Site icon TLIFE

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Q&A

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα! Στείλε και εσύ τη δική σου! Όλα τα θέματα που απασχολούν τους γονείς έχουν απαντήσεις!

Ερώτηση
“Γεια σας κε Μαζάνη. Ήθελα να σας ευχαριστήσω γιατί σας ενόχλησα ξανά και τώρα θα ήθελα την συμβουλή σας! Η μικρή μου γεννήθηκε 32 εβδομάδων και 1800! Σήμερα είναι πέντε μηνών και συνεχίζουμε με τα ίδια θέματα! Τρώει κάθε δυο ώρες μικρή ποσότητα και είναι δυσκοίλια καθώς κάνει κακά της βόλους! Κλαίει τις περισσότερες φορές στα γεύματα! Κάναμε υπέρηχο για ΓΟΠ κι είναι εντάξει καθώς και εξετάσεις αίματος για αλλεργία στο αγελαδινό γάλα και βγήκε αρνητική! Έχω παρατηρήσει τις περισσότερες φορές όταν έχει αέρια τα βγάζει και ταυτόχρονα κλαίει και φαίνεται να πονάει! Μήπως έχει κάτι στο εντεράκι της; Να κάνουμε κάποιον υπέρηχο στην κοιλιά της; Τι με συμβουλεύετε; Όσο για το φαγητό προσπαθώ να την κρατήσω παραπάνω ορά, αλλά στις δυο ώρες θέλει φαγητό. Πώς πιστεύετε ότι μπορώ να το αλλάξω αυτό; Τις περισσότερες φορές τρώει κλαίγοντας ενώ δείχνει ότι πεινάει! Ανησυχώ για ο,τι της συμβαίνει λόγω τις προωρότητας!Πώς μπορώ να την προστατεύω τώρα το χειμώνα από ασθένειες; Ξέρω ότι σας κούρασα αλλά το άγχος είναι μεγάλο μεγαλώνοντάς την και ευχή μου ήταν να μπορούσαμε να μας παρακολουθείτε εσείς! Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για αυτό που κάνετε!”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, ο τρόπος που περιγράφεις την κατάσταση του μωρού σου είναι πολύ κατατοπιστικός και παρόλο που έχετε κάνει έλεγχο για ΓΟΠ και αλλεργία στο γάλα η γνώμη μου είναι ότι μάλλον αυτό είναι το πρόβλημα του μωρού σου. Επειδή λόγω της ηλικίας του δεν έχει φάει κάτι άλλο παρά μόνο γάλα πιστεύω ότι σου κάνει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή έχει δυσανεξία στο γάλα της αγελάδας με αποτέλεσμα να έχει ενοχλήσεις πεπτικές και έτσι τρώει όχι όλη την ποσότητα που θα ήθελες αλλά μόνο για να ικανοποιήσει προς στιγμήν την πείνα του και γι’ αυτό ξυπνάει μετά κάθε δύο ώρες και ζητάει να φάει. Σου προτείνω να κάνεις πάλι έναν έλεγχο για ΓΟΠ και να δώσεις γάλα αντιαναγωγικό, δηλαδή AR, και ένα σιροπάκι που λέγεται Epadoren και είναι ειδικό για τις παλινδρομήσεις τουλάχιστον για 10 μέρες προκειμένου να δεις αν θα υπάρξει βελτίωση. Σε περίπτωση που δεν είναι ΓΟΠ θα πρέπει να δώσετε ένα γάλα υποαλλεργικό που υπάρχουν αρκετά στο εμπόριο. Βέβαια δεν θα ήταν άσχημα να κάνετε και ένα υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλίας προκειμένου να είστε 100% σίγουρη ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα. Όσον αφορά την προφύλαξη από τις ασθένειες του χειμώνα αυτό επιτυγχάνεται βασικά με τους καλούς κανόνες υγιεινής δηλαδή πλύσιμο χεριών, άλλαγμα ρούχων κ.λπ.

Ερώτηση
“Γεια σας, κ. Μαζάνη Θα ήθελα τη γνώμη σας για το εξής θέμα. Έχω ένα αγοράκι 8 μηνών. Όταν γεννήθηκε δεν του έδινα πιπίλα, ώσπου ανακάλυψε το δάχτυλό του κι άρχισε να το βάζει στο στόμα. Τότε άρχισα να του δίνω και πιπίλα, αλλά την έφτυνε. Ακόμα και τώρα δε θέλει την πιπίλα. Προτιμάει το δάχτυλο. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω, τι μπορώ να κάνω για να περιορίσω να πιπιλάει το δάχτυλό του. Το κάνει και κατά τη διάρκεια της μέρας και όταν θέλει να κοιμηθεί. Σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίζει να κόβει αυτή τη συνήθεια και πώς μπορώ να το βοηθήσω να το πετύχει. Να σας πως, επίσης, ότι κι εγώ σαν παιδί πιπίλαγα το δάχτυλό μου για να κοιμηθώ μέχρι και το δημοτικό. Υπάρχει θέμα κληρονομικότητας σ’ αυτό; Σας ευχαριστώ, Μαίρη”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη επειδή ξέρουμε για ποιο λόγο τα παιδιά αποκτούν αυτή την κακιά συνήθεια δηλαδή να πιπιλάνε το δάχτυλό τους ή να έχουν μια άλλη πιπίλα μπορούμε να σκεφτούμε πώς πρέπει να μειώσουμε αυτή την ευχαρίστηση που νιώθουν γιατί κατά τη διάρκεια του πιπιλίσματος εκκρίνονται στον οργανισμό τους ενδορφίνες που προκαλούν ευχαρίστηση και ηρεμία και γι’ αυτό συνεχίζουν να πιπιλάνε είτε το δάχτυλο είτε την πιπίλα. Ο μόνος τρόπος είναι να αφιερώσετε 3-4 μέρες και το πολύ μία βδομάδα να βγάζετε συνέχεια το δάχτυλο από το στόμα του παιδιού ώστε να μειώνεται αυτή η ευχαρίστηση και να αυξάνεται η παρενόχληση ώστε σιγά-σιγά να υπάρξει μία “αποτοξίνωση”, όπως λέμε, από το πιπίλισμα.

Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 18,5 μηνών και θηλάζει (πρωί-βράδυ). Εδώ και 2 εβδομάδες την έχει πιάσει να θέλει με το χεράκι της να πιάνει το στήθος μου (κυρίως την θηλή) και γελάει ολόκληρη μετά! Είναι κακό; Γενικά όταν είναι κουρασμένη ή μόλις ξυπνήσει ή έχει κάτι θέλει μόνο εγώ να την παίρνω αγκαλιά, ούτε καν ο μπαμπάς της που του έχει αδυναμία. Είναι κάτι κακό; Σημειώστε ότι 14 μήνες είχα άδεια και ήμασταν σχεδόν συνέχεια μαζί, ενώ από όταν ξεκίνησα δουλειά λείπω πάνω από 10 ώρες. Σας ευχαριστώ!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, ξέρουμε ότι τα μωρά που έχουν πετύχει στον μητρικό θηλασμό, συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κάτι κακό. Δηλαδή τα μωρά αυτά χρησιμοποιούν το στήθος της μαμάς τους και για να τρέφονται και για να παίζουν και για να την τιμωρούν κ.λπ. Άρα στη δική σου περίπτωση, το παιδί σου κάνει κάποιο παιχνίδι και καθώς βλέπει την αντίδρασή σου χαμογελάει και το επαναλαμβάνει. Δεν είναι κάτι κακό και εφόσον δεν σε ενοχλεί θα μπορούσες να κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις και σιγά-σιγά να αποσπάσεις την προσοχή του μωρού σου σε κάτι άλλο μέχρις ότου το σταματήσει εφόσον φυσικά και εσύ το επιθυμείς.

Ερώτηση
“Θα ήθελα τη συμβουλή σας στο εξής: έχω ένα αγοράκι δύο ετών. Ο πατέρας του πριν δέκα χρόνια μετά από επανειλημμένες ουρολοιμώξεις και εξετάσεις ανακάλυψε πως έχει πεταλοειδές νεφρό. Πριν λίγους μήνες το ίδιο ο πατέρας του, δηλαδή ο παππούς του παιδιού μας. Θα πρέπει να κάνουμε κάποιες συγκεκριμένες εξετάσεις για κληρονομικότητα. Είναι κάτι ανησυχητικό; Ο γιος μας έως τώρα δεν έχει παρουσιάσει κανένα πρόβλημα υγείας. Είναι δώδεκα κιλά και 87 εκατοστά. Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, όπως καταλαβαίνεις πρόκειται για κάποια κληρονομική πάθηση και για αυτό καλό θα ήταν να κάνεις στο παιδί σου ένα υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλίας με ειδική έμφαση στο ουροποιητικό, δηλαδή νεφρά, ουρητήρες, κύστη κ.λπ ώστε να είσαι σίγουρη 100% ότι δεν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο ή άλλο ανατομικό πρόβλημα στο μωρό σου. Το υπερηχογράφημα όπως ξέρεις είναι μια εξέταση εξέταση αναίμακτη και ανώδυνη και μπορεί να γίνει πάρα πολύ εύκολα.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, πρόκειται σε λίγες ήμερες να γίνω μανούλα και εκείνο που με απασχολεί είναι αν θα μπορούσαμε να ανάψουμε το τζάκι φέτος λόγω του μωρού επειδή έχω ακούσει διάφορα. Θα ήθελα και την δικιά σας άποψη”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, βεβαίως και μπορείς να ανάψεις το τζάκι εφόσον αυτό δεν καπνίζει και εφόσον χρησιμοποιείς ξύλα καλής ποιότητας δηλαδή δεν χρησιμοποιείς ξύλα που προέρχονται από βαμμένα έπιπλα ή άλλου είδους προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας για το τζάκι σου.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 2 ετών. Από όταν γεννήθηκε είχε συνέχεια τσίμπλες στα μάτια της, δεν προλαβαίναμε να της τις καθαρίσουμε και ξανάβγαιναν. Μόλις ερχόταν το καλοκαίρι κι άρχιζαν οι ζέστες εξαφανίζονταν. Πέρυσι το χειμώνα είχαν αραιώσει οι τσίμπλες αρκετά αλλά φέτος εμφανίζονται τόσο συχνά όσο όταν ήταν βρέφος. Της ξεπλένουμε συνέχεια το πρόσωπο αλλά σε μισό λεπτό ξαναβγαίνουν. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει μία μικρή στένωση του δακρυϊκου πόρου δηλαδή ένα σωληνάκι που μεταφέρει τα δάκρυα στα μάτια των παιδιών και αυτό κάποια στιγμή βουλώνει από κάποιο μικρόβιο και δημιουργούνται αυτές οι τσίμπλες. Επειδή όμως λες ότι το καλοκαίρι δεν δημιουργείται αυτό το πρόβλημα πιθανολογώ ότι μάλλον στη δική σου περίπτωση πρόκειται για κάποια ενόχληση που προέρχεται από το περιβάλλον στο οποίο ζει το παιδί όπως για παράδειγμα η χρήση των air condition κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κάποια ρούχα που φοράει το χειμώνα και τα οποία έρχονται σε επαφή με τα μάτια του, οι μοκέτες ή γενικά τα χαλιά που χρησιμοποιούμε στο σπίτι και το παιδί σου βρίσκεται σε μία ηλικία που μπουσουλάει και μπορεί να παίρνει πολλές σκόνες, αλλεργιογόνα, ακάρεα κλπ. Επομένως προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να το ψάξετε δηλαδή να αφαιρέσετε από το περιβάλλον στο οποίο ζει το παιδί όλα αυτά που θα μπορούσαν να του δημιουργήσουν ερεθισμό στα ματάκια του όπως επίσης και τα σαμπουάν που χρησιμοποιείς το χειμώνα, τις πετσέτες κλπ κλπ.

Επιμέλεια: Μαρκέλλα Ρεπανέλη

© 2025 tlife.gr