Site icon TLIFE

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Q&A

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση:
“Το παιδί μου πριν από 21 ημέρες εμβολιάστηκε για ιλαρά με τη δεύτερη δόση. Πότε μπορεί να κάνει το εμβόλιο γρίπης;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος περιορισμός. Μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. Λογικά, επειδή το εμβόλιο της ιλαράς θα μπορούσε να κάνει πυρετό μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, και εφόσον δεν υπάρχει βιασύνη, θα μπορούσες να το κάνεις μετά από αυτό το διάστημα.

Ερώτηση:
“Δρα Μαζάνη, θα ήθελα τη γνώμη σας, έχω έναν μπόμπιρα που μόλις έκλεισε τους τρεις μήνες. Ο μικρούλης γεννήθηκε 3900 και 52 εκατοστά. Από την αρχή του έκανα μεικτή διατροφή και παρατήρησα ότι από τις 40 ημέρες και μετά, ενώ τρώει και τον σηκώνω για να ρευτεί με επιτυχία, μετά από μια ώρα και κάποιας φορές λίγο πριν το επόμενο γεύμα, ξαναρεύεται. Το βράδυ δε, όταν κοιμάται, δεν καταφέρνω με τίποτα να τον κάνω να ρευτεί! Φτάσαμε, αυτή την στιγμή που σας γράφω, τα 6,500 κιλά και ενώ χρησιμοποιώ ΑΗ γάλα, συμβαίνει το ίδιο. Επίσης του δίνω και το γνωστό σιροπάκι, διότι η παιδίατρος μας είπε ίσως έχει εσωτερική ΓΑΠ. Τελικά αναρωτιέμαι αν είναι αλλεργία στην πρωτεΐνη γάλακτος ή ΓΑΠ αυτό που συμβαίνει και ποσό επικίνδυνο είναι για τον μικρό! Σας ευχαριστώ.”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το ρέψιμο ενώ είναι χρήσιμο, δεν είναι και οπωσδήποτε απαραίτητο! Αν, λοιπόν, περνάει ένα χρονικό διάστημα είκοσι λεπτών και δεν ρεύεται, τότε μπορείς να το βάλεις κάτω, αλλά θα προτιμήσεις την πλαγιά θέση, ώστε αν ρευτεί να μην υπάρχει κίνδυνος εισρόφησης. Μερικά παιδιά ρεύονται αφού τα τοποθετήσουμε στο κρεβάτι. Επίσης, δεν σημαίνει ότι έχει κάποια σχέση με τη ΓΟΠ ή με αλλεργία στο γάλα. Υπάρχουν μερικά παιδάκια, τα οποία έτσι κι αλλιώς ρεύονται δύσκολα.

Ερώτηση:
“Γεια σας. Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. Πηγαίνω Α’ γυμνασίου, έχω ύψος γύρω στο 1,50 και είμαι 42 κιλά. Πότε θα μου έρθει περίοδος;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η έναρξη της περιόδου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και όχι μόνο από το ύψος και το βάρος. Για παράδειγμα, παίζει μεγάλο ρόλο και η κληρονομικότητα από την πλευρά της μαμάς. Επίσης, ποικίλει σε σχέση με την ηλικία, δηλαδή αν είναι μεταξύ των δώδεκα και των δεκατεσσάρων ετών θεωρείται φυσιολογικό. Επιπλέον, η έντονη άθληση μπορεί να είναι παράγοντας καθυστέρησης της περιόδου. Τα πρώτα συμπτώματα της έναρξης είναι πονάκια στην κοιλιά και στο στήθος, εμφάνιση τριχών στη γεννητικά περιοχή και στη μασχάλη και αλλαγή στη χροιά της φωνής. Αν νομίζεις ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, τότε υπάρχουν ειδικές εξετάσεις αιματολογικές και απεικονιστικές, οι οποίες μπορούν να δείξουν αν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή όχι.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα σας, έχω ένα μωρό έξι ημερών και αναρωτιέμαι πόση ώρα πρέπει να το θηλάζω και επίσης πότε μπορώ να κόψω τα νύχια του. Μέχρι στιγμής θηλάζω αποκλειστικά, αλλά για αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζομαι. Μου είπαν να θηλάζω ένα τέταρτο στο κάθε στήθος, κάθε τρεις ώρες. Αν δεν χορταίνει, να το ξεγελώ με την πιπίλα ή με λίγο χαμομήλι με ζάχαρη στο μπιμπερό, γιατί δεν γίνεται να είμαι όλη μέρα με το στήθος έξω.”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, όλα αυτά που σου λένε είναι ένα προς ένα ιδανικά για να μην πετύχει ο μητρικός θηλασμός! Αν θέλεις πραγματικά να θηλάσεις το μωρό σου, χρειάζονται δυο πράγματα: αρχικά πίστη στον εαυτό σου και στο ότι θα μπορέσεις να το θηλάσεις. Αν δεν το πιστέψεις εσύ γιατί να έχεις γάλα; Και δεύτερον, σωστές οδηγίες τις οποίες μπορεί να σου τις δώσει μόνο ένας ειδικός που ονομάζεται παιδίατρος. Το μωρό σου γεννήθηκε για να φάει από τη μαμά του, όπως το κατσικάκι από την κατσίκα και το μοσχαράκι από την αγελάδα. Να θηλάσεις κάθε φορά που το μωρό σου το ζητάει. Αν το μωρό σου χορτάσει, θα σου το δείξει, διότι θα σταματήσει από μόνο του. Μην του δίνεις πιπίλα, διότι δημιουργείται σύγχυση θηλών και θα αφήσει το στήθος σου. Να πίνεις πολύ νερό και να τρως καλές τροφές. Να είσαι χαρούμενη και να πηγαίνεις βόλτες. Διάβασε το σχετικό άρθρο μου για το θέμα εδώ.

Ερώτηση:
“Το παιδί μου φέτος δίνει Πανελλήνιες εξετάσεις Γ’ Λυκείου. Αν κάνει το εμβόλιο, του προσφέρει κάτι στις διάφορες ιώσεις και κρυολογήματα του χειμώνα, για να τις περάσει πιο ελαφρά εννοώ; Μιας και έχει κάτι σημαντικό μπροστά του!”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, δεν γράφεις για ποιο εμβόλιο ενδιαφέρεσαι. Γενικά, ο εμβολιασμός προστατεύει μόνο από τις αρρώστιες που προκαλούν τα μικρόβια για τα οποία κάνουμε το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ερώτηση:
“Γεια σας γιατρέ, θα ήθελα να ρωτήσω αν επιτρέπεται το θερμαινόμενο υπόστρωμα σε παιδί 14 μηνών. Και αν ναι, για πόση ώρα; Ευχαριστώ!”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, υπάρχουν στο εμπόριο διάφορα είδη υποστρωμάτων και το καθένα έχει διαφορετικές οδηγίες χρήσης, οι οποίες εξαρτώνται από τον εκάστοτε κατασκευαστή. Εγώ προσωπικά δεν βρίσκω απαραίτητη τη χρήση τους για μωρά και παιδιά. Ένα δωμάτιο με σταθερή θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ένα προσεκτικό ντύσιμο-σκέπασμα είναι ό,τι καλύτερο.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Φωτογραφία εξωφύλλου: Shutterstock
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

© 2025 tlife.gr