Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
Ερώτηση:
“Γεια σας κύριε Μαζάνη! Θέλω να ρωτήσω κάτι που φοβάμαι πολύ. Ό,τι φάρμακο έχω αγοράσει και πλένω το μπιμπερό, ενώ τα ξεπλένω πολύ ώρα και πολύ καλά και αφού μετά τα αποστειρώνω κιόλας, οι θηλές του μπιμπερό αφήνουν πολύ έντονο άρωμα του φαρμάκου που τα έχω πλύνει. Μυρίζει πολύ έντονα και όπως έτυχε να δοκιμάσω το γάλα σαν να μου φάνηκε ότι είχε και γεύση. Μπορεί να ήταν ιδέα μου. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα;”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς δεν υπάρχει κανένας λόγος να πλένεις τα μπιμπερό με κάποιο φάρμακο, όπως το περιγράφεις. Αρκεί να το καθαρίσεις αρχικά με ζεστό νερό και μια βούρτσα για να φύγουν τα “χοντρά” και ύστερα το βάζεις στο βραστήρα ή σε μια κατσαρόλα με νερό. Και στα δύο μπορείς να ρίξεις μέσα τρεις με τέσσερις σταγόνες λεμόνι φυσικό. Στο βραστήρα ακολουθείς τις οδηγίες του κατασκευαστή και στην κατσαρόλα αφού ξεκινήσει ο βρασμός του νερού, το αφήνεις να βράζει για δέκα λεπτά και η αποστείρωση έχει τελειώσει.
Ερώτηση:
“Καλησπέρα γιατρέ. Το αγοράκι μου είναι σχεδόν επτά μηνών και τώρα του άλλαξα θηλή στο μπιμπερό (NUK 6-18 μηνών). Μόλις ξεκινάει να πίνει το καταλαβαίνει και σταματάει να πίνει. Αρχίζει να γκρινιάζει και από τα νεύρα του μετά δεν πίνει ούτε με τη μικρή θηλή (NUK 0-6 μηνών). Να του δίνω με τη μικρή ή θα έχει κάποιο πρόβλημα με το μεγάλωμα στο στοματάκι του”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, οι εταιρίες που κατασκευάζουν τις πιπίλες γράφουν κάποιες ενδεικτικές οδηγίες, όμως πολύ συχνά τα μωρά έχουν δικές τους επιθυμίες. Είναι μερικά μωρά που δύσκολα αποχωρίζονται τις συνήθειές τους. Τελικά στην πράξη βλέπω ότι η καλύτερη πιπίλα είναι αυτή που αρέσει στο κάθε παιδί. Δεν είναι κακό να χρησιμοποιεί αυτή που του αρέσει. Είναι ας πούμε σαν εσύ να θέλεις να τρως το φαγητό σου με πιο μικρό κουταλάκι. Σημασία έχει κάθε δύο με τρεις μήνες να βάζεις καινούργια πιπίλα, διότι υπάρχει μια μικρή φθορά που με το μάτι δεν φαίνεται.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη, έχω σοβαρό πρόβλημα με την εννέα μηνών κόρη μου. Δεν τρώει με τίποτα μεσημεριανό εδώ και δύο εβδομάδες. Γάλα πίνει στο σύνολο πάνω από 500 ml την ημέρα. Τρώει όλα τα υπόλοιπα εκτός από μεσημεριανό. Δοκίμασα τα πάντα, μοσχαράκι, κοτόπουλο με χίλιους δυο συνδυασμούς, σκέτα λαχανικά, τα πάντα. Έβαλα αστράκι, κριθαράκι με τίποτα, μόνο γάλα. Έτυχε να της κάνω μια κρέμα που τρώει για απόγευμα και την έφαγε και ήπιε και γάλα. Όταν, όμως, της κάνω κρεατάκι με λαχανικά μόνο μια κουταλιά ίσα να δοκιμάσει. Τι να κάνω; Έχω απελπιστεί, δεν ξέρω τι να κάνω και πόσο κακό είναι που δεν τρώει από αυτά.”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, από ό,τι κατάλαβα και αν υποθέσουμε ότι το μωρό σου ξεκίνησε το μεσημεριανό φαγητό από έξι μηνών, τότε μέχρι τώρα όλα πήγαιναν μια χαρά και τελευταία παρουσίασε αυτή την άρνηση. Το πιθανότερο από όλα είναι κάτι ψυχολογικό. Δηλαδή, κάτι έγινε που την τρόμαξε ή την δυσαρέστησε και το έχει συνδυάσει με το μεσημεριανό φαγητό. Τα μωρά έχουν αυξημένες ευαισθησίες και επειδή δεν μπορούν να μιλήσουν, βρίσκουν δικούς τους τρόπους να επιδείξουν τη δυσαρέσκειά τους. Σε πρώτη φάση χαλάρωσε και για τρεις με τέσσερις ημέρες μην το πιέζεις να φάει το μεσημεριανό. Δωσ’ του γάλα. Ύστερα, δοκίμασε να δώσεις το μεσημεριανό άλλη ώρα της ημέρας, για παράδειγμα το πρωί ή το απόγευμα ή τέλος πάντων την ώρα της ημέρας που νομίζεις ότι πεινάει περισσότερο. Επίσης, μπορείς να μειώσεις αρκετά την ποσότητα των άλλων τροφών, ώστε το μωρό σου να είναι πεινασμένο και να το οδηγήσει η πείνα για να φάει ό,τι βρει μπροστά του. Να είσαι σίγουρη ότι τελικά το μωρό σου θα φάει, διότι ένα φυσιολογικό παιδί μπορεί να κάνει καμώματα με το φαγητό, αλλά τελικά κάποια στιγμή το νικάει η πείνα.
Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη, χαίρομαι πραγματικά κάθε φορά που απαντάτε στα ερωτήματά μου. Συγχαρητήρια για ακόμη μια φορά. Η ερώτησή μου είναι αν μπορώ να κάνω τώρα, Μάιο μήνα, το εμβόλιο για τον μινιγγιδιόκοκκο τύπου Β στο παιδί μου που είναι πέντε ετών ή να το αφήσω για Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Επίσης, θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας για το εμβόλιο. Πολλές μανούλες, και εγώ μέσα σ’ αυτές, φοβόμαστε για παρενέργειες στο μέλλον στα παιδιά μας. Είναι ασφαλές να το κάνουμε; Ευχαριστώ πολύ!”
Απάντηση:
Φοβισμένη μανούλα και φίλες: Εφόσον το παιδί σου είναι υγιές και δεν έχει ένα πρόβλημα που ο παιδίατρός σου έχει λόγους να μην εμβολιαστεί ή να αναβάλει προσωρινά τον εμβολιασμό, τότε δεν πρέπει να έχεις κανέναν ενδοιασμό. Το εμβόλιο είναι ασφαλές, όπως και όλα τα άλλα εμβόλια και συστήνεται να ξεκινάει ο εμβολιασμός από την ηλικία των δύο μηνών και πάνω. Επίσης, δεν υπάρχει προτεινόμενος μήνας ή εποχή του χρόνου, δηλαδή γίνεται από τον Ιανουάριο μέχρι το Δεκέμβριο και χειμώνα- καλοκαίρι.
Ερώτηση:
“Καλημέρα γιατρέ, η εννέα μηνών κορούλα μου έτρωγε φρουτόκρεμα από φρέσκα φρούτα από πεντέμισι μηνών. Γύρω στους επτάμισι μήνες δεν την ήθελε καθόλου, οπότε δοκίμασα να βάζω ένα με δύο φρέσκα φρούτα μαζί με τρία- τέσσερα μπισκότα τύπου πτι- μπερ ή μιράντα και με 80- 100 ml έτοιμη κρέμα και την “τσακίζει”. Θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με όλα αυτά ή όχι.”
Απάντηση:
Το μόνο πρόβλημα είναι μήπως παίρνει υπερβολικές θερμίδες και βγει έξω από το πρόγραμμα του βάρους της. Επίσης, μαθαίνει μόνο τις γλυκές γεύσεις και πιθανόν στο μέλλον να έχεις μεγαλύτερη δυσκολία να κάνει ποιοτική διατροφή. Θα προτιμούσα να τρώει λιγότερα φρούτα και να είναι φυσικά. Επιπλέον, μπορείς να τα μοιράσεις σε δύο με τρεις δόσεις μέσα στην ημέρα, δηλαδή κάτι σαν δεκατιανό ή απογευματινό.
Ερώτηση:
“Καλησπέρα σας. Έχω ένα μωρό έξι μηνών. Πριν δύο εβδομάδες ξεκινήσαμε ρυζάλευρο και φρουτόκρεμα παράλληλα. Επειδή θα γυρίσω στη δουλειά και θηλάζω αποκλειστικά, θα ξεκινήσω και τρίτο γεύμα μεσημεριανό. Πρέπει να βάζω κάθε μέρα και κρέας ή κοτόπουλο ή μπορώ και μόνο λαχανικά; Δεν είναι πολλά τρία γεύματα φαγητού σε αυτή την ηλικία; Μπορώ να δίνω ρυζάλευρο ή άλλη κρεμά που έχει σκόνη γάλα και φτιάχνεται με νερό, ώστε να μην βγάζω μητρικό με θήλαστρο;”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, αν δεν έχεις κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες από τον παιδίατρό σου, τότε σε γενικές γραμμές σε αυτή την ηλικία το μωρό τρώει ως εξής: πρωί και βράδυ γάλα, το μεσημέρι κρεατοχορτόσουπα, για δεκατιανό φρούτα και το απόγευμα γάλα ή κρέμα. Το απογευματινό μπορεί να είναι μητρικό γάλα ή φόρμουλα ή κρέμα. Εννοείται πως αν υπάρχει μητρικό γάλα είναι το ιδανικότερο για τη διατροφή του βρέφους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ