Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη ονομάζομαι Τζένη. Θέλω να κάνω την εξής ερώτηση: το κοριτσάκι μου είναι επτά μηνών και πολύ ενεργητική, τσιρίζει, λέει λεξούλες, το θέμα είναι ότι συνήθως όταν την ταΐζω μουγκρίζει. Κάνει κάτι απότομα μουγκρίσματα και μετά ξανασυνεχίζει πολύ συνεχόμενο μούγκρισμα όσο τρώει. Σε σημείο να νομίζω πως έχει κάποιο πρόβλημα. Και αυτό συμβαίνει ενώ τρώει, εννοώ ότι δεν ζορίζεται να φάει. Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε;”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, είναι λίγη η περιγραφή σου. Το κάνει με όλα τα φαγητά; Δηλαδή και με το γάλα και με τα φρούτα και με τις κρέμες ή εκλεκτικά με μερικά; Μήπως το κάνει σαν παιχνίδι, επειδή σας εντυπωσιάζει; Για παθολογικό δεν φαίνεται, διότι θα είχε πιο θορυβώδη συμπτώματα. Μια σκέψη είναι μήπως κανί μικρές παλινδρομήσεις του φαγητού από το στομαχάκι του προς τον οισοφάγο και έτσι έχει κάποια μικρή δυσφορία. Καλό θα ήταν πάντως να κάνεις ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου- στομάχου για να δεις πώς λειτουργεί το πεπτικό σύστημα κατά τη διάρκεια της κατάποσης.
Ερώτηση:
“Γεια σας κύριε Μαζάνη, το κοριτσάκι μου είναι 6,5 μηνών και ενδιαφέρομαι γιατί έχει μπει στις στερεές τροφές. Το θέμα μου είναι ότι έχει πέντε- έξι ημέρες που δεν πίνει το βραδινό γάλα. Το απόγευμα τρώει κατά τις 7:00 με 7:30 ρυζάλευρο κρέμα βανίλια και κατά τις 8:00 με 8:30 κοιμάται, ενώ πάντα την ξυπνούσα κατά τις 10:30 με 11:00 και έπινε γύρω στα 150 ml γάλα. Αυτές τις ημέρες, όσες φορές την ξύπνησα ήπιε 30- 60 ml. Δεν έχω αλλάξει κάτι, απλά το μεσημέρι ξεκίνησε λαχανικά. Δεν ξέρω αν πρέπει να την ξυπνάω. Σκέφτομαι ότι δεν πρέπει να κοπεί το γάλα το βράδυ, μου φαίνεται νωρίς, και θα περνούν 12 ώρες για να ξαναφάει. Σκέφτομαι μήπως αν το τελευταίο γεύμα είναι στις 7:30 να της δίνω άλλες φορές γάλα και άλλες κρέμα. Τι λέτε εσείς; Ευχαριστώ πολύ.”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, φαίνεται ότι όπως και να έχει το πράγμα, το μωρό σου είναι χορτασμένο και για αυτό δεν τρώει έστω και αν το ξυπνάς. Το πιθανότερο απ’ όλα είναι η απογευματινή κρέμα να το χορταίνει πολύ. Επειδή είναι καλύτερα να τρώει το γάλα σε σχέση με την κρέμα, σου προτείνω για μία- δύο φορές να μην δώσεις το απόγευμα την κρέμα, αλλά το γάλα που είναι πιο ελαφρύ. Έτσι, θα δεις αν τελικά το παιδί θα πεινάσει. Επίσης, θα μπορούσες να μεταθέσεις το απογευματινό γεύμα πιο νωρίς, δηλαδή κατά τις 17.30 με 18.30, μήπως έτσι προλαβαίνει να χωνεύει και να πεινάει αργότερα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση:
“Γεια σας, το κοριτσάκι μου είναι 6,5 μηνών και ο παιδίατρος μας είπε να ξεκινήσει να τρώει πουρέ λαχανικών. Ενώ η μικρή τρώει πολύ φρουτόκρεμα, πίνει γάλα, τρώει το ρυζάλευρο, δεν θέλει με τίποτα τον πουρέ. Ξεκίνησα με πατάτα και ελαιόλαδο και δεν έφαγε ούτε μια μπουκιά. Προσέθεσα και καρότο μήπως της αρέσει περισσότερο, αλλά πάλι έκλαιγε και ούτε να το δει δεν ήθελε. Πέρασαν πέντε ημέρες και δεν έφαγε καθόλου. Ενώ όλα τα άλλα τα τρώει μια χαρά. Τι να κάνω; Νιώθω ότι δεν πρόκειται να το φάει ποτέ. Γιατί κάνει έτσι;”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, μην απογοητεύεσαι και μην δείχνεις την αγωνία σου στο μωρό σου. Αν το βάρος του είναι φυσιολογικό, τότε μην βιάζεσαι και προσπάθησε να βρεις συνταγές που θα του αρέσουν. Υπάρχουν μωρά που δεν τους αρέσει να τρώνε πουρέ και σούπες και τα θέλουν λίγο πιο στερεά. Για αυτό, δοκίμασε να του δώσεις κάποιες τροφές με το χέρι σου και όχι λιωμένες στο μπλέντερ. Επίσης, να προσθέσεις λίγο κρέας, μοσχάρι ή κοτόπουλο, ή λίγο αστράκι (ζυμαρικό). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δοκίμασε και λίγο αλάτι για να δεις αν τελικά είναι θέμα γεύσης. Πάντως, μην αγχώνεσαι, διότι τελικά θα βρεις τον τρόπο που θα ικανοποιηθεί το μωρό σου. Άλλα μωράκια είναι πιο εύκολα στην αλλαγή των γεύσεων και άλλα θέλουν λίγο χρόνο παρά πάνω για να συνηθίζουν και να προσαρμοστούν.
Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη. σύμφωνα με τη δική σας εμπειρία, τα αγόρια που γεννιούνται με τον έναν όρχι στο βουβωνικό πόρο, σε ποια ηλικία πρέπει να χειρουργούνται και τι πρέπει να κάνουν από εκεί και έπειτα για να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα στο παιδί;”
Απάντηση:
Καταρχάς, θα πρέπει να γίνει ένα υπερηχογράφημα της περιοχής. Με αυτό θα ξέρετε αν ο όρχις είναι σε φυσιολογικό μέγεθος, αν είναι αρκετά ελεύθερος και έχει πιθανότητες να κατέβει ή είναι εγκλωβισμένος μέσα σε λίπος ή συμφύσεις Επιπλέον, εξαρτάται αν το μωρό γεννήθηκε πρόωρο ή όχι. Επίσης, σε πιο ύψος μέσα στον βουβωνικό πόρο βρίσκεται και αν έχει μετακινηθεί καθόλου ή όχι. Αν τελικά χειρουργηθεί (και θα το αποφασίσει ο παιδοχειρουργός κατά περίπτωση), τότε λογικά δεν πρέπει να έχει πλέον κανένα πρόβλημα στην υπόλοιπη ζωή του. Ανάλογα με την περίπτωσή του θα σας συμβουλεύσει ο χειρουργός αν και κάθε πότε θα πρέπει να κάνει ένα υπερηχογράφημα, ώστε να παρακολουθείτε την εξέλιξή του. Μπορεί να χρειαστεί ακόμη και στην εφηβεία να γίνεται ο έλεγχος, αλλά και κάπου- κάπου και στην ενήλικη ζωή του.
Ερώτηση:
“Χαίρεται κύριε Μαζάνη. Έχω ένα αγοράκι επτά χρονών και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν κάνει να νηστεύει τουλάχιστον τη Μεγάλη Εβδομάδα. Είναι 23 κιλά και έχει ύψος 1,25. Τρώει σχεδόν τα πάντα, πολύ συχνά και αρκετή έως πολλή ποσότητα. Σας ευχαριστώ εκ των πρότερων.”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, βεβαίως και θα μπορούσε να νηστεύει! Υπάρχουν βέβαια δύο προϋποθέσεις: Πρώτον, θα πρέπει το παιδί να είναι υγιές, δηλαδή να μην έχει κάποια πάθηση που ο παιδίατρος του έχει συστήσει να ακολουθεί συγκεκριμένη διατροφή. Και δεύτερον, όταν λέμε νηστεία δεν εννοούμε κάποια στέρηση διατροφική, αλλά κάποια προσωρινή αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και αντικατάστασή τους με κάποιες άλλες ισοδύναμες, ώστε το παιδί να καλύπτει τις θρεπτικές του ανάγκες. Για παράδειγμα, θα αντικαταστήσει το κρέας με όσπρια, γάλα κλπ. Είναι μια ευκαιρία για λίγες ημέρες, κάνοντας μια νηστεία, να μάθει το παιδί να πειθαρχεί σε διατροφικούς κανόνες, να σκέφτεται και να υπολογίζει και να επιλέγει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώει και τελικά να φαίνεται όλη η οικογένεια ενωμένη σε ένα σκοπό.
Ερώτηση:
“Καλησπέρα γιατρέ, το μωρό μου είναι 13 μηνών και δεν πίνει το γάλα του εδώ και μία εβδομάδα. Φόρμουλα του δίνω, είχαμε καταλήξει στο humana3 και έκανα ανάμειξη και με φρέζιλακ, αλλά τίποτα. Ούτε και φρέσκο πίνει. Είναι 9,5 κιλά. Τα υπόλοιπα τα τρώει, του φτιάχνω και κρέμες μήπως και αναπληρώσει το γάλα. Από ποσότητες όχι αρκετά, αλλά από νεογέννητο δεν έτρωγε πολύ. Γεννήθηκε 2800 gr. Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ! Και ξέχασα να πω ότι βγάζει και δοντάκια. Πόσο ντεπόν κάνει να δίνουμε -όχι σε ποσότητα, αλλά σε ημέρες. Παλεύω αραιά να του δίνω, αλλά υπάρχει εκνευρισμός και κλάμα. Ευχαριστώ πολύ.”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, ελπίζω το μωρό σου να μην βρίσκεται στην κατηγορία εκείνων που απεχθάνονται το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα γενικότερα, διότι θα έχεις μεγάλες δυσκολίες για να το πείσεις. Θα πρέπει να αλλάξεις πολλά γάλατα ίσως, μήπως και πετύχεις κάποιο που θα του αρέσει σαν γεύση και ίσως να καταλήξεις σε γάλα εβαπορέ ή σε γάλα γαϊδούρας που δεν έχει γεύση “γαλατίλας” και κάποιες φορές το πίνουν. Επίσης, μην αγχώνεσαι και πολύ, διότι θα μπορούσες να αντικαταστήσεις το γάλα με γιαούρτι και τυριά, αν φυσικά και αυτά δεν τα απεχθάνεται.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ