να κάνεις μια επίσκεψη σε έναν παιδοΩΡΛ προκειμένου να διαπιστώσεις εάν το παιδί σου έχει αδενοειδείς εκβλαστήσεις, δηλαδή κρεατάκια, τα οποία μπορεί να είναι η αιτία να φρακάρουν τα μικρόβια στη μύτη και έτσι από κει να προκαλείται ωτίτιδα στη μύτη και να δει μήπως πίσω από το τύμπανο του παιδιού υπάρχει συλλογή υγρού, πηχτού σαν γιαούρτι που είναι επίσης αιτία να δημιουργούνται ωτίτιδες. Όσον αφορά το πότε ένα παιδί κόβει τελείως τον παιδικό σταθμό, αυτό εξαρτάται από το πόσο συχνά αρρωσταίνει σε τέτοιο βαθμό που να χρειάζεται να παίρνει συνεχώς αντιβίωση ή να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο που σημαίνει ότι ο σταθμός του κάνει περισσότερο κακό από ό,τι καλό. Σε γενικές γραμμές ξέρουμε ότι τα παιδάκια, την πρώτη χρονιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό αρρωσταίνουν συχνά, αυτό όμως δευτερογενώς, δυναμώνει και το ανοσοποιητικό τους σύστημα με αποτέλεσμα τις επόμενες χρονιές να αρρωσταίνουν λιγότερο.

Ερώτηση
“Έχουμε ένα παιδάκι 17 μηνών το οποίο μετά από 5 μέρες με μπούκωμα και καταρροή εμφάνισε και πυρετό. Σήμερα είναι η τρίτη μέρα και συνεχίζει και έχει πυρετό ο οποίος πέφτει με τα σιρόπια που του δίνουμε αλλά κάθε 5-6 ώρες ανεβαίνει περίπου στο 38. Ο παιδίατρος διέγνωσε φαρυγγίτιδα καθώς ο λαιμός ήταν κόκκινος. Πόσο διαρκεί ο πυρετός κανονικά σε τέτοιες περιπτώσεις καθώς είναι η πρώτη φορά που αρρωσταίνει και έχουμε αγχωθεί λιγάκι”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, σε γενικές γραμμές εάν ο πυρετός οφείλεται σε κάποια ίωση μπορεί να κρατήσει από 3 έως 5 μέρες. Όμως στη δική σας περίπτωση, το παιδί θέλει ιδιαίτερη παρακολούθηση καθώς βάσει του ιστορικού του (δηλαδή ξεκίνησε με καταρροή και μετά μπήκε ο πυρετός) μπορεί να γίνει κάποια επιπλοκή με κάποιο άλλο μικρόβιο οπότε σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να πάρει αντιβίωση. Είναι κάτι που θα το κρίνει ο παιδίατρός σας εφόσον εξετάσει ξανά το παιδί ώστε να ακούσει τα πνευμόνια του, να δει ξανά το λαιμό, τα αυτάκια κλπ.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου, έχουμε μια κόρη 10 μηνών. Τη θηλάζω αποκλειστικά από όταν γεννήθηκε, το καλοκαίρι που ξεκίνησε στερεές τροφές δεν έτρωγε καθόλου, της πρόσφερα καθημερινά όλα τα γεύματα. Όλον αυτόν το καιρό και τώρα έχουμε καταφέρει να τρώει ένα κρόκο αυγού, κρεατοχορτόσουπα και ψαρόσουπα, γύρω στις 30 με 40 κουταλιές, και μισό γιαουρτάκι, φρουτόκρεμα ούτε κουταλιά. Της επαρκούν αυτά πιστεύετε; Το βράδυ ξυπνάει και θηλάζει συνέχεια! Κάποιες φορές ανά μιάμιση ώρα κάποιες ανά 40 λεπτά κάποιες ανά 20 λεπτά. Δε τρώει πάντα εννοείται, κάποιες γουλιές μόνο, αλλά ο ύπνος όσο πάει και χειροτερεύει. Δε ξέρω πώς να διαχειριστώ το θέμα του θηλασμού. Και το ότι δε τρώει αλλά και ότι δε κοιμάται οφείλονται στο ότι θέλει συνέχεια να ρχεται στο στήθος. Της κάνει καλό ή κακό αυτό πιστεύετε; Επίσης κάτι τελευταίο: την ημέρα τσιρίζει και ουρλιάζει συνέχεια, θέλει όλο αγκαλιά, και εγώ δυστυχώς το κάνω, την παραχαϊδεύω. Πιστεύετε της κάνει καλό να παίζουμε και να ασχολούμαστε συνέχεια μαζί της; Τώρα έχω ξεκινήσει και λίγες ώρες δουλειά και όλη αυτή ή κατάσταση με έχει δυσκολέψει. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, διαβάζω φανατικά όλα τα άρθρα και τις απαντήσεις σας”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς να σου πω ότι η αγάπη δεν έβλαψε ποτέ. Έτσι λοιπόν μην νιώθεις ότι πρέπει να λογοδοτήσεις επειδή νιώθεις ότι έχεις παραχαϊδέψει το μωράκι σου. Είναι μία κλασική περίπτωση μιας καλής μανούλας που έχει πετύχει ο θηλασμός και το παιδάκι της δεν θέλει να την αποχωριστεί και κατά συνέπεια και τη στερεά τροφή τη θεωρεί ξένη αλλά και το γεγονός ότι ξεκίνησες να εργάζεσαι και να λείπεις κάποιες ώρες από κοντά της της έχει δημιουργήσει μια ανασφάλεια. Όλη αυτή η συμπεριφορά του παιδιού οφείλεται σε αυτούς τους παράγοντες και είναι σίγουρο ότι με την δική σου επέμβαση η οποία θα γίνει λίγο πιο αποφασιστικά και όχι παθητικά όπως φαντάζομαι ότι το κάνεις μέχρι τώρα θα μπορούσες να συνεννοηθείς κατά κάποιον τρόπο με το παιδί σου να αισθάνεται ασφάλεια και σιγά σιγά να μπορέσει να απογαλακτιστεί τουλάχιστον όσον αφορά τα γεύματα που τρώει σε στερεά τροφή. Μην ανησυχείς καθόλου, είναι θέμα χρόνου γιατί έτσι κι αλλιώς καθώς μεγαλώνει το παιδί αντιλαμβάνεται και παίρνει διάφορες παραστάσεις από το περιβάλλον του, ωριμάζει και από μόνο του θα κάνει αυτά που πρέπει να κάνουν όλα τα παιδιά.

Ερώτηση
“Είμαι νέα μαμά και έχω κάποιες απορίες, το μωράκι μου είναι 2 μηνών γεννήθηκε 4170 και 53ε.κ τώρα είναι 5600 και 63εκ, τρώει 100-140 σπάνια τρώει τα 150 και τα γεύματα του είναι 4-5 είναι εντάξει; Και κοιμάται όλο το βράδυ στις 11 και ξυπνάει 8.30, κάνει κακά του κάθε 2,5-3 μέρες. Εδώ να σημειώσω ότι το θήλασα μόνο 20 ημέρες, μετά πήραμε φόρμουλας γάλα και έχουμε αλλάξει μια φορά γάλα και πήραμε με λιγότερη λακτόζη γιατί έκανε κάποια εντερικά προβλήματα (έκανε σκληρά κακά). Από την μέρα που αλλάξαμε κάνα μήνα τώρα δεν δείχνει να πονάει και τα κακά του είναι όπως πρέπει να είναι. Όμως όπως σας είπα κάνει κάθε 2,5-3 μέρες, είναι φυσιολογικό; Είναι έτσι το παιδάκι; Δεν δείχνει να πονάει κάθε που κάνει, δείχνει φυσιολογικό μωράκι. Περιμένω με αγωνία την απάντησή σας”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, όσον αφορά την ανησυχία σου για το αν τρέφεται σωστά, σου λέω ότι έχει πάρει και περισσότερο βάρος από ό,τι θα έπρεπε, δηλαδή τελικά αυτό που τρώει του φτάνει και του περισσεύει και μην ανησυχείς καθόλου. Όσον αφορά τις κενώσεις, ένα παιδί στην ηλικία αυτή μπορεί να κάνει 10 φορές την ημέρα αλλά μπορεί να κάνει και μία κένωση κάθε 3-5 μέρες και αυτό να θεωρείται φυσιολογικό εάν τα κακά δεν βγαίνουν βώλοι βώλοι σαν της κατσίκας, δηλαδή δεν έχει δυσκοιλιότητα. Επομένως νομίζω ότι δεν έχεις κανένα πρόβλημα και μπορείς να συνεχίσεις με τους ίδιους ρυθμούς.

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164