Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση
“Γιατρέ, συγχαρητήρια για τις συμβουλές που μας προσφέρετε και μάλιστα σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς. Ο γιος μου είναι 2 ετών και 7 μηνών. Εδώ και ενάμιση μήνα έχει παρουσιάσει στο δεξί του χέρι από τον καρπό μέχρι και τον αγκώνα σπυράκια, τα οποία δε φαίνονται εύκολα με γυμνό μάτι, παρόλα αυτά τα αισθάνεσαι με την αφή και κοκκινίζουν ελαφρώς. Η παιδίατρος μας είπε να βάζουμε fusicort και weleda, αλλά τα σπυράκια δεν υποχωρούσαν. Πήγαμε σε δερματολόγο, όπου μας είπε να βάζουμε advantan (κορτιζονούχα αλοιφή), όπου δεν είδαμε βελτίωση. Τελικά είμαστε σε θεραπεία με elocon και αυτή κορτιζονούχα. Ανησυχώ για την κορτιζονούχα αλοιφή και επιπλέον δεν μου εξηγούν και τι είναι. Μάλλον δερματίτιδα μου λένε. Δυστυχώς είμαστε επαρχία και δεν έχω να συμβουλευτώ κάποιο παιδοδερματολόγο. Επιπλέον έβγαλε και μυρμηγκιά στο πέλμα και μας συνέστησαν το verruca hermal. Συγνώμη για τις συσσωρευμένες πληροφορίες. Ευχαριστώ για το χρόνο σας”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, είναι αρκετά δύσκολο για κάποιον να διαγνώσει ένα δερματικό πρόβλημα χωρίς να το βλέπει για να έχει οπτική εικόνα. Σε γενικές γραμμές σου λέω ότι στην περιοχή που περιγράφεις πολύ συχνά τα παιδάκια βγάζουν κάποια σπυράκια τα οποία προέρχονται από την επαφή τους με τα χώματα, την άμμο, τους κήπους, τα φυτά κλπ. και καμιά φορά δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι και πώς να το αντιμετωπίσουμε. Στη δική σου περίπτωση εάν ήταν κάποια αλλεργία ή κάποια μόλυνση με τις αλοιφές που έχεις χρησιμοποιήσει θα έπρεπε να είχε θεραπευτεί. Επίσης υπάρχουν κάποιοι ιοί που βρίσκονται στο περιβάλλον που σου περιέγραψα και δημιουργούν αυτά τα σπυράκια και θέλουν αρκετό χρόνο προκειμένου να περάσουν και αυτό γίνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτοί οι ιοί δεν ανταποκρίνονται σε καμία από αυτές τις θεραπείες που περιγράφεις. Σε συμβουλεύω να κάνεις λίγη υπομονή αφού έχεις δοκιμάσει αυτές τις αλοιφές και το παιδί δεν έχει κάτι πολύ σοβαρό, δηλαδή δεν πονάει, δεν έχει πυρετό, δεν είναι μία κατάσταση που χειροτερεύει και το πιθανότερο από όλα είναι ότι σε λίγο χρονικό διάστημα θα περάσει από μόνο του. Όσον αφορά τη μυρμηγκιά, όπως θα διαβάσεις και σε σχετικά άρθρα, πρόκειται για μία ίωση του δέρματος η οποία εάν δεν θεραπευτεί σωστά μπορεί να μολύνει και μεγαλύτερη περιοχή του δέρματος του παιδιού αλλά και να μεταδοθεί και σε άλλο παιδί ή και ενήλικα. Η αλοιφούλα που σου συνέστησαν κάνει για αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ακολουθήσεις πολύ πιστά τις οδηγίες της παραγωγού εταιρείας και αν δεις ότι μετά από κάποιες εβδομάδες δεν υποχωρεί ή βγαίνει και σε άλλο σημείο τότε οπωσδήποτε θα πρέπει να το δει κάποιος παιδοδερματολόγος, ο οποίος είτε με κρυοπηξία είτε με λέηζερ θα αφαιρέσει τις μυρμηγκιές προκειμένου να μη γεμίσει όλο το σωματάκι του παιδιού σου.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 2 μηνών και τις πρώτες μέρες που ήρθαμε σπίτι παρατήρησα όταν τον άλλαζα ότι το δέρμα στα ποδαράκια του ζάρωσε, σαν να τσαλακώθηκε, κυρίως στα μπουτάκια. Αν και έχω και άλλο παιδάκι και δεν το ‘χα ξαναδεί, σκέφτηκα ότι ίσως είναι αδύνατο και δεν αγχώθηκα. Δυστυχώς το κάνει ακόμα και σχεδόν πάντα όταν τον αλλάζω, εκτός από μια φορά που το ‘παθε στο ριλάξ όταν έκλαιγε. Κρατάει περισσότερο κάποιες φορές και μετά εξαφανίζεται. Το έδειξα στη παιδίατρο σε φωτό αλλά δεν το ‘χε ξαναδεί. Μου ‘πε ότι ίσως είναι αλλεργικό αλλά εμένα δε με καθησύχασε αυτό. Γενικά είναι πολύ νευρικό και δραστήριο μωρό. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, όπως και η παιδίατρός σου, υπάρχει δυσκολία στο να διαγνώσεις κάτι το οποίο δεν το βλέπεις “ζωντανό” και καμιά φορά από τις φωτογραφίες δεν έχεις τη σωστή εικόνα. Έτσι όπως το περιγράφεις μου δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για μία εκδήλωση του θερμορυθμιστικού συστήματος της περιοχής και σου κάνει αυτή την εικόνα τη στιγμή που γδύνεις το μωρό σου και η περιοχή που είναι ζεστή από την πάνα και τα ρουχαλάκια του αρχίζει να κρυώνει καθώς βρίσκεται σε επαφή με πιο κρύο περιβάλλον. Μέχρις ότου κάποιος γιατρός το δει εν τη γενέση του και να μπορέσει να σε βοηθήσει δεν θα πρέπει να ανησυχείς από τη στιγμή που το παιδί σου μεγαλώνει σωστά, παίρνει βάρος, δεν πονάει και δεν παρουσιάζει κάποιο άλλο πρόβλημα που θα ανησυχήσει και σένα και την παιδίατρό του.

Ερώτηση
“Έχω μια κόρη που είναι σχεδόν 5 ετών. Μέχρι τώρα δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, μόνο κάτι κρυολογήματα, βήχα. Τώρα είναι 20-21 κιλά. Ψηλώνει πολύ, δεν τρώει όμως πολύ και δεν κατουράει συχνά. Της έχω κάνει παλιότερα γενική ούρων και ήταν όλα φυσιολογικά. Θα πρέπει να ανησυχώ; Χρειάζεται να της κάνω κάποια εξέταση; Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα που σε απασχολεί αφού από την περιγραφή σου φαίνεται ότι το παιδί σου είναι απόλυτα φυσιολογικό όσον αφορά την ανάπτυξή του και δεν παρουσιάζει κάποιο άλλο πρόβλημα. Το ότι δεν κάνει συχνά τσίσα θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια στιγμή μία ουρολοίμωξη ή μία κυστίτιδα σε ένα κορίτσι όπως είναι το δικό σου παιδί, όμως από τη στιγμή που έχεις κάνει εξετάσεις και είναι φυσιολογικές, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να ανησυχείς. Εκείνο που θα σε συμβούλευα είναι να προσπαθήσεις να δίνεις στο παιδί σου να πίνει αρκετό νερό κατά τη διάρκεια του 24ώρου έστω και μικρές ποσότητες αλλά πολύ συχνά προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι παίρνει τα υγρά που χρειάζεται γιατί έτσι θα αυξήσει και τα ούρα της.

Ερώτηση
“Κε Μαζάνη, ο γιος μου (τώρα 2 ετών) έχει εμφανίσει μικρά, σχεδόν αδιάκριτα με γυμνό μάτι σπυράκια στα χέρια, στο πρόσωπο περιμετρικά και στα πόδια από 7 μηνών περίπου τα οποία συνεχίζουν να είναι ακόμα στο σώμα του. Δεν τον ενοχλούν, ούτε δείχνουν σημάδια μόλυνσης απλά είναι μόνιμα εκεί. Παλαιότερα είχα ρωτήσει δερματολόγο και μου είχε πει πως εμφανίζονται καμιά φορά και όταν τα παιδί κλείσει τα 2 περίπου, φεύγουν. Στην περίπτωσή του δεν έχουν φύγει. Θα μπορούσατε να με συμβουλεύσετε σχετικά; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, Βούλα”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα είναι πάρα πολλές οι αιτίες που ένα παιδί μπορεί να έχει αυτά τα σπυράκια που περιγράφεις και αν πραγματικά είναι σπυράκια ή κάτι άλλο. Θα μπορούσε να είναι μία αλλεργία, θα μπορούσε να είναι ένα απλός ερεθισμός αλλά θα μπορούσε να είναι και κάποια μορφή ίωσης του δέρματος όπως για παράδειγμα μολυσματική τέρμινθος. Χωρίς να σου λέω ότι έχει κάτι τέτοιο σοβαρό θα πρέπει να το δει οπωσδήποτε παιδοδερματολόγος ή ένας οποιοσδήποτε δερματολόγος που βρίσκεται στην περιοχή σου προκειμένου να έχεις τουλάχιστον μία άποψη αν πρόκειται για κάτι σοβαρό το οποίο χρειάζεται θεραπεία ή με αλοιφές ή με κρυοπηξία ή με κάποιον άλλο τρόπο ή είναι απλός ένας μικρός ερεθισμός που θα σε καθησυχάσει και να περιμένεις να περάσει πλέον από μόνο του.

Ερώτηση
“Έχω μια κόρη 22 μηνών, 13,700 κιλά και ύψος 90 εκατοστά. Εδώ και τρεις εβδομάδες περίπου κάνει κακά ανά δυο ή και τρεις μέρες γκρινιάζοντας. Ομολογώ ότι η διατροφή της δεν είναι καλή αφού φρούτα και όσπρια με το ζόρι τρώει. Τι μπορώ να κάνω για να την βοηθήσω;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, με αυτά που περιγράφεις δεν είναι σίγουρο ότι το μωρό σου είναι δυσκοίλιο καθώς εμείς επιστημονικά θεωρούμε δυσκοιλιότητα όταν τα κακά του παιδιού βγαίνουν πολύ σκληρά, βόλοι-βόλοι σαν της κατσίκας και δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία αν κάνει κένωση κάθε μέρα ή κάθε τρεις και τέσσερις και πέντε μέρες. Επομένως εάν τα κακά του μωρού σου είναι έτσι σκληρά τότε θα πρέπει σιγά σιγά να αλλάξεις τον τρόπο της διατροφής της προκειμένου να την βοηθήσεις πριν φτάσει στο σημείο να πάρει φάρμακα. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να σταματήσεις να της δίνεις μήλο, μπανάνα, ρύζι, καρότο και να προσπαθήσεις κάθε μέρα στη διατροφή της να βάζεις ακτινίδια, δαμάσκηνα, σπανάκι, κουνουπίδι, μπρόκολο, παντζάρι και κουάκερ το οποίο μπορείς να το ρίχνεις και μέσα στη σούπα (1-2 κουταλιές την ημέρα) αλλά και να φτιάχνεις τα μπιφτέκια σου ή και μέσα σε γιαούρτι με μέλι, σταφίδες, κλπ. Εάν δεις ότι κάνοντας αυτά με τη διατροφή δεν βελτιώνεται τότε θα πρέπει να αλλάξεις και το γάλα αλλά και να πάρει για ένα μικρό χρονικό διάστημα κάποιο φαρμακάκι για να αποκατασταθεί η λειτουργία του εντέρου. Πάντως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, εάν καταφέρει η μαμά να δώσει τα σωστά πράγματα στη διατροφή του παιδιού το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας βελτιώνεται.


Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι 3,5 ετών που γεννήθηκε με ομφαλοκήλη. Επειδή οι απόψεις των παιδιάτρων που απευθύνθηκα διίστανται, ποια είναι η άποψή σας, χρήζει εγχείρησης απαραίτητα;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η ομφαλοκήλη σίγουρα δεν είναι κάτι φυσιολογικό και δεν θα έπρεπε να υπάρχει και οπωσδήποτε αποτελεί ένα αισθητικό πρόβλημα. Όταν ένα παιδί είναι αρκετά μικρό, δηλαδή παρουσιάζει μια ομφαλοκήλη σχεδόν από τότε που γεννήθηκε, περιμένουμε μήπως γύρω στο χρόνο ή στα δύο χρόνια αυτό αποκατασταθεί. Από κει και πέρα, βλέποντάς το με έναν παιδοχειρουργό μπορεί να σου πει εάν αυτή η ομφαλοκήλη πρέπει να χειρουργηθεί ή όχι ή για λόγους αισθητικούς ή και για λόγους λειτουργικούς, δηλαδή αν είναι μία κήλη η οποία είναι αρκετά μεγάλη όπου εκεί μέσα υπάρχει κομμάτι εντέρου, το οποίο ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα. Επομένως, για να μην μπλέκεσαι θα πρέπει να το συζητήσεις με παιδοχειρουργό και εν πάση περιπτώσει εάν είναι κάτι που δεν σου αρέσει στην εμφάνιση του παιδιού σου τότε θα πρέπει να το αφαιρέσετε και να το αποκαταστήσετε χειρουργικά.

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164