Site icon TLIFE

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Q&A

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη, γεια σας! Έχω ένα γιο τρεισήμισι χρονών. Το πρόβλημα είναι το εξής: Από όταν έκλεισε τα τρία, δηλαδή τον Ιούνιο αρρωσταίνει κάθε μήνα. Τον Ιούνιο έκανε οξεία λαρυγγίτιδα τη νύχτα, χωρίς πυρετό. Τον Ιούλιο έπαθε φαρυγγίτιδα με πυρετό μέχρι 38,5. Τον Αύγουστο έκανε αμυγδαλίτιδα με 39 πυρετό, πύον και πρησμένες αμυγδαλές. Το Σεπτέμβριο, ακριβώς ένα μηνά από την αμυγδαλίτιδα, αρρώστησε για μια μέρα, με μύξα, δυο φορές πυρετό μέχρι 38,5 και λαρυγγόβηχα και τώρα τον Οκτώβριο είναι άρρωστος με μύξα,πυρετό μέχρι 38,6, βήχα. Στα μεσοδιαστήματα είναι μια χαρά, παίζει, τρώει, είναι ζωηρός, αλλά και τις αρρώστιες τις περνάει “στο πόδι” που λένε, δεν τον ρίχνουν. Στις πολύ πρόσφατες εξετάσεις αίματος που κάναμε, ήταν μια χαρά, τελεία όλα! Δυο παιδίατροι, που τους έχω μιλήσει, το θεωρούν απόλυτα φυσιολογικό όλο αυτό. Εγώ ανησυχώ. Η δική σας γνώμη ποια είναι;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, θα μπορούσε να είναι μέσα στα αναμενόμενα πλαίσια, δεδομένου ότι λέμε πως ένα παιδί μέχρι τα δέκα χρόνια του μπορεί να αρρωσταίνει περίπου δέκα φορές το χρόνο από τις συνηθισμένες λοιμώξεις. Όμως, θα πρέπει να εξαντλήσεις την έρευνά σου και προς την κατεύθυνση “γιατί ξαφνικά τώρα αρρωσταίνει, ενώ δεν γινόταν στο παρελθόν;”. Υπάρχουν ενδεχομένως κάποιες αιτίες που δεν υπήρχαν στο παρελθόν; Μήπως κάνει παρέα με άλλα άτομα που του μεταδίδουν λοιμώξεις; Μήπως το ντύνεις υπερβολικά; Μήπως ιδρώνει; Μήπως στο σπίτι σου έχεις υγρασία (μούχλα) πίσω από ντουλάπες κλπ. Ψάξτε λίγο, διότι σίγουρα συμβαίνει κάτι που γίνεται αιτία να αρρωσταίνει το παιδί σου τόσο συχνά και περιοδικά.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα γιατρέ. Διανύω τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης μου και στο γιο μου που είναι τεσσεράμισι ετών πρέπει να γίνει η δεύτερη δόση του εμβολίου ιλαράς -ερυθράς- παρωτίτιδας. Η παιδίατρος μου είπε να μην το κάνω, επειδή είμαι έγκυος, ενώ ο γυναικολόγος μου έχει αντίθετη γνώμη. Θα ήθελα, λοιπόν, τη συμβουλή σας. Επιπλέον, θα ήθελα τη γνώμη σας για το εμβόλιο bexsero. Σας ευχαριστώ εκ των πρότερων!”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, έτσι κι αλλιώς το παιδί σου είναι εμβολιασμένο για την ιλαρά. Δεύτερον, βρίσκεσαι στο τέλος της εγκυμοσύνης και το έμβρυο έχει σχηματίσει τα ζωτικά όργανά του. Τρίτον, αν εσύ έχεις κάνει το εμβόλιο της ιλαράς ή έχεις νοσήσει στο παρελθόν, είσαι προστατευμένη και μέσω του αίματός σου προστατεύεται το έμβρυο με τα αντισώματά σου κατά της ιλαράς. Επομένως, μπορεί να κάνει το εμβόλιο ο γιος σου, αν δεν θέλεις να περιμένεις ακόμη ένα-δυο μήνες μέχρι να γεννήσεις. Όσον αφορά το bexsero, στο συστήνω να το κάνει σε δύο δόσεις.

Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη, η κορούλα μου έχει βγάλει τα δύο δοντάκια πάνω και τα δύο κάτω, πρέπει να τα καθαρίζω; Και αν ναι, με ποιο τρόπο γίνεται; Σας ευχαριστώ.

Απάντηση:
Φυσικά και μπορείς να αρχίσεις να τα καθαρίζεις μία με δύο φορές την ημέρα. Αυτό γίνεται με μια απλή αποστειρωμένη γάζα, τρίβοντάς τα ώστε να φεύγουν τα υπολείμματα των τροφών ή με μια μαλακή οδοντόβουρτσα ή με την δαχτυλήθρα από σιλικόνη που έχει στην άκρη μια μικρή βούρτσα από σιλικόνη.

Ερώτηση:
“Έχω γεννηθεί στις 9 Αυγούστου του 1977 και βλέπω στο βιβλιάριό μου ότι έχω κάνει το MMR στις 15/3/79, αλλά δεν βλέπω δεύτερη δόση. Δεδομένου ότι είμαι εκπαιδευτικός και συναναστρέφομαι παιδιά, θεωρείτε πως πρέπει να εμβολιαστώ;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, λόγω της έκτακτης κατάστασης με την επιδημία της ιλαράς, καλό θα ήταν να κάνεις ακόμη μια δόση, ώστε να είσαι σίγουρη ότι είσαι προστατευμένη. Επίσης, θα μπορούσες να κάνεις έναν έλεγχο αντισωμάτων, δίνοντας λίγο αίμα και αν δεις ότι είσαι ακόμα προστατευμένη, τότε δεν χρειάζεται να κάνεις το εμβόλιο. Η εξέταση γίνεται σε σχεδόν όλα τα εργαστήρια και κοστίζει περίπου 20-30 € και το αποτέλεσμα βγαίνει μέσα στην ίδια ημέρα.

Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη σας χαιρετώ! Για άλλη μια φορά θα χρειαστώ τη βοήθειά σας. Έχουμε ένα μωράκι 50 ημερών και από τη δέκατη μέρα, κάθε μα κάθε βράδυ, από τις 11:00 ή 12:00 και μετά ξεκινά η ίδια ιστορία. Κλαίει, γκρινιάζει, είναι ανήσυχο, κοιμάται μετά από πολλές προσπάθειες όταν την αφήνουμε στο κρεβάτι της, σε αντίθεση με την ημέρα που κοιμάται αμέσως, και συνήθως η ιστορία λήγει στις τέσσερις το πρωί, εξαντλημένη και εκείνη και εμείς. Δεν μπορώ να καταλάβω αν είναι κολικοί, μου φαίνεται πολύ περίεργο να είναι, οι προβιοτικές σταγόνες δεν φαίνεται να βοήθησαν. Να σημειώσω ότι το βράδυ είναι η μόνη ώρα που της δίνω συμπλήρωμα (θηλάζει όλη την υπόλοιπη μέρα), γιατί δεν της φτάνει το δικό μου. Όμως, δεν το πίνει με ευχαρίστηση και ποτέ πάνω από 40-50ml, όσο και να πεινάει, με αποτέλεσμα να εκνευρίζεται περισσότερο. Θα ήταν σκόπιμο να ψάξουμε μήπως φταίει κάτι άλλο; Για παράδειγμα, αν φταίει το γάλα, αν έχει παλινδρόμηση, αν έχει καούρες κτλ. Ευχαριστούμε πολύ!”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, λέμε ότι το μωρό όταν κλαίει είτε πεινάει, είτε πονάει. Το πιο εύκολο είναι να του εξασφαλίσουμε το φαγητό, ώστε να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Αν το μωρό σου αντιστέκεται στο ξένο γάλα, τότε κάνε το εξής πείραμα: δωσ’ του το βράδυ το μητρικό και το ξένο την ημέρα. Έτσι θα δεις αν δεν θέλει το ξένο γάλα ή όχι. Η άλλη περίπτωση είναι να έχει τα κλασικά πονάκια των πρώτων μηνών και πάνω στην απελπισία του να θέλει να τρώει (να πιπιλάει) για να παρηγορηθεί.

Ερώτηση:
“Γεια σας γιατρέ. Θέλω τη συμβουλή σας σε ένα θέμα που με απασχολεί πολύ. Είμαι μητέρα πέντε παιδιών. Ο τρίτος στη σειρά, ο οποίος είναι τεσσάρων, κατουράει το βράδυ στον ύπνο του, πίστευα ότι έγινε από ατύχημα λόγω κούρασης, όμως πλέον γίνεται πολύ συχνά και με ανησυχεί αρκετά. Σηκώνομαι το βράδυ, τον ξυπνάω να πάει στο μπάνιο, αλλά για πόσο θα το κάνω αυτό; Δεν ξέρω τι φταίει, είναι πολύ δραστήριο παιδί, δεν έχει φόβους, δεν τον μαλώνω, δεν υπάρχουν εντάσεις στο σπίτι ποτέ. Και δεν ξέρω πού οφείλεται όλο αυτό. Ακόμη και την ημέρα ξεχνιέται στο παιχνίδι ορισμένες φορές και κρατιέται μέχρι να τον δω και να του πάω να πάει στο μπάνιο. Θα ήθελα τη γνώμη σας και σας ευχαριστώ πολύ.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταρχάς τα παιδιά μπορεί να μην ελέγχουν τους σφιγκτήρες τους ακόμη και μέχρι τα έξι χρόνια τους και να θεωρείται φυσιολογικό. Επομένως, μπορείς να περιμένεις. Δεύτερον, αν υπάρχει κληρονομικότητα στην καθυστέρηση, τότε είναι αναμενόμενο να συμβεί σε κάποιο παιδί σου. Θέλει ακόμα υπομονή. Η μέθοδος του ξυπνήματος δυο ώρες μετά τον ύπνο, για να πηγαίνει συνειδητά να ουρήσει και όχι κοιμισμένος, είναι πολύ καλή και συνήθως αποτελεσματική μετά από ένα μήνα. Καμιά φορά, ένας καλός εργαστηριακός έλεγχος μπορεί να φέρει στην επιφάνεια προβλήματα που σχετίζονται με το πρόβλημα που περιγράφεις, όπως: γενική ούρων, ουροκαλλιέργεια, υπερηχογράφημα ουροποιητικού, ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης, ουροδυναμικός έλεγχος κλπ.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Φωτογραφία εξωφύλλου: Shutterstock
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

© 2025 tlife.gr