Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
Ερώτηση:
“Καλησπέρα, έχω ένα κοριτσάκι πέντε ημερών, γεννημένο 3800 gr και απ’ την τρίτη κιόλας ημέρα του δίνω συμπλήρωμα πέρα από το θηλασμό. Δηλαδή θα θηλάσω δύο ώρες και θα πιει συμπλήρωμα από 70 μέχρι και 90 ml γάλα. Δεν του δίνω δε όλα τα γεύματα, παρά μόνο αν δω οι δεν χορταίνει. Είναι φυσιολογική ποσότητα ή δεν υπάρχει μετρό; Και πώς θα εδραιώσω το μητρικό γάλα, αφού δεν τη χορταίνει;”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς ακόμα δεν έχει έρθει το κανονικό γάλα σου όσο αφορά την ποσότητα, αλλά και τα μωρά τις πρώτες μέρες δεν έχουν και μεγάλες απαιτήσεις. Όσο λιγότερο ξένο γάλα του δώσεις, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να εδραιωθεί ο μητρικός θηλασμός. Μόνο αν πραγματικά μετά το θηλασμό και των δυο μαστών το μωρό σου δείχνει ότι πεινάει με το κλάμα του και την ανησυχία του, τότε και μόνο τότε θα του δίνεις συμπλήρωμα, ελπίζοντας ότι τελικά θα έρθει περισσότερο γάλα δικό σου και θα σταματήσεις εντελώς το ξένο. Επειδή, λοιπόν, λέγεται “συμπλήρωμα”, δεν ξέρουμε πόση ποσότητα του λείπει την κάθε φορά. Γι’ αυτό φτιάχνεις πάντα περισσότερο από την προηγούμενη φορά που το τάισες, ώστε να μένει στο μπιμπερό γάλα και μόνο έτσι θα είσαι σίγουρη ότι χόρτασε.
Ερώτηση:
“Καλησπέρα κύριε Μαζάνη! Έχω ένα αγοράκι τεσσάρων ετών, 103 εκατοστά και 14,5 κιλά. Πριν δύο μήνες διαγνώστηκε με νεανική αρθρίτιδα και βρίσκεται σε θεραπεία. Επειδή είχε στασιμότητα βάρους, του κάναμε εξετάσεις για κυστική ίνωση, κοιλιοκάκη και αλλεργίες και ήταν όλα αρνητικά. Επίσης, τον τελευταίο ενάμισι μήνα έχει ακροαστικά, πήρε αντιβίωση augmentin, όταν την τελείωσε είχε ένα μικρό υπόλειμμα, έκανε εισπνοές με Seretide και μετά από 10 μέρες είχε πάλι πολλά ακροαστικά. Κάνει εισπνοές με aerolin και flixotide, αλλά πάλι δεν έχει βελτίωση. Τι συμβαίνει στο παιδί μου; Έχουμε αγανακτήσει, παίρνει συνέχεια φάρμακα και χωρίς να γίνεται τελείως καλά. Πυρετό δεν έχει κάνει. Ποια είναι η γνώμη σας; Να σας πω επίσης ότι δεν έχουμε ιστορικό με άσθμα ή αλλεργίες.”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, θα μείνω μόνο στο θέμα που σε απασχολεί τον τελευταίο ενάμισι μήνα. Τα αναπνευστικά προβλήματα που εμφανίστηκαν μπορεί να διαρκέσουν για κάποιο διάστημα και λόγω εποχής, αλλά και λόγω ασθενούς ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να έχει και από τη νεανική αρθρίτιδα. Λέω λόγω εποχής, διότι αυτές οι μεταβολές των κλιματολογικών συνθηκών φορτίζουν την ατμόσφαιρα με κάθε λογής μικρόβια, τα οποία περισσότερο προσβάλουν το αναπνευστικό σύστημα. Δηλαδή μπορεί να “κολλάει” καινούριους ιούς και να χρονίζει μια συμπτωματολογία που θυμίζει άσθμα ή κάτι τέτοιο. Θα ακολουθήσεις προς το παρόν την αγωγή που σου χορηγούν και αν συνεχίζει να έχει το ίδιο πρόβλημα, θα πρέπει να κάνει σπιρομέτρηση και αλλεργιολογικό έλεγχο και ίσως χρειασθεί για κάποιο μικρό διάστημα να μπει σε καθημερινή αγωγή, κάτι δηλαδή σαν πρόληψη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση:
“Ποιο είναι καταλληλότερο γραφείο για παιδί Α’ Δημοτικού: με οριζόντια επιφάνεια ή με ρυθμιζόμενη κλίση (τύπου αρχιτεκτονικό σχεδιαστήριο); Ευχαριστώ.”
Απάντηση:
Εξαρτάται από την κλίση του γραφείου. Λογικά θα πρέπει τα βιβλία να έχουν μια μικρή κλίση, ώστε η πλάτη του παιδιού να μην “καμπουριάζει”. Επίσης, η απόσταση των ματιών από το βιβλίο θα πρέπει να έχει μια απόσταση περίπου 25-30 εκατοστών.
Ερώτηση:
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, βρισκόμαστε σε απόγνωση. Ο 21 μηνών γιος μας δεν τρώει τίποτα και το “τίποτα” δεν είναι καθόλου υπερβολικό. Εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες αρνείται να φάει οτιδήποτε του βάλουμε και αυτό που μας προβληματίζει είναι η αντοχή του στην πείνα. Γενικά, είναι ένα κακόφαγο παιδί, αλλά είχαμε μπει σε μια σειρά και τώρα αντιμετωπίζουμε τα ίδια, έχει χάσει βάρος, από 11 κιλά έχει φτάσει 10.300 και η ελεύθερη πτώση συνεχίζεται. Έχουμε δοκιμάσει όλους τους τρόπους και δεν γίνεται τίποτα, δεν πίνει ούτε γάλα και γενικά ό,τι είναι λευκό, ακόμη και παγωτό βανίλια που του δώσαμε δεν το δοκίμασε καν. Έκοψε το θηλασμό μόνος του πριν ένα μήνα, εγώ έχω φτάσει στα όρια της κατάθλιψης γιατί η διάθεσή μου εξαρτάται από το αν έφαγε ή όχι ο μικρός. Αναγνωρίζω ότι έχω κάνει λάθη και αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης μου και καταλαβαίνω επίσης ότι ο μικρός έχει γίνει χειριστικός με το φαγητό του, αλλά η καρδιά μου ματώνει όταν τον βλέπω συνεχώς νηστικό. Προβληματιζόμαστε μήπως έχει κάτι παθολογικό, γιατί δεν είναι φυσικό για εμένα και δεν μπορώ να δεχτώ ότι το τελευταίο του γεύμα θα είναι ένα απογευματινό γιαουρτάκι και από εκεί και πέρα δεν θα βάλει τίποτα στο στόμα του, θα πέσει να κοιμηθεί όλο το βράδυ και το πρωί που θα σηκωθεί κατά τις 9:00 δεν θα ζητήσει να φάει και αν φάει κάτι θα είναι μετά από πίεση, όπως και το μεσημεριανό του όπου πάλι θα φάει μετά από πίεση 5-10 κουταλάκια. Εγώ δεν μπορώ να διαχειριστώ άλλο αυτή την κατάσταση, παρόλο που προσπαθώ να μην του δείχνω την απόγνωσή μου. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω και τι τελικά είναι το σωστό. Σας ευχαριστώ.”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, πραγματικά λυπάμαι για την κατάσταση στην οποία έχεις περιέλθει. Επίσης, μόνη σου έχεις βγάλει και τη διάγνωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Α) το μωρό σου είναι πολύ άρρωστο και Β) το μωρό σου σε χειρίζεται “χοντρά” και για κάποιο λόγο σε τιμωρεί. Ας πάρουμε την πρώτη περίπτωση: άφησε το μωρό σου εντελώς νηστικό για 2- 3 ημέρες και μην του δείξεις απολύτως τίποτα! Ούτε νερό που λέμε. Αν το μωρό σου είναι υγιές, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κλάψει και να μην ζητήσει να φάει οτιδήποτε. Δεν μπορεί να αντέξει. Αλλιώς θα πρέπει να εισαχθεί σε νοσοκομείο για έλεγχο. Στη δεύτερη περίπτωση: από ό,τι φαίνεται δεν μπορείς να το διαχειριστείς πλέον μόνη σου, αλλά χρειάζεσαι τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Αυτός είναι ένας παιδοψυχολόγος, ο οποίος θα σε συμβουλεύσει σωστά και θα σου υποδείξει τη μεθοδολογία για να αλλάξουν τα πράγματα.
Ερώτηση:
“Καλησπέρα! Έχω ένα μωράκι 36 ημερών. Στον ύπνο του σφίγγεται πολύ και έχει αέρια… Παρ’ όλα αυτά, δεν κλαίει και δεν ξυπνάει. Απλά σφίγγεται πολύ και μπορεί να διαρκέσει όλη τη διάρκεια της νύχτας και πολλές φορές καθώς τον ταΐζω. Αυτό οφείλεται στους κολικούς; Μπορεί να είναι κάτι άλλο; Το ινφακόλικ θα βοηθήσει; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας.”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, είναι σύνηθες τα μωράκια να έχουν αέρια ή πονάκια και να συμπεριφέρονται όπως το δικό σου. Οι αιτίες είναι πολλές και θέλει λίγο ψάξιμο. Μπορεί να είναι απλώς πονάκια του πρώτου τριμήνου. Μπορεί να είναι αλλεργία στο γάλα που πίνει και αν θηλάζεις, τότε αλλεργία σε κάτι που τρως. Μπορεί να είναι γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δηλαδή να ανεβαίνει λίγο γαλατάκι από το στομαχάκι του προς τον οισοφάγο και να του δημιουργεί κάποια καούρα. Το ινφακόλικ και άλλα προβιοτικά μπορεί και να βοηθήσουν, αλλά αν συνεχίσει να σε προβληματίζει θα πρέπει να το ψάξεις και αλλιώς. Δηλαδή, για παράδειγμα, να κάνεις ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου- στομάχου κλπ.
Ερώτηση:
“Γεια σας κύριε Μαζάνη. Έχω ένα μωράκι 30 ημερών που είναι το πρώτο παιδί μου και γι’ αυτό έχω ορισμένα ερωτήματα. Αρχικά, τον θηλάζω αποκλειστικά από την πρώτη στιγμή, αλλά κάθε φορά που τρώει το πιάνει λόξυγγας και μερικές φορές μπορεί να βγάλει κιόλας είτε λίγο γάλα σαν γουλιά, είτε πιο σπάνια να κάνει κανονικό εμετό. Φοβάμαι ότι δεν είναι φυσιολογικό. Γενικά, κοιμάται αρκετές ώρες συνεχόμενα, τρεις με τέσσερις κάθε φορά. Μήπως για αυτό το λόγο τρώει λαίμαργα όταν ξυπνάει; Επίσης, ο μόνος τρόπος να κοιμηθεί είναι να τον πάρω αγκαλιά και αφού θηλάσει να αποκοιμηθεί σε αυτή τη στάση. Μήπως έτσι τον κακομαθαίνω; Και τελευταία ερώτηση, οι κολικοί πόσο καιρό θα διαρκέσουν και υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να τους αντιμετωπίσω; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, πρώτα- πρώτα θα πρέπει να κάνεις ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου- στομάχου για να δεις μήπως έχει παλινδρόμηση του γάλακτος από το στομαχάκι του προς τον οισοφάγο και του δημιουργεί καούρα και τσουξίματα. Αν όντως έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) τότε θα πρέπει να πάρει ένα σιροπάκι για μερικούς μήνες.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ