Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη, καλησπέρα. Έχω ένα γιο τριών χρονών και τεσσάρων μηνών. Εδώ και τέσσερις μήνες αρρώστησε τέσσερις φορές, μία κάθε μήνα. Συγκεκριμένα, στις 10 Ιουνίου έκανε τη νύχτα επεισόδιο οξείας λαρυγγίτιδας χωρίς πυρετό. Αρχές Ιουλίου πέρασε φαρυγγίτιδα με χαμηλή πυρετική κίνηση για τρεις ημέρες και στις 12 Αυγούστου πέρασε αμυγδαλίτιδα με 39 πυρετό και πήρε αντιβίωση. Τώρα, 12 Σεπτεμβρίου, αρρώστησε ξανά με μπούκωμα και μύξες, πυρετό μέχρι 38,3 και βήχα λαρυγγικό. Με λίγα λογία, πόσο φυσιολογικό θεωρείται ότι είναι να αρρωσταίνει κάθε 30 ημέρες σχεδόν; Η κλινική του εικόνα είναι πολύ καλή, ευδιάθετος, χωρίς πολύ όρεξη βέβαια. Αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινήσαμε παιδικό σταθμό. Λαρυγγίτιδα έχει ξανακάνει επεισόδιο και με πυρετό όταν ήταν 17 μηνών. Μένουμε σε νησί, μετακομίσαμε εδώ και ένα χρόνο, δεν ξέρω μήπως τον πειράζει το κλίμα. Ο μπαμπάς του είχε θέμα με τις αμυγδαλές του μικρός, αρρώσταινε συνέχεια.”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, είναι κάποιοι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία ενός παιδιού. Ένας από αυτούς είναι και οι κλιματολογικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα η υγρασία ενός νησιού. Μπορεί να είναι, όμως, και το υπερβολικό ντύσιμο. Μπορεί να είναι και η παρουσία ατόμων που είναι άρρωστα ή φορείς ασθενειών, όπως ενήλικες ή παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο. Γενικά, ένα παιδί μέχρι τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής του δικαιολογείται να αρρωσταίνει μέχρι και δέκα φορές το χρόνο από τις λεγόμενες συνηθισμένες αρρώστιες, όπως ιώσεις κλπ. Αν η υπόλοιπη ανάπτυξή του είναι καλή, τότε θα πρέπει να προσεχείς κάποια πράγματα για να μην αρρωσταίνει συχνά, όπως εμβόλια, καλή προσωπική υγιεινή, καλό φαγητό με κρέας, φρούτα και λαχανικά, συχνός αερισμός του χώρου που ζει κλπ.
Ερώτηση:
“Καλησπέρα, έχω ένα κοριτσάκι 23 μηνών. Θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με το κατσικίσιο γάλα. Ευχαριστώ πολύ.”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, θα έλεγα ότι μετά το δεύτερο χρόνο της ζωής του θα μπορούσε να πίνει γενικά όποιο γάλα θα προτιμούσε το παιδί, μια που το γάλα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα στη διατροφική του αλυσίδα. Περίπου 500 γραμμάρια γάλα την μέρα είναι αρκετά, αφού συμπληρώνει και με γιαούρτι ή τυριά. Επομένως, μπορείς να επιλέξεις όποιο γάλα θέλει.
Ερώτηση:
“Γεια σας! Έχω ένα αγοράκι και σε ένα μήνα περίπου θα γίνει τριών ετών! Δυσκολεύεται λίγο με τις σκάλες. Ανεβαίνει, αλλά ένα-ένα σκαλί και πάντα θέλει να κρατιέται. Καμιά φορά, αν τον κρατάω εγώ και νιώσει σίγουρος, τα ανεβαίνει κανονικά, όπως οι μεγάλοι. Τώρα έχει ξεκινήσει σιγά-σιγά να χοροπηδάει με τα δυο πόδια του, ενώ πριν δεν το έκανε. Περπάτησε 15 μηνών και δεν μπουσούλησε πιο πριν, δεν ξέρω αν έχει κάποια σημασία! Επίσης, δεν τον ενδιαφέρει καθόλου να βγάζει τα παπούτσια του ή να τα βάζει ή τα ρούχα του. Όταν του το προτείνω να το κάνει, μου λέει: “εσύ μαμά να μου το κάνεις”. Το συζήτησα με την παιδίατρό μας και μου είπε πως το πιο πιθανό είναι να τον έχουμε εμείς αγχώσει και να είμαστε υπερπροστατευτικοί μαζί του και πως τώρα που θα ξεκινήσει παιδικό σε λίγες ημέρες, εκεί θα δει τα άλλα παιδάκια και θα του κάνει καλό. Επίσης, να του δώσω χρόνο ακόμη, αλλά να το παρακολουθώ αυτό το θέμα. Γενικά, είναι ένα έξυπνο παιδάκι, ομιλητικό πολύ, λέει τραγουδάκια, μετράει, είναι πολύ καλός σε αυτά. Μόνο λίγο η κίνησή του με προβληματίζει. Θα ήθελα πολύ να ακούσω την άποψή σας, γιατί έχω αγχωθεί τον τελευταίο καιρό.”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, προσπαθώ να μαντέψω τι μπορεί να κρύβεται κάτω από τις λέξεις με τις οποίες περιγράφεις το πρόβλημά σου. Νομίζω ότι το παιδί σου είναι υπερπροστατευμένο και νομίζει ότι δεν μπορεί να κάνει πράγματα δίχως τη δίκη σου παρουσία και βοήθεια. Επίσης, μπορεί να “χαϊδεύεται”, δηλαδή να μην θέλει να μεγαλώσει ακόμα, για να μην χάσει τα πλεονεκτήματα που του δίνει η μικρή ηλικία του. Αν ο παιδίατρός σου δεν ανησυχεί για την κινητικότητα του μυοσκελετικού συστήματός του, τότε μην ανησυχείς, αλλά προσπάθησε να το “ξεκολλήσεις” από πάνω σου, μιας και πηγαίνει στο σχολείο.
Ερώτηση:
“Το παιδί μου είναι τεσσάρων χρονών, πάει στον παιδικό σταθμό και σκέφτομαι να κάνω το εμβόλιο. Μέχρι ποια ηλικία πρέπει να το κάνω, γιατί δεν θέλω να το κάνει συνεχεία. Σας ευχαριστώ.”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, για ποιο εμβόλιο συζητάς; Δυστυχώς, ξέχασες να το αναφέρεις. Αν εννοείς της γρίπης, είναι επιθυμητό να το κάνεις και δεν είναι υποχρεωτικό να το επαναλαμβάνεις κάθε χρόνο.
Ερώτηση:
“Γιατρέ μου, σας ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: ο γιος μου είναι 4,5 μηνών και θηλάζει αποκλειστικά. Γεννήθηκε στις 38 εβδομάδες και 6 ημέρες, 3,400 kg και 51 πόντους. Τώρα είναι 7,500 kg και 67 cm. Πώς βλέπετε την ανάπτυξή του;”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, η ανάπτυξή του είναι πάρα πολύ καλή και δεν πρέπει να την ενισχύεις. Συνέχισε δυναμικά όπως κάνεις με το μητρικό γάλα σου.
Ερώτηση:
“Καλησπέρα γιατρέ. Θα ήθελα τη συμβουλή σας. Έχω ένα κοριτσάκι 21 μηνών και τώρα ξεκινάει τον παιδικό σταθμό. Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω τις πολλές αρρώστιες;”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, να κάνεις ό,τι κάνεις μέχρι τώρα. Δηλαδή, να το ταΐζεις καλά με τροφές ποιοτικές και όχι “σκουπίδια”, να τρώει φρούτα και λαχανικά, να κόβεις τα νύχια του, να προσέχεις την προσωπική υγιεινή του, να του αλλάζεις συχνά καθαρά ρούχα, να κάνεις τα εμβόλιά του κλπ.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ