Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
Ερώτηση:
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, ευχαριστούμε για τη βοήθειά σας. Έχω μία κορούλα 28 μηνών και είναι δυσκοίλια. Πάντα το αντιμετωπίζαμε με διατροφή, δηλαδή ακτινίδια, αποξηραμένα σύκα, δαμάσκηνα, quaker, αλλά το τελευταίο τετράμηνο δεν τα θέλει καθόλου, ειδικά τα φρούτα. Ύστερα από παρότρυνση της παιδιάτρου ξεκινήσαμε για λίγο διάστημα το effecol. Όταν, όμως, το σταματάμε κάνει πάλι δυσκοιλιότητα. Την τελευταία εβδομάδα δε, τα κόπρανά της είναι ανοιχτόχρωμα. Έχω αρχίσει να ανησυχώ. Σας ευχαριστώ.”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση:
Το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας έχει πολλές αιτίες και μια από αυτές είναι και η κληρονομικότητα που παρουσιάζεται τόσο σημαντική, όσο και οι διατροφικές συνήθειες. Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιούμε φάρμακα, τότε πρέπει να γίνουμε πιο ευρηματικοί όσον αφορά τη διατροφή. Επίσης, δεν πρέπει να πιέζουμε το παιδί και να του δείχνουμε το άγχος μας, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Καλό θα ήταν να την βάζεις συγκεκριμένη ώρα της ημέρας να κάθεται στο γιο γιο, μήπως και έτσι λειτουργήσει το βιολογικό της ρολόι. Επίσης, κάποια φυτικά σκευάσματα που τα δίνουμε για κάποιο διάστημα βοηθούν να καταλάβει το παιδί ότι όταν θα κάνει τα κακά του δεν θα πονέσει και έτσι κάπως χαλαρώνει για να μην τα κρατάει.
Ερώτηση:
“Καλησπέρα σας, κύριε Μαζάνη. Έχω ένα αγοράκι 22 μηνών, με το οποίο δεν είχαμε σχεδόν ποτέ προβλήματα με τον ύπνο του και πάντα κοιμόταν μόνος του, ακολουθώντας μία ρουτίνα ύπνου από την ημέρα που γεννήθηκε (κοιμάται γύρω στις 10). Τις τελευταίες 10 μέρες, όμως, όταν τον βάζω εγώ στην κούνια του (κυρίως όσον αφορά το βραδινό ύπνο), μόλις πάω να φύγω, κλαίει, ουρλιάζει, γυρίζω, τον καθησυχάζω, αλλά δεν σταματάει, αν δεν καθίσω δίπλα του μέχρι να αποκοιμηθεί. Το ίδιο συμβαίνει αν ξυπνήσει και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τον καθησυχάζω, αλλά και πάλι κλαίει μόλις φύγω από το δωμάτιό του και δεν σταματάει, αν δεν μείνω μαζί του. Δοκίμασα και το ελεγχόμενο κλάμα, αλλά νομίζω τον ταλαιπωρώ. Τις τελευταίες δύο νύχτες, αφού τον ξαπλώσω και τον καληνυχτίσω και βγω από το δωμάτιο, ξεκινάει να κλαίει, μπαίνει ο μπαμπάς του, τον ξαπλώνει και δεν κλαίει ξανά. Επίσης, να τονίσω ότι όσο παραμένω στο δωμάτιο, καθυστερεί πολύ να κοιμηθεί, περισσότερο παίζει, παρά προσπαθεί να κοιμηθεί. Τον φοβίζει κάτι και με εμένα νιώθει ανασφάλεια; Να συνεχίσω να είμαι δίπλα του, αφού με χρειάζεται ή του κάνω κακό στο να ανεξαρτητοποιηθεί -αφού ήταν ανεξάρτητος στο θέμα του ύπνου μέχρι στιγμής; Τίθεται θέμα για άγχος αποχωρισμού; Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο που δεν μπορώ να καταλάβω; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αντιλαμβάνομαι ότι το έχεις ψάξει πολύ και έχεις κάνει ό,τι είναι γνωστό γύρω από τον ύπνο των παιδιών. Σίγουρα για κάποιο λόγο το μωρό σου ένοιωσε ανασφάλεια και έχει φόβο αποχωρισμού, αφού έχει την ίδια συμπεριφορά και σε σένα και στον μπαμπά του. Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να μένετε εναλλάξ κάθε βράδυ στο δωμάτιό του και να φεύγετε μόλις κοιμηθεί. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές, άλλα στην πράξη κάποια στιγμή το παίρνει απόφαση, καθώς και ο χρόνος είναι γιατρός και τον κάνει σιγά- σιγά να ξεχάσει το πρόβλημά του, αλλά και στο τέλος συνηθίζει και ηρεμεί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση:
“Γεια σας, θέλω να ρωτήσω για τη μικρή μου που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα τώρα με τη ζέστη. Είναι ενός έτους και όταν κάνει πολύ ζέστη ανεβάζει πυρετό. Αλλά αν ανάψω air condition τότε ξεκινάει ο βήχας και έχει φλέματα. Τι μπορώ να κάνω;”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, είναι πολύ εύκολο. Μπορείς να βάζεις ανεμιστήρα σε μικρή ένταση και με ανοιχτό παράθυρο, ώστε το μωρό σου και να μην ζεσταίνεται και να μην παθαίνει το “σύνδρομο του κλιματισμού”.
Ερώτηση:
“Καλησπέρα κ. Μαζάνη και σας ευχαριστούμε πολύ για τις απαντήσεις σας. Ο μικρός μου είναι τριών χρονών και δεν θέλει να βγάλει την πάνα του. Αν τον αφήσω με το βρακάκι του, κρατάει τα τσίσα του και τα κάνει μόνο αν ξαναφορέσει πάνα. Σας στέλνω γιατί φοβάμαι ότι μπορεί να πάθει ουρολοίμωξη τόση ώρα που κρατιέται, αν δεν του φοράω πάνα. Τι να κάνω; Σας ευχαριστώ.”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, μην ανησυχείς. Δεν υπάρχει παιδί που δεν έχει κόψει την πάνα. Αλλά το καθένα έχει το χρόνο του. Πιθανόν δεν έχουν ωριμάσει ακόμα οι σφιγκτήρες του και θεωρεί ότι τα τσίσα του είναι “δικά του” και δεν θέλει να τα χάσει. Είναι καθαρά θέμα χρόνου, αλλά μην ανησυχείς, διότι έχεις καιρό μπροστά σου, μιας και πολλά παιδιά μπορεί να φτάσουν και πέντε χρονών για να ελέγξουν τους σφιγκτήρες τους.
Ερώτηση:
“Καλησπέρα, η κόρη μου είναι στους πέντε μήνες και δεν ξέρω πότε μπορεί να ξεκινήσει να κάθεται σε στράτα. Είναι πολύ ενεργητική και στέκεται στα πόδια της όταν κρατιέται. Θα μπορούσα να την βάλω στη στράτα και να προσπαθήσει να περπατήσει ή μπορεί να της δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στα ποδαράκια ή τη σπονδυλική της στήλη;”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, τα τελευταία χρόνια την στράτα δεν την συμπαθούμε και πολύ, καθώς έχουμε πολλά ατυχήματα, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι και ο φυσικός τρόπος για να περπατήσει ένα παιδί. Προσπάθησε να το βοηθήσεις με τα χέρια σου. Επίσης, υπάρχει και το λεγόμενο “τραπέζι απασχόλησης” το οποίο βοηθάει το παιδί να στέκεται, αλλά δεν τσουλάει.
Ερώτηση:
“Γεια σας κύριε Μαζάνη, έχω ένα μωρό τεσσάρων μηνών και δεν κοιμάται μόνο του. Από όταν γεννήθηκε κοιμόμασταν μαζί στο κρεβάτι, για να το προσέχω, αλλά και γιατί κοιμόταν αμέσως μετά το θηλασμό, αλλά πλέον προσπαθώ να το βάλω στην κούνια του και κλαίει αμέσως μόλι το μεταφέρω. Δεν ξέρω τι να κάνω για να μπορέσει να κοιμηθεί ήσυχα στο κρεβατάκι του. Μπορείτε να με βοηθήσετε;”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το μωράκι σου ξέρει ποιο είναι το καλό, δηλαδή να κοιμάται μαζί με τη μαμά του. Βέβαια, αυτό τώρα σε ενοχλεί και είναι λογικό να θέλεις να φύγει από το κρεβάτι σας. Θέλει υπομονή και τρόπο. Επειδή είναι ακόμα πολύ μικρό, είναι πιο εύκολο να ξεσυνηθίσει. Γι’ αυτό να επιμένεις να μην έρχεται στο κρεβάτι σας. Το πολύ- πολύ πήγαινε για ένα διάστημα στο χώρο της ή δίπλα στο κρεβάτι της και μόλις κοιμηθεί να φεύγεις. Είναι ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείς γρηγορότερα από αυτή τη συνήθεια.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ