Site icon TLIFE

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Q&A

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη, είμαι έγκυος, έχω μπει στο μήνα μου και με προβληματίζει αν θα πρέπει να γίνει στο νεογνό το πακέτο των προαιρετικών εξετάσεων που παρέχει το μαιευτήριο. Με δύο παιδίατρους που μίλησα, πήρα διαφορετικές γνώμες. Όντως είναι απαραίτητες να γίνουν τις πρώτες τρεις ημέρες ή μπορούν να γίνουν και αργότερα; Συνταγογραφούνται;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αυτές οι εξετάσεις είναι πολύ χρήσιμες, διότι μας δίνουν πληροφορίες για κάποιες σπάνιες αρρώστιες που θα μπορούσε να έχει ένα νεογέννητο και δεν φαίνονται με άλλο τρόπο πριν γεννηθεί. Θα μπορούσες να τις κάνεις και σε δεύτερο χρόνο, μετά την έξοδό σου από το μαιευτήριο, όμως θα σου στοιχίσουν πιο ακριβά και θα ταλαιπωρηθεί το παιδί σου περισσότερο με τη διαδικασία.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω αν το καινούριο εμβόλιο γρίπης μπορούν να το κάνουν παιδιά ηλικίας δύο ετών (πρόωρα). Ευχαριστώ.”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, η παραγωγός εταιρία το συστήνει για παιδιά πάνω από τριών ετών. Είναι ίδια η δοσολογία και για τα πρόωρα. Σε κάθε περίπτωση, ο παιδίατρος θα κρίνει για το εκάστοτε παιδί τι ακριβώς πρέπει να κάνει και πάντα βάσει του ιστορικού του.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα, έχω ένα κοριτσάκι δύο ετών το οποίο παρουσιάζει βρυγμό (τρίξιμο δοντιών). Υπάρχει κάποιος τρόπος από την εμπειρία σας, προκειμένου να μπορέσω να το διαχειριστώ; Ευχαριστώ πολύ.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το τρίξιμο των δοντιών χαρακτηρίζει τα παιδάκια που είναι λίγο αγχωτικά και ζωηρά. Μερικές φορές, όμως, είναι και ένδειξη ότι μπορεί να έχει σκουληκάκια στο έντερό του και λόγω της φαγούρας που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας τρίζει τα δόντια του.

Ερώτηση:
“Αγαπητέ γιατρέ, η κορούλα μου ηλικίας τριών ετών και τριών μηνών, έκανε εξετάσεις αίματος, οι οποίες ήταν καλές κατά την άποψη του παιδιάτρου της, αλλά βρέθηκε με σίδηρο ορού 22, αιματοκρίτη 33.5, αιμοσφαιρίνη 11,.6, ερυθρά αιμοσφαίρια 4280000 και μας συνέστησε συμπλήρωμα σιδήρου για ένα μήνα. Συνηθίζεται σε αυτή την ηλικία ο χαμηλός σίδηρος; Τι να τρώει πέρα από συκώτι για ενίσχυση; Όσο έπινε γάλα σκόνη, μέχρι τριών ετών, που είναι ενισχυμένο δεν είχε θέμα. Μήπως πρέπει να της συνεχίσω εμπλουτισμένα γάλατα, γιατί τρώει μεν διάφορες τροφές, αλλά σε μικρές ποσότητες. Τι επιπτώσεις έχει ο χαμηλός σίδηρος στην υγεία της; Μπορεί να την κάνει πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις; Ή το αρκετά λευκό δέρμα στο πρόσωπο και τα αδύναμα μαλλάκια της είναι δείγμα έλλειψης σιδήρου; Ανησυχώ… Σας ευχαριστώ.”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, ο χαμηλός σίδηρος είναι πολύ συχνή κατάσταση στα παιδιά. Συνήθως, χρειάζεται πάνω από ένα μήνα θεραπεία για να αποκατασταθεί, καθώς το έντερο του κάθε παιδιού απορροφάει με διαφορετική ταχύτητα το σίδηρο που υπάρχει στις τροφές. Οι πιο καλές πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, οι φακές, τα σαλιγκάρια, το αυγό και άλλα. Θα πρέπει να αποφεύγει να συνδυάζεις τροφές με σίδηρο και γαλακτοκομικά προϊόντα. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να βρεις ό,τι σε ενδιαφέρει εδώ.

Ερώτηση:
“Γεια σας και συγχαρητήρια, σας διαβάζω ανελλιπώς και έχω βρει απαντήσεις σε πολλά θέματα. Θα ήθελα να με συμβουλέψετε στο θέμα της πάνας. Η μικρή μου είναι 34 μηνών και εδώ και ένα μήνα κάνουμε τα τσίσα στο γιογιό. Για τα κακά ζητάει να φορέσει πάνα και μπορεί να τα κρατήσει και να δυσκολευτεί μετά. Πώς να την βοηθήσω να κόψει τελείως την πάνα; Ευχαριστώ.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταρχάς μην αγχώνεσαι καθόλου και μην το δείχνεις στο παιδί σου. Ο έλεγχος των σφιγκτήρων της βρίσκεται σε καλό δρόμο. Το κάθε παιδί έχει διαφορετικό χρόνο ωρίμανσης . Η μικρή σου ακόμα δεν είναι τόσο ώριμη, ώστε να ελέγξει την αφόδευση και νομίζοντας ότι τα κακά της είναι ακόμα δικά της, “δεν θέλει να τα χάσει” και γι’ αυτό ζητάει την πάνα. Είναι καθαρά θέμα λίγου χρόνου.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα κύριε Μαζάνη! Έχω ένα κοριτσάκι τριάμισι μηνών και έκλεισε τρεις μήνες που έχει κολικούς. Ενώ είχαν υποχωρήσει και για δύο εβδομάδες που πέρασε βρογχιολίτιδα σταμάτησαν, τώρα έχει πάλι και είναι χειρότερα. Έχει πολλά αέρια όλη την ημέρα και παίρνει σταγόνες. Θηλάζω αποκλειστικά και προσέχω τη διατροφή μου. Ηρεμεί με το μπάνιο. Τι μπορεί να φταίει;”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, μερικές φορές οι κολικοί κρατάνε λίγο περισσότερο από τρεις με τέσσερις μήνες. Αν, όμως, το πρόβλημα σε απασχολεί πολύ, τότε θα πρέπει να ψάξεις μήπως έχει εσωτερική παλινδρόμηση από το στομάχι στον οισοφάγο με αποτέλεσμα να νιώθει καούρες και τσουξίματα. Επίσης, μήπως έχει και κάποια τροφική αλλεργία στο γάλα ή σε κάτι άλλο που τρως εσύ και περνάει μέσω του θηλασμού στο παιδί σου.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Φωτογραφία εξωφύλλου: Shutterstock
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

© 2024 tlife.gr