Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι τριών ετών και θέλουμε να κόψουμε την πάνα. Πριν λίγο καιρό πήγαινε στο γιογιό αραιά και που, αλλά τώρα καθόλου. Έχω παρατηρήσει πως όταν κάνει κακάκια, κάθεται κάτω σε μια γωνιά. Της λέω καθημερινά πως όταν θέλει κακάκια ή τσίσα να μου το λέει για να πηγαίνουμε στο γιογιό. Όμως δεν μου λέει. Δώστε μου κάποιες συμβουλές, γιατί έχω ένα μωράκι ενός έτους και νιώθω τύψεις πως λόγω του μωρού δεν βοηθάω το μεγάλο μου παιδί να απαλλαγεί από την πάνα. Σας ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, μην αγχώνεσαι καθόλου. Τώρα, δηλαδή μετά την ηλικία των τριών ετών, τα μωρά ωριμάζουν τους σφιγκτήρες τους και σιγά- σιγά αρχίζουν να ελέγχουν πρώτα τα κακά τους και ύστερα τα τσίσα τους. Έτσι θα γίνει και στην κορούλα σου. Είναι καθαρά θέμα χρόνου. Από ό,τι περιγράφεις βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, αφού όταν είναι να κάνει τα κακά της αποτραβιέται και σταματάει το παιχνίδι της. Να της μιλάς ήρεμα και μην την πιέζεις. Είναι ευκαιρία κιόλας τώρα το καλοκαίρι να απαλλαγεί από την πάνα, αφού φοράει λιγότερα ρούχα και οι κλιματολογικές συνθήκες το ευνοούν. Συνέχισε να την παροτρύνεις διακριτικά να αφοδεύσει στο γιογιό ή την παιδική λεκάνη, μην αγχώνεσαι όταν έχει “ατυχήματα”, μάθε της πώς να βγάζει τα ρούχα της, δείξε της τη διαδικασία με το καζανάκι και θα δεις ότι μέσα στο καλοκαίρι θα βελτιωθούν όλα. Επίσης, μπορείς να διαβάσεις το σχετικό άρθρο εδώ.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα γιατρέ. Έχω ένα κοριτσάκι έξι ετών και έχω παρατηρήσει ότι μυρίζει η μασχάλη του. Τι μπορεί να είναι; Δεν ξέρω τι να κάνω.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που παρατηρείται σε αγόρια και κορίτσια στην προεφηβική ηλικία και τις περισσότερες φορές είναι άνευ παθολογικής αξίας και υποχωρεί με το χρόνο από μόνο του. Αφού φροντίζει καλά την καθαριότητα της περιοχής, δεν φοράει συνθετικά ρούχα κλπ, θα μπορούσε να κάνει κάποιες εξετάσεις ορμονολογικές όπως για τον θυρεοειδή, πρώιμης ανάπτυξης κλπ. Περισσότερα μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα. Η κόρη μου είναι εννέα μηνών, ζυγίζει 8.300 κιλά και έχει ύψος 70 cm. Από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο ήταν σταθερή 66 cm και 8 κιλά. Ανησυχώ. Μήπως να το κοιτάξω πιο πολύ; Ο γιατρός είπε ότι είναι εντάξει και απλά έχει περίεργη ανάπτυξη. Ο γιος μου είναι τριών χρονών, 14 κιλά και 92 cm είναι ok; Ευχαριστώ πολύ.”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, καμιά φορά σε αυτή την ηλικία, επειδή τα μωρά αρχίζουν να κινούνται περισσότερο (μπουσουλάνε, προσπαθούν να σηκωθούν κλπ) “καίνε” περισσότερες θερμίδες και έτσι το βάρος τους μένει για κάποιο διάστημα σταθερό ή δεν “παίρνουν” όσο θα περιμέναμε. Είναι αυτό που συχνά ονομάζουμε “άλματα” ανάπτυξης. Αν δεν έχει κάποιο άλλο πρόβλημα, τότε θα πρέπει να περιμένεις ένα με δύο μήνες και αν δεν διορθωθεί τότε θα μπορούσες να κάνεις κάποιες εξετάσεις όπως: γενική ούρων και καλλιέργεια ούρων, γενική αίματος για σίδηρο και φερριτίνη, έλεγχο του θυρεοειδή, βιταμίνη D, τεστ για κοιλιοκάκη κλπ.

Ερώτηση:
“Καλημέρα γιατρέ! Η μικρή μου είναι επτά μηνών και όταν έρχεται η ώρα για να φάει το φαγητό της το μεσημέρι, το φτύνει και αρχίζει να κλαίει! Αλλά όταν μας βλέπει να τρώμε ζηλεύει και θέλει κι εκείνη, όμως όταν κάνω την κίνηση να της δώσω και το δοκιμάζει, το φτύνει ξανά. Τις περισσότερες φορές προτιμάει να πεινάσει παρά να φάει και τότε της δίνω γάλα! Τρώει μόνο γάλα, φρουτόκρεμα και κρέμα ρυζάλευρο. Τι μπορώ να κάνω;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το σίγουρο είναι ότι το μωρό σου δεν είναι ανόρεχτο, δηλαδή δεν έχει ανορεξία! Απόδειξη είναι ότι τρέφεται πολύ καλά με το γάλα και τα φρούτα. Άρα δεν έχεις ένα άρρωστο μωρό, αλλά ένα μωρό που έχει ιδιομορφία με τις γεύσεις. Επίσης, θα μπορούσε να είναι και κάτι ψυχολογικό. Δηλαδή, να σας χειρίζεται για κάποιο δικό της λόγο ή στο παρελθόν να έχει συμβεί κάποιο “ατύχημα”, όπως για παράδειγμα πνιγμός και γι’ αυτό να αποφεύγει να τρώει τα πιο σκληρά. Σε συμβουλεύω να ξεχάσεις για ένα διάστημα μίας ή δύο εβδομάδων το φαγητό και να το ξαναρχίσεις, αλλά με μια διαφορά: να μειώσεις τις ποσότητες των φαγητών που της αρέσουν και να της αφήνεις πολύ μικρές ποσότητες κρεατοχορτόσουπας σε ένα πολύ μεγάλο πιάτο, ώστε αν πεινάει να θεωρήσει ότι είναι εύκολο να το φάει. Μην αγχώνεσαι και μην της το δείχνεις. Θα δεις ότι σιγά- σιγά θα τα φάει όλα.

Ερώτηση:
“Καλημερα παιδίατρε! Έχω έναν γιο τεσσεράμισι ετών και έχει ατοπική δερματίτιδα! Ήθελα να τον στείλω κολυμβητήριο. Ποια η γνώμη σας;”

Απάντηση:
Μανούλα, η ατοπική δερματίτιδα είναι μια πάθηση που σημαίνει ότι το μωρό σου έχει κάποια μορφή αλλεργίας. Αν, λοιπόν, δεν έχει αλλεργία στα συστατικά του νερού του κολυμβητηρίου ή στον περιβάλλοντα χώρο του, τότε θα μπορούσες χωρίς πρόβλημα να το στείλεις και να απολαύσει όλα τα ευεργετήματα της κολύμβησης. Άρα, λοιπόν, εκ των προτέρων δεν αντενδείκνυται το κολυμβητήριο για παιδιά με ατοπική δερματίτιδα, εκτός πάλι αν στη συνέχεια εμφανίσει εκεί κάποιο πρόβλημα.

Ερώτηση:
“Δρ. Μαζάνη καλησπέρα. Έχω ένα αγοράκι που γεννήθηκε στις 38 εβδομάδες, 2.900γρ και 49εκ. Τώρα είναι τριών μηνών και 5.700γρ και 60εκ. Έχει διαγνωστεί με ΓΟΠ, μετρίου- plus βαθμού από 20 ημερών και παίρνει το ειδικό γάλα frisolac AR μαζί με σιρόπι epadoren. Η κατάστασή του βελτιώθηκε εδώ και ένα μήνα. Έκανε πολύ σοβαρές αναγωγές, τουλάχιστον 20- 25 φορες την ημέρα. Τώρα μπορεί να κάνει 3- 10. Πίνει κάθε 2,5 ώρες, επτά γεύματα την ημέρα,120-130ml. Θεωρείτε ότι τα γεύματά του είναι ικανοποιητικά για την ηλικία του; Το βάρος και το ύψος του είναι καλά; Και τέλος, πότε και με τι να ξεκινήσει στερεές τροφές; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το βάρος του μωρού σου είναι ικανοποιητικό, αφού ξέρουμε ότι τα μωρά διπλασιάζουν το βάρος γέννησης στους πέντε μήνες. Δηλαδή, το δικό σου θα έπρεπε να ζυγίζει 5.700 στους πέντε μήνες της ζωής του. Αυτό σημαίνει ότι παρ’ όλες τις αναγωγές δεν έχει επηρεαστεί καθόλου το βάρος του. Επίσης, είναι καλύτερα να τρώει μεγαλύτερο αριθμό γευμάτων με λιγότερη ποσότητα γάλακτος, παρά να φορτώνεται και να κάνει εμετούς. Η θεραπεία που κάνει είναι η καλύτερη και θα αρχίσει τις στέρεες τροφές μετά τους έξι μήνες.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164