Ερώτηση
«Κύριε Μαζάνη, έχω ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα με την κορούλα μου, η οποία είναι 4 χρονών. Τον Οκτώβριο που μας πέρασε της έκανα το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας το bexero την πρώτη δόση. Στις 30/11/14 εμφάνισε αρχικά κάτι κοκκινίλες στο πρόσωπο της στις οποίες δεν έδωσα και πολύ σημασία. Μέσα σε λίγες ώρες εξαπλώθηκαν οι κοκκινίλες σε όλο της το πρόσωπο, στις μασχάλες της, στη βουβωνική χώρα κ στον λαιμό! Όπου κι αν πίεζα το δερματάκι της ξεφλούδιζε! Την πήγα αμέσως στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε για μια εβδομάδα και της έδωσαν αντιβίωση, ένα σιρόπι για τη φαγούρα, ένα φάρμακο ενδοφλέβια για το στομάχι κ μια ειδική αλοιφή για επούλωση για τα σημάδια της τα οποία είχαν γίνει σαν πληγές σε κάποια σημεία! Μας έλεγαν ότι μπορεί να είναι σταφυλόκοκκος στην αρχή. Μετά μας είπαν για κοξάκι μέχρι και για τη νόσο steven johnson ειπώθηκε!Η τελική διάγνωση ήταν αποφολιδωτική δερματίτιδα. Μου είπαν ότι μπορεί να οφείλεται και στο εμβόλιο της μηνιγγίτιδας όλο αυτό αλλά όχι εξ’ ολοκλήρου. Τώρα φοβάμαι να της κάνω τη δεύτερη δόση του bexero μήπως παρουσιάσει πάλι κάτι ανάλογο. Επειδή σας εμπιστεύομαι περισσότερο από κάθε άλλον σας παρακαλώ βοηθήστε με και πείτε μου σας παρακαλώ τι να κάνω».
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, πουθενά στην βιβλιογραφία δεν αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει αποφολιδωτική δερματίτιδα. Στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και σε ποσοστό 1 στα 1000 άτομα αναφέρεται ότι μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα νόσου Καβασάκι και όχι νόσου Κοξάκι. Η γνώμη μου είναι να μην κάνεις τη δεύτερη δόση μέχρι να δούμε κι άλλες μελέτες καθώς οι οδηγίες λένε η δεύτερη δόση να γίνει τουλάχιστον δύο μήνες μετά την πρώτη αλλά δεν προσδιορίζει μέχρι πότε έχουμε καιρό. Επομένως το παιδί σου θεωρείται εμβολιασμένο και θα δούμε πότε θα κάνει τη δεύτερη δόση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Αγαπητέ γιατρέ σας ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Έχω ένα κοριτσάκι 10 μηνών και όταν κοιμάται εξακολουθώ να χρησιμοποιώ κουνουπιέρα στο κρεβατάκι της, καθώς ακόμα και τον χειμώνα έχουμε αρκετά κουνούπια. Ήθελα να ρωτήσω αν η μακροχρόνια χρήση της κουνουπιέρας μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή της μικρούλας και μακροπρόθεσμα να της προκαλέσει κάποιο πρόβλημα”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, φυσικά και όχι, δεν πρόκειται να παρουσιάσει κανένα πρόβλημα από αυτά τα οποία ανησυχείς εφόσον η κουνουπιέρα είναι τέτοια που να έχει τρυπούλες ώστε να περνάει ο αέρας και να μπορεί το παιδί να αναπνέει κανονικά. Θα σου έλεγα να τη χρησιμοποιείς διότι πραγματικά υπάρχουν πολλά έντομα ακόμα και το χειμώνα γι’ αυτό βλέπουμε καθημερινά πολλά παιδιά να έχουν τσιμπήματα και φυσικά αυτό σημαίνει θεραπεία καθώς έχουμε φαγούρα και άλλες ενοχλήσεις.
Ερώτηση
“Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το αγοράκι μου! Είναι μόλις 15 ημερών και έχει κίτρινες βλέννες στη μυτούλα του και κάνει σαν γουρουνάκι. Ο παιδίατρος είπε να βάζουμε φυσιολογικό όρο και να βγάζουμε τις βλέννες με clinofar. Φτάνει αυτό; Μήπως πρέπει να κάνουμε κάτι ακόμα; Έχω προσέξει ότι, ενώ τον έχω καθαρίσει, κατά την διάρκεια του φαγητού, και μάλιστα όταν στραβοκαταπιεί, μαζεύει πάλι. Μπορεί να έχει σχέση το γάλα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Θα πρέπει καταρχάς να σου πω ότι εάν οι βλέννες είναι πραγματικά κίτρινες τότε σημαίνει ότι έχει κάποια σοβαρή λοίμωξη. Όμως επειδή οι μύξες όταν είναι διαυγείς και παραμένουν κάποιο χρονικό διάστημα μέσα στη μύτη μετατρέπονται σε κίτρινες ή κιτρινοπράσινες πιστεύω ότι μάλλον αυτό συμβαίνει στη δική σου περίπτωση καθώς το παιδί δεν έχει άλλα συμπτώματα. Επομένως πρέπει όσο μπορείς πιο συχνά και όσο μπορείς πιο καλά να βάζεις πολύ φυσιολογικό ορό στη μυτούλα του μωρού και να κάνεις αναρρόφηση με την ειδική συσκευούλα που υπάρχει προκειμένου να μην περάσει βλέννη μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας στο αυτάκι του και σου δημιουργήσει ωτίτιδα ή να μην κατέβει προς τα κάτω και δημιουργήσει κάποια βρογχιολίτιδα.
Ερώτηση
“Έχω ένα αγόρι 4 χρονών, με 15 κιλά και 98 πόντους. Είναι καλά; Έχει λίγο αναιμία/χαμηλή φεριτίνη και έπινε 2 μήνες σίδηρο/του κανε λίγο δυσκοιλιότητα. Το κακό είναι ότι τρώει σχεδόν αποκλειστικά γάλα, 700 ml τη μέρα, κρέμες, άνθος αραβοσίτου, γιαούρτι, ψωμί. Φαΐ στο σχολείο λίγο, τρώει σπίτι λίγες πατάτες και μια μπανάνα και λίγα μπιφτέκια. Θα είναι πρόβλημα για το μέλλον; Αβιταμίνωση; Να του δώσω κάποιο συμπλήρωμα;”
Απάντηση
Το βάρος του παιδιού σου βρίσκεται στην 25η εκατοστιαία θέση δηλαδή είναι λίγο κάτω από τη μέση και το ύψος στην 40η εκατοστιαία θέση δηλαδή είναι περίπου στη μέση. Όπως μου περιγράφεις τη διατροφή του παιδιού σου βλέπω ότι δεν είναι και η καλύτερη και αργά ή γρήγορα θα σου δημιουργήσει κάποια προβλήματα. Καταρχάς, βλέπω ότι τρώει μεγάλη ποσότητα γαλακτοκομικών τα οποία στο τέλος προκαλούν σιδηροπενική αναιμία γιατί το ασβέστιο που περιέχεται μέσα στα γαλακτοκομικά δυσχεραίνει την απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο του παιδιού σου. Άρα ακόμα κι όταν τρώει λίγο μπιφτέκι, ο σίδηρος που υπάρχει στο κρέας πιθανόν δεν απορροφάται. Επείγει λοιπόν να αλλάξεις τη διατροφή του παιδιού σου, να μειώσεις την ποσότητα του γάλακτος στα 500 ml την ημέρα και σιγά σιγά με διάφορους τρόπους να ενισχύσεις τη διατροφή του με τροφές που περιέχουν σίδηρο όπως είναι το μοσχάρι, χοιρινό, στρουθοκάμηλο, φακές κλπ. Επίσης πρέπει οπωσδήποτε να βάλεις στη διατροφή του παιδιού σου και χόρτα και λαχανικά.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, καλησπέρα! Έχω ένα γιο 9,5 μηνών, ζυγίζει 8.900 και έχει ύψος 77 εκ. Η ανάπτυξή του είναι φυσιολογική; Αντιμετωπίζουμε προβλήματα στο βραδινό του ύπνο, αφού ξυπνάει στη διάρκεια της νύχτας και κοιμάται μετά από 3 ώρες περίπου. Κλαίει, σηκώνεται όρθιος στην κούνια, στριφογυρνάει και δεν πίνει γάλα, όταν του φτιάχνω. Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την κατάσταση; Σας ευχαριστώ, Μαργαρίτα”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη δεν μου αναφέρεις με πόσο βάρος γεννήθηκε το μωρό σου και με πόσο ύψος για να δούμε κατά πόσο η ανάπτυξή του αυτή τη στιγμή είναι ικανοποιητική. Όσον αφορά στη συμπεριφορά του βραδινού του ύπνου πρέπει να κοιτάξουμε αρκετά πράγματα. Πρώτον, πόσες ώρες κοιμάται κατά τη διάρκεια της μέρας; Μήπως κοιμάται τόσο ώστε να χορταίνει τον ύπνο και γι’ αυτό ξυπνάει το βράδυ και δεν μπορεί να κοιμηθεί; Μήπως βγάζει κάποιο δοντάκι και αυτός είναι ο λόγος που του κάνει ανήσυχο ύπνο και ξυπνάει; Μήπως συμβαίνει κάποιο πρόβλημα μέσα στην οικογένεια και αυτό ανησυχεί το παιδί και είναι λόγος να ξυπνάει; Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να το ψάξετε. Εάν μέσα στο 24ωρο το μωρό σου κοιμάται τουλάχιστον 8 ώρες σημαίνει ότι ο ύπνος αυτός είναι αρκετός. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσες να μειώσεις κατά διαστήματα τον ημερήσιο ύπνο προκειμένου το παιδί να νυστάξει και να συμπληρώσει τον ύπνο του τη νύχτα.
Ερώτηση
“Γιατρέ μου, θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι που με απασχολεί πάρα πολύ. Στους συγγενείς του άντρα μου υπάρχει ιστορικό με λύκο (ο πατέρας του και ο αδερφός του) και ψωρίαση (η γιαγιά και ο θείος) τα οποία δυστυχώς τώρα μου έγιναν γνωστά. Υπάρχει μεγάλη περίπτωση να τα έχουν κληρονομήσει και τα παιδάκια μου; Πώς μπορώ να μάθω κάτι τέτοιο; Τα μικρά μου είναι 9 μηνών και 30 μηνών. Ευχαριστώ, Έλλη από Γιάννενα”.
Απάντηση
Αγαπητή συμπατριώτισσα από τα Γιάννενα, και για τις δύο αρρώστιες που αναφέρεις δεν υπάρχουν στοιχεία που να λένε ότι πρόκειται για κληρονομικές παθήσεις. Βέβαια ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως ποια είναι η αιτία που προκαλείται λύκος και ψωρίαση αλλά οι μέχρι τώρα γνώσεις λένε αυτό. Επομένως, δες το και αν υπάρχει μία πολύ μικρή πιθανότητα να συμβεί και στα παιδιά σου δεν θα πρέπει να ανησυχείς αυτή τη στιγμή.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω μια κορούλα 5 ετών και τον τελευταίο καιρό συνηθίζει να σταυρώνει τα πόδια της και να κάθεται πάνω τους. Μέτα από λίγη ώρα διαμαρτύρεται ότι την πιάνει κράμπα στην πατούσα και την πονάει έντονα. Το τρίβω και την αφήνει. Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει σε μικρά παιδιά ή πρέπει να ανησυχώ κι να ελέγξω κάτι; Ευχαριστώ”.
Απάντηση
Τη στάση που χρησιμοποιεί το παιδί σου έτσι κι αλλιώς πρέπει να τη σταματήσεις καθώς μπορεί να δημιουργήσει διάφορα ορθοπεδικά προβλήματα όπως στράβωμα των ποδιών. Από κει και πέρα από ό,τι φαίνεται, καθώς κάθεται δημιουργείται με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μία στάση του αίματος και “πιάσιμο” των νεύρων της περιοχής και γι’ αυτό δημιουργούνται τα μουδιάσματα και οι κράμπες. Είναι δηλαδή κάτι που το προκαλεί το ίδιο το παιδί με τη στάση που χρησιμοποιεί. Θα σου πρότεινα να τη συμβουλεύσεις να μην κάθεται με αυτόν τον τρόπο και με την πρώτη ευκαιρία που θα κάνεις εξετάσεις αίματος να ζητήσεις να γίνει και εξέταση για μαγνήσιο και ασβέστιο.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη η μεγάλη μου κόρη είναι 4 ετών . Πριν ενάμιση χρόνο έκοψε τη πάνα και όλα ήταν μία χαρά. Εδώ και ένα μήνα προσπαθεί να κρατάει τα κακά της χωρίς όμως να είναι δυσκοίλια. Παρ’ όλη την προσπάθειά της σχεδόν κάθε μέρα κάνει κακά αλλά της φεύγουν πάνω της! Προσπαθούμε να καταλάβουμε συζητώντας μαζί της γιατί είναι μεγάλο παιδάκι αλλά αρνείται να μας πει γιατί το κάνει! Αν έχετε κάποια συμβουλή περιμένουμε απάντησή σας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, είναι σίγουρο ότι το παιδί σου με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να σου δείξει ότι χρειάζεται τη βοήθειά σου. Το κάνει είτε γιατί έχει κάποιο πρόβλημα ψυχολογικό με το περιβάλλον είτε γιατί θέλει να σε τιμωρήσει για κάποιο λόγο. Το συναντούμε πάρα πολύ συχνά. Ο μόνος τρόπος για να το λύσεις επειδή δεν είμαι κοντά σας είναι να απευθυνθείς σε παιδοψυχολόγο ο οποίος θα ερευνήσει πρώτα πρώτα το περιβάλλον στο οποίο ζει το παιδί ώστε να εντοπίσει την προέλευση του ψυχολογικού προβλήματος και σιγά σιγά να σας συμβουλεύσει πώς να αποκατασταθεί.
Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι 29 μηνών, υπερκινητικότατο και νομίζω ότι αντιμετωπίζουμε θέμα με τον ύπνο από μωρό. Κοιμάται πάντα μετά τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 9:30 το πρωί και το μεσημέρι το πολύ μιάμιση ώρα, συνήθως από τις 14:00-15:30. Θεωρείτε καλές τις ώρες ύπνου της; Όλο το υπόλοιπο 24ωρο είναι κυριολεκτικά όρθια και δεν κάθεται κάτω πάνω από πέντε λεπτά. Η νοητική της ανάπτυξη αντιστοιχεί με παιδί 4 ετών μας έχει πει η παιδίατρος καθώς μιλάει με ολοκληρωμένες προτάσεις, μετράει ως το 20, αναγνωρίζει γράμματα αλφάβητου και άλλα. Με τον ύπνο τι κάνουμε όμως;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ηρεμήσεις γιατί το παιδάκι σου είναι απόλυτα φυσιολογικό. Κοιμάται τουλάχιστον 11 ώρες το 24ωρο πράγμα το οποίο είναι υπεραρκετό για να ξεκουράζεται και να έχει τη δραστηριότητα που περιγράφεις. Όπως πολλές φορές έχουμε πει, στην ηλικία αυτή αν κοιμάται τουλάχιστον 8 ώρες το 24ωρο και από εκεί και πέρα δεν φαίνεται να είναι άρρωστο και γι’ αυτό είναι ξύπνιο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, συγχαρητήρια για την πολύτιμη βοήθειά σας. Ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την κόρη μου. Από πέρσι γενικά στον ύπνο της ροχαλίζει, όχι όλη νύχτα. Συνήθως μόλις την πάρει ο ύπνος. Είναι 3,5 ετών. Αυτό συμβαίνει όχι σε καθημερινή βάση, το καλοκαίρι καθόλου. Γενικά είναι ένα παιδάκι που δεν αρρωσταίνει συχνά πέρα από ρινίτιδες τις οποίες ξεπερνάμε με φυσιολογικό ορό κ μερικές φορές ξοζάλ σιρόπι! Έχει πάει προληπτικά σε ΩΡΛ κ μου είχε πει πως δεν βλέπει κάτι κ πως δεν έχει συμπτώματα για κρεατάκια, όπως άπνοια ή ανορεξία ή να αναπνέει με ανοιχτό στόμα κ.ά. Θα ήθελα τη γνώμη σας”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη αφού έχει γίνει σωστός έλεγχος από παιδο-ΩΡΛ και δεν υπάρχει κάποια ανατομική ανωμαλία στη μύτη του παιδιού όπως είναι κρεατάκια ή σκολίωση του ρινικού διαφράγματος κ.λπ. τότε αυτό συμβαίνει διότι πιθανόν εκείνες τις ημέρες έχει μπούκωμα στη μύτη με αποτέλεσμα το παιδί να αναγκάζεται να αναπνεύσει από το στόμα. Σε πρώτη φάση δεν θα κάνετε τίποτα το ιδιαίτερο παρά μόνο τις ημέρες που ροχαλίζει πριν από τον ύπνο να καθαρίζετε πολύ καλά τη μυτούλα της με φυσιολογικό ορό, να τη βάζετε να αναπνέει πάνω από μία κατσαρόλα που έχετε βράσει διάφορα βότανα και σε μεγάλη ανάγκη μπορείτε να βάλετε ένα μίγμα με σταγόνες otrivin, garamat και φυσιολογικό ορό στη μυτούλα της πριν κοιμηθεί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ