Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα! Στείλε και εσύ τη δική σου! Όλα τα θέματα που απασχολούν τους γονείς έχουν απαντήσεις!

Ερώτηση
“Αγαπητέ κ. Μαζανη θα ήθελα και εγώ να ρωτήσω κάτι. Έχω ένα αγοράκι, σε ένα μήνα 17 Νοέμβριου θα γίνει 3 χρόνων. Ενώ τα καταλαβαίνει όλα όσα του λες και ακούει και ό,τι του πεις να κάνει το κάνει παρόλα αυτά δεν μιλάει, λέει λέξεις αρκετές αλλά μόνο όταν θέλει και οι προτάσεις που λέει είναι μαμά, κακά ή νερό όταν ζητάει. Το πήγαμε σε ειδικό για λογοθεραπεία και μας είπε να τον αφήσουμε λίγο ακόμα. Τον είχαμε πάει τον Ιούλιο. Ξέχασα να σας πω ότι ο άντρας μου άργησε να μιλήσει, μετά τα 3 μίλησε. Επειδή είναι μοναχοπαίδι και είναι μόνος και τον έχουμε λίγο στα όπα όπα, μήπως το κάνει έτσι για να μην τα χάσει όλα αυτά; Γιατί όταν ρωτήσει κανείς ξένος πως σε λένε το λέει, σε μας τίποτα. Και κάτι άλλο θα ήθελα: από ποια ηλικία είναι καλό να κάνει εξετάσεις αίματος; Ελπίζω να μην σας κούρασα και σας ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, από ό,τι φαίνεται από την περιγραφή σου, παραδέχεσαι και εσύ ότι το παιδί σου το έχετε κάπως υπερβολικά προστατευμένο και καλομαθημένο με αποτέλεσμα να έχουν μία βάση αλήθειας οι αιτίες που από μόνη σου απαντάς και δίνεις εξηγήσεις. Επίσης, επειδή ο μπαμπάς του άργησε να μιλήσει αυτό θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι υπάρχει μία κληρονομικότητα. Παρόλα αυτά επειδή σήμερα πλέον όλα τα ψάχνουμε και υπάρχουν οι ειδικοί που δίνουν τις κατάλληλες απαντήσεις, καλό θα ήταν το παιδί να το δει κάποιος αναπτυξιολόγος, ο οποίος θα εκτιμήσει εάν αυτά που κάνει το παιδί συμβαδίζουν με την ηλικία του σε πνευματικό επίπεδο και όχι μόνο στο λογοθεραπευτικό. Ο αναπτυξιολόγος θα σου εξηγήσει εάν πρέπει το παιδί να κάνει κάποιες θεραπείες είτε αυτές έχουν σχέση με το λόγο είτε εργοθεραπείες. Εξετάσεις αίματος μπορεί ένα παιδί να κάνει ανά πάσα στιγμή που ο παιδίατρός του θεωρεί ότι πρέπει να ξέρει κάποια πράγματα, όταν δηλαδή το χρώμα του παιδιού είναι χλωμό ή δεν τρώει καλά ή δεν αναπτύσσεται σωστά κλπ.κλπ. Συμπερασματικά, πριν καταλήξουμε ότι αυτά που κάνει είναι επειδή “χαϊδεύεται” και επειδή ο μπαμπάς του έχει καθυστερήσει να μιλήσει είναι χρήσιμο να έχετε σωστές εκτιμήσεις από ειδικό αναπτυξιολόγο.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 2,5 μηνών που έχει παλινδρόμηση και πίνει το epadoren. Κάθε απόγευμα συγκεκριμένη ώρα κλαίει πάρα πολύ κ μετά ηρεμεί. Όλη την ημέρα είναι ήρεμη. Με το μόνο που ηρεμεί είναι να την κρατάω αγκαλιά μπρούμυτα. Να ανησυχώ για κάτι;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, φαντάζομαι ότι για να παίρνει το παιδί σου αυτό το φάρμακο έχουν γίνει ειδικές εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου και έχει διαπιστωθεί ότι πραγματικά έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Άρα το γεγονός ότι το παιδί σου σχεδόν όλο το 24ωρο είναι ήρεμο θα οφείλεται στην χορήγηση αυτού του φαρμάκου. Παρόλα αυτά το παιδί δικαιούται να πονάει και από άλλους λόγους, όπως για παράδειγμα να έχει τους κλασικούς κολικούς του πρώτου τριμήνου ή να πονάει επειδή έχει αέρια ή επειδή προετοιμάζεται να κάνει κακά κλπ, κλπ. Το πιθανότερο από όλα για το δικό σου το μωρό όπως το περιγράφεις πιστεύω ότι είναι οι κολικοί του πρώτου τριμήνου γιατί αναφέρεις ότι οι πόνοι είναι συγκεκριμένη ώρα του 24ώρου και διαρκούν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Εάν είναι έτσι τα πράγματα τότε μετά τους 4 μήνες θα ηρεμήσει από τους κολικούς και θα πρέπει απλώς να ρυθμίσετε τη θεραπεία για την παλινδρόμηση.

Ερώτηση
“Σας παρακολουθώ και με ενδιαφέρει η γνώμη σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την μικρή μου που είναι 16 μηνών. Παρατήρησα πως όταν γελάει τα δοντάκια που έχει στην άνω γνάθο είναι πίσω από τα δοντάκια της κάτω γνάθου. Θα πρέπει να επισκεφτώ παιδοδοντίατρο; Είναι κάτι παροδικό ή αποτελεί περίπτωση προγναθισμού που θα διορθωθεί με σιδεράκια; Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, μία από τις αιτίες που μπορεί να δημιουργηθεί αυτό είναι εάν το παιδί πιπιλάει με έντονο τρόπο μια πιπίλα ή το δάχτυλό του και έτσι έχει προκαλέσει την μετατόπιση της γνάθου του προς τα μέσα. Θα πρέπει να το εκτιμήσει κάποιος παιδοορθοδοντικός παρόλο που σιδεράκια μπαίνουν σε μεγαλύτερη ηλικία, δηλαδή συνήθως μετά τα 6-7 χρόνια, όταν έχουν πέσει τα νεογιλά δόντια και έχουν βγει τα μόνιμα.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 20 μηνών. Είναι 11 κιλά και 88,5 πόντους. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι πόσα αυγά μπορώ να του δίνω την εβδομάδα; Η παιδίατρος μου λέει ότι μπορώ να του δίνω κάθε μέρα μέχρι να γίνει 2 ετών. Ισχύει ή όχι. Επίσης το τρώει μόνο τηγανητό. Μπορώ να του το δίνω έτσι προκειμένου να μη τρώει καθόλου αυγό; Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, τα τελευταία χρόνια έχει απενοχοποιηθεί το αυγό όσον αφορά τα προβλήματα που πιστεύαμε ότι δημιουργούσε σε σχέση με τη χοληστερίνη. Σήμερα, εκείνο που ισχύει είναι αυτό που σου είπε και η παιδίατρός σου δηλαδή θα μπορούσε να τρώει και κάθε μέρα αλλά συνήθως 3 με 4 φορές την εβδομάδα πιστεύω ότι είναι αρκετό. Το ότι το τρώει μόνο τηγανιτό δεν είναι υγιεινός τρόπος μαγειρέματος και προκαλεί στο παιδί σου άλλα προβλήματα λόγω του τηγανίσματος οπότε σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να αποφύγεις να το δίνεις συχνά. Θα σου πρότεινα να το κάνεις ομελέτα με την εξής συνταγή: βάζεις στο αντικολλητικό τηγάνι το αυγό, προσθέτοντας κάποια ευχάριστα παρελκόμενα όπως φρυγανιά, παρμεζάνα, πιπεριά κλπ και το “τηγανίζεις” με λίγο νερό, δηλαδή σχεδόν στον ατμό. Όταν η ομελέτα είναι έτοιμη, τότε την τελευταία στιγμή ρίχνεις λίγο λάδι ώστε να παίρνει μία νοστιμιά και μια ελαφριά όψη σαν να είναι τηγανητό. Συνήθως με αυτή τη συνταγή που σου προτείνω, τα παιδάκια που έχουν δυσκολία να φάνε το αυτό τελικά το τρώνε. Επίσης αυτή την ομελέτα θα μπορούσες να τη βάλεις και μέσα σε τοστ μαζί με τυράκι και ντοματούλα προκειμένου να δώσεις ένα ολοκληρωμένο σνακ ειδικά στο δείπνο του.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 3,5 χρονών. Εδώ και 2 μήνες ξυπνάει τη νύχτα και βήχει στον ύπνο του επί μισή ώρα και μέσα στη μέρα 2-3 φορές. Ακούγεται λες και έχει φλέματα. Δοκιμάσαμε 2 σιρόπια αλλά δεν έχει σταματήσει. Η παιδίατρος λέει ότι είναι από τα σάλια του. Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, εκείνο που πρέπει να κοιτάξετε είναι εάν αυτός ο βήχας έχει αλλεργικό υπόστρωμα δηλαδή εάν το παιδί ζει σε περιβάλλον με υγρασία, ακάρεα, σκόνη, ζώα, λουλούδια, μαξιλάρι με πούπουλα, στρώμα συνθετικό και αυτά κατά τη διάρκεια του ύπνου του προκαλούν το βήχα ή εάν το παιδί πηγαίνει π.χ. παιδικό σταθμό συχνά περνάει κάποιες ιώσεις ελαφριάς μορφής μεν αλλά να του προκαλούν βήχα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης έχει σημασία πώς σκεπάζεις το παιδί, δηλαδή μήπως το ντύνεις και το σκεπάζεις υπερβολικά κατά τη διάρκεια του ύπνου και το παιδί ιδρώνει και αυτό είναι αιτία να βήχει;

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 1 έτους το οποίο θηλάζει ακόμα. Το πρόβλημά μας είναι ότι μετά από τον θηλασμό θέλει την πιπίλα του, αν δεν του την δώσω κλαίει ακατάπαυστα κ δεν κοιμάται. Το βράδυ δεν κοιμόμαστε σχεδόν καθόλου γιατί μόλις κοιμηθεί με την πιπίλα μετά του πέφτει κ αυτός την ψάχνει, στριφογυρνάει, γκρινιάζει, ξυπνάει. Μόλις την δώσω κοιμάται ξανά αλλά όλο το βράδυ είμαστε βάλε-βγάλε. Τι να κάνω; Πώς μπορώ να την κόψω;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ υπερβολικό αυτό που κάνετε με το παιδί και αργά ή γρήγορα η πιπίλα το πιθανότερο από όλα είναι να του δημιουργήσει άλλα προβλήματα όπως ορθοδοντικά, στην ομιλία αλλά και μετάδοση διάφορων μικροβίων. Πρέπει να βρείτε οπωσδήποτε κάποιο τρόπο να μειώσετε τη χρήση της μέχρι και να τη σταματήσετε. Νομίζω ότι εδώ που έχετε φτάσει πρέπει να δράσετε πιο δυναμικά. Δηλαδή αφού έτσι κι αλλιώς κάθε βράδυ περνάτε αυτό το μαρτύριο και δεν κοιμάται κανείς στην οικογένεια αλλά “παίζετε” με την πιπίλα, πετάξτε την και αποφασίστε για 3-4 βράδια να ανεχτείτε το κλάμα του παιδιού και το ξενύχτι μέχρις ότου αποτοξινωθεί από αυτή την κακιά συνήθεια γιατί έτσι κι αλλιώς δεν κοιμάστε και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Επιμέλεια: Μαρκέλλα Ρεπανέλη

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164