Site icon TLIFE

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Q&A
Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση
“Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η γνώμη σας για το εμβόλιο της γριπης; Έχω ένα μωρό 13 μηνών κ ο παιδίατρος μας πρότεινε να το κάνουμε. Είναι από τα προαιρετικά εμβόλια έτσι δεν είναι; Να το κάνω στο παιδί μου, ποια είναι η δική σας γνώμη; Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η γνώμη μου ει ναι θετική! Και άλλα εμβόλια είναι προαιρετικά όμως τα κάνουμε διότι προστατεύουν από σοβαρές αρρώστιες. Το εμβόλιο της γρίπης θα προστατέψει το μωρό σου από γρίπη αν έρθει σε επαφή με το μικρόβιο. Είναι ασφαλές και χορηγείται από την ηλικία των 6 μηνών και πάνω.

Ερώτηση
“Γιατρέ γεια σας. Ευχαριστούμε για τον απλό και επιστημονικό σας λόγο! Ήθελα να ρωτήσω το εξής: το ανιψάκι μου με το που γεννήθηκε έχει στο αριστερό χέρι ψηλά 2-3 σημαδάκια με λίγες σαν φουσκαλίτσες, σαν κάψιμο να το πω και ένα στο άλλο χέρι. Είναι κάτι αυτό; Θα του φύγουνε; Συμβαίνει καμιά φορά στα νεογέννητα; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δυστυχώς από την περιγραφή που κάνεις δεν μπορώ να καταλάβω τι θα μπορούσε να είναι. Λογικά αν ήταν κάτι σοβαρό θα το είχαν εντοπίσει στο μαιευτήριο που γεννήθηκε το μωρό που τις περισσότερες φορές εκτός από τον παιδίατρο τα νεογέννητα εξετάζονται και από παιδοχειρουργό. Θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι ένα σημαδάκια της γεννάς, όπως λέει οι λαός μας, όπως ένα αιμαγγείωμα, αλλά καλό θα ήταν να το δει οι παιδίατρος.

Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 4,5 μηνών και σήμερα έπεσε από την αλλαξιέρα της και κατευθείαν την έπιασα στα χέρια. Δεν έκλαψε, λίγο 1-2 λεπτά και σταμάτησε. Κοίταξα το κεφαλάκι της και γενικά το σωματάκι της μην χτύπησε και είχε κάνει καρουμπαλάκι και λίγο κοκκινίλα στο κεφάλι και της έβαλα κρύα πετσέτα και μετά από λίγο έφυγε η κοκκινίλα, έφαγε κανονικά, έκανε μπανάκι, κοιμήθηκε, δεν είχε πολλή όρεξη, όμως, αλλά έκανε και μερικά γελάκια και γκρίνιες, αλλά και πάλι φοβάμαι μην είναι τίποτα. Πώς θα το καταλάβω;”

Απάντηση
Κάθε πτώση θέλει ιδιαίτερη παρακολούθηση τουλάχιστον για 48 ώρες μέρα και νύχτα. Δεν έχει τόση σημασία αν εξωτερικά φαίνονται κάποια σημάδια από το χτύπημα, όσο τι γίνεται μέσα στο κεφάλι του μωρού, δηλαδή μήπως έχει τραυματιστεί ο εγκέφαλος. Τα συμπτώματα που θα σε θορυβήσουν είναι ο εμετός, η υπνηλία, η αδικαιολόγητη ευερεθιστότητα και η αιματουρία δηλαδή να βλέπεις αίμα στα ουρά του μωρού ή και να βγαίνει αίμα από το στόμα ή την μύτη ή τα αυτιά. Για 2 24ωρα όταν το μωρό θα κοιμάται θα πρέπει κάθε 2 ώρες περίπου να του γυρνάς το πλευρό ώστε να παρατηρείς ότι έχει μυικό τόνο.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να ρωτήσω πόσες σταγόνες ζιρτεκ μπορεί να λάβει ένα παιδί 3 ετών γύρω στα 20 κιλά και ένα παιδί 5 ετών γύρω στα 24 κιλά. Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Τα φάρμακα για τα παιδιά δεν χορηγούνται μόνο ανάλογα με τα κιλά τους αλλά και ανάλογα με την σοβαρότητα της αρρώστιας τους και συνυπολογίζεται και η παρουσία και των υπολοίπων φαρμάκων που παίρνουν την δεδομένη στιγμή. Επομένως θα ήταν παρακινδυνευμένο να αποφασίσεις μόνη σου να χορηγήσεις κάποιο φάρμακο στο παιδί σου χωρίς την επιμέλεια του παιδιάτρου που εξέτασε το παιδί.

Ερώτηση
“Γεια σας, το παιδί μου κατά λάθος έφαγε μια μύγα είναι δυο χρόνων. Τι πρόβλημα μπορεί να πάθει;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, ένα από τα πιο βρώμικα και επικίνδυνα που θα μπορούσε να “φάει” ένα παιδί είναι οι μύγες! Έχουν πάνω τους πολλά μικρόβια και θα μπορούσαν να προκαλέσουν ποικιλία ασθενειών μικρότερης ή μεγαλύτερης σοβαρότητας όπως από μια γαστρεντερίτιδα μέχρι και λοιμώδη πυρετό. Βέβαια θα μπορούσε να είναι τυχερό και να μην συμβεί απολύτως τίποτα, όμως οτιδήποτε περίεργο δεις στην υγεία του να πας αμέσως στο γιατρό για εξετάσεις.


Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, θέλω την βοήθεια σας άμεσα άμα γίνεται σας παρακαλώ. Έκανα εξέταση θυρεοειδούς στον γιο μου όταν ήταν 15 μηνών και είχε tsh 7. Κάναμε επανεξέταση 19 μηνών και έχει tsh 7,7 και οι άλλες δύο-δεν θυμάμαι πώς τις λένε-ήταν φυσιολογικές τιμές. Πήγαμε σε παιδοενδοκρινολόγο και μας είπε χάπι μέχρι τα τρία του και μετά βλέπουμε. Και τώρα θέλω να ρωτήσω μήπως βιαζόμαστε, το παιδί είναι μικρό και οι ορμόνες του ακόμη αλλάζουν. Μήπως άμα ξεκίνησε το χάπι όπως λέει ο σύζυγος τεμπελιάσει ο οργανισμός και δεν κάνει από μόνος του την δουλειά; Φοβάμαι να μπω σε αυτό το τριπάκι και κάνω λάθος που το παιδί θα το έχει σε όλη του την ζωούλα. Είναι το τέταρτο παιδάκι μου. 19 μηνών, 85 εκατοστά, 10,300 κιλά. Σταθερός εδώ και 2 μήνες. Βοήθεια στις σκέψεις μου θέλω γιατρέ μου, μήπως να τον αφήσω λίγο ακόμη…”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα δεν έχεις δίκιο! Η θυρεοειδοπάθεια δεν είναι κάτι που πρέπει να πειραματιζόμαστε και να αυτοσχεδιάζουμε διότι μπορεί να προκύψουν βλάβες στην υγεία του παιδιού που να μην είναι αναστρέψιμες. Αντίθετα αν γίνει έγκαιρη θεραπεία τότε μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία του και να μην χει κανένα πρόβλημα για την υπόλοιπη ζωή του. Επομένως θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του θεράποντος παιδοενδοκρινολόγου.

© 2025 tlife.gr