Site icon TLIFE

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Q&A

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα! Στείλε και εσύ τη δική σου! Όλα τα θέματα που απασχολούν τους γονείς έχουν απαντήσεις!

Ερώτηση
“Γιατρέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω για το γιο μου που είναι τριών ετών. Έχουμε κόψει με επιτυχία την πάνα κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τον μεσημεριανό ύπνο, ο οποίος διαρκεί περίπου 3 ώρες. Το βράδυ στον ύπνο του δεν θέλει να φοράει πάνα αλλά συνέχεια ουρεί πάνω του και δεν ξέρω τι να κάνω. Κάποια στιγμή που είχα απελπιστεί του έβαλα πάνα στον ύπνο αλλά τότε άρχισε πάλι να ουρεί πάνω του και κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τον μεσημεριανό ύπνο. Έκτοτε την ξαναβγάλαμε την πάνα οπότε και σταμάτησε να ουρεί πάνω εκτός του νυχτερινού ύπνου. Έχουμε εφαρμόσει ένα σύστημα επιβράβευσης με τον σύζυγο μου προκειμένου να τον ενθαρρύνουμε κάθε φορά που μένει στεγνός ενώ παράλληλα τον ξυπνάμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να πηγαίνει τουαλέτα αλλά προς το παρόν χωρίς σημαντικά αποτελέσματα. Τι θα μας συμβουλεύατε;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχάς το παιδί σου βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και δεν πρέπει να ανησυχείς γιατί ο έλεγχος των σφιγκτήρων μπορεί να γίνει ακόμα και μέχρι 6 χρονών. Σε συμβουλεύω να μην του ξαναφορέσεις την πάνα και να ακολουθήσετε τον τρόπο της επιβράβευσης και του ξυπνήματος σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας μόνο που αυτό πρέπει να γίνεται με το σωστό τρόπο, δηλαδή το βράδυ το παιδί πρέπει να ξυπνάτε κανονικά για να συνειδητοποιεί ότι πάει και κάνει τσίσα του και όχι να το πηγαίνετε κοιμισμένο γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν καταφέρνετε τίποτα. Επίσης εάν υπάρχει κάποια μικρή κληρονομικότητα από τους γονείς ή γενικά από το κοντινό γονεϊκό περιβάλλον, μπορεί να καθυστερήσει ένα παιδί να ελέγξει τους σφιγκτήρες του μέσα σε αυτά τα κληρονομικά πλαίσια.

Ερώτηση
“Έχω έναν γιο 4 χρόνων, πηγαίνει από πέρσι στον παιδικό. Είναι 19 κιλά και 1,07. Τρώει καθημερινά φρούτα, γαλακτοκομικά και όλα τα φαγητά. Ενώ μέχρι και πριν 2 μήνες και ειδικά το καλοκαίρι ήταν πολύ δραστήριος, ποδήλατο, πατίνι, τρέξιμο κτλ τώρα κουράζεται και λαχανιάζει μετά από λίγο. Λέει ότι κουράστηκε και κάθεται. Πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη βεβαίως και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνει καταρχάς κάποιος εργαστηριακός έλεγχος όπως γενική αίματος, σίδηρος ορού, φεριτίνη, ζάχαρο αίματος, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, όλες τις εξετάσεις του θυρεοειδή, τρανσαμινάσες, ΤΚΕ και CRP. Εάν αυτές οι εξετάσεις δείξουν ότι όλα είναι φυσιολογικά τότε πρέπει να στραφείτε προς τον ψυχολογικό παράγοντα μήπως δηλαδή συμβαίνει κάτι στο σχολείο ή στο σπίτι σας που έχει επηρεάσει το παιδί και αυτό το κάνει να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, ήθελα την γνώμη σας για την ρινική αλοιφή bactroban την οποία χορηγώ στον γιο μου (4 ετών) με καθοδήγηση παιδιάτρου φυσικά όταν έχει καταρροή κίτρινης βλέννης μετά από πλύση με ορό. Ρωτάω γιατί διαβάζοντας είδα ότι περισσότερο την χορηγούν σε σταφυλόκοκκο”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, αυτή η αλοιφή δεν είναι καθαρά για ρινική χρήση αλλά για δερματικές επαλείψεις σε περίπτωση που έχουμε σταφυλόκοκκο ή σε κάποια άλλα μικρόβια. Πολλές φορές όμως ο παιδίατρος την συστήνει όταν βλέπει στο εξωτερικό τμήμα της μύτης δηλαδή στο δέρμα να υπάρχει κάποια μόλυνση διότι βάζοντάς την θα βοηθήσει. Επομένως εάν είναι έτσι τα πράγματα δηλαδή η μόλυνση βρίσκεται στο δέρμα της μύτης τότε σύμφωνα με τη σύσταση του γιατρού σου μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου σας θεωρώ πιστεύω και όλες οι μαμάδες από τους πιο κορυφαίους παιδιάτρους της χώρας, οι απαντήσεις και η γνώσεις σας για μας τις μαμάδες είναι πολύτιμες. Σας παρακαλώ πείτε μου τι είναι η κρυψορχία, πού οφείλεται, ποτέ είναι η κατάλληλη ηλικία να χειρουργηθεί και όταν αποκατασταθεί το πρόβλημα πρέπει το παιδί σαν ενήλικας να ελέγχεται μήπως και εμφανίσει κάποιο πρόβλημα; Σας ευχαριστώ και να είστε πάντα καλά να μας δίνετε τις πολύτιμες απαντήσεις σας”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, όπως λέει και η λέξη, η κρυψορχία είναι μία κατάσταση κατά την οποία ο ένας ή και οι δύο όρχεις του παιδιού δεν βρίσκονται μέσα στο όσχεο δηλαδή στο σακουλάκι αλλά βρίσκονται μέσα στη βουβωνική περιοχή όπως λέμε, δηλαδή κάπου προς την κοιλίτσα του. Συνήθως όταν το παιδί βρίσκεται ακόμη μέσα στην κοιλιά της μαμάς του οι όρχεις του βρίσκονται μέσα στην κοιλίτσα του αλλά τις τελευταίες μέρες που πρόκειται να γεννηθεί κατεβαίνουν μέσα από έναν σωλήνα που λέγεται βουβωνικός πόρος και καθηλώνονται μέσα στο όσχεο. Σε μερικά παιδάκια αυτό δεν συμβαίνει για διάφορους λόγους και τότε λέμε ότι έχουν κρυψορχία. Για την αντιμετώπισή της εξατομικεύεται η κάθε περίπτωση ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και το μέγεθος των όρχεων και σε ποιο σημείο ακριβώς βρίσκονται. Δηλαδή χρειάζεται να γίνει υπερηχογράφημα και ψηλάφηση από παιδοχειρουργό για να διαπιστωθεί εάν είναι κάτι που πρέπει να χειρουργηθεί νωρίς ή μπορούμε να το περιμένουμε και μέχρι 5 και 10 χρονών. Το πρόβλημα είναι ότι εάν ο όρχις παραμένει συνεχώς μέσα στην κοιλιά του παιδιού και όχι στο όσχεο λόγω της μεγάλης θερμοκρασίας μπορεί να ατροφήσει και έτσι να μην είναι λειτουργικός. Συμπερασματικά, πρέπει να κάνεις τις παραπάνω ενέργειες προκειμένου να ξέρεις πώς θα αντιμετωπίσεις την κρυψορχία του παιδιού σου.

Ερώτηση
“Ήθελα να σας ρωτήσω εάν μπορεί ένα βρέφος μετά τους 3 μήνες να πίνει φρέσκο κατσικίσιο γάλα παστεριωμένο αντί της σκόνης του αγελαδινού γάλακτος, εφόσον το αντέχει το πεπτικό του σύστημα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συμβουλή σας”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταρχήν δεν υπάρχει φρέσκο γάλα με τη στενή έννοια της λέξης γιατί το φρέσκο είναι εκείνο που το αρμέγουμε και το πίνουμε εκείνη τη στιγμή χωρίς να το βράσουμε. Άρα μιλάς για παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα. Έχω να σου πω ότι δεν είναι το πιο κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού σου καθώς δεν είναι πλήρες για τις ανάγκες του και δεν είναι ενδεδειγμένο για παιδιά τουλάχιστον κάτω από 12 μηνών. Σου προτείνω αυτό που ισχύει στην παιδιατρική επιστήμη, δηλαδή μέχρι 6 μηνών να πίνει γάλα γάλα σκόνη νο1, από 6 μηνών μέχρι 12 μηνών γάλα σκόνη νο2 και από 12 μηνών μέχρι 3 ετών γάλα νο3 το οποί βρίσκεται και σε σκόνη και σε υγρή μορφή. Μετά τα 3 χρόνια της ζωής θεωρούμε ότι ένα παιδί μπορεί να πιει το φρέσκο γάλα των ενηλίκων.

Ερώτηση
“Αγαπητή ιατρική ομάδα, ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τη σοκολάτα σε μικρά και μεγαλύτερα παιδιά. Μπορεί να χορηγείται και μέχρι ποια ποσότητα ανάλογα με την ηλικία; Η χορήγησή της σε μικρά παιδιά, έστω και με μέτρο, τι μπορεί να προκαλέσει; Ευχαριστώ και καλή συνέχεια στο έργο σας”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, η σοκολάτα είναι ένα γλύκισμα και έτσι πρέπει να θεωρείται και κατά συνέπεια δεν είναι υποχρεωτικό να βρίσκεται στη διατροφή ενός παιδιού. Επίσης φαντάζομαι ότι ξέρεις ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες και ποιότητες σοκολάτας δηλαδή από την καθαρή και γνήσια μέχρι και την απομίμηση σοκολάτας. Εάν αποφασίσεις να δώσεις στο παιδί σου καλής ποιότητας σοκολάτα θα την χορηγείς σαν να τρώει ένα γλύκισμα, ότι δηλαδή δεν είναι κάτι απαραίτητο για το παιδί σου και οπωσδήποτε δεν του προκαλείς κάτι καλό. Εάν έχεις αυτά σαν δεδομένα τότε είμαι σίγουρος ότι θα κάνεις χρήση λογική δηλαδή σε κάποια γιορτή, σε κάποιο πάρτι ή εν πάση περιπτώσει σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις.

© 2025 tlife.gr