Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση:
“Χαίρεται κύριε Μαζάνη. Έχω ένα αγοράκι 25 μηνών. Γεννήθηκε στις 37,5 εβδομάδες με βάρος 3180. Όταν ήταν 4,5 μηνών έκανε αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, αλλά 10 μηνών την είχε ξεπεράσει. Τρώει τα πάντα, αλλά πάντα με το γάλα είχε διακυμάνσεις στην ποσότητα. Πριν τρεις μήνες άρχισε να μειώνει το γάλα πίνοντας περίπου 80-100 ml το πρωί και άλλο τόσο το βράδυ. Όταν επέμενα να πιει παραπάνω έκανε εμετό. Μετά από ένα μήνα το έκοψε τελείως. Δεν το δέχεται ούτε σε ποτηράκι, ούτε ζηλεύει τα άλλα παιδάκι. Ξεκίνησα Calcioral D3 και ό,τι άλλο από γαλακτοκομικά. Το πρόβλημα είναι ότι εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες τη βρεφική κρέμα και την άνθος αραβοσίτου που του τα έφτιαχνα με γάλα, μετά από δέκα κουταλιές τα έκανε εμετό. Δεν ξέρω αν τα κρεμώδη του προκαλούν αναγούλα ή αν υπάρχει πιθανότητα δυσανεξίας στη λακτόζη.”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το παιδάκι σου είναι φανερό ότι έχει αποστροφή προς το γάλα και τα προϊόντα του, διότι του προκαλεί δυσπεψία και ο ίδιος ο οργανισμός του “αμύνεται” και δεν θέλει να το καταναλώσει. Οι προσπάθειές σου είναι θεμιτές, αλλά δεν πρέπει να επιμένεις τόσο πολύ, καθώς στην ηλικία που είναι το παιδί σου δεν είναι τόσο απαραίτητο να πίνει γάλα, αφού παίρνει τις “ουσίες” και από τις άλλες τροφές που καταναλώνει. Επομένως, θα προσπαθείς να του δίνεις ισοδύναμα γαλακτοκομικά, όπως τυριά και γιαούρτι, αλλά όσο θέλει το παιδί και όχι όσο νομίζεις εσύ. Επίσης, δοκίμασε και γαλακτοκομικά από κατσίκι ή πρόβατο, μήπως και του “πάνε” καλύτερα. Συμπερασματικά, μην ανησυχείς, διότι λίγο από δω και λίγο από εκεί το παιδί τελικά καλύπτει τις ανάγκες του.
Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη, καλησπέρα σας. Έχω ένα αγοράκι 8,5 μηνών το οποίο τις τελευταίες πέντε με έξι ημέρες παρουσιάζει βήχα με φλέματα και ταυτόχρονα έχει βουλωμένη μύτη. Η παιδίατρος μου συνέστησε σιρόπι Spiropent και σταγόνες Fenistil. Έχω ακούσει, όμως, ότι οι συγκεκριμένες σταγόνες απαγορεύονται σε παιδιά κάτω του ενός έτους. Ισχύει κάτι τέτοιο και τι άλλο θα μπορούσα να του δώσω;”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς να ξέρεις ότι κανένα φάρμακο δεν είναι αθώο. Όλα έχουν παρενέργειες. Η επιλογή της χορήγησής τους γίνεται από το γιατρό που εξετάζει το παιδί, έχει κάνει σωστή διάγνωση και ορίζει ποια είναι η κατάλληλη θεραπευτικά αγωγή. Επίσης, ένα φάρμακο που έχει θετικό αποτέλεσμα σε έναν οργανισμό, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες σε έναν άλλο. Σήμερα, στην εποχή της παν- πληροφόρησης που ζούμε, όταν έχουμε απορίες τέτοιου είδους ρωτάμε το θεράποντα γιατρό να μας εξηγήσει ακόμη και τη συγκεκριμένη δράση των φαρμάκων που χρησιμοποιούμε με το πρόσχημα “αν έχουμε παρενέργειες, πώς θα τις αντιληφθούμε και τι πρέπει να κάνουμε;”.
Ερώτηση:
“Καλημέρα κύριε Μαζάνη, είμαι μαμά ενός κοριτσιού τεσσάρων μηνών. Γεννήθηκε 39 εβδομάδων και τεσσάρων ημερών με καισαρική, 2400 γραμμάρια και 47 πόντους. Από την αρχή έπινε συμπλήρωμα Novalac Premium 1 και μητρικό γάλα ταυτόχρονα, λόγω μικρής παραγωγής γάλακτος που είχα. Εδώ και δύο μήνες έχει γίνει δύστροπη με το γάλα. Να συμπληρώσω ότι πίνει μόνο φόρμουλα πλέον. Άλλαξα γάλα πριν ένα μήνα και πήγαμε στο Nan 1. Είδαμε μερική βελτίωση, αλλά μετά από δέκα ημέρες πάλι τα ίδια. Γενικά, ήταν από την αρχή λιγόφαγη. Τώρα πλέον συμπληρώνουμε 650- 700ml ημερησίως με πολύ κόπο. Πίνει τα 30ml και αρχίζει να γυρνάει κεφάλι, να τεντώνεται και να διώχνει το μπιμπερό. Πριν ένα μήνα πήγαμε στην παιδίατρο και ήταν 5650 γραμμάρια και 56 πόντους. Έχει ήπια παλινδρόμηση. Κοντεύω να τρελαθώ. Σκέφτομαι να της δώσω κατσικίσιο γάλα σε σκόνη. Πότε μπορώ να ξεκινήσω κρεμούλα; Επίσης, να σας πω πως ό,τι βρει (σαλάτες παιχνίδια χέρια) το βάζει στο στόμα της και έχει πολλά σάλια. Ευχαριστώ προκαταβολικά.”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, από ό,τι φαίνεται το μωρό σου έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Δηλαδή, το γαλατάκι γυρίζει από το στομάχι προς τα πάνω στον οισοφάγο και αυτό του προκαλεί καούρες και τσουξίματα. Γι’ αυτό τρώει λίγο, καθώς έχει συνδυάσει τον πόνο με το γάλα. Καταρχάς, θα πρέπει να κάνεις ένα πολύ καλό υπερηχογράφημα οισοφάγου- στομάχου, αφού έχει μείνει τρεις ώρες νηστικό. Αν έχει την παλινδρόμηση θα πρέπει να πάρει γάλα AR, δηλαδή αντί- αναγωγικό και ένα σιρόπι Epadoren που βοηθάει στη μείωση των αναγωγών. Επίσης, δεν αποκλείεται να συνυπάρχει και κάποια μορφή δυσανεξίας στο γάλα, όποτε θα εκτιμηθεί αναλόγως και μπορεί να χορηγήσεις γάλα που είναι ταυτόχρονα αντι- αναγωγικό και αντί- αλλεργικό.
Ερώτηση:
“Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς να προστατεύσω την οκτώ μηνών κόρη μου από την ατοπική δερματίτιδα γύρω από την περιοχή των χειλιών και στα μαγουλάκια της. Της έβαλα Fucidin και την κρέμα της Frezyderm, αλλά μόλις φεύγει ξαναεμφανίζεται με λίγα σάλια. Έχει έντονη φαγούρα στα ούλα και πολλά σάλια, αλλά δεν έβγαλε ακόμα δόντια. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, συμβαίνει σε πολλά παιδάκια την περίοδο της οδοντοφυΐας να παρουσιάζουν τοπικό ερεθισμό γύρω από τα χείλη και στα μάγουλα και αυτό οφείλεται στα σάλια που ακουμπούν και στεγνώνουν στην περιοχή. Το φαινόμενο είναι παροδικό. Προληπτικά, μπορείς να χρησιμοποιείς παιδική βαζελίνη, η οποία δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας, αλλά και άλλες ενυδατικές αλοιφές. Επειδή αν ξυστεί μπορεί να προκληθεί μόλυνση, τότε μόνο μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντιβιοτική αλοιφή ή και με κορτιζόνη για λίγες ημέρες, αλλά αυτό σημαίνει ότι το έχει δει ο παιδίατρος και έχει δώσει τη σωστή διάγνωση.
Ερώτηση:
“Γεια σας κύριε Μαζάνη. Είμαι στην 15η εβδομάδα κύησης και θα ήθελα να σας ρωτήσω για το αντιγριπικό εμβόλιο, πόσο ασφαλές είναι για εμένα και για το έμβρυο. Σας ευχαριστώ πολύ!”
Απάντηση:
Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν απαγορεύεται να χορηγηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κρίνεται, όμως, κατά περίπτωση από το θεράποντα ιατρό που παρακολουθεί την εγκυμονούσα. Τα κριτήρια είναι το πόσο σοβαρή είναι η επιδημία της γρίπης, ποια είναι η κατάσταση της εγκυμονούσας, αν βρίσκεται σε περιβάλλον αυξημένης πιθανότητας μόλυνσης κλπ.
Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη καλησπέρα. Έχω ένα κοριτσάκι πέντε ετών. Από το Δεκέμβρη είναι συνεχώς άρρωστο. Είχε βήχα με ακροαστικά, μετά λαρυγγίτιδα, έπειτα ίωση με καταρροή και βήχα για μέρες. Μόνο τις ημέρες των γιορτών ήταν καλά. Τώρα, δύο ημέρες μετά από μία απλή ίωση, είναι και πάλι άρρωστη. Ποια είναι η γνώμη σας; Να την αφήσω λίγες ημέρες εκτός σχολείου; Μετά από τόσες φορές που αρρώστησε δεν θα έχει “πέσει” το ανοσοποιητικό της; Είναι στο νηπιαγωγείο και είναι η τρίτη χρονιά που πηγαίνει σχολείο. Θα πρέπει να κάνω κάποιες εξετάσεις επειδή αρρωσταίνει συνεχώς; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αν έχεις τη δυνατότητα να κρατήσεις το παιδί στο σπίτι για κανένα μήνα, θα ήταν μια καλή λύση. Φαίνεται ότι οι επανειλημμένες λοιμώξεις το έχουν εξασθενήσει και πρέπει σε πρώτη φάση να αναρρώσει. Ύστερα, πρέπει να μελετήσεις το γιατί αρρωσταίνει τόσο συχνά. Μήπως είναι πολύ ντυμένο και ιδρώνει; Μήπως στο σχολείο έχει πολλά παιδιά άρρωστα τα οποία δεν τα κρατάνε στο σπίτι και έτσι μεταδίδονται τα μικρόβια στα άλλα παιδιά; Διότι τι να σου κάνει και ένα παιδάκι που πηγαίνει κάθε μέρα στο σχολείο και συναναστρέφεται άλλα παιδάκια που έχουν μύξες, βήχα αλλά και πυρετό;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ