Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Η μικρή μου είναι 4 μηνών. Εδώ και 3 εβδομάδες έχει αρχίσει έντονα να πιπιλάει τα χέρια και καταλήγει στο πιπίλισμα του αντίχειρα ακόμα και στον ύπνο! Το κάνει πολλές φορές χωρίς να πεινάει! Πιπίλα δεν παίρνει όσο και να προσπαθούμε! Έχω ακούσει ότι είναι σύνηθες σε αυτό το στάδιο αλλά έχω ακούσει επίσης και για ατροφία του δαχτύλου! Τι μπορώ να κάνω για να μην της γίνει συνήθεια; Ευχαριστώ!”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα δεν μου λες εάν το παιδί τρώει ξένο γάλα ή τρέφεται με μητρικό θηλασμό διότι διαφέρει η συμπεριφορά του στη μία ή στην άλλη περίπτωση. Εν πάση περιπτώσει, στην ηλικία που βρίσκεται το μωρό σου έχει ξεκινήσει η οδοντοφυΐα, δηλαδή έχουν πρηστεί τα ούλα και σπρώχνουν από μέσα τα δόντια προκειμένου μετά τους 6 μήνες να αρχίσουν να ανατέλλουν. Αυτό δημιουργεί μία ανησυχία στο στόμα του παιδιού και είναι ένας από τους λόγους που τα παιδιά βάζουν το χέρι τους στο στόμα ή βάζουν διάφορα αντικείμενα προκειμένου να ανακουφιστούν. Επίσης, το πιπίλισμα δημιουργεί στο παιδί αίσθημα ηρεμίας και ευτυχίας καθώς εκκρίνονται μέσα στον οργανισμό του διάφορες ενδορφίνες, οι οποίες προκαλούν αυτές τις θετικές ιδιότητες. Σίγουρα δεν είναι καλό να μάθει να πιπιλάει το δάχτυλο γιατί θα είναι πολύ δύσκολο να της το κόψετε. Θα προσπαθήσεις εφόσον δεν γίνεται διαφορετικά να μάθει την ξένη πιπίλα διότι αυτήν θα μπορείτε κατά κάποιον τρόπο να τη βγάζει από το στόμα του για να μην την μάθει συνεχώς. Συνήθως προσπαθώντας μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το παιδί μαθαίνει την πιπίλα. Μην βάλετε βέβαια ποτέ μέλι προκειμένου να την μάθει γιατί και αντενδείκνυται η χρήση του μελιού κάτω από τους 12 μήνες της ζωής αλλά και μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα στα δόντια που πρόκειται να ανατείλουν.
Ερώτηση
“Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τη μικρή μου κόρη, η οποία είναι 1 έτους. Πριν 3 μήνες έπαθε βρογχίτιδα. Δεν έκανε πυρετό, πήρε amoxil, aerolin και flixotite αλλά δεν της πέρασε εντελώς. Από τότε 2 φορές το μήνα είμαστε στον παιδίατρο. Ο βήχας δεν της περνάει. Δεν κάνει πυρετό κ ο γιατρός της δίνει πότε aerolin, πότε flixotite κ πότε σιρόπι Spiropent. Επίσης παίρνει και τα κοκία Singulair. Λέει ότι κάνει συνεχώς βρογχίτιδες αλλά ο σύζυγός μου κ εγώ έχουμε αγχωθεί γιατί έχουν περάσει έτσι 3 μήνες και αυτό δεν περνάει. Πρέπει να τη δει κάποιος ειδικός (πνευμονολόγος); Γιατί της συμβαίνει αυτό; Θα το εκτιμούσα αν είχα μιαν απάντηση. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, από ό,τι φαίνεται από τις περιγραφές σου και τη θεραπεία που κάνετε το παιδί σου κάνει βρογχιολίτιδες δηλαδή είναι το πρώτο στάδιο του άσθματος. Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι που το παιδί σου έχει αυτήν την ευαισθησία: 1. Μήπως κάποιος από τους δύο γονείς είναι αλλεργικός σε κάτι; 2. Μήπως κάποιος από τους παππούδες ή γιαγιάδες είχε άσθμα; 3. Μήπως το παιδί πάει παιδικό σταθμό διότι αυτό θα ήταν μία αιτία ώστε καθημερινά να παίρνει πολλά μικρόβια και να της δημιουργεί αυτές τις βρογχιολίτιδες. 4. Μήπως το σπίτι σας έχει υγρασία στο μέρος που κοιμάται το παιδί; 5. Μήπως το παιδί το σκεπάζετε πολύ με αποτέλεσμα να ιδρώνει; Αυτές και άλλες πολλές είναι οι αιτίες και οι λόγοι που ένα παιδί μπορεί να παρουσιάζει τα συμπτώματα που περιγράφεις. Σίγουρα εάν αυτό συνεχίζει να υφίσταται καλό θα ήταν να κάνετε και μία ακτινογραφία θώρακος διότι καμιά φορά υπάρχει κάποιο ξένο σώμα που μπορεί να προήλθε από ένα “πνίξιμο” που δεν το αντιληφθήκατε καθώς έτρωγε το παιδί όπως για παράδειγμα ρύζι ή ψωμί ή από κάτι που εισέπνευσε και δεν το αντιληφθήκατε. Η θεραπεία που κάνει ο παιδίατρός σας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα το δει πνευμονολόγος όταν φτάσει περίπου 5 ετών οπότε σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κάνει έλεγχο σπιρομέτρησης και είναι η κατάλληλη ηλικία που μπορεί το παιδί να συνεργαστεί και να φυσήξει στο ειδικό μηχάνημα.
Ερώτηση
“Παίρνω όλο το θάρρος να σας μιλήσω γιατί είναι η πρώτη φορά που μιλάω ανοιχτά για το πρόβλημα της κόρης μου. Είναι 20 μηνών και δεν θέλει ούτε καν να δοκιμάσει κάτι καινούργιο. Προσπαθώ να την μάθω να φάει κασεράκι με ψωμάκι το απόγευμα ή σαλαμάκι ή λαβάς τυράκι που είναι μαλακό και με διώχνει. Σπρώχνει το χέρι μου και δεν θέλει να το δοκιμάσει. Τι να κάνω; Έχω απελπιστεί και στεναχωριέμαι που ακόμα δεν τρώει τέτοιες τροφές”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, πρέπει να έχω ένα πλήρες πρόγραμμα διατροφής που έχει το παιδί σου για να καταλάβω εάν πραγματικά αξίζει τον κόπο να έχεις τέτοιο άγχος επειδή δεν τρώει 3-4 τροφές που εσύ θα ήθελες. Εάν το παιδί τρώει όλες τις άλλες τροφές και το βάρος του, το ύψος του και η υγεία του εξελίσσονται φυσιολογικά τότε δεν είναι υποχρεωμένο να τρώει και αυτές τις 2-3 τροφές που εσύ επιμένεις να της χορηγείς. Είναι θέμα γεύσης, είναι θέμα προτίμησης, όλοι οι άνθρωποι έχουμε κάποιες ιδιαιτερότητες στο φαγητό, δηλαδή άλλες τροφές τις τρώμε περισσότερο και άλλες λιγότερο. Σημασία έχει στο τέλος το παιδί σου να αναπτύσσεται σωστά και να παίρνει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός από διάφορες τροφές έστω και αν δεν είναι αυτές που εσύ επιλέγεις να δίνεις.
Ερώτηση
“Συγχαρητήρια για την στήλη σας. Η κόρη μου είναι 4,5 χρονών και έχουμε τεράστιο πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Το πρόβλημα ξεκίνησε από τότε που χρόνισε. Έχουμε κάνει άπειρα κλισματάκια με αποτέλεσμα να μην την πιάνουν πλέον. Έχουμε κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις μήπως είναι κάπου αλλεργική αλλά βγήκαν αρνητικές, ακολουθούμε διατροφή (αν και είναι πολύ δύσκολη στο θέμα του φαγητού). Το θέμα είναι ότι της έρχεται να ενεργηθεί αλλά δεν κάνει κακά γιατί τα κρατάει, φοβάται και περνάνε πάρα πολλές μέρες για να ενεργηθεί, ποτέ όμως να κάνει κανονικά κακά, ίσα ίσα που λερώνεται το μπιμπιλίνο που ακόμα δεν μπορούμε να κόψουμε. Δεν την πιέζω απλά αγχώνομαι μήπως πάθει κάτι τόσες μέρες που δεν ενεργείται και επίσης δεν αποχωριζόμαστε τα μπιμπιλίνα. Τι μπορώ να της δώσω έτσι ώστε το εντεράκι της να αδειάσει τελείως, μήπως και αρχίσει να ενεργείται κανονικά; Πρέπει να την βοηθήσω να εκκενώσει τελείως γιατί και η κοιλίτσα της είναι μονίμως πρησμένη και παραπονιέται; Πώς να τη βοηθήσουμε;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, η περιγραφή σου δείχνει ότι πλέον έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος. Κάποια στιγμή το παιδί σου έκανε δυσκοιλιότητα, πόνεσε και έχει περάσει στο μυαλό της ότι κάθε φορά που είναι να κάνει κακά θα της δημιουργείται πόνος και γι’ αυτό τα κρατάει με αποτέλεσμα να σκληραίνουν και μετά να μη μπορεί να τα βγάλει. Επίσης για να μην έχει κόψει την πάνα σε αυτή την ηλικία σημαίνει ότι οι σφιγκτήρες της είναι ακόμα ανώριμοι και για κάποιο λόγο θεωρεί ότι τα κακά είναι δικά της και δεν θέλει να τα χάσει. Αυτό είναι ένα πρόβλημα ψυχολογικό. Φυσικά και υπάρχουν φαρμακάκια που μπορεί να πάρει το παιδί για ένα διάστημα μερικών εβδομάδων προκειμένου να μαλακώσουν τα κακά, να μπορέσει να κάνει 2-3 φορές κανονική κένωση χωρίς να πονάει ώστε σιγά σιγά να ηρεμήσει και να μπορέσει πλέον όταν αισθάνεται την ανάγκη να αφοδεύσει να το κάνει κανονικά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, λείπει ένας έλεγχος που πρέπει να κάνετε με παιδοχειρουργό προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κάποια δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος του εντέρου, η οποία προκαλεί δυσκολία στο να βγαίνουν τα κακά της. Εάν αυτό αποκλειστεί θα πρέπει μετά να κοιτάξετε και το κομμάτι το ψυχολογικό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δείτε μέσα στην οικογένεια ποιες είναι οι συνθήκες που έχουν δημιουργήσει στο παιδί αυτή την κατάσταση διότι η συμπεριφορά αυτή, δηλαδή το ψυχοσωματικό της πρόβλημα, δείχνει ότι κάτι συμβαίνει στο περιβάλλον που την έχει επηρεάσει και αντιδρά με αυτόν τον τρόπο.
Ερώτηση
“Γιατρέ μας έχω ένα κοριτσάκι 29 μηνών και είμαι έγκυος 2 μηνών. Η κόρη μου είναι πάρα πολύ ζωηρή, δεν ξέρω πώς να την ηρεμήσω! Μπορεί να κάθεται κ ξαφνικά αρχίζει να σπάει τα πράγματα κοντά της. Δεν ξέρω τι να κάνω! Έχω προσπαθήσει με το καλό αλλά τίποτα, έχω προσπαθήσει μαλώνοντάς την αλλά πάλι τίποτα! Θα ήθελα την γνώμη σας! Και γενικά είναι νευρικό παιδί. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, αν υποθέσουμε ότι το παιδί αντιλήφθηκε ότι πρόκειται να έρθει ένα καινούργιο μέλος στην οικογένεια μπορεί αυτό να είναι ένας λόγος της περίεργης συμπεριφοράς του. Εάν όμως το παιδί σου ήταν πάντα έτσι τότε σε πρώτη φάση θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις αίματος για να δείτε μήπως έχει χαμηλό σίδηρο, διότι πολλές φορές σε μία σιδηροπενική αναιμία υπάρχει τέτοιος εκνευρισμός και περίεργη συμπεριφορά του παιδιού. Εάν και στις δύο αυτές περιπτώσεις όλα είναι φυσιολογικά τότε θα πρέπει να κοιτάξετε με αναπτυξιολόγο μήπως υπάρχει αυτό που λέμε Διάσπαση Προσοχής του παιδιού. Υπάρχουν ειδικά τεστ που γίνονται για να κατατάξουν το παιδί σε κάποια κατηγορία για να δούμε εάν αξίζει τον κόπο να κάνουμε κάποιες εργοθεραπείες ή αν ανακαλύψουμε ότι υπάρχει στο περιβάλλον του παιδιού αιτία η οποία δημιουργεί αυτή τη συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα απουσία του πατέρα, κακή εικόνα της συμπεριφοράς των γονιών μέσα στο σπίτι κλπ.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη θα ήθελα τη γνώμη σας σε ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε πολλές μαμάδες τελευταία. Κάνουμε ή όχι το νέο εμβόλιο ηπατίτιδας; Ζω στην επαρχία και οι γνώμες των παιδιάτρων διαφέρουν. Σέβομαι τη γνώμη σας και περιμένω απάντησή σας”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, μάλλον εννοείς το εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β, διότι αυτό είναι το εμβόλιο που συζητείται τώρα τελευταία. Η επιστημονική άποψη είναι ότι το εμβόλιο πρέπει να γίνεται από την ηλικία των 2 μηνών και μετά, καθώς όλα τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα 8 στα 10 κρούσματα μηνιγγίτιδας που υπάρχουν στην Ελλάδα προέρχονται από τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β, το οποίο μικρόβιο προκαλεί πολύ σοβαρές επιπτώσεις ακόμα και στην περίπτωση που ένα παιδί επιβιώσει μετά από την αρρώστια. Το εμβόλιο αυτό προσπαθούσαν χρόνια να το παρασκευάσουν αλλά είχε κάποια δυσκολία και επειδή οι πρώτες ύλες, όπως λέμε, είναι ακριβές και σπάνιες, προκύπτει το εμβόλιο αυτό να κοστίζει περίπου 100 ευρώ. Από κει ξεκινάει και το πρόβλημα και τα ερωτηματικά εάν θα πρέπει αυτό το εμβόλιο να γίνεται ή όχι. Η επιστημονική άποψη είναι ότι πρέπει να γίνεται παρόλο που στην πράξη βλέπουμε ότι έχει κάποιες μεγαλύτερες παρενέργειες από τα άλλα εμβόλια, δηλαδή ένα στα δύο παιδιά κάνει πυρετό υψηλό για δύο 24ωρα και ένα στα δύο παιδιά αισθάνεται κάποιο πρήξιμο και πόνο στο σημείο που γίνεται η ένεση για ένα με δύο 24ωρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ