Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη σας παρακολουθώ ανελλιπώς! Ήθελα να ρωτήσω κάτι για το μεγάλο μου γιο. Είναι 5,5 χρονών. Από τριών έκοψε την πάνα κατευθείαν σε μια εβδομάδα πρωί και βράδυ. Το πρόβλημα όμως είναι ότι κατουριέται πάνω του όταν τον γαργαλάνε ή παίζει και γελάει. Τι μπορώ να κάνω για να σταματήσει αυτή η συνήθεια; Γιατί πολλές φορές το κάνει και επίτηδες! Θέμα ζήλιας δεν υπάρχει, γιατί το έκανε και πριν γεννηθεί ο αδερφός του. Ευχαριστώ!”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, μέχρι ένα σημείο είναι αναμενόμενο όταν κάποιος σφίγγεται από το πολύ γέλιο ή από γαργαλητό να του “φεύγουν” τα ουρά του. Θα έχεις ακούσει τη φράση “κατουρήθηκε από τα γέλια”. Εξυπακούεται ότι καθώς θα μεγαλώνει θα μπορεί να ελέγχει καλύτερα τους σφιγκτήρες του. Αν πάλι τώρα νομίζεις ότι πρέπει να το ελέγξεις, τότε να τον εξετάσει παιδο- ουρολόγος, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο λειτουργικό πρόβλημα.
Ερώτηση
“Γεια σας κύριε Μαζάνη! Λοιπόν το παιδί μου που είναι 20 μηνών έβγαλε χαλάζιο στα μάτια και αρχικά ενώ ήταν στο ένα μάτι και δεν χρειάστηκε θεραπεία, μετά από ένα μήνα ξαφνικά μολύνθηκε και το άλλο μάτι και υπήρξε φαγούρα και οίδημα. Πήγαμε σε οφθαλμίατρο, δυστυχώς το παιδί ούρλιαζε και χτυπιόταν, αλλά λίγο βέβαια μπόρεσε η γιατρός να δει το μάτι. Μας έδωσε σταγόνες tobrex και ναι μεν βελτιώθηκε κάπως, αλλά δεν βλέπω να υποχωρούν εντελώς. Ξέρω ότι ίσως πάρει αρκετό καιρό, αλλά εσάς ποια είναι η γνώμη σας; Να σημειώσω ότι τις σταγόνες τις ρίχνουμε όταν κοιμάται, γιατί αλλιώς χτυπιέται και δεν υπάρχει καθόλου τρόπος να καθίσει ήσυχο. Επίσης, πολλές φορές δεν πηγαίνει η σταγόνα μέσα, οπότε η θεραπεία γίνεται εν μέρη και το παιδί δεν μιλά για να μπορέσω να συνεννοηθώ μαζί του. Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, το χαλάζιο είναι μια μόλυνση του βλεφάρου και οφείλεται στην κατακράτηση των σμηγματογόνων λόγω απόφραξης ενός σωληναρίου που βρίσκεται στην περιοχή. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινάει η θεραπεία γρήγορα και να γίνεται σωστά. Αν περνάνε μερικές εβδομάδες και δεν υπάρχει θεραπευτικό αποτέλεσμα, τότε πρέπει να το δει ξανά παιδοφθαλμίατρος, διότι μπορεί να απαιτηθεί και χειρουργική αντιμετώπιση.
Ερώτηση
“Γεια σας γιατρέ, το παιδί μου είναι τριών ετών, δεν πηγαίνει ακόμη σχολείο και επειδή είμαστε όλη την ημέρα σπίτι ασχολείται πολύ με τον υπολογιστή, βλέπει παιδικά και διάφορα άλλα… Μπορεί να βλάψει την υγειά του ο υπολογιστής; Πόσες ώρες μου προτείνετε να την αφήνω την ήμερα; Ευχαριστώ.”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, θα έλεγα ότι οι οθόνες είναι η “μάστιγα” της οικογένειας όταν υπάρχουν μικρά παιδιά. Η απάντηση στο ερώτημά σου είναι να βλέπει όσο γίνεται λιγότερο -αν δεν είστε σε θέση να το καταργήσετε εντελώς, τουλάχιστον για τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής του. Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, αλλά όλες οι μελέτες δείχνουν ότι όταν ένας ανώριμος και σε εξέλιξη εγκέφαλος παρακολουθεί περιεχόμενο μπροστά σε οθόνες, τότε μετά από μερικά λεπτά σταματάει να λειτουργεί το συνειδητό του και αρχίζει να λειτουργεί το υποσυνείδητό του. Αν, λοιπόν, θέλεις να ωφελήσεις το παιδί σου, τότε θα πρέπει να του δείχνεις εικόνες σε βιβλία και να του διαβάζεις βιβλία, να του λες ιστορίες, παραμύθια και τραγούδια και γενικά να έχει ερεθίσματα τέτοια που θα του διεγείρουν τη φαντασία, ώστε να σκέφτεται και να κάνει εικόνες με το δικό του μυαλό.
Ερώτηση
“Βρέφος 2,5 μηνών ξαφνικά αρνείται να πιει γάλα, αλλά όχι σε όλα τα γεύματα. Κάποιες φορές πίνει 100 ml, άλλες 40 ml. Και όλα αυτά με δυσκολία και πίεση. Κάνει συνέχεια γουλιές. Το γάλα είναι το περισσότερο μητρικό, αλλά δίνεται με μπιμπερό. Τι μπορεί να φταίει; Θα ήθελα τη συμβουλή σας. Σας ευχαριστώ.”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, μου δίνεις πολύ λίγα στοιχεία για να σχηματίσω ολοκληρωτική γνώμη. Νομίζω ότι μάλλον έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δηλαδή το γαλατάκι ανεβαίνει από το στομαχάκι του προς τον οισοφάγο και αυτό του προκαλεί καούρες και τσουξίματα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θέλει να φάει περισσότερο, παρά μόνο τόσο όσο να “κόψει” την πείνα του. Καλό θα ήταν να κάνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου- στομάχου, ώστε αν διαπιστωθεί η παλινδρόμηση να πάρει για ένα διάστημα ένα ειδικό σιροπάκι.
Ερώτηση
“Γιατρέ, θα ήθελα να σας κάνω την εξής ερώτηση: Έχω ένα αγοράκι που έκλεισε τα πέντε, είναι 18 κιλά και έχει ύψος 108 εκατοστά. Θεωρώ ότι είναι λίγο κοντούλης σε σχέση και με άλλα παιδάκια από το σχολείο του, αλλά ο παιδίατρος που μας παρακολουθεί μου λέει να μην ανησυχώ. Εσείς θεωρείτε λίγο ή φυσιολογικό το βάρος και το ύψος του; Μήπως θα έπρεπε να ακολουθήσουμε κάποιες εξετάσεις; Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το βάρος και το ύψος του παιδιού σου βρίσκονται περίπου στη μέση. Δηλαδή, δεν είναι ούτε βαρύς, ούτε αδύνατος, ούτε ψηλός, αλλά ούτε και κοντός. Δηλαδή, θα έλεγα ότι είναι κανονικός.
Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι 14 μηνών, το οποίο γεννήθηκε στις 37 εβδομάδες, με βάρος 3180gr, ύψος 51cm και 34 περίμετρο κεφαλιού. Σήμερα είναι 11,1gr , 77cm και 47cm π.κ. Θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με την ανάπτυξή της. Ευχαριστώ πολύ.”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η κορούλα σου είναι αρκετά ψηλή και το βάρος της είναι στη μέση. Άρα δεν πρέπει να ανησυχείς καθόλου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ