Site icon TLIFE

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Q&A

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση:
“Γεια σας γιατρέ! Έχω ένα κοριτσάκι 8,5 μηνών και πρέπει να το ξυπνάω πολύ νωρίς για να το αφήνω στη μαμά μου, τώρα που θα ξεκινήσω τη δουλειά. Κοιμάται μεταξύ 21:00 και 22:00 το βράδυ και θα πρέπει να ξυπνάει στις 6:15 το πρωί. Γενικά κάνει ήσυχο ύπνο και σπάνια ξυπνά αν της φύγει η πιπίλα κτλ. Στη μαμά μου θα έχει την ευχέρεια να κοιμάται αν θέλει μέχρι το μεσημέρι στις 15:30 που θα την παίρνω. Είναι επαρκείς οι ώρες; Φοβάμαι μήπως της προκαλέσω κάποια βλάβη στον εγκέφαλο ή στην ανάπτυξη της”.

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, δυστυχώς δεν είσαι η μόνη που αναγκάζεται για κοινωνικούς λόγους να δυσκολεύει το πρόγραμμα της ζωής της και του παιδιού της. Αφού όμως δεν γίνεται διαφορετικά, σου λέω ότι όσον αφορά τις ώρες του ύπνου είναι αρκετές και να ξέρεις ότι τα μωράκια προσαρμόζονται γρήγορα στις καινούριες συνθήκες, αρκεί το μωρό σου να παίρνει φροντίδα και αγάπη.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας. Έχω ένα αγοράκι δυόμιση χρόνων και εδώ και περίπου είκοσι μέρες έχει βγάλει κάτι ψιλά- ψιλά σπυράκια ανάμεσα από τα μπουτάκια του, τα οποία στην αρχή ήταν κόκκινα, τώρα όμως έχει φύγει η κοκκινίλα και είναι στο χρώμα του δέρματος. Δεν τον ενοχλούν ιδιαίτερα και ίσως να είναι απ’ την πάνα. Έχω βάλει sudocrem και για τέσσερις ημέρες fugicort, αλλά επιμένουν. Επίσης, εκτός από το μπάνιο που κάνουμε κάθε μέρα, τον πλένω κι άλλες τρεις φορές την ημέρα με χλιαρό νερό. Προτείνετε κάτι άλλο; Μήπως να πάω σε δερματολόγο; Ευχαριστώ”.

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αν το μωράκι σου είναι λίγο παχουλό στα μπουτάκια του και σε συνδυασμό με τη ζέστη και τον ιδρώτα μπορεί να ερεθίζεται στην περιοχή που περιγράφεις. Είναι ευκαιρία τώρα το καλοκαίρι να κόψει την πάνα, καθώς το επιτρέπει και η ηλικία του. Επίσης, αντί να του φορέσεις στενό βρακάκι είναι καλύτερα να του φοράς μποξεράκι, ώστε να αερίζεται η περιοχή καλύτερα.

Ερώτηση:
“Γιατρέ καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω, έχω ένα αγοράκι 3 ετών και κάνουμε τις συνηθισμένες εξετάσεις αίματος, μέσα σε αυτές είναι και οι εξετάσεις για θυρεοειδή. Η πρώτη εξέταση περίπου 1,5 ετων έδειξε αύξηση στην TSH 5,20, ενώ FT4 14,6, Anti-TG 0.0, Anti-TPO 0.5. Ξανακάναμε εξετάσεις μετά από 6 μήνες και οι τιμές ήταν TSH 2,65, FT4 14,9, Anti-TG 0.2, Anti-TPO 1.2. Αφού πέρασε ένας χρόνος, άντε πάλι εξετάσεις και η TSH 4,20, FT4 14.1, Anti-TG 0,1, Anti-TPO1.2. Θα ήθελα, λοιπόν, να μου πείτε γιατί υπάρχει αυτή η ανωμαλία στις τιμές. Πρέπει να κάνω κάποια άλλη εξέταση για θυρεοειδή; Σας τα έγραψα όλα, γιατί έχω αγχωθεί και όλο κάτι γίνεται. Μία κάνει θεραπεία για το χαμηλό σίδηρο γιατί έχει στίγμα, μετά εξετάσεις για τα νεφρά γιατί έχει συγγενή υδρονέφρωση χωρίς επεισόδια και κάθε καινούριο που μας βρίσκει με τρομάζει και τα χάνω. Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, οι τιμές του θυρεοειδή μπορεί να αυξομειώνονται σε αυτές τις μικρές ηλικίες. Αν όμως, σε διαδοχικές εξετάσεις είναι συνεχώς αυξημένες τότε πρέπει να συμβουλευτείς παιδο- ενδοκρινολόγο, ο οποίος είναι ο πιο κατάλληλος για να αποφασίσει αν το παιδί σου πρέπει να αρχίσει κάποια φαρμακευτική αγωγή. Να μην ανησυχείς πολύ, διότι γενικά οι παθήσεις του θυρεοειδή αντιμετωπίζονται πολύ καλά με φαρμακευτική αγωγή.


Ερώτηση:
“Γεια σας και σας ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Έχω κάνει στα παιδιά μου το Bexero (13 και 5 ετών) με διάστημα ενός έτους περίπου η μία δόση από την άλλη, λόγω διαφόρων που συνέβησαν μέσα στο χειμώνα. Επίσης, η μικρή μετά την πρώτη δόση έκανε 39 πυρετό. Σημαίνει κάτι για το εμβόλιο αυτό;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η άποψη που υπάρχει για το τι πρέπει να γίνεται όταν καθυστερεί να γίνει η επαναληπτική δόση ενός εμβολίου είναι: να συνεχίζεται το πρόγραμμα του εμβολιασμού σαν να μην είχε συμβεί τίποτα, καθώς γι’ αυτό ακριβώς υπάρχουν οι επαναληπτικές δόσεις. Βέβαια, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να σπεύδουμε να κάνουμε κανονικά τις δόσεις στην ώρα τους, διότι ποτέ δεν είμαστε 100% σίγουροι για την αποτελεσματικότητα.


Ερώτηση:
“Γιατρέ χαίρεται και σας ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Η κόρη μας είναι 21 μηνών και αρνείται πεισματικά να βγάλει τις κάλτσες της και να περπατήσει ξυπόλητη και ακόμα χειρότερα αρνείται να βάλει σανδάλια. Προσπάθησα ακόμα και να της τα φορέσω με κάλτσες, αλλά και πάλι δεν το δέχεται. Από τη μια δεν θέλω να γίνομαι πιεστική, αλλά και από την άλλη δεν γίνεται να βγάλουμε το καλοκαίρι με το αθλητικό παπούτσι”.

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, σίγουρα έχει συμβεί κάτι το οποίο έχει επηρεάσει ψυχολογικά αυτό το μικρό παιδάκι, το έχει φοβίσει, και γι’ αυτό αρνείται να κάνει αυτά που θέλεις. Όμως, δεν είναι και κάτι το φοβερό. Μην της δείχνεις το άγχος σου, διότι φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Ασ’ την λίγο να ηρεμήσει. Ας κάνει αυτό που θέλει και θα δεις ότι θα αλλάξει συμπεριφορά από μόνη της. Δεν θα κερδίσεις τίποτα με την πίεση. Θα καταλάβει και μόνη της όταν θα βλέπει ότι όλα τα άλλα παιδιά γύρω της κάνουν αυτό που εσύ την πιέζεις.


Ερώτηση:
“Γιατρέ χρειάζομαι τη βοήθειά σας! Έχω ένα γιο έξι χρονών που τα βράδια δεν ξυπνάει για να πάει στην τουαλέτα μόνη της. Τη βραδινή πάνα την έχουμε σταματήσει εδώ και δύο μήνες, αλλά αν δεν τον σηκώσουμε εμείς, δεν πηγαίνει μόνη της. Επίσης, κοιμάται τόσο βαριά που αν τα κάνει πάνω του δεν το καταλαβαίνει όσο βρεγμένος κι αν είναι και συνήθως δεν θυμάται ότι τον έχουμε σηκώσει για να πάει τουαλέτα. Έχω αρχίσει να ανησυχώ, τι μου προτείνετε να κάνω; Μήπως υπνοβατεί;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, πρέπει να τον ξυπνάς δύο ώρες μετά τον ύπνο του και συνειδητά να πηγαίνει να ουρήσει. Δηλαδή, να τον ξυπνάς κανονικά, διότι αλλιώς νομίζει ότι κατουράει όπως όταν κοιμάται. Αν ακολουθήσεις αυτό το πρόγραμμα, συνήθως μετά από ένα με δύο μήνες θα σταματήσει να ουρεί στον ύπνο του, διότι αυτή είναι μια μέθοδος εκπαίδευσης των σφιγκτήρων του.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

© 2024 tlife.gr