Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση:
“Γιατρέ καλησπέρα σας. Συγχαρητήρια για τη στήλη σας. Έχω μία κορούλα ενός έτους ακριβώς. Πίνει το γάλα frezylac πρωί και βράδυ, από φαγητά τα έχει δοκιμάσει και τα τρώει όλα (όσπρια, λαχανικά, σαλάτες, φέτα, κασέρι, ψωμί, ψάρι, μοσχάρι, κοτόπουλο, φασολάκια, αρακά, μπριάμ και άλλα). Επίσης, τρώει κρεμούλες και γιαουρτάκι. Το μόνο που δεν τρώει συχνά είναι τα φρούτα. Γλυκό δεν έχει δοκιμάσει ακόμα. Το πρόβλημά μου είναι ότι τα κακά της είναι πολύ σφιχτά και πολύ λίγα. Ένα μικρό μπαλάκι την ημέρα χωρίς να δυσκολεύεται όμως. Μπορεί να μην κάνει και καθόλου για μία μέρα. Μπορώ να κάνω κάτι; Αυτό συμβαίνει από τον όγδοο μήνα περίπου. Δεν της έχω δώσει ποτέ σιρόπι για δυσκοιλιότητα. Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας να προσπαθήσεις να το λύσεις με τη διατροφή και όχι με φάρμακα, τα οποία έτσι και αλλιώς δίνουν μια προσωρινή λύση και αν μάλιστα γίνει χρόνια χρήση τότε το έντερο “τεμπελιάζει”. Βασικά θα πρέπει να αποφεύγει στη διατροφή της το μήλο, την μπανάνα, το καρότο και το ρύζι. Θα πρέπει να της δίνεις σε σχεδόν καθημερινή βάση ακτινίδια, δαμάσκηνα ή χυμό δαμάσκηνου, χουρμάδες, μια- δυο κουταλιές κουάκερ (βρώμη) και μπόλικα λαχανικά, όπως σπανάκι, παντζάρια κλπ. Επίσης, το ώμο λάδι όπου μπορείς και το μέλι βοηθούν να μαλακώσουν τα κακά του μωρού. Ξέρω ότι υπάρχουν παιδάκια που είναι δύσκολο να φάνε αυτά που σου προτείνω, όμως μπορείς με διάφορα τεχνάσματα να το καταφέρεις. Για παράδειγμα το κουάκερ μπορείς να το βάζεις μέσα στη σούπα ή στα μπιφτέκια αντί για ψωμί ή φρυγανιά. Τα φρούτα να τα κάνεις κρέμα με γιαούρτι κλπ.

Ερώτηση:
“Γεια σας κύριε Μαζάνη. Έχω ένα αγοράκι 14 μηνών, θήλαζα αποκλειστικά από την ημέρα της γέννησής του μέχρι και ένα μήνα πριν. Ενώ σταμάτησε πολύ εύκολα το θηλασμό, δεν δέχεται να πιει γάλα. Του φτιάχνω κάθε μέρα, μυρίζει το μπιμπερό και το πετάει κάτω, κάνει ένα μορφασμό λες και αηδιάζει μόνο στη μυρωδιά. Σταμάτησα για περίπου δύο εβδομάδες και του έδωσα πάλι γάλα, αλλά και πάλι δεν το πίνει. Δεν ξέρω τι να κάνω. Του δίνω γιαούρτια που ευτυχώς τρώει και επίσης του φτιάχνω το απόγευμα κρέμα με γάλα. Υπάρχει περίπτωση να μην θελήσει να ξαναπιεί γάλα; Θα προκύψουν προβλήματα στην υγεία του; Είναι 11 κιλά και δεν είχα ποτέ πρόβλημα με το φαγητό του. Σας ευχαριστώ εκ των πρότερων.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, επειδή το μωρό σου θήλασε με επιτυχία για αρκετό διάστημα, έχει συνδυάσει και συνδέσει το γάλα με τη μαμά του και γι’ αυτό αρνείται να φάει άλλο γάλα. Είναι σαν να μην θέλει να σε “προδώσει”. Μπορείς να δοκιμάσεις με κουταλάκι ή καλαμάκι ή με εκείνα τα ποτηράκια με το στόμιο. Πάντως, τα γιαούρτια και τα τυριά και οι κρέμες με γάλα και το ρυζόγαλο μπορούν άνετα να δίνουν στο μωρό σου το ασβέστιο και τις βιταμίνες σαν ισοδύναμα με το γάλα. Μην το πιέζεις και πολύ. Κάποια στιγμή θα κόψει τον… ομφάλιο λώρο (!) από σένα και θα πιει και το γάλα.

Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη, μπορώ να επιλέξω κατσικίσιο γάλα σε μωράκι κάτω των έξι μηνών; Γενικότερα, πιο γάλα είναι προτιμότερο για τα βρέφη, το κατσικίσιο ή το αγελαδινό; Ευχαριστώ.”

Απάντηση:
Αν μιλάμε αποκλειστικά για βρεφικό γάλα, δηλαδή για γάλα πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας, ναι υπάρχει κατσικίσιο γάλα σε μορφή σκόνης το οποίο είναι κατάλληλο γι’ αυτή την ηλικία. Εφόσον το γάλα προέρχεται από επίσημες βρεφικές γαλακτοπαραγωγικές εταιρίες, τότε και τα δυο γάλατα είναι εξίσου καλά, αλλά φυσικά δεν συγκρίνονται με το μητρικό γάλα.

Ερώτηση:
“Γιατρέ χαίρεται και σας ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Το ερώτημα μου είναι σχετικά με το βούρτσισμα των δοντιών στα παιδιά. Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσουν το βούρτσισμα και πότε πρέπει να επισκεφτούμε τον οδοντογιατρό; Το παιδί μου είναι 19 μηνών, έχει βγάλει τα περισσότερα από τα δόντια του και του δίνω οδοντόβουρτσα με ειδική οδοντόκρεμα για να τα βουρτσίζει όσο γίνεται από μόνο του. Όσες φορές προσπάθησα να το βοηθήσω στο βούρτσισμα αρνείται πεισματικά. Το θέμα είναι ότι άργησε αρκετά να βγάλει δόντια και έτσι και η ανάγκη για βούρτσισμα προέκυψε εφόσον μεγαλώσαμε αρκετά.”

Απάντηση:
Συνήθως προτείνουμε με την εμφάνιση του πρώτου δοντιού να ξεκινάει και η περιποίηση με βούρτσα και χωρίς οδοντόκρεμα. Μετά τα τρίτα γενέθλιά του καλό είναι να επισκεφθεί τον παιδοδοντίατρο για “service” εκτός και αν προκύψει κάποιο πρόβλημα και νωρίτερα. Ο οδοντίατρος έχει και τον τρόπο να πείσει το μικρό μπόμπιρα για το πώς πρέπει να φροντίζει σωστά τα δοντάκια του και αν χρειάζεται οδοντόκρεμα ή και φθορίωση.

Ερώτηση:
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, σας διαβάζω συστηματικά και ομολογώ πως έχω βοηθηθεί πολύ μέσα από τις απαντήσεις και τις συμβουλές σας. Το δικό μου θέμα είναι το εξής: Έχω μια κορούλα τριών ετών αρκετά δύσκολη με το φαγητό της. Τελευταία παρατηρώ πως αρνείται να φάει κάποιο φρούτο, ακόμη και τη μπανάνα ή το πεπόνι που μέχρι πρότινος λάτρευε. Ενδεχομένως να τα βαρέθηκε. Μπορώ να την αφήσω κάποιο διάστημα χωρίς να της προσφέρω καθόλου φρούτο μήπως και το επιθυμήσει ξανά ή έτσι θα την βοηθήσω να το κόψει εντελώς; Έχω μπερδευτεί, δεν θέλω να την πιέζω, όμως τα φρούτα τα θεωρώ απαραίτητα, καθότι είναι λίγο δυσκοίλια. Έχω δοκιμάσει εναλλακτικούς τρόπους, όπως χυμό, μέσα στο γιαούρτι, μαρμελάδα, αποξηραμένα φρούτα, δυστυχώς όμως δεν το θέλει. Έχω ακούσει για παιδάκια που δεν έχουν φάει καθόλου φρούτα ή καθόλου γάλα ή καθόλου κρέας. Το να αποκλείονται κάποιες ομάδες τροφής είναι σύνηθες σε αυτή την ηλικία και τι προτείνετε εσείς οι γιατροί σε τέτοιες περιπτώσεις;”

Απάντηση:
Το ξέρω ότι πολλά παιδάκια αρνούνται να φάνε κάποια τρόφιμα τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για να έχουν αυτό που λέμε “ισορροπημένη διατροφή”. Φυσικά και δεν πρέπει να γινόμαστε τύραννοι, αλλά δεν πρέπει κατά τη γνώμη μου να εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες. Η εμπειρία μου λέει ότι χρειάζεται τρόπος και όχι πίεση. Βλέπω πολλές φορές ότι αυτό που δεν τρώνε στο σπίτι τους το τρώνε όταν είναι στο σχολείο ή σε σπίτι φίλων ή στο εστιατόριο κλπ. Είναι δε εκπληκτικό πως πολλές γιαγιάδες το καταφέρνουν και χωρίς μεγάλες προσπάθειες. Επομένως χρειάζεται “όσφρηση” και φαντασία για να το πετύχουμε και όχι να τύχει μόνο του!

Ερώτηση:
“Γιατρέ μου συγχαρητήρια για την υπεροχή δουλειά που κάνετε. Η ερώτησή μου είναι η εξής: τι είναι βλαισοπλατυποδία, πού οφείλεται, εάν μεγαλώνοντας το παιδί το ξεπερνάει και τι μπορούμε να κάνουμε τώρα που το παιδί είναι πέντε ετών, εάν υπάρχουν ασκήσεις ή ειδικά παπούτσια. Σας παρακαλώ απαντήστε μου.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, βλαισοπλατυποδία ονομάζεται η παραμόρφωση κατά την οποία η καμάρα του ποδιού είναι μικρή και αγγίζει το έδαφος και ταυτόχρονα η φτέρνα γέρνει προς τα μέσα. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για πάθηση αλλά για παραμόρφωση η οποία μπορεί να διορθωθεί όταν ο παιδορθοπεδικός συστήσει ειδικά παπούτσια ή πάτους ή ό,τι εκείνος νομίζει ότι θα βοηθήσει το παιδί. Επειδή σε κάθε παιδί η παραμόρφωση είναι διαφορετική, γι’ αυτό και η θεραπεία δεν είναι η ίδια, αλλά προσαρμόζεται ανάλογα.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164