Site icon TLIFE

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Q&A

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 22 μηνών και δεν περπατάει. Σηκώνεται όρθιος αλλά δεν περπατάει, θέλει να κρατιέται από κάπου, να νιώθει ασφάλεια. Τι να κάνω;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα γιατί η ηλικία του παιδιού σου είναι τέτοια που είναι αναμενόμενο να μην έχει σταθεροποιηθεί πλήρως το βάδισμά του. Επίσης εάν κάποια στιγμή, στη φάση που προσπάθησε να περπατήσει, σκόνταψε, έπεσε και φοβήθηκε ακόμα έχει στη μνήμη του αυτή την πτώση και γι’ αυτό νιώθει ανασφάλεια. Άφησέ το μόνο του σιγά σιγά να σταθεροποιηθεί απλώς δώσε του την ευκαιρία με διάφορα παιχνίδια και κρατώντας το από το χέρι να ξεπεράσει το φόβο του και πολύ γρήγορα θα περπατήσει.

Ερώτηση
“Γιατρέ ο γιος μου που είναι 5 ετών εδώ και 15 μέρες περίπου φτερνίζεται και έχει και καταρροή και πιο πολύ το πρωί που ξυπνάει. Πού οφείλεται; Μέχρι στιγμής δεν έχει κάποια αλλεργία”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, αφού το παιδί σου σε αυτή την ηλικία δεν έχει εμφανίσει κάποια μορφή αλλεργίας θα θεωρήσουμε ότι μάλλον έχει κάποια ιωσούλα η οποία παρουσιάστηκε λόγω της εποχής, καθώς έχει πολλή ζέστη, ιδρώνει και ίσως χρησιμοποιείτε και κάποιο κλιματιστικό στο χώρο που ζει το παιδί. Από τη στιγμή που δεν έχει καθόλου πυρετό και η υπόλοιπη συμπεριφορά του είναι φυσιολογική δεν θα πρέπει να ανησυχείτε και να φροντίσετε η θερμοκρασία του χώρου να είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, να μη το ντύνετε πολύ και να μη βρίσκεται σε ρεύματα.

Ερώτηση
“Έχω 2 κόρες, 9 και 11. Η μεγάλη μου κόρη από μικρή ήθελε να κοιμάται μαζί μου και μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες το καταφέραμε να κοιμάται μόνη της. Για αρκετό διάστημα εδώ και λίγο καιρό έρχεται πάλι στο κρεββάτι μας και επιμένει ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί μόνη της και κλαίει. Ο λόγος δεν είναι κάποιο όνειρο απλά νοιώθει μοναξιά παρόλο που στο ίδιο δωμάτιο είναι και η αδελφή της, αλλά μόλις κοιμηθεί η μικρή εκείνη νοιώθει άσχημα. Επίσης θέλει να περιμένω ξύπνια μέχρι να την πάρει πρώτα εκείνη ο ύπνος. Είναι ώριμο παιδάκι και αρκετά ανεξάρτητο στις δραστηριότητές της αλλά στον ύπνο νοιώθει ανασφάλεια. Σας παρακαλώ βοηθήστε μας γιατί ο μπαμπάς της και εγώ δεν ξέρουμε πώς να το χειριστούμε όταν μας λέει ότι δεν θα μας ενοχλεί και μας ρωτάει γιατί δεν την θέλουμε”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, σε αυτή την ηλικία που βρίσκεται η κόρη σου, πολλά παιδάκια αισθάνονται ανασφάλεια και θέλουν να κοιμούνται κοντά στους γονείς τους. Μπορεί να είδε κάποια στιγμή ένα όνειρο, μπορεί να είδε κάτι στην τηλεόραση, μπορεί να άκουσε κάτι στο σχολείο και αυτό να την έχει επηρεάσει. Επίσης, το γεγονός ότι έχει ένα μικρότερο αδελφάκι μπορεί να της δημιουργεί ζήλια και δεν την εκδηλώνει με άλλο τρόπο αλλά μέσα από αυτή τη συμπεριφορά που περιγράφεις. Σε γενικές γραμμές, πρέπει να επιμείνετε να κοιμάται στο δωμάτιό της καθώς έτσι πρέπει να μάθει ποιοι είναι οι ρόλοι μέσα στο σπίτι δηλαδή ο μπαμπάς και η μαμά κοιμούνται μαζί, τα παιδιά στο άλλο δωμάτιο κλπ. Φυσικά εάν δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε και να το χειριστείτε δεν θα ήταν άσχημα κάποια στιγμή να συμβουλευτείτε παιδοψυχολόγο ο οποίος αφού αναλύσει τη συμπεριφορά του παιδιού μπορεί να καταλάβει γιατί έχει δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα και να σας βοηθήσει να το λύσετε.

Ερώτηση
“Αγαπητέ γιατρέ, το κοριτσάκι μου γεννήθηκε στις 37.5 εβδομάδες με καισαρική, με 31.4 περίμετρο κεφαλής κ τώρα είναι 3 μηνών κ είναι 37.5cm. Όταν ήταν 2 μηνών η περίμετρος κεφαλής ήταν 37cm. Να ανησυχήσω για το μισό πόντο που πήρε;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, πιστεύω ότι δεν πρέπει να ανησυχείς για δύο λόγους. Πρώτον, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και του σώματος και του κεφαλιού και του ύψους δεν έχουμε συνεχώς τα ίδια μεγέθη αλλά μπορεί ένα μήνα να μείνει λίγο πίσω και τον επόμενο μήνα να πάρει περισσότερο μέγεθος. Δεύτερον, ένα παιδί όταν είναι 12 μηνών για να είμαστε σίγουροι ότι έχει μεγαλώσει σωστά το κεφαλάκι του θα πρέπει να έχει πάρει 12 εκατοστά από την περίμετρο που είχε όταν γεννήθηκε. Το δικό σου παιδί ήδη έχει πάρει 6 πόντους άρα νομίζω ότι δεν πρέπει να ανησυχείς.

Ερώτηση
“Η δεύτερη κόρη μου τον Οκτώβριο κλείνει τα τρία. Έχουμε βγάλει την πάνα εδώ και δυο σχεδόν μήνες μέσα στην ημέρα. Την νύχτα φοράει. Με τα τσίσα έχει καθαρίσει αλλά έχουμε θέμα με τα κακά. Τα κάνει επάνω της. Της αρέσει να είναι όρθια για να σφίξει. Δεν μπορεί να κάθεται για να σφίξει και να βγουν. Η αλήθεια είναι ότι από μόνη της ήθελε να πηγαίνει τουαλέτα γιατί έβλεπε την μεγάλη μου και εμάς. Δεν τη πιέζω αλλά δεν έχει διαφορά. Ήταν καταλαβαίνω ότι θέλει κακά της ζητάω να πάμε τουαλέτα αλλά αρνείται. Τι θα μπορούσα να κάνω εκτός από υπομονή;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, ακριβώς αυτό που λες και απαντάς από μόνη σου! Πρέπει να κάνεις λίγο υπομονή. Το παιδί σου δεν έχει ακόμα ωριμάσει τόσο που να μπορεί να ελέγξει πλήρως τους σφιγκτήρες της. Η ηλικία της είναι οριακή αν και αρκετά παιδάκια σε αυτή την ηλικία έχουν αποκαταστήσει τον έλεγχο των σφιγκτήρων. Σε γενικές γραμμές, έχει περιθώριο μέχρι 5 χρονών οπότε ηρέμησε, μην την πιέζεις και θα ρθει η στιγμή που μόνη της θα αποφασίσει να κάνει αυτό που είναι το φυσιολογικό για την ηλικία της.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 25 μηνών, στο οποίο – όταν ήταν 14 μηνών – κάναμε την 1η δόση του bexsero. Ο παιδίατρός του μάς είπε να περιμένουμε για τη 2η δόση μήπως μπει στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να γίνει αυτή η 2η δόση λίγο πριν κλείσει ένας χρόνος από την 1η. Όντως λοιπόν, τώρα το Σεπτέμβρη, λίγο πριν κλείσουν 12 μήνες από την 1η δόση, θα κάνουμε τη 2η (και ενώ ο μικρός θα είναι 26 μηνών). Διαβάζοντας διάφορα πράγματα σχετικά με αυτό το εμβόλιο, βρήκα τα εξής: “Για παιδιά 12-23 μηνών απαιτούνται δυο δόσεις σε διάστημα δυο μηνών και μια τρίτη δόση, αναμνηστική, μετά από 12-23 μήνες από την αρχική σειρά”. Τελικά, τι ισχύει; Και ο δικός μου ο μικρούλης, που δεν έκανε τη 2η δόση στους 2 μήνες από την 1η, θα είναι – επί της ουσίας – ανεμβολίαστος; Συγγνώμη για τη μακροσκελή ερώτηση, αλλά έχω αγχωθεί. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, βάσει της εταιρείας που παράγει το εμβόλιο, για να υπάρχει πλήρης αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, ισχύουν αυτά που έχεις διαβάσει και αναφέρεις στην ερώτησή σου. Επειδή έχει περάσει ο καιρός και έχει κλείσει το παιδί τα 2 χρόνια, δεν μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο, παρά να κάνετε μόνο ακόμα μία δόση σαν να ήταν η αρχή του εμβολιασμού μετά τα 2 χρόνια της ζωής του. Δεν ξέρουμε σε τι βαθμό βρίσκονται τα αντισώματα στο σώμα του μωρού και αν θεωρείται πλήρως εμβολιασμένο ή όχι. Για να το μάθουμε αυτό θα πρέπει να κάνεις ειδικό έλεγχο αντισωμάτων για την μηνιγγίτιδα β. Όμως για να μην ταλαιπωρείς το παιδί σου εκείνο που ισχύει διεθνώς στις περιπτώσεις που καθυστερεί ένας εμβολιασμός είναι να συνεχίσουμε το εμβόλιο από εκεί που το σταματήσαμε.

© 2024 tlife.gr