Site icon TLIFE

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Q&A
Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση
“Έχω μια κορούλα 3 και μισό. Γεννήθηκε 38 εβδομάδων. Όλα καλά. 1,5 χρονών έκανα εξετάσεις αίματος για πρώτη φορά, όλα καλά. Τώρα είναι 13,5 κιλά και 96 πόντους. Είναι ένα χαρούμενο ζωηρό παιδάκι, δεν μου αρρωσταίνει καθόλου συχνά, πάει παιδικό. Έκανα προληπτικές εξετάσεις αίματος. Όλες καλές βγήκαν μόνο η αλκαλική φωσφατάση 2222 αυξημένη. Όλες οι υπόλοιπες καλές. Το παιδί πίνει από γάλα μόνο κουτί και αρκετό. Από φαγητό δεν είναι και πολυφαγού, λίγες ποσότητες σχεδόν απ όλα. Δεν τρώει όμως φρούτα. Η βιταμίνη D είναι 29,9. Ευχαριστώ”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, οι τιμές της αλκαλικής φωσφατάσης είναι πολύ αυξημένες. Είναι όμως πολύ συχνό φαινόμενο η αύξηση αυτή να συναντάται στα παιδιά κατά την διάρκεια της ανάπτυξής τους καθώς έχει σχέση με την δραστηριότητα των οστών τους. Μερικές φορές αυτή η αύξηση είναι 3-4 φορές μεγαλύτερη από αυτές των ενηλίκων. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αύξηση της ΑΦ δείχνει ότι το παιδί βρίσκεται σε περίοδο έξαρσης της ανάπτυξης την οστών η οποία συνήθως συμβαίνει στην βρεφική και εφηβική ηλικία. Επειδή επίσης η ΑΦ συγκεντρώνεται και στο συκώτι και στη χολή καλό θα ήταν μέσα στον γενικό έλεγχο να γίνουν και εξετάσεις και για αυτά τα όργανα. Αν όλες οι εξετάσεις είναι φυσιολογικές, σε πρώτη φάση δεν πρέπει να ανησυχείς, αλλά μετά από 4-5 μήνες να μετρηθεί πάλι η ΑΦ ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξή της καθώς κανονικά μετά από κάποιους μήνες θα πρέπει να μειωθεί.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη σας ευχαριστούμε για το χρόνο που αφιερώνετε για τις απαντήσεις στις ανησυχίες μας. Έχω δυο γιους 5,5 και 3,5 ετών. Ο μικρότερος έπαθε κρίση άσθματος και νοσηλεύτηκε για τρεις μέρες στο νοσοκομείο. Πότε στο παρελθόν δεν είχε παρουσιάσει αντίστοιχο πρόβλημα (ούτε και ο μεγάλος μου γιος) και δεν είχε χρειαστεί να κάνει εισπνοές ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι αν μπορώ με κάποιον τρόπο να τον προφυλάξω έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα ή να μειώσω τους κινδύνους που το προκαλούν. Χρήση αφυγραντήρα θα τη συνιστούσατε; Και κάτι τελευταίο. Η πεθερά μου έχει άσθμα. Κατά πόσο είναι κληρονομικό; Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το άσθμα θεωρείται η μάστιγα των πόλεων για τα παιδιά καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ραγδαία και σχεδόν 1 στα 4 παιδιά υποφέρουν από άσθμα ή ασθματική βρογχίτιδα ή σπαστική βρογχίτιδα κλπ. Το ευχάριστο είναι ότι συνήθως μόνο 1 στα 10 παιδιά που θα έχει τα συμπτώματα και μετά τα 10 χρόνια της ζωής τους θα έχει το πρόβλημα για όλη την υπόλοιπη ζωή. Τα μέτρα προφύλαξης είναι η αποφυγή των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, η αποφυγή απότομων μεταβολών της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος από ζέστη σε κρύο και από κρύο σε ζέστη, να αερίζεται πολύ καλά και συχνά ο χώρος που ζει το παιδί, κλπ. Οι κληρονομικοί παράγοντες είναι και αυτοί σημαντικοί για την παρουσία της νόσου. Φυσικά ο αφυγραντήρας είναι χρήσιμος για τις περιπτώσεις εκείνες που η υγρασία του περιβάλλοντος ξεπερνάει το 70%.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη θα ήθελα τη γνώμη σας για τον μεγάλο μου γιο. Είναι 5,5 χρονών, την πάνα την κόψαμε όταν ήταν 3 μέσα σε μια βδομάδα πολύ εύκολα πρωί και βράδυ. Όμως κατουριέται πάνω του όταν τον γαργαλάνε!! Στην αρχή μας φαινόταν αστείο αλλά πλέον δεν είναι και κάποιες φορές νομίζω το κάνει επίτηδες όταν γελάει. Να σημειώσω ότι αυτό γινόταν και πριν γεννηθεί ο αδερφός του και δεν είναι θέμα ζήλιας. Τι μπορεί να συμβαίνει και πώς μπορώ να το σταματήσω; Ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δεν έχεις ακούσει την φράση ” κατουρήθηκε πάνω του από τα γέλια”; Είναι λοιπόν αρκετά συχνό φαινόμενο κατά την διάρκεια του γέλιου λόγω των συσπάσεων της κοιλιάς και της ουροδόχου κύστης να του φεύγουν τα τσίσα του. Πολύ περισσότερο αν το κάνει για παιχνίδι διότι και από μόνος του διευκολύνει την ούρηση. Θα πρέπει να του αποσπάτε την προσοχή και να μην του δίνετε πολλή σημασία σε αυτό που κάνει ώστε σιγά σιγά να το ξεχάσει.

Ερώτηση
“Γιατρέ γεια σας έχω ένα αγοράκι 14 μηνών και έχει βάρος 9.300 και ύψος 76 εκ. Γεννήθηκε στις 38 εβδομάδες με βάρος 2560και ύψος 50εκ. Θηλάζει αποκλειστικά. Αυτό που με ανησυχεί είναι η εξέλιξη της ανάπτυξής του καθώς είναι χαμηλά στις καμπύλες. Γενικά άργησε πολύ να μπει στις τροφές ήταν περίπου 9 μηνών όταν τελικά αποφάσισε να φάει κανονικό γεύμα και όχι 3-7 κουταλάκια φαγητό. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω την ανάπτυξή του; Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, λόγω του ιστορικού του (δηλαδή χαμηλό βάρος γέννησης, καθυστέρηση έναρξης τροφών κλπ) θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρέπει να περιμένεις καλύτερες μέρες, εκτός και αν υπάρχουν εξετάσεις που δείχνουν κάποιο πρόβλημα όπως ελαττωμένη έκκριση αυξητικής ορμόνης, προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα κλπ. Επίσης ένας άλλος σοβαρός παράγοντας είναι και η κληρονομικότητα και στο βάρος και στο ύψος. Σε γενικές γραμμές για να βοηθήσεις την ανάπτυξή του θα πρέπει να σιτίζεται με ποικιλία τροφών όπως κρέας, φρούτα, έγχρωμα λαχανικά, ταχίνι, μέλι κλπ.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 2 ετών κ 8 μηνών και ακόμη δεν μιλάει ενώ ταυτόχρονα έχει διάσπαση προσοχής, στερεοτυπίες και γενικά κάποια συμπτώματα βάσει των οποίων τον κατέταξαν στο φάσμα του αυτισμού. Οι 2 παιδονευρολόγοι που επισκεφθήκαμε μας είπαν πως λογικά είναι στο φάσμα. Το ίδιο κ η εργοθεραπεύτρια με την λογοθεραπεύτρια (έχουμε ξεκινήσει μαθήματα από τον Ιούνιο). Κάναμε τις σχετικές εξετάσεις αίματος και τα αποτελέσματα ήταν άψογα. Επίσης το ακοόγραμμα βγήκε άριστο. Ο παιδίατρός μας επιμένει πως το παιδί δεν είναι στο φάσμα κ πως χρειάζεται λίγο σπρώξιμο. Με βολεύει να πιστέψω τον παιδίατρο αλλά είναι δυνατόν όλοι οι υπόλοιποι να κάνουν λάθος; Σας ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, λυπάμαι πολύ αν συμβαίνει κάτι τέτοιο στο μωρό σου. Φαίνεται ότι το έχεις ψάξει πολύ και μάλλον θα πρέπει να συγκλίνουμε με την γνώμη των ειδικών για αυτές τις περιπτώσεις που είναι οι παιδονευρολόγοι και οι αναπτυξιολόγοι. Ο αυτισμός είναι μια πάθηση που ακόμη είναι αδιάγνωστη όσον αφορά την αιτιολογία της και συνήθως τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται μετά τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής. Επειδή όμως υπάρχει μεγάλο και διαφορετικό φάσμα σοβαρότητας σε κάθε παιδί, βλέπουμε ότι πολλά παιδάκια που διαγιγνώσκονται εγκαίρως και ακολουθούν πίστα την θεραπεία τους, έχουν πολύ καλά αποτελέσματα.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 3.5 χρόνων, δεν είχαμε πειράξει ποτέ το πουλάκι μέχρι πριν από πέντε μέρες που μας το άνοιξε και μας το κατέβασε ο παιδίατρος. Να προσθέσω ότι δεν είχε καμία ενόχληση το παιδί μέχρι πρότινος απλά το κάναμε γιατί είχαμε ακούσει ότι έτσι πρέπει. Έχει πέντε μέρες που κατεβάζουμε το πετσάκι βάζοντας κρέμα με πολύ κόπο και πόνο από την πλευρά του παιδιού. Να σταματήσουμε; Θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα αν σταματήσουμε τώρα που είδη το έχουμε ανοίξει; Είναι αναστρέψιμο;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η διάνοιξη των συμφύσεων στο πουλάκι των αγοριών καμία φορά συνοδεύεται από πόνο και ενόχληση τις πρώτες 7 μέρες μέχρι να επουλωθεί και ύστερα δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα αν ακολουθείτε τις οδηγίες τις καθημερινής περιποίησης. Μερικές φορές μπορεί να πάρει και κάποιο αναλγητικό μέχρι να περάσει η οξεία φάση της ενόχλησης. Επίσης να πίνει και πολλά υγρά ώστε να κάνει τσίσα για να καταλάβει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

© 2025 tlife.gr