Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
Ερώτηση:
“Καλησπέρα σας, έχω ένα αγοράκι 4 ετών. Εδώ και 20 ημέρες δεν αφήνει ούτε εμένα ούτε τον μπαμπά του την ώρα που τον κάνουμε μπάνιο να του πλύνουμε το πουλάκι του, με αποτέλεσμα να έχει κλείσει. Να σας αναφέρω πως στο παρελθόν δεν είχαμε κανένα πρόβλημα και είχαμε καταφέρει να τραβάμε προς τα πίσω το πετσάκι και μόνο ένα μικρό τμήμα του ήταν κολλημένο. Γι’ αυτό και είχαμε συνεννοηθεί με τον παιδίατρό μας 15 ημέρες πριν τον επισκεφτούμε να βάλουμε κρέμα flixotide και θα το έφτιαχνε εκείνος. Ο μικρός είναι ανένδοτος, του ζητάμε να το κάνει μόνος του, μας λέει ότι δεν τον πονάει, ούτε τον τσούζει. Σήμερα μου φαίνεται πως στη βάση του είναι ελαφριά πρησμένο και κόκκινο. Πώς με συμβουλεύετε να το χειριστώ; Θα ήθελα να ρωτήσω αν πέρα από τον παιδίατρο πρέπει να δούμε και κάποιον άλλο γιατρό, άλλης ειδικότητας. Σας ευχαριστώ.”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση:
Καταρχάς, δεν πρέπει να ανησυχείτε και κυρίως δεν πρέπει να δείχνετε το άγχος σας στο παιδί σας και να μην το πιέζετε. Σίγουρα είναι μια μεταβατική περίοδος. Πιθανόν το παιδί να πόνεσε κάποια φορά και να φοβάται. Πιθανόν να άκουσε κάποια κουβέντα από εσάς ή από αλλού και να φοβάται ή να ντρέπεται. Πιθανόν να έχει αρχίσει να αυνανίζεται και να μπερδεύεται με το πλύσιμο κλπ. Σταματήστε για ένα διάστημα να ασχολείστε με το μόριό του. Αφήστε τον να ηρεμήσει και παρακολουθήστε τη συμπεριφορά του. Σίγουρα μετά από μια περίοδο ηρεμίας θα μπορέσετε να εκτιμήσετε με μεγαλύτερη αξιοπιστία τι ακριβώς συμβαίνει και να το χειριστείτε ανάλογα.
Ερώτηση:
“Γεια σας γιατρέ και σας ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά σας. Έχω ένα αγοράκι δέκα μηνών και το πρόβλημα μου είναι το εξής. Θήλαζε μέχρι επτά μηνών κανονικά, μετά λόγω εργασίας άρχισα σιγά-σιγά να το σταματάω και να του δίνω το neslac, όχι το εβαπορέ, το οποίο το έπινε κανονικά. Εδώ και ένα μήνα δεν το πίνει καθόλου και δεν αφήνει το στήθος. Τρώει τα φαγητά του κανονικά, τα φρούτα, αλλά μετά θέλει στήθος ασταμάτητα. Κοιμάται το βράδυ πάνω στο θηλασμό και μόλις τον βγάλω και τον πάω στο κρεβάτι του ξυπνάει με κλάμα, μόλις τον πάρω αγκαλιά ψάχνει το στήθος και έτσι ξανακοιμάται. Με έχει κουράσει απίστευτα πολύ και δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Να σας πω κιόλας, ότι πιπίλα δεν έχει πάρει καθόλου. Με έχει πιάσει απελπισία. Έχω δοκιμάσει και άλλα γάλατα και το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Φτάσαμε στο σημείο για να κοιμάμαι λίγο να τον έχω δίπλα μου με το στήθος στο στόμα και αυτός το έχει σαν πιπίλα πλέον. Δώστε μου μια συμβουλή, σας παρακαλώ, γιατί κοντεύω να τρελαθώ. Σας ευχαριστώ πολύ.”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, είναι σαφές ότι το μωρό σου αισθάνεται ανασφάλεια από τη στιγμή που άρχισες να δουλεύεις και να απουσιάζεις από το σπίτι. Λόγω του θηλασμού, το μωρό σου έχει συνδυάσει το γάλα με το στήθος σου και τη σωματική και ψυχική επαφή που είχε μαζί σου και τώρα φοβάται ότι θα τα χάσει. Γι’ αυτό τρώει τα άλλα φαγητά, αλλά όχι και το γάλα. Ηρέμησε. Θέλει λίγο χρόνο, ώστε το μωρό σου να προσαρμοστεί στις καινούριες συνθήκες. Υπάρχουν, πάντως, διάφορα τρικ που σκέφτονται οι μανούλες σε αυτές τις περιπτώσεις. Για παράδειγμα, μπορείς να τυλίξεις το μπιμπερό με ένα άπλυτο σουτιέν σου, ώστε να μυρίζει το σώμα σου ή όταν είναι η ώρα του γάλακτος να το ταΐζει κάποιος άλλος και εσύ να μην είσαι παρούσα, ώστε κάποια στιγμή να το νικήσει η πείνα και να το πιει κλπ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση:
“Καλημέρα γιατρέ, Η κόρη μου, επτά ετών, ξύπνησε χθες βράδυ από έναν εφιάλτη. Μέχρι να ξανακοιμηθεί ήμουν κοντά της και μου εκμυστηρεύτηκε ότι κάθε απόγευμα που παίζει στον κήπο ακούει μία φωνή να της λέει το όνομά μου, το όνομα της θείας της, να της νιαουρίζει. Ταράχτηκα, αλλά δεν έδειξα κάτι. Της είπα ότι κι άλλα παιδάκια ακούν φωνές και ότι κι εγώ μικρή άκουγα. Μετά από λίγο κοιμήθηκε ως το πρωί. Εγώ όλο το βράδυ έμεινα άυπνη να σκέφτομαι αν συμβαίνει κάτι σοβαρό στο παιδί. Έχω διαβάσει ότι σε επτάχρονα και οκτάχρονα είναι σύνηθες να συμβεί αυτό. Η καθημερινότητά της βλέπω να μην επηρεάζεται από αυτό μέχρι στιγμής. Είναι χαρούμενο, δραστήριο κορίτσι και έχει ανησυχίες για παιδί μεγαλύτερο από την ηλικία της, για παράδειγμα με ρωτάει για τη γέννα, την έμμηνο ρήση, για το σεξ. Ποια η γνώμη σας; Σας ευχαριστώ θερμά.”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, είναι σύνηθες τα παιδιά να παραποιούν οπτικά ή ακουστικά ερεθίσματα. Επίσης, είναι συνηθισμένο να βλέπουν όνειρα και να νομίζουν ότι είναι πραγματικότητα. Επιπλέον, να βλέπουν τηλεόραση ή ηλεκτρονικά παιχνίδια και να μπερδεύουν την πραγματικότητα με τις φανταστικές ιστορίες των σεναρίων. Αν είναι κάτι περαστικό, τότε το ξεχνάς. Αν, όμως, συνεχίζεται, τότε θα χρειαστείτε τη γνώμη και την εκτίμηση ενός πιο ειδικού από τον παιδίατρό σας, όπως για παράδειγμα ενός παιδοψυχολόγου, μήπως με την εξέταση οδηγηθεί σε πιο ασφαλή συμπεράσματα.
Ερώτηση:
“Γεια σας γιατρέ, έχω μια κόρη 13,5 μηνών, δεν έχει αρρωστήσει ποτέ ως τη στιγμή που γράφτηκε στον παιδικό σταθμό. Έχει πέντε μέρες που ανέβασε πυρετό 39 και παρ’ ό,τι έχει πέσει πλέον, συνεχίζει να είναι χάλια η μύτη της και έχει ιογενή αμυγδαλίτιδα. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι πότε θα γίνει τελείως καλά και πόσο σοβαρή θεωρείται η αμυγδαλίτιδα; Επίσης, ήταν να κάνει το επαναληπτικό εμβόλιο μηνιγγίτιδας και δεν το έκανε επειδή ήταν άρρωστη. Το επόμενο είναι αυτό για την ιλαρά., αλλά θα περάσουν δύο μήνες. Ποιο προτείνετε να κάνει πρώτο;”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, μια ιογενής αμυγδαλίτιδα μπορεί να κρατήσει το πολύ δέκα μέρες μαζί με τη θεραπεία της. Όσον αφορά το εμβόλιο, μάλλον πρέπει να κάνει της ιλαράς λόγω έκτακτων αναγκών που προέκυψαν τους τελευταίους μήνες με την επιδημία.
Ερώτηση:
“Καλησπέρα, χθες το μωράκι μου, έξι μηνών, έπεσε από ύψος περίπου 50 εκατοστά με το κεφάλι ανάσκελα. Αμέσως έκλαψε και το πήρα αγκαλιά μέχρι να το ηρεμήσω. Μετά από λίγο το τάισα και σε κανένα δίωρο κοιμήθηκε, δεν έδειχνε να έχει κάποιο πρόβλημα και σήμερα το πρωί που ξύπνησε ήταν αρκετά ευδιάθετο. Μπορεί να έπαθε κάτι; Δεν έκανε εμετούς.”
Απάντηση:
Για κάθε πτώση υπάρχει ένα πρωτόκολλο παρακολούθησης, το οποίο σε γενικές γραμμές είναι το εξής: αν θεωρείτε ότι το χτύπημα είναι δυνατό θα πρέπει να το εκτιμήσει χειρουργός για παιδιά ή νευρολόγος για παιδιά. Το παρακολουθούμε για σαράντα οκτώ ώρες, μέρα και νύχτα, όσον αφορά τους καρδιακούς σφυγμούς και τη συχνότητα των αναπνοών. Ανησυχούμε αν κάνει εμετό ή έχει τάση για εμετό ή έχει αδικαιολόγητη υπνηλία ή αντιθέτως είναι πολύ ανήσυχο ή αν τρέχει αίμα από το στόμα, τη μύτη, τα αφτιά ή τα ουρά του. Όταν κοιμάται, κάθε δυο ώρες του αλλάζουμε πλευρό για να διαπιστώσουμε ότι έχει καλό μυικό τόνο, δηλαδή κουνάει τα χέρια και τα πόδια του.
Ερώτηση:
“Γεια σας, έχω ένα κοριτσάκι σχεδόν πέντε μηνών και αντιμετωπίζω κάποια θέματα με τον ύπνο της, αλλά και το φαγητό. Το βράδυ κοιμάται καλά, αλλά την ημέρα, ενώ νυστάζει, με το που καταλαβαίνει ότι την βάζω να κοιμηθεί, εκνευρίζεται και κλαίει, με αποτέλεσμα να κοιμάται κάποιες μέρες μόνο δύο φορές την ημέρα, αλλά όταν κοιμάται, μπορεί να κοιμάται και δύο με τρεις ώρες. Επίσης, δεν πίνει εύκολα το γάλα της. Κάποιες μέρες πίνει 180 ml, άλλες πίνει για πέντε λεπτά τα 120 ml και σταματάει και εκνευρίζεται και δεν θέλει άλλο. Το βραδινό γάλα το πίνει μόνο κοιμισμένη, αλλιώς έχει νεύρα. Μήπως κάνω κάτι λάθος; Μήπως την ενοχλεί κάτι; Επίσης ήθελα μια γνώμη σχετικά με το πρόγραμμα φαγητού της: 08:00 γάλα, 11:30 γάλα, 15:00 γάλα, 18:30 γάλα, 22:00 γαλα και ύπνος. Ευχαριστώ!”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το μωρό σου είναι πολύ κοινωνικό και γι’ αυτό ενώ νυστάζει δεν θέλει να αποχωριστεί την παρέα σας και εκνευρίζεται. Κάποια στιγμή θα το νικήσει ο ύπνος και η κούραση και θα μπει σε μια σειρά. Όσον αφορά την ποσότητα του γάλακτος, κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό. Αν το βάρος του είναι ικανοποιητικό, τότε σημαίνει ότι αυτό που τρώει του φτάνει και του περισσεύει και γι’ αυτό δεν πρέπει να το πιέζεις. Άφησέ το να φάει όσο θέλει.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ