Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση:
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, στις 23 Μαΐου έκλεισε η μπουμπού μου τον ένα χρόνο. Τι πρέπει να τρώει; Γιουβαρλάκια; Γεμιστά; Δεν ξέρω και έχω πελαγώσει… Μέλι μπορεί να φάει; Για σνακ το απόγευμα; Τι γιαούρτι; Ακόμα τρώει αλεσμένα φαγητά, μόνο το ψωμί λιώνει στο στόμα και το καταπίνει, τα υπόλοιπα τα φτύνει. Έχει δύο δοντάκια από κάτω και δύο βγαίνουν από πάνω τώρα. Γεννήθηκε τεσσεράμισι κιλά και σχεδόν 60 πόντους και τώρα είναι 14 κιλά και περίπου 78 πόντους. Είναι δύσκολη στο χειρισμό της, ζόρικη. Τι μπορείτε να μου προτείνετε; Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το μωρό σου μπορεί να τρώει “τα πάντα”! Εκτός και αν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας (αλλεργία;) κλπ. Γάλα τρίτης βρεφικής ηλικίας δυο φορές την ημέρα, μέλι, αυγό, όλα τα κρεατικά, όλα τα χόρτα και τα λαχανικά, όλα τα φρούτα. Μπορεί να θέλει να δοκιμάσει δικό σας φαγητό, αλλά φτιάξτε το με ποιο υγιεινό τρόπο, δηλαδή χωρίς αλάτι και πιπέρι. Φυσικά και μπορείς να κάνεις και συνδυασμούς τροφών και μαγειρέματος, όπως γιουβαρλάκια, γεμιστά κλπ.

Ερώτηση:
“Μωρό 46 ημερών, θηλάζει αποκλειστικά και έχει έντονο σύγκαμα στον ποπό τρεις εβδομάδες. Κάνει πολλές φορές κακά έστω και μία κουταλιά του γλυκού ή και πιο πολύ. Άλλες φορές και σκέτο νερό. Έχω χρησιμοποιήσει κηραλοιφή, ελαιόλαδο, sudocrem και desitin, αλλά δεν υπάρχει βελτίωση. Εγώ έχω κόψει από τη διατροφή μου όλα όσα μπορεί να ευθύνονται ή να επιδεινώνουν την κατάσταση και τον αφήνω χωρίς πάνα αρκετή ώρα. Επίσης, όταν λερώνεται τον πλένω με νερό και τον σκουπίζω ταμποναριστά. Τι άλλο μπορώ να κάνω”;

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, είναι αλήθεια ότι τα μωράκια που θηλάζουν κάνουν πολλές φορές κακά, τα οποία είναι υδαρή σαν διάρροια, αλλά είναι φυσιολογικά. Επειδή είναι και λίγο όξινα και επειδή ό,τι τρως περνάει στο παιδί, μερικές φορές ερεθίζεται ο ποπός του. Και επίσης, είναι αλήθεια ότι είναι βασανιστικό μέχρι να βρούμε τον τρόπο θεραπείας αυτών των καταστάσεων. Σε γενικές γραμμές αυτά που κάνεις είναι ό,τι καλύτερο. Το μεγάλο μυστικό είναι η περιοχή να μένει όσο γίνεται περισσότερο στεγνή, γι’ αυτό σου προτείνω το στέγνωμα να το κάνεις με το σεσουάρ που στεγνώνουμε τα μαλλιά, διότι έτσι πετυχαίνεις να στεγνώσεις 100% την περιοχή πριν περάσεις από πάνω την αλοιφή, η οποία είναι αδιάβροχη. Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις για πολύ λίγο και φαρμακευτικές αλοιφές τις οποίες όμως θα πρέπει να σου τις συνταγογραφήσει ο παιδίατρος, λόγω του μικρού της ηλικίας του μωρού σου.

Ερώτηση:
“Γεια σας κύριε Μαζάνη, συγχαρητήρια για το σπουδαίο σας έργο και όλες τις απαντήσεις που μας δίνετε κάθε εβδομάδα. Η κόρη μου είναι 10 μηνών και έχει βάρος 9400 και ύψος 70,5, ενώ γεννήθηκε 3170 με ύψος 50 εκατοστά. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Ο γιατρός μου είπε πως το βάρος είναι πάνω από το μέσω όρο, αλλά δεν την βλέπω γεμάτη και έχει πάρα πολλή ενέργεια. Εσείς τι λέτε; Ευχαριστώ”.

Απάντηση:
Υπάρχουν κάποιοι κανόνες στους οποίους στηριζόμαστε για να ξέρουμε αν ένα παιδί αναπτύσσεται κανονικά. Για παράδειγμα, ξέρουμε ότι ένα μωρό όταν γίνει ενός έτους θα πρέπει να έχει τριπλασιάσει το βάρος της γέννησής του. Στη δίκη σου περίπτωση, βλέπεις ότι σχεδόν το έχει φτάσει από τώρα και επομένως δεν πρέπει να ανησυχείς. Η παλιά αντίληψη που έλεγε ότι τα μωρά πρέπει να είναι στρουμπουλά δεν ισχύει πλέον. Θέλουμε τα παιδιά να είναι μέσα στο φυσιολογικό πλαίσιο για την ηλικία τους και αυτό διαπιστώνεται από ειδικούς πίνακες που έχει ο παιδίατρος, αλλά υπάρχουν και στο βιβλιάριο υγείας του μωρού σου.

Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη, το μωρό μου είναι 10 μηνών και κάτι, έχει πολύ ευαίσθητο δερματάκι και κοκκινίζει βγάζοντας σπυράκια με το παραμικρό. Υπάρχει κάποιος φυσικός τρόπος να το αντιμετωπίσω αυτό; Τώρα, για παράδειγμα, είναι γεμάτη σπυράκια από ιδρώτα”.

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς το σημαντικότερο είναι να πλένεις πολύ καλύτερα όλο το σώμα του μωρού και να του φοράς πιο φαρδιά ρούχα, διότι τα μωράκια ζεσταίνονται τρεις φορές περισσότερο από εμάς και το σωματάκι τους γεμίζει κοκκινίλες και σπυράκια. Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις άλλα προϊόντα για την περιποίηση του σώματος (σαμπουάν, αφρόλουτρο και κρέμες) και επίσης ειδικά για το πλύσιμο των ρούχων, τα οποία είναι πιο υποαλλεργικά ή γενικότερα για πιο ευαίσθητα δέρματα.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα, να σας κάνω και εγώ μια ερώτηση να με βοηθήσετε! Έχω ένα κοριτσάκι εννέα μηνών το οποίο γεννήθηκε 3400 και 52 πόντους και σήμερα είναι 7150 και 72 πόντους! Δεν παίρνει καθόλου εύκολα βάρος! Θηλάζει αποκλειστικά, τρώει έως 130 γρ με μέσο όρο τέσσερα γεύματα!Να επισημάνω ότι κοιμάται πολύ λίγο μέσα στην ημέρα, όχι πάνω από τρεις ώρες, και μπουσουλάει φουλ, καθώς και προσπαθεί για τα πρώτα της βήματα! Μπορείτε να μου πείτε τη γνώμη σας”;

Απάντηση:
Καταρχάς, έχει σημασία το μωρό σου να είναι υγιές, δηλαδή να μην αρρωσταίνει συχνά. Το γεγονός ότι είναι πολύ δραστήρια σημαίνει ότι χάνει και πολλές θερμίδες και αυτό είναι ένας λόγος να μην παίρνει πολύ βάρος. Επίσης, πρέπει πλέον να έχει απογαλακτιστεί όσον αφορά το ένα γεύμα την μέρα και να το αντικαταστήσεις με κρετοχορτόσουπα. Επιπλέον, πρέπει να έχει και ένα δεκατιανό με φρούτα. Νομίζω πως αν αρχίσεις αυτά τα γεύματα θα πάρει και βάρος.

Ερώτηση:
“Γεια σας γιατρέ, είμαι τεσσάρων μηνών έγκυος και θα ήθελα να σας ρωτήσω για ένα θέμα που με απασχολεί. Πιστεύετε ότι είναι ωφέλιμο να δίνουμε σε μωρά να πίνουν ρυζάλευρο και χαμομήλι; Ο λόγος που ρωτάει είναι γιατί πρόκειται για την πρώτη μου εγκυμοσύνη και η μητέρα μου επιμένει πως αυτά τα ροφήματα κάνουν καλό στα παιδιά. Προσωπικά, αν και ούτε γιατρός είμαι, ούτε έχω ξαναμεγαλώσει παιδί, θεωρώ πως τα μωρά έχουν ανάγκη μόνο το γάλα. Τους προσφέρουν κάτι παραπάνω αυτά τα ροφήματα ή μήπως είναι επικίνδυνα”;

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, σε βρίσκω απόλυτα σωστή στις απόψεις σου. Τα μωρά έχουν γεννηθεί για να πεινούν μόνο γάλα, τουλάχιστον στους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Ειδικότερα αν έχουν μητρικό θηλασμό δεν το συζητάμε με τίποτα να δώσουμε οτιδήποτε άλλο. Δυστυχώς, οι γιαγιάδες έχουν πολλές παλιές αντιλήψεις τις οποίες προσπαθούν να τις μεταλαμπαδεύσουν και στις κόρες τους. Είναι λάθος. Και για να είσαι σίγουρη ότι θα μεγαλώσεις σωστά το παιδί σου, σου προτείνω να ακούς και να συμβουλεύεσαι μόνο τον παιδίατρό σου και κανέναν άλλο. Επίσης, αν είναι εφικτό να σε συνοδεύει η μητέρα σου στον παιδίατρο για να τα ακούει και εκείνη από πρώτο χέρι. Το χαμομήλι, τα ροφήματα και το ρυζάλευρο τα δίνουμε βέβαια στα παιδιά, αλλά μόνο κατόπιν οδηγιών του παιδιάτρου.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164