Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
Στείλε και εσύ τη δική σου ερώτηση κάνοντας κλικ εδώ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Εχθές κατόπιν καθοδήγησης παιδιάτρου έκανα στην κόρη μου οστική ηλικία. Γεννήθηκε 7/2011. Η ακτινογραφία έδειξε αριστερή παλάμη ηλικίας 3 ετών παιδί κ 6 μηνών. Ανησυχώ πολύ. Θα πρέπει να δούμε παιδοενδοκρινολογο;”
Απάντηση
Σε πρώτη φάση, καλύτερα έτσι παρά να έδειχνε ότι ήταν η οστική ηλικία μεγαλύτερη από την χρονολογική. Αυτό που έχετε τώρα είναι μια καθυστέρηση ανάπτυξης που δεν μου γράφετε αν είναι εμφανής και σε άλλα σημεία του σώματός της και της ανάπτυξής της όπως ύψος, βάρος κλπ. Σε κάθε περίπτωση η μέτρηση οστικής ηλικίας είναι μόνο μια εξέταση και για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να γίνει σωστή διάγνωση ώστε να γίνει ενδεχομένως σωστή αντιμετώπιση θα πρέπει να σας δει παιδοενδοκρινολόγος ώστε να προγραμματιστούν και άλλες εξετάσεις όπως για θυρεοειδή, αυξητική ορμόνη, βιταμίνη D κλπ.
Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 5,5 μηνών και αντιμετωπίζω πρόβλημα στον ύπνο. Ενώ νυστάζει δεν μπορεί να κοιμηθεί πρώτον μόνος του και δεύτερον προτιμάει να είναι στην αγκαλιά μου σε όρθια στάση αλλά και πάλι και εκεί δυσκολεύεται. Κλαίει ασταμάτητα με το που τον αφήσουμε κάτω και δεν ηρεμεί ούτε όταν τον ξανασηκώσουμε. Να σας ενημερώσω ότι έχουμε ακόμη κάποιους κολικούς και η παλινδρόμησή μας είναι σε έξαρση. Τι θα μου προτείνατε να κάνω;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το πιθανότερο από όλα είναι αυτή η συμπεριφορά του μωρού σου να οφείλεται σε καούρες και τσουξίματα στον οισοφάγο που του προκαλεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ο φόβος που έχει εγκατασταθεί στο υποσυνείδητο του μωρού σου ότι όταν τρώει πονάει. Για να το βοηθήσετε πρέπει να πίνει αντιαναγωγικο γάλα, από τα λεγόμενα AR και να χορηγήσετε εν ειδικό σιρόπι αντιαναγωγικό, τύπου Epadoren που την δοσολογία θα την καθορίσει ο παιδίατρός σας βάσει του βάρους του μωρού. Επίσης θα βοηθήσει μια ανάρροπη θέση όταν κοιμάται ώστε να ελαττωθεί η παλινδρόμηση που επιδεινώνεται από την ύπτια θέση.
Ερώτηση
“Καλησπέρα σας γιατρέ! Σας παρακολουθώ συνέχεια! Έχω ένα κοριτσάκι 19 μηνών και με προβληματίζει το γεγονός ότι ακόμα δεν μιλάει! Ακούει γιατί κάνει ό,τι της λέμε, αλλά δεν δείχνει ενδιαφέρον να μιλήσει! Λέει μόνο μαμ, μαμά, νταντα (μπαμπάς) κ όσο παράξενο και αν ας σας φανεί λεξούλες από αγγλικά τραγουδάκια! Πρέπει να κάνω κάτι;”
Απάντηση
Καταρχάς πρέπει να κάνετε υπομονή και να μην πιέζετε το μωρό. Η ηλικία της είναι οριακή για την ομιλία της και αυτά που έχει πει μέχρι τώρα δείχνουν ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο! Όπως και εσύ παρατηρείς αφού ακούει και έχει πει έστω αυτές τις λέξεις είναι μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα. Άλλα παιδάκια μιλάνε πιο νωρίς και άλλα αργότερα. Μεγάλη σημασία έχει και η κληρονομικότητα. Συνήθως τα μωρά μετά τους 22 μήνες βάζουν 2 λέξεις μαζί και μετά τους 24 μήνες βάζουν 3 λέξεις και κάνουν μικρές προτάσεις. Επίσης να ξέρεις ότι αν πάει παιδικό σταθμό η ομιλία της θα βελτιωθεί τάχιστα μέσα στους πρώτους 3 μήνες.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη καλημέρα σας! Έχω μια κορούλα 9.5 χρόνων και το δεξί στήθος είναι λίγο πιο φουσκωμένο και φαίνεται μεγαλύτερο. Θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτό είναι φυσιολογικό. Λόγω ηλικίας μήπως μπαίνει στην εφηβεία; Σας ευχαριστώ και συγχαρητήρια για όλες τις απαντήσεις που δίνετε!”
Απάντηση
Η ηλικία της κόρης σου είναι μεταξύ προεφηβείας και εφηβείας και αυτό που της συμβαίνει είναι πολύ συνηθισμένο και εντάσσεται μέσα στην φυσιολογική εξέλιξη τις ανάπτυξης των μαστών που οφείλεται στην αλλαγή του ορμονικού της συστήματος. Μην το πειράζει γιατί θα το ερεθίσει περισσότερο. Αν για κάποιο λόγο μεγαλώσει υπερβολικά και πονάει, να κάνει ένα υπερηχογράφημα μαστών για να φανεί ακριβώς τι συμβαίνει.
Ερώτηση
“Έχω ένα γιο 5 μηνών. Εδώ και 3 μηνες σηκώνεται με έντονα κλάματα, του βάζω πιπίλα, τον γυρνάω μήπως θέλει από το άλλο πλευρό, τον παίρνω αγκαλιά, συνεχίζει το έντονο κλάμα και μετά τον παίρνει πάλι ο ύπνος. Τι θα μπορούσα να κάνω; Εγώ δεν έχω πρόβλημα που κλαίει, μωράκι είναι, σίγουρα κάποια ανησυχία ή πονάκι θα έχει αλλά έχω απορία και αναρωτιέμαι τι μπορεί άλλο να είναι…”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αποκλεισθεί ότι δεν έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που του προκαλεί πόνο έστω και αν δεν φαίνονται αναγωγές. Να κάνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου στομάχου μετά από 3 ώρες νηστείας και αν διαπιστωθεί η ΓΟΠ θα πρέπει να πάρει ειδικό αντιαναγωγικό γάλα και πιθανόν ένα ειδικό αντιαναγωγικό σιρόπι.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη έχω ένα κοριτσάκι 6,5 ετών και τον Ιούνιο πέρασε μια ίωση με 5 μέρες πυρετό, πολλές μύξες και βήχα και έκανε ακροαστικά μέχρι που ήπιε πρώτη φορά αντιβίωση. Μόλις πέρασε μου είπε ότι νιώθει να έχει κάτι στο λαιμό της κολλημένο και θεώρησα ότι είναι κάποιο φλέμμα κατάλοιπο από την ίωση. Έτσι μου έλεγε και άλλες φορές. Μου λέει όμως εδώ και 20 μέρες ότι συνεχίζει να το νιώθει και άλλες φορές μου λέει ότι νιώθει στο ίδιο σημείο κάτι σαν τρίχα στο λαιμό. Ποια η γνώμη σας; Γενικά είναι κεφάτη, ευδιάθετη. Ευχαριστώ”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η κόρη σου είναι αρκετά μεγάλη ώστε να περιγράφει αρκετά σωστά τι της συμβαίνει. Πρέπει να την εξετάσει ένας παιδο-ΩΡΛ μήπως και έχει εσωτερική ρινίτιδα ή αλλεργική ρινίτιδα και στο πίσω μέρος του ρινοφάρυγγα κατεβαίνουν εκκρίσεις και εξ αυτού αισθάνεται αυτή την έντονη ενόχληση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ