Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
Στείλε και εσύ τη δική σου ερώτηση κάνοντας κλικ εδώ!
Ερώτηση
“Καλησπέρα σας, έχω ένα μωράκι 5 σχεδόν μηνών έχει παλινδρόμηση από 12 ημερών ενώ θήλαζα την έκοψα στους 3 μήνες μη ξέροντας πως υπήρχε σιρόπι τώρα της δίνω το novalac AR κ έχω δει μια βελτίωση… Σιγά σιγά μ είπαν να ξεκινήσω κρέμα βανίλια κ μια βδομάδα μετά ένα ένα φρούτο. Φοβάμαι κ δεν ξέρω αν θα το δεχτεί, ήδη τρώει 5 γεύματα γάλα εκ των οποίων 3 210 ml κ 2 180 ml κ καμία φορά αφήνει… Δεν θέλω να την φοβίσω κ να μην θέλει το κουτάλι, είναι ακριβώς 5 μηνών παρά 10 ημέρες κ είναι 62 εκ. ύψος κ 6250 βάρος πριν 5 ημέρες. Δεν ξέρω αν είναι καλή αλλά ανησυχώ κ για το βάρος της θα ήθελα την γνώμη σας… Ευχαριστώ πολύ! Υ.Γ.: Κάνει μια με δύο γουλίτσες την ημέρα μπορεί κ καθόλου”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, δεν αναφέρεις το βάρος που γεννήθηκε το μωρό σου ούτε και την εβδομάδα κύηση, προκειμένου να ξέρω ένα τα σωματομετρικά του μωρού σου είναι φυσιολογικά. Μπορώ να σου πω ότι βάσει των οδηγιών της παγκόσμιας οργάνωσης της υγείας, τα παιδιά μέχρι έξι μηνών πρέπει να τρώνε αποκλειστικά γάλα (μητρικό ή ξένο) και μετά τους έξι μήνες αρχίζει η απογαλακτοποίηση με άλλες τροφές. Εξυπακούεται ότι ο παιδίατρος που έχει γνώση του ιστορικού του παιδιού παρακολουθεί, μπορεί να έχει ενίοτε και διαφορετική άποψη και έτσι να ρυθμίζει τη διατροφή του παιδιού.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη θα ήθελα την άποψή σας. Ο δεύτερος γιος μου είναι 2 μηνών. Γεννήθηκε στις 39 εβδομάδες, 3560 kg (βγήκε από το νοσοκομείο 3300kl) 52cm. Τώρα είναι 6240kl, 63 cm και θηλάζω αποκλειστικά. Αντιμετωπίζουμε 2 προβλήματα, πρώτον έχει υδροκήλη στον δεξί όρχι. Η παιδίατρος και η παιδοχειρουργός είπαν απλά το παρακολουθούμε και αν δε φύγει μέχρι ενός έτους τότε θα δούμε τι θα κάνουμε. Προς το παρόν κάποιες φορές πρήζονται που μου είπαν ότι είναι φυσιολογικό. Δεύτερον έχει ένα μικρο αιμαγγείωμα στο πανό χειλάκι του σαν κοκκινίλα. Δεν είναι πρησμένο και δεν έχει μεγαλώσει καθόλου. Πώς πρέπει να χειριστώ αυτά τα προβλήματα; Ευχαριστώ πολύ!”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, απάντηση πρώτη: φαίνεται ότι η υδροκήλη του γιου σου είναι επικοινωνούσα όπως λέμε και γι’ αυτό αυξομειώνεται σε όγκο. Προς το παρόν ακολουθείς τις οδηγίες της παιδιάτρου και της παιδοχειρουργού, εκτός και αν ξαφνικά, ενώ το παιδί κλαίει έντονα, διαπιστώσεις ότι οι όρχεις του έχουν γίνει σκληροί σαν πέτρα γιατί σπανίως μεν, υπάρχει μία περίπτωση να υπάρξει επιπλοκή και πρέπει αν το αντιληφθείς, το γρηγορότερο να πας στην παιδοχειρουργό. Απάντηση δεύτερη: εάν το αιμαγγείωμα είναι πράγματι μικρό και δεν έχει ανησυχήσει την παιδοχειρουργό που σίγουρα το έχει δει, τότε δεν ανησυχείς και το πιθανότερο από όλα είναι, καθώς να μεγαλώνει το παιδί, αυτό να μην φαίνεται ή και να εξαφανιστεί τελείως.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Γιατρέ ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας! Έχω ένα κοριτσάκι 5 μηνών που το βάρος του είναι 6780 και το ύψος του είναι 69cm.( γεννήθηκε 2700 και 48cm). Έκανε πολλές γουλιές από τον πρώτο μήνα και παρουσίαζε πολύ συχνά βλέννα στα κακά. Ο πρώτος γιατρός που πηγαίναμε εδώ στην Πάτρα μας έλεγε γαστρεντερίτιδα και έπαιρνε τουλάχιστον κάθε 20 ημέρες αραιωμένο γάλα σε ρυζόνερο για 8-10 ημέρες.Της έκανα u/s στομάχου-οισοφάγου και ήταν αρνητικός σε ευρήματα.Το παιδί έτρωγε λαίμαργα και αρκετή ποσότητα (180 ml x5). Ξαφνικά έκανε άρνηση στο γάλα και ο γιατρός μας ξεκίνησε βιολογικό ρυζάλευρο. Το τρώει με μεγάλη δυσκολία και δεν θέλει ούτε το γάλα. Έκανα έναν δεύτερο u/s(στο ίδιο γνωστό νοσοκομείο της Πάτρας) μετά από 120 gr γάλα ο οποίος έδειξε παλινδρόμηση μέτριου βαθμού μιας και η ποσότητα γάλακτος ήταν λίγη. Ο γιατρός μας έδωσε γάλα ar και σιρόπι epadoren. Επίσης μου είπε να τις δίνω 90-120 γάλα ή όσο θέλει και να αρχίσουμε φρούτα και να μην την ταΐσω πάλι στον ύπνο της. Εσείς πώς βλέπετε την ανάπτυξή της; Αν την αφήσω να τρώει όσο θέλει δεν θα μείνει πίσω; Για πόσο καιρό πρέπει να παίρνει το σιρόπι και αυτό το γάλα; Η παλινδρόμηση θα συνεχίσει μετά από την αγωγή; Ευχαριστώ πολύ εκ τον προτέρων”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, το βάρος του μωρού σου είναι υπέρ αρκετό, καθώς εμείς ξέρουμε ότι ένα μωράκι πέντε μηνών πρέπει να διπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε, πράγμα το οποίο το δικό σου κοριτσάκι το έχει ξεπεράσει κατά πολύ. Επομένως, αφού δεν πρέπει να ανησυχείς για το βάρος της, άφησε την να τρώει όσο θέλει, διότι αν την πιέζεις τον πιθανότερο είναι να σου κάνει αναγωγές εκτός του ότι θα κινδυνεύσει να την κάνεις και υπέρβαρη. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συνήθως αρχίζει να βελτιώνεται μετά τους 6-7 μήνες της ζωής και καθώς προσθέτουμε και στερεές τροφές, αρχίζουμε να μειώνουμε τη δοσολογία του σιροπιού μέχρις ότου το διακόψουμε, αφού βλέπουμε ότι βελτιώνεται η κλινική εικόνα του μωρού, αντίστοιχα το αντιαναγωγικό γάλα το συνεχίζουμε μέχρι τον πρώτο χρόνο της ζωής. Όλα αυτά βέβαια δέχονται προσαρμοστικές και διορθωτικές αλλαγές ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος του κάθε μωρού.
Ερώτηση
“Καλησπέρα γιατρέ, ο γιος μου είναι 2 χρόνων έκανε της τελευταίες μέρες αφθώδη στοματίτιδα και κόπηκε η όρεξη του γιατί πονάει και δεν μπορεί να φάει και πολύ. Πόσες μέρες μπορεί να κρατήσει όμως όλο αυτό; Η αναπνοή του μυρίζει πολύ λογικά από τον ιό και τους μύκητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αλλά αρνείται να φάει και με το ζόρι τον πιέζω με τις ώρες να φάει μια μπουκιά αυτό με στεναχωρεί περισσότερο. Τι να κάνω; Ποτέ θα υποχωρήσουν να επανέλθει η όρεξή του;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η αφθώδης στοματίτιδα κάνει ένα κύκλο μερικών ημερών αλλά καμιά φορά και μέχρι 10-15 μέρες. Για να βοηθήσουμε το παιδί ώστε να μην αφυδατωθεί και αναγκαστούμε να κάνουμε εισαγωγή στο νοσοκομείο ώστε να πάρει ορό, προσπαθούμε να του δίνουμε τις τροφές λιωμένες και το νερό κουταλάκι κουταλάκι. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό και βλέπουμε ότι τα χειλάκια του στεγνώνουν (δηλαδή έχει αρχίσει η αφυδάτωση), ενδεχομένως θα πρέπει να χορηγηθεί τροφή με τον ορό.
Ερώτηση
“Γιατρέ γεια σας. Έχω μια κορούλα 3.5 ετών που πάντα την κυνήγαγα για να φάει. Όμως πάντα ήταν ένα πολύ ήσυχο παιδί που όλοι όπου πηγαίναμε το θαύμαζαν υπάκουη κ πολύ ήσυχη. Φυσικά σαν πρώτο παιδί είχαμε πέσει όλοι πάνω της. Έχω γεννήσει εδώ κ 30 ημέρες κ από τότε που της είχαμε μιλήσει για ένα νέο μέλος κ από τότε που το είδε έχει αλλάξει. Δηλαδή είναι πολύ ζωηρή δεν ακούει εύκολα όταν της λέμε μην φωνάζεις κοιμάται ο μπέμπης αυτή φωνάζει περισσότερο. Η αλήθεια είναι ότι δεν με πολυανησυχούν αυτά αν κ αναρωτιέμαι αν θα γίνει ποτέ εκείνο το υπάκουο παιδί, αλλά ότι ξεκινάει να μην τρώει κ αν θα φάει μετά από πολύ πίεση κ επιμονή δικιά μου θα φάει πολύ λίγη ποσότητα φαγητού; Υπάρχει περίπτωση να βλέπει το φαγητό σαν διασκέδαση; Επίσης άρχισε να τρώει τα νύχια της κ εκεί που είχαμε πετάξει την πάνα να κάνει τσίσα πάνω της. Όλα αυτά καταλαβαίνω ότι έχει να κάνει με το ψυχολογικό κομμάτι της μικρής αλλά πως μπορώ κ να την βοηθήσω κ γω να βοηθηθώ γιατί ειδικά το θέμα του φαγητού είναι πολύ σοβαρό. Μέχρι κ ένα μήνα πριν πήγαινε παιδικό σταθμό έτρωγε έλεγε στην δασκάλα ότι θέλει τσίσα κ όλα καλά. Μετά την γέννα ξεκίνησαν όλα. Πόσο χρόνο παίρνει συνήθως η προσαρμογή του νέου μέλους; Άραγε θα ξαναμπεί σε τάξη; Ευχαριστώ Ευχαριστώ εκ των προτέρων, Ελένη από Φθιώτιδα”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη Ελένη, πρέπει να οπλιστείς με μεγάλη υπομονή, προκειμένου να αντιμετωπίσεις την κόρη σου η οποία είναι πανέξυπνη και έχει βρει τον τρόπο να σας χειρίζεται, προκειμένου να σας «τιμωρήσει» αφού έχασε το θρόνο της και από βασίλισσα την κάνατε πριγκίπισσα. Θα κάνει τέτοια και πολλά άλλα, προκειμένου να σας κάνει να ασχολείστε μαζί της. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, λέμε αγάπη, αγάπη, αγάπη. Προσπαθήστε χωρίς να το αντιλαμβάνεται να της αποσπάσετε την προσοχή και να την προωθήσετε προς διάφορες ασχολίες προκειμένου να απασχολείται. Επίσης βάλτε την να συμμετέχει στην περιποίηση του μωρού, ώστε να καταλάβει ότι αυτό είναι ένας μικρός μπελάς και όχι απόλυτα ευχάριστη απασχόληση (όπως για παράδειγμα να σας φέρνει την πάνα για να το αλλάξετε, να της δίνετε τη βρώμικη πάνα να την πετάξει στα σκουπίδια, να της ζητάτε δήθεν να προσέχει το μωρό κλπ κλπ). Βέβαια πολύ καθοριστικό ρόλο παίζει σε αυτές τις περιπτώσεις το σχολείο και η δασκάλα, η οποία μπορεί να δουλέψει το θέμα πολύ καλά, ώστε άμεσα και έμμεσα να καθοδηγήσει και να επηρεάσει τη μικρή.
Ερώτηση
“Αγαπημένε μας γιατρέ, θα ήθελα να μου δώσετε ένα πλάνο διατροφής για ένα μωράκι ενός έτους. Δηλαδή πόσα γεύματα την μέρα, τι εναλλακτικές μπορώ να έχω για δεκατιανό και απογευματινό κ.τ.λ. Σας ευχαριστώ πολύ!”
Απάντηση
Αγαπημένη μανούλα, σε γενικές γραμμές και εφόσον οι συνθήκες υγείας ενός παιδιού δεν επιβάλλουν κάτι άλλο, γύρω στο χρόνο, το μωρό κάνει ένα γεύμα γάλακτος πρωί και βράδυ συνολικά περίπου 500-600ml, δεκατιανό φρούτα ή αυγό ή και τα δύο μαζί, γεύμα με κρέας και παρελκόμενα και το απογευματινό γίνεται δείπνο με μεγάλη ποικιλία όπως γιαούρτι με μέλι και δημητριακά, τοστ με τυρί κίτρινο και γαλοπούλα βραστή, ρυζόγαλο, σκέτη χορτόσουπα, σκέτο τραχανά, σκέτες χυλοπίτες, ένα πιατάκι με τυρί ψωμί πατατούλα ντοματούλα, φετούλες ψωμί με μέλι και ταχίνι, ομελέτα, κλπ κλπ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ