Site icon TLIFE

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Q&A

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Στείλε και εσύ τη δική σου ερώτηση κάνοντας κλικ εδώ!

Ερώτηση
“Γιατρέ καλησπέρα σας. Έχω ένα αγοράκι 14 μηνών και ζυγίζει μόνο 9.600. Από την αρχή της εισαγωγής των στερεών τροφών έδειξε την δυσαρέσκεια του στο φαγητό. Η διαδικασία του ταΐσματος ήταν πάντα κουραστική με παιχνίδια, τραγουδάκια κτλ. γιατί αλλιώς δεν άνοιγε το στόμα του. Δυστυχώς η ίδια κατάσταση επικρατεί και τώρα. Έχω δοκιμάσει να του δίνω κομματάκια φαγητού μήπως δεν θέλει τα αλεσμένα, τρώει 4-5 μπουκιές και μετά τέλος. Στο χέρι μπορεί ν κρατάει ψωμάκι και να τρώει ή οτιδήποτε του δώσουμε δείχνοντας ότι του αρέσει να τρώει μόνος του όμως η ποσότητα που τρώει δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του. Είναι σαν να μετράει τις μπουκιές 4-5 και τέλος. Όταν έρχεται η ώρα να τον ταΐσω με πιάνει απελπισία. Με αγχώνει το γεγονός ότι φέτος θα τον πάμε βρεφονηπιακό και φοβάμαι ότι θα μένει νηστικός για ώρες αν δεν αλλάξει στάση με το φαγητό. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, μου δίνεις την εντύπωση ότι έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος όπου προσπαθείς να διορθώσεις το ένα λάθος με άλλο λάθος. Ευτυχώς που τώρα το μωρό σου θα πάει βρεφονηπιακό και έχετε την ευκαιρία να το “σώσετε” όπως λέμε! Δηλαδή το θέμα “φαγητό” έχει γίνει υπερθέαμα και το παιδί δεν οδηγείται από το αίσθημα αυτοσυντήρησης για να ζήσει, αλλά ζει ένα παραμύθι με ένα περιβάλλον όπου έχει επικεντρώσει την ύπαρξή του μόνο στο φαγητό. Αν έχετε κάνει όλες τις εξετάσεις που γίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις και το παιδί σου δεν έχει παθολογικό πρόβλημα για να μην τρώει, τότε λογικά πρέπει να το αφήσεις ελεύθερο να το οδηγήσει το αίσθημα αυτοσυντήρησής του για να τραφεί. Είναι πολλάκις αποδεδειγμένο ότι όταν δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας που προκαλεί ανορεξία τότε το παιδί θα φάει μόνο του, γι’ αυτό και ο βρεφονηπιακός σταθμός σε αυτές τις περιπτώσεις λειτουργεί ευεργετικά και το παιδί απαλλαγμένο από την καταπίεση του σπιτιού του παρασύρεται και προσαρμόζεται με τα αλλά παιδάκια.

Ερώτηση
“Καλημέρα γιατρέ. Έχουμε ένα κοριτσάκι 7 μηνών. Την άλλαξα δωμάτιο μόλις 1 μήνα πριν. Από εκεί που όλη νύχτα κοιμόταν (10-9) τώρα τη νύχτα κλαίει με κλειστά μάτια κ αν δεν πάω να την ηρεμήσω ξυπνάει και συνεχίζει το κλάμα. Για μια βδομάδα κοιμόμουν δίπλα της μήπως κ κάτι αλλάξει αλλά τίποτα… Προχτές λοιπόν την πήρα στο κρεβάτι μας για να δω πώς θα αντιδράσει. Όλη νύχτα κοιμήθηκε χωρίς να γκρινιάξει. Και χτες έστρωσα ένα σεντόνι μας στη κούνια της και αφού την πήρε καλά ο ύπνος τη μετέφερα εκεί και πάλι κοιμήθηκε όλη νύχτα. Γενικά είναι καλό μωρό, εύκολο στον ύπνο εύκολη στο φαγητό και όχι γκρινιάρα. Τι μπορεί να φταίει κ πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, είναι κλασικό το πρόβλημά σου όσον αφορά την δυσκολία να πάει ένα μωρό στο δωμάτιό του. Καλό είναι να μην φτάνουμε τα πράγματα στα άκρα αλλά να προσαρμοζόμαστε και με τις ανάγκες του κάθε μωρού. Στη δική σου περίπτωση από ότι φαίνεται ταιριάζουν οι εξής 2 τακτικές: 1) αφήνεις για ένα διάστημα μιας εβδομάδας το μωρό στο δωμάτιό σου αλλά χωρίς να το παίρνεις στο κρεββάτι σου, 2) μετά το πηγαίνεις στο δωμάτιό του και κοιμάσαι και εσύ σε καναπέ ή κάπου άλλου στον ίδιο χώρο αλλά και κατά την διάρκεια της μέρας (μεσημέρι κλπ) για άλλη μια βδομάδα. Μετά από αυτή την μεταβατική περίοδο το αφήνεις μόνο του και αν σε ζητάει πηγαίνεις στο δωμάτιο του μέχρι να ξανακοιμηθεί μέχρις ότου τελικά το συνηθίσει.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω 4 παιδάκια. Τα έκανα εξετάσεις προληπτικά που κάνω κάθε καλοκαίρι. Ο γιος μου είναι 15 μηνών και έδειξε να έχει θυρεοειδή 7,1. Η γιατρός μου μου είπε να κάνω επανεξέταση. Εγώ διάβασα κάπου ότι μέχρι 14 μηνών τα μωρά μπορεί να έχουν τιμή 7 και μετά κατεβαίνουν σε φυσιολογικές τιμές. Σκέφτομαι μήπως να τον αφήσω κάνα εξάμηνο. Εσείς τι λέτε; Αν μπορούσατε να μου δίνατε μια απάντηση άμεση και τι μπορώ να κάνω μετά. Τι θεραπεία παίρνει ένα μωρό; Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, πρέπει να κανείς ξανά εξέταση TSH, FT3, FT4 περίπου σε 1 μήνα και αν υπάρχει πρόβλημα να το δει ένας ειδικός παιδοενδοκρινολόγος. Εξυπακούεται ότι πρέπει να γίνουν σε αξιόπιστο εργαστήριο.

Ερώτηση
“Γιατρέ σας ευχαριστώ για τις συμβουλές σας. Έχω μια κόρη 2,5 ετών. Εδώ και μία εβδομάδα κάθε φορά που θέλει να ενεργηθεί διαμαρτύρεται ότι πονάει και κλαίει συνεχώς μέχρι τη στιγμή που θα κάνει τα κακά της. Τι να κάνω για να τη βοηθήσω; Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, αν τα κακά του μωρού σου βγαίνουν “βώλος-βώλος” σαν της κατσίκας τότε έχει δυσκοιλιότητα και θα πρέπει να ξεκινήσεις να την βοηθήσεις με πρόγραμμα διατροφής. Δηλαδή δεν πρέπει να τρώει μπανάνα, μήλο, καρότο, ρύζι και να τρώει κάθε μέρα ακτινίδια, δαμάσκηνα, μέλι, κουακερ και δημητριακά χωρίς ζάχαρη.

Ερώτηση
“Εχθές κατόπιν καθοδήγησης παιδιάτρου έκανα στην κόρη μου οστική ηλικία. Γεννήθηκε 7/2011. Η ακτινογραφία έδειξε αριστερή παλάμη ηλικίας 3 ετών παιδί κ 6 μηνών. Ανησυχώ πολύ. Θα πρέπει να δούμε παιδοενδοκρινολόγο;”

Απάντηση
Φυσικά και είναι ένα θέμα που πρέπει να το δει ειδικός παιδοενδοκρινολόγος ώστε και με άλλες εξετάσεις να δείτε γιατί η οστική ανάπτυξη του παιδιού σου είναι πίσω και μήπως χρειάζεται κάποια αγωγή. Σίγουρα για να φτάσετε στο σημείο να κάνετε αυτή την εξέταση κάποιος λόγος υπάρχει.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 5,5 μηνών και αντιμετωπίζω πρόβλημα στον ύπνο. Ενώ νυστάζει δεν μπορεί να κοιμηθεί πρώτον μόνος του και δεύτερον προτιμάει να είναι στην αγκαλιά μου σε όρθια στάση αλλά και πάλι και εκεί δυσκολεύεται. Κλαίει ασταμάτητα με το που τον αφήσουμε κάτω αι δεν ηρεμεί ούτε όταν τον ξανασηκώσουμε. Να σας ενημερώσω ότι έχουμε ακόμη κάποιους κολικούς και η παλινδρόμησή μας είναι σε έξαρση. Τι θα μου προτείνατε να κάνω;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, μου δίνεις πολύ λίγα στοιχεία για να καταλάβω τι γίνεται. Μου μιλάς και για παλινδρόμηση αλλά πως το ξέρετε; Τι εξετάσεις έχετε κάνει μέχρι τώρα; Έχει πάρει κάποια αγωγή; Ποιο γάλα πίνει; Κλπ κλπ….Τέλος πάντων χωρίς να το διακινδυνεύσω σου λέω ότι ότι μάλλον έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και του προκαλεί καούρες και τσουξίματα και γι’ αυτό συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πάρει ειδικό αντιαναγωγικό γάλα (αν δεν θηλάζει) και ειδικό σιρόπι για να μην κάνει αναγωγές. Φυσικά πρώτα από όλα θα πρέπει να κανείς ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου μετά από 3 ώρες νηστεία για να διαπιστωθεί αν ανεβαίνει το γάλα από το στομάχι στον οισοφάγο έστω και αν αυτό δεν φαίνεται κλινικά.

© 2025 tlife.gr