Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
Ερώτηση:
“Γεια σας κύριε Μαζάνη, πώς να αφαιρέσω το κερί από το αυτί της τρίχρονης κόρης μου; Έχει αρκετό στο δεξί αυτί, αλλά δεν παραπονιέται για πόνο. Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω χωρίς να γίνει τραυματική η εμπειρία για εκείνη; Ευχαριστώ.”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, συνήθως αυτό το κάνει ο παιδί-ωτορινολαρυγγολόγος με ειδικό αναρροφητήρα και δεν είναι καθόλου τραυματικό για το παιδί. Επίσης, είναι σημαντικό να το κάνει ο γιατρός, διότι έτσι θα μπορέσει να δει και το βυθό του ακουστικού πόρου, επειδή μπορεί να υπάρχει και κάποιος ερεθισμός του τυμπάνου.
Ερώτηση:
“Καλησπέρα σας, είμαι νέα μαμά και θέλω τη συμβουλή σας. Γέννησα 27/10 ένα αγόρι 46 cm και 2,5 kg. Είναι υγιές και αναπτύσσεται καλά. Κάνει περίπου τρεις ώρες γκρίνια με πολύ κλάμα, αλλά ησυχάζει κάπως στην αγκαλιά με βόλτες γύρω-γύρω στο σπίτι. Μέτα κοιμάται τρεις ώρες και πάλι τα ίδια και όλα αυτά εδώ και 6-7 ημέρες. Δίνω σταγόνες και κάνω και με ειδικό gel μασάζ στην κοιλιά για κολικούς, αλλά τίποτα (αν και οι κολικοί, λένε, ότι είναι απόγευμα και βράδυ, ενώ ο δικός μας όλη μέρα είναι σε αυτή την κατάσταση…) Θηλάζει και πίνει και έτοιμο γάλα. Πώς μπορώ να καταλάβω αν είναι απλά γκρίνια ή κολικοί ή κάτι άλλο; Τι θα μπορούσε να ευθύνεται; Φτάνει σε σημείο να βραχνιάζει απ’ το κλάμα και ανησυχώ.”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, υπάρχει μια περίπτωση να έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) και γι’ αυτό να έχει καούρες και τσουξίματα ή να έχει αλλεργία στο γάλα της αγελάδας. Σου προτείνω να κάνεις ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου μετά από τρίωρη νηστεία και αν διαπιστωθεί η ΓΟΠν τότε θα χορηγήσεις γάλα αντιαναγωγικο και ειδικό σιρόπι για μερικούς μήνες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση:
“Γιατρέ καλησπέρα, έχω μια κόρη δύο μηνών που γεννήθηκε τρεις εβδομάδες νωρίτερα, λόγω μεγάλης ανάπτυξης (3,650 βάρος και 52 εκ. ύψος). Τώρα ζυγίζει 6,240 και έχει ύψος 59,5 με περίμετρο κεφαλής 42,5 εκατοστά. Όταν ήταν ενός μηνός, η περίμετρος κεφαλής ήταν 40 εκατοστά. Γενικά είναι πολύ ήσυχη, τρώει όλα τα γεύματα εύκολα και δεν έχει πόνους. Έχω, όμως, αγχωθεί με την περίμετρο κεφαλής, η γιατρός μου είπε να το παρακολουθήσουμε. Υπάρχει λόγος ανησυχίας ή το βρίσκετε φυσιολογικό; Να σημειώσω, επίσης, ότι ο σύζυγος μου είναι 1,85 και έχει κι αυτός μεγάλο μέτωπο. Σας ευχαριστώ.”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, η ανάπτυξη του μωρού σου είναι πραγματικά μεγάλη για την ηλικία του. Σίγουρα η κληρονομικότητα έχει μεγάλη σημασία. Όμως, αν θέλεις να είσαι σίγουρη ότι δεν υπάρχει κάτι το παθολογικό, τότε θα πρέπει να κάνεις ένα υπερηχογράφημα εγκεφάλου., το οποίο θα δείξει αν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή απλώς είναι η φυσιολογική εξέλιξη ενός μεγαλόσωμου παιδιού.
Ερώτηση:
“Γεια σας, λέγομαι Ειρήνη και έχω ένα αγοράκι δύο μηνών και 27 ημερών! Τον θηλάζω αποκλειστικά. Το βάρος του με βάση την παιδίατρο είναι φυσιολογικό. Το θέμα είναι, ότι θέλει κάθε τρεις ώρες να τρώει, ακόμη και το βράδυ! Ανεξάρτητα από το τελευταίο γεύμα, σε τρεις ώρες θα ξυπνήσει για να φάει. Προσπαθώ να τον ξεγελάσω με την πιπίλα. Κάποιες φορές λειτουργεί, κάποιες ξυπνάει και γκρινιάζει. Επίσης, παρατήρησα ότι τις τελευταίες μέρες βγάζει γάλα μετά από κάθε γεύμα. Είτε αμέσως μετά με το ρέψιμο, είτε αφού περάσουν μία-δύο ώρες. Θηλάζω 10 λεπτά από τη μία μεριά και 10 από την άλλη. Τώρα, λέω να του δίνω να φάει για 8 λεπτά από τη μία και 8 από την άλλη. Πρέπει να το πάω άμεσα στη γιατρό για εξετάσεις; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, δεν πρέπει να ανησυχείς και βασικά δεν πρέπει να επεμβαίνεις στον τρόπο που θηλάζει το μωρό σου. Αυτό ξέρει τις ανάγκες του και πρέπει να το ακολουθείς. Εξάλλου συμπεριφέρεται φυσιολογικά με το ωράριο που έχει. Κάθε προσπάθεια να το αλλάξεις, μπορεί να διαταράξει το μητρικό θηλασμό και μετά να στεναχωρηθείς περισσότερο. Το μωρό σου ξέρει τις ανάγκες του και ξέρει ποιο είναι το καλό του. Όσον αφορά τις αναγωγές, θα πρέπει να κάνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου μήπως και έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και γι’ αυτό έχει ανησυχία από καούρες και τσουξίματα.
Ερώτηση:
“Γιατρέ καλησπέρα! Έχω ένα αγοράκι τριών ετών και δύο μηνών και ενώ τρώει τα πάντα και ποτέ δεν είχα πρόβλημα με το φαγητό του, τα κιλά του είναι σταθερά εδώ και αρκετούς μήνες (14 κιλά). Επίσης, το ύψος του είναι 94 εκ. Εγώ είμαι 1.65 και ο μπαμπάς του 1.78. Είναι, βέβαια, πολύ υπερκινητικός. Πώς βλέπετε το ύψος και το βάρος του; Χρειάζεται κάποιες εξετάσεις; Ο παιδίατρος προς το παρόν δεν έχει αναφέρει κάτι ανησυχητικό. Σας ευχαριστώ.”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, με βάση το ύψος των δύο γονιών του (εσένα και του μπαμπά του), το παιδάκι σου θα γίνει τουλάχιστον 177,5 cm. Όσον αφορά τα κιλά του, αυτό δεν είναι σταθερό, αλλά τα παιδιά περνάνε περιόδους αύξησης και σταθερότητας ανάλογα με το τι τρώνε και πόσο κινούνται. Αν θα ήθελες να κάνεις κάποιες εξετάσεις θα ήταν γενική αίματος, χοληστερίνη, ζάχαρο, TSH, αυξητική ορμόνη κλπ.
Ερώτηση:
“Γεια σας γιατρέ. Με έχετε συμβουλέψει πολλές φορές και βρήκα λύσεις και πραγματική βοήθεια, διότι είμαι και μανούλα πέντε παιδιών και σας ευχαριστώ από καρδιάς. Θέλω να σας ρωτήσω κάτι που με απασχολεί πολύ το τελευταίο διάστημα, ο τεσσάρων ετών γιος μου πήγε φέτος πρώτη φορά νήπιο και από τότε έχει πολύ συχνά λαρυγγίτιδα. Σχεδόν βδομάδα πάρα βδομάδα του κάνω μάσκα flixotide 115 mcg και με ανησυχεί πολύ όλο αυτό. Ειδικά το βράδυ που τον πιάνει, σχεδόν δεν μπορεί να αναπνεύσει και τον βγάζω στο μπαλκόνι να πάρει αέρα. Έχουμε κλειστεί σπίτι, δεν τον πηγαίνω σε παιδότοπους, έξω στο πάρκο, γιατί φοβάμαι να μην αρρωστήσει. Είναι στάδιο του σχολείου; Τι πρέπει να κάνω για να μην τον πιάνει τόσο συχνά; Και υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει και τα πιο μικρά αδέλφια του 2,5 ετών και 11 μηνών; Σας ευχαριστώ πολύ.”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η λαρυγγίτιδα προέρχεται από ιούς που προσβάλουν το λάρυγγα του παιδιού. Η βασική αιτία μόλυνσης είναι ο παιδικός σταθμός, αλλά και τα μεγαλύτερα αδέλφια του, που του φέρνουν ιούς, οι μεταβολές τις θερμοκρασίας και της υγρασίας κλπ. Φυσικά και το παιδί σου είναι λίγο πιο ευαίσθητο προς τις λαρυγγίτιδας, όπως άλλα παιδιά κάνουν ουρολοιμώξεις ή ωτίτιδες ή άσθμα κλπ. Για να το προφυλάξεις, θα πρέπει καταρχάς να μην πηγαίνει στο σχολείο. Από τη μία θα μειωθούν μεν οι ιώσεις, αλλά από την άλλη θα του στερήσεις τα οφέλη που του παρέχει η κοινωνικοποίησή του. Επίσης, θα πρέπει να το απομονώνεις από τα άρρωστα αδέλφια του. Πάντως, τα επεισόδια λαρυγγίτιδας μειώνονται, καθώς μεγαλώνει το παιδί.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Φωτογραφία εξωφύλλου: iStock
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ