Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση:
“Γεια σας. Είμαι μητέρα μιας κόρης 3,5 μηνών η οποία γεννήθηκε πρόωρα λόγω ενδομήτριας καθυστέρησης. Συγκεκριμένα, γεννήθηκε 2,5 μήνες νωρίτερα, με βάρος 680 γρ. Τώρα το βάρος της είναι -δεδομένου ότι υπέστη εγχείρηση και βρογχιολίτιδα- στα τέσσερα και κάτι κιλά… Φυσικά, είναι εκτός των καμπυλών ανάπτυξης. Ωστόσο, ενώ έτρωγε περίπου 100 με 120 ml τη φορά -αντλημένο μητρικό γάλα-, τώρα με πολύ κόπο φτάνουμε στα 75 γρ. Έχουμε ένα θεματάκι με τον θυρεοειδή, το οποίο όμως είναι σε διαδικασία ρύθμισης. Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι αν ευθύνεται γι’ αυτό η προωρότητα του παιδιού -όσον αφορά στην όρεξή του- ή αν πρέπει να κάνω κάτι άλλο. Τέλος, θα ήθελα πολύ να την θηλάσω, αλλά αν και πιάνει το στήθος κουράζεται, με συνέπεια να υποσιτίζεται (αυτό το διαπίστωσα από το ότι δεν έπαιρνε βάρος και τα ούρα δεν είχαν αρκετό βάρος). Αυτή τη στιγμή αντλώ με το θήλαστρο και της δίνω γάλα. Μήπως θα έπρεπε να τη βάζω στο στήθος, ούτως ώστε κάποια στιγμή να μπορέσει να σιτίζεται αποκλειστικά από αυτό;”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, έχεις ένα προωράκι και ήδη αυτά που έχεις κάνει για αυτό είναι αξία συγχαρητηρίων. Το παλεύεις και έχεις κάνει πολύ καλό που με τον άλφα ή βήτα τρόπο έχεις καταφέρει να του δίνεις το πιο πολύτιμο γάλα, που είναι το μητρικό σου. Φυσικά, αυτή η προωρότητα θα το ακολουθεί για κάποιο ακόμη χρονικό διάστημα και θα το αντιλαμβάνεσαι τόσο με την δυσκολία στην σίτιση, όσο και με την ψυχοκινητική εξέλιξη, καθώς θα πρέπει να μετατρέπεις τη χρονολογική ηλικία του μωρού σου στη “διορθωμένη”, όπως σίγουρα σου έχουν εξηγήσει οι γιατροί που το παρακολουθούσαν στη δύσκολη περίοδο της νοσηλείας της. Τουλάχιστον μέχρι τον πρώτο χρόνο της ζωής της θα έχεις αυτά τα σκαμπανεβάσματα στη σίτιση, αλλά μην ξεχνάς ότι και όλα τα μωρά που έχουν γεννηθεί κανονικά, κάθε τόσο παρουσιάζουν αλλαγές στην όρεξή τους. Στην ερώτηση που θέτεις, φυσικά το ιδανικότερο θα ήταν το μωρό σου να έτρωγε κατευθείαν από το μαστό σου και αυτό θα πρέπει να το δοκιμάζεις κάθε τόσο, μήπως και το πετύχει. Είναι αναμενόμενο ότι ακόμα κουράζεται, όμως μην εγκαταλείπεις την προσπάθεια. Καθώς περνάει ο καιρός και ωριμάζει περισσότερο, αυξάνονται και οι πιθανότητες να τα καταφέρεις. Συμπερασματικά: κάνε όποια προσπάθεια νομίζεις ότι είναι εφικτή, προκειμένου το μωρό σου να πίνει το πολύτιμο γάλα σου.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα κύριε Μαζάνη. Είναι λογικό μετά από σχεδόν ενάμισι μήνα που χορηγήθηκε το mmr στο παιδί μου να εμφανίσει πάλι πυρετό, λίγα σπυράκια στο πρόσωπο και στα κάτω άκρα και εμετό μία ήμερα και με διάρροια περισσότερες ήμερες; Σας ευχαριστώ”

Απάντηση:
Το συγκεκριμένο εμβόλιο αν θα κάνει πυρετό τον εμφανίζει το πολύ μέσα στις επόμενες 15 ημέρες από την ημέρα του εμβολιασμού. Κατά συνέπεια, μάλλον πρόκειται για κάποια λοίμωξη από ιό ή βακτηρίδιο και αν το εξετάσει ο παιδίατρος θα ελέγξει όλα τα συστήματα για να διαπιστώσει την εστία λοίμωξης.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα γιατρέ μου, εγώ έχω ένα κοριτσάκι 6,5 μηνών και τρώμε την κρέμα μας στο καρεκλάκι, δηλαδή η στάση σώματός του είναι σε ορθή γωνία. Αυτό επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για το διάστημα που το μωρό σου τρώει. Αν κάθεται σωστά, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Εξάλλου, αν κουραστεί ή πονάει θα διαμαρτυρηθεί και θα το καταλάβεις.

Ερώτηση:
“Γιατρέ μου, έχω ένα αγοράκι τεσσάρων ετών που είναι πολύ κοινωνικός και εξωστρεφής χαρακτήρας. Δυστυχώς, παρόλο που έχει πολύ μεγάλο λεξιλόγιο μπλοκάρει όταν μιλάει και επαναλαμβάνει λέξεις μερικές φορές, σαν να βιάζεται και τραυλίζει. Πρέπει να τον δει κάποιος ειδικός ή είναι κάτι που μπορεί να φτιάξει σιγά- σιγά; Σας ευχαριστώ πολύ”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το μωρό σου είναι ακόμη σε ηλικία που δεν έχει ωριμάσει τελείως ο λόγος του και για αυτό είναι αναμενόμενο να επαναλαμβάνει μερικές φορές τη λέξη ή τη φράση. Μπορείς ακόμη να περιμένεις έξι μήνες και αν δεν δεις βελτίωση, τότε να το δει ένας λογοθεραπευτής, αφού πρώτα θα έχεις πάρει μια εκτίμηση από ωτορινολαρυγγολόγο.

Ερώτηση:
“Γεια σας αγαπητέ κύριε Μαζάνη, ονομάζομαι Μαρία και έχω ένα αγοράκι 30 μηνών και ένα μεγαλύτερο 12 ετών. Με το μικρό μου το αντράκι αντιμετωπίζω μεγάλο θέμα με το φαγητό. Είναι όπως σας είπα 30 μηνών, ζυγίζει 11,200 και αρνείται να δοκιμάσει ό,τι του φτιάχνω. Όταν έρχεται η ώρα του φαγητού είναι παντελώς αρνητικώς στο οτιδήποτε, ενώ πίνει γάλα αλλά βέβαια όχι αρκετό. Έκανα κάποιες εξετάσεις και είναι όλες μια χαρά, απλά με στεναχωρεί το γεγονός ότι είναι ανένδοτο στο θέμα του φαγητού. Θα χαρώ να μου απαντήσετε και σας ευχαριστώ.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη Μαρία, αν έχεις κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις (;) και δεν υπάρχει κανένα οργανικό αίτιο που θα δικαιολογούσε αυτή τη συμπεριφορά του μωρού σου, τότε μάλλον πρόκειται για ψυχολογικούς λόγους. Δηλαδή, το αντράκι σου μπορεί να σε χειρίζεται για κάποιο δικό του λόγο, για κάτι που τον έχει πειράξει και με αυτό τον τρόπο θέλει να προκαλέσει την προσοχή σου. Για παράδειγμα, ο μπαμπάς του ασχολείται επαρκώς μαζί του ή είναι κολλημένος πάνω σου; Μήπως κοιμάται στο κρεβάτι σου; Μήπως ζηλεύει το μεγάλο αδελφό; Αυτά και πολλά άλλα θα μπορούσαν να κάνουν ένα μικρό αντράκι να σε κάνει να χάσεις τον ύπνο σου. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να το ψάξεις και ειδικότερα για τις σχέσεις του με τον μπαμπά του.

Ερώτηση:
“Γιατρέ καλησπέρα, θέλω να ρωτήσω εάν τα παιδιά κάνει να μασάνε τσίχλες, από ποια ηλικία, τι είδους τσίχλες και σε ποια ποσότητα. Έχουν οι τσίχλες κάποια ευεργετική ιδιότητα; Ευχαριστώ.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, γενικά δεν νομίζω ότι είναι κάτι χρήσιμο για ένα παιδί να μασάει τσίχλες. Μάλλον το κουράζει και το αναγκάζει να έχει έκκριση σάλιου χωρίς να πρόκειται να χωνέψει κάτι, μπορεί να καθυστερήσει την ομιλία του κλπ κλπ. Μόνο σε μια περίπτωση μπορούμε να προτείνουμε τη μάσηση τσίχλας για κάποιο χρονικό διάστημα και μάλιστα για προληπτικούς ιατρικούς λόγους: στα παιδιά που παθαίνουν συχνά ωτίτιδες, όπου μπορούν να μασούν τσίχλες ώστε με το μάσημα να “ξεβουλώνει” η ευσταχιανή σάλπιγγα που ενώνει τη μύτη και το στόμα με το αυτί και έτσι να απελευθερώνεται η συλλογή του υγρού που βρίσκεται πίσω από το τύμπανο.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164