Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα! Στείλε και εσύ τη δική σου! Όλα τα θέματα που απασχολούν τους γονείς έχουν απαντήσεις!
Ερώτηση
“Έχω μια μικρή 2 μηνών και την θηλάζω αποκλειστικά! Έχω από χθες τα μεσάνυχτα ρίγη, ξεκίνησα με δέκατα 37,3 και ως το βράδυ έφτασε 38,8. Ρώτησα τον γυναικολόγο και μου είπε πάνω από 37,5 δεν κάνει να θηλάζω, πήρα τον παιδίατρό μου για να ρωτήσω τι γάλα να της δώσω και μου είπε όχι, θα την θηλάσεις κανονικά απλά να βάζω μια μάσκα για να μην ανασαίνω πάνω της και να παίρνω depon! Εγώ την θηλάζω τελικά. Σας στέλνω για μια δεύτερη γνώμη παιδιάτρου. Όσο για το στήθος μου δεν πονάει κάπου μόνο με σουβλίζει όταν ανεβάζω πυρετό. Συγνώμη για το μεγάλο κείμενο… Θα χαρώ να μου απαντήσετε… Ευχαριστώ εκ των προτέρων!”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, ο παιδίατρός σου έχει απόλυτο δίκιο. Σχεδόν ποτέ δεν σταματάμε το θηλασμό όταν η μαμά έχει πυρετό καθώς μαζί με τα μικρόβια που περνούν μέσα από το γάλα περνούν και αντισώματα που προστατεύουν το παιδί. Η μάσκα που σου είπε να φοράς δεν κάνει κακό αλλά μην νομίζεις ότι προστατεύει το παιδί σου. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν ο πυρετός προέρχεται από πολύ σοβαρές ασθένειες όπως για παράδειγμα η φυματίωση, τότε σταματάμε το θηλασμό. Επομένως θήλασε κανονικά και μπορείς να πάρεις και αντιπυρετικά.
Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 12 μηνών. Γεννήθηκε με καισαρική 3.150 και τώρα είναι 10.300. Τι γάλα να του δίνω; Φρέσκο ή το νούμερο 3; Μέχρι τώρα του έδινα almiron comfort λόγω δυσκοιλιότητας. Σας ευχαριστώ πολύ, από Ακράτα Αχαΐας”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, εδώ και περίπου 5 χρόνια τα παιδάκια που κλείνουν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους και μέχρι να φτάσουν τα τρίτα τους γενέθλια χορηγούμε γάλατα νούμερο 3 και υπάρχουν σε σκόνη αλλά και μερικά σε υγρή μορφή. Η άποψη που επικρατεί αυτά τα τελευταία χρόνια είναι ότι τα παιδάκια που χρονίζουν δεν θεωρούνται μικροί ενήλικες για να πίνουν το γάλα που πίνουν οι μεγάλοι, δεδομένου ότι τα απλά φρέσκα γάλατα όπως λέμε περιέχουν μεγάλο φορτίο πρωτεϊνών και δημιουργούν διάφορα προβλήματα στην υγεία των παιδιών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Η κορούλα μου είναι 3.5 μηνών κ έχει πάθει σύμμυση χειλέων. Η παιδίατρος μας έδωσε μια εβδομαδιαία αγωγή με το estrogel. Σήμερα είναι η τρίτη μέρα κ δεν βλέπω καμιά αλλαγή. Θα ήθελα την γνώμη σας! Έχω αγχωθεί πολύ”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη μην αγχώνεσαι! Πάρα πολύ συχνά συμβαίνει τα εξωτερικά χείλη των κοριτσιών να “κολλάνε” και αυτό επιστημονικά λέγεται “σύμμυση χειλέων”. Εάν έχει κλείσει τελείως η οπή των γεννητικών οργάνων τότε η παιδίατρος μπορεί να βάλει μία ειδική αλοιφούλα και να τα ξεκολλήσει και έτσι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί πάλι να ξανακολλήσει και να ξαναγίνει αυτή η αποκόλληση. Είναι κάτι που δεν πονάει, δεν τρέχει αίμα, γίνεται πάρα πολύ εύκολα στο ιατρείο και έτσι απαλλάσσεται το παιδί από αυτό το προβληματάκι.
Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 7 μηνών και είναι περίπου 8.500 κιλά. Από τους εξήμισι μήνες άρχισε να πιάνεται από τα κάγκελα του κρεβατιού και να σηκώνεται όρθιο. Επειδή έχω ακούσει ότι τα μωρά δεν κάνει να στέκονται πολύ μήπως στραβώσουν τα ποδαράκια τους, θα ήθελα να μου πείτε. Να το αφήνω να στέκεται όρθιο στο κρεβάτι του ή όχι; Σας ευχαριστώ”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, αυτή η άποψη που λέει ότι μπορεί να στραβώσουν τα ποδαράκια του δεν ισχύει. Αφήνουμε το μωρό να κάνει αυτό που μπορεί από μόνο του και αν θέλουμε να το βοηθήσουμε το στηρίζουμε από τις μασχάλες του προκειμένου να μην του “βγάλουμε” κάποιο χέρι από την άρθρωσή του. Ίσα ίσα, προσπαθούμε να προκαλούμε το παιδί και να το βοηθούμε να σηκώνεται και να κινείται γιατί έτσι δυναμώνει το μυικό του σύστημα, το παιδί αποκτά αυτοπεποίθηση και πιο γρήγορα θα μπορέσει να περπατήσει.
Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 5,5 χρόνων, μέχρι την ηλικία των 3,5 ετών, όπου πρόσεχα να μην έρχεται σε επαφή με άρρωστα παιδάκια και δεν πήγαινε σε παιδικό σταθμό, δεν είχε αρρωστήσει καθόλου, δεν είχαμε καθόλου ακούσει ούτε καν πώς βήχει και δεν είχε πάρει ποτέ αντιβίωση. Από όταν πήγε στο σταθμό και για δύο χρόνια, όπως ήταν φυσικό, ήταν κάθε μήνα άρρωστος και τους χειμερινούς μήνες είχε δύο – τρεις φορές εξάρσεις βήχα (ξερός και συνεχόμενος σε σημείο να μην μπορεί να πάρει ανάσα). Η παιδίατρος μου λέει ότι του βγαίνει το ασθματικό του, δίνοντας του soldesanil (το οποίο δεν τον βοηθάει καθόλου) και χορηγώντας του εισπνεόμενα (aerolin kai flixodine), αλλά δεν βλέπω καμία ιδιαίτερη βελτίωση. Τώρα που έρχεται ο χειμώνας και οι ιώσεις φοβάμαι μήπως αντιμετωπίσω την ίδια κατάσταση! Σημειωτέον, το γιο μου δυστυχώς δεν τον θήλασα σχεδόν καθόλου (δεν ξέρω εάν παίζει αυτό ρόλο στο πρόβλημα που παρουσιάζει το χειμώνα). Θα χρειαστεί να παίρνει από το χειμώνα επί καθημερινής βάσης singulair, όπως μου είπε η παιδίατρος ή είναι κάπως τραβηγμένο; Χρειάζεται να κάνει κάποια ειδική εξέταση για να διαγνωστεί εάν έχει ασθματικό πρόβλημα; Τι με συμβουλεύετε να κάνω για να τον βοηθήσω, χωρίς να τον επιβαρύνω περισσότερο; Συγνώμη για την πληθώρα των ερωτήσεων, αλλά όταν έρχεται ο χειμώνας τρέμω μήπως μου παρουσιάσει ξανά κρίση βήχα, γιατί δεν μπορώ να τον βοηθήσω! Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη σου προτείνω να κάνεις στο παιδί σου μία εξέταση που λέγεται “σπιρομέτρηση” και είναι εύκολο να γίνει τώρα που συμπλήρωσε τα 5 πρώτα χρόνια της ζωής του. Δηλαδή πας σε παιδοπνευμονολόγο, ο οποίος βάζει το παιδί να φυσήξει σε ένα ειδικό μηχάνημα και βλέπουμε πόσος αέρας μπαίνει και πόσος βγαίνει από τα πνευμόνια και βάσει ενός ειδικού διαγράμματος που βγαίνει μπορεί να σου πει εάν το παιδί σου έχει άσθμα και αν είναι ένα άσθμα το οποίο θα το ακολουθήσει σε όλη του τη ζωή ή θα είναι περαστικό. Μετά από αυτή την εξέταση θα μπορούσες να χορηγήσεις ειδική θεραπεία στο παιδί σου και εφόσον κρίνεται απαραίτητο μπορεί να πάρει το singulair, το οποίο είναι πολύ πιο αθώο από τα άλλα φάρμακα που χρησιμοποιείς και το δίνουμε για πρόληψη και μακάρι να βοηθήσει το παιδί σου διότι παίρνοντάς το όλο το χειμώνα θα κάνει λιγότερες κρίσης βρογχικού άσθματος και πιο ήπιες στην έντασή τους.
Ερώτηση
“Θα ήθελα να ρωτήσω από ποια ηλικία θα πρέπει να επισκεφθεί ένα παιδί έναν παιδοορθοπαιδικό, για να διαπιστώσει τυχόν ορθοπαιδικά προβλήματα όσον αφορά το βάδισμα. Η κόρη μου είναι 15 μηνών και παρατηρώ ότι τα ποδαράκια της πέφτουν λίγο κατά την βάδιση προς τα έσω. Είναι μικρή ακόμα για να διαπιστωθεί κάποιο ανατομικό πρόβλημα; Είθισται να βελτιώνονται τέτοιου είδους θεματάκια με την πάροδο των ηλικιακών ετών; Σημειωτέον ότι και εγώ είχα βλαισογονία όταν ήμουν μικρή και φορούσα ειδικά παπουτσάκια, αλλά και ο μπαμπάς της φορούσε ειδικά παπούτσια όταν ήταν μικρός! Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, βάσει του ιστορικού που έχετε οι δύο γονείς και αυτό που συμβαίνει στο μωρό σας θα πρέπει να το δει παιδοορθοπεδικός για να σας πει σίγουρα αν υπάρχει πρόβλημα και αν θα πρέπει να φορέσει και το δικό σας παιδάκι ειδικά παπούτσια, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια μέχρι να σταθεροποιηθεί η βάδισή της. Θα πρέπει παρόλα αυτά να αποφεύγετε να κοιμάται το παιδί σας μπρούμυτα με σηκωμένο τον ποπό ψηλά ή να κάθεται γονατιστό και να παίζει με τα παιχνίδια του. Πολλές φορές εμείς οι παιδίατροι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι εάν ένα παιδί έχει ανάγκη ειδικών παπουτσιών ή είναι κάτι που θα περάσει από μόνο του για αυτό πρέπει να δείτε τον ειδικό για αυτές τις περιπτώσεις.
Ερώτηση
“Το κοριτσάκι μου είναι 7 μηνών, 8.900 κιλά και 70 εκ. ύψος. Επειδή το βάρος της είναι αρκετά ψηλά στην καμπύλη αποφάσισα να μην της δώσω ρυζάλευρο για το απογευματινό της γεύμα αλλά να της κάνω φρούτα ή γάλα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τώρα που θα γίνει 8 μηνών και θα μπορεί να τρώει γιαουρτάκι για απογευματινό, εκτός από τα βρεφικά γιαούρτια που όλα έχουνε ζάχαρη, τι γιαούρτι να της δίνω; Μπορώ ενηλίκων πρόβειο ή αγελαδινό;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το βάρος του μωρού σου βρίσκεται στην 95η εκατοστιαία θέση, δηλαδή είναι αρκετά βαρύ και καλό θα ήταν έτσι κι αλλιώς να αποφύγεις όχι μόνο το γιαούρτι που περιέχει ζάχαρη αλλά γενικά οποιοδήποτε τρόφιμο περιέχει περιττές θερμίδες όπως είναι η ζάχαρη. Μπορείς να δώσεις στο μωρό σου γιαούρτια ενηλίκων όπως τα λες αλλά θα σου σύστηνα να κοιτάζεις και τα λιπαρά, δηλαδή καλό θα ήταν να μην έχουν πάνω από 4% λίπη. Μπορείς να δώσεις και αγελαδινό και πρόβειο και κατσικίσιο ανάλογα με το τι προτιμάει το παιδί από θέμα γεύσης.
Επιμέλεια: Μαρκέλλα Ρεπανέλη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ