Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
Ερώτηση:
“Καλησπέρα σας, έχω μια μπέμπα εννέα μηνών και τα τελευταία δύο βράδια ξυπνάει μέσα στη νύχτα. Όταν ξύπνησε για πρώτη φορά, τη χάιδεψα, της έδωσα φιλάκια και νεράκι, πέρασε η ώρα και συνέχισε τα ίδια. Την πήρα λίγο στο κρεβάτι, μήπως και ησυχάσει, και μετά της έφτιαξα 120 ml γάλα, το ήπιε και κοιμήθηκε. Όλα αυτά στις 5:00 η ώρα το πρωί και ενώ είχε φάει 240 ml γάλα κανονικά στις 22:00. Να της δίνω γάλα ή όχι αν δεν ησυχάζει; Ευχαριστώ, περιμένω νέα σας.”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση:
Το πιθανότερο από όλα είναι ότι επειδή σε αυτή την ηλικία έχει αρχίσει η οδοντοφυΐα, δηλαδή τα ούλα είναι πρησμένα και πονάνε, το μωρό σου να έχει ανησυχία και δυσφορία. Μέσα στην ανησυχία του και την ενόχληση ζητάει φαγητό, διότι έτσι νομίζει ότι θα παρηγορηθεί. Για να το ανακουφίσεις, μπορείς να αλείψεις τα ούλα της με τις ειδικές αναλγητικές αλοιφές που υπάρχουν για την οδοντοφυΐα, να κάνεις λίγο μασάζ στα ούλα με το ειδικό εργαλείο από σιλικόνη που υπάρχει στα φαρμακεία και σε μεγάλη ανάγκη να δώσεις και λίγο αναλγητικό σιρόπι, όπως το Depon. Από εκεί και πέρα, ίσως να έχει γίνει και συνήθεια στο μωρό να ξυπνάει μετά από κάποιες φορές που έτυχε να ξυπνήσει και τώρα να λειτουργεί σαν βιολογικό ρολόι. Και αυτό, όμως, διορθώνεται αν κάνεις λίγο υπομονή και δεν ανταποκρίνεσαι αμέσως στο φαγητό, αλλά το καθυστερείς μέχρι να κουραστεί και να κοιμηθεί και σιγά- σιγά θα αλλάξει συμπεριφορά.
Ερώτηση:
“Γεια σας, είμαι 13,5 χρονών και έχω ύψος 1,57. Ποιο θα είναι το τελικό ύψος μου;”
Απάντηση:
Δυστυχώς, τα δεδομένα που μου δίνεις είναι ελάχιστα. Χρειαζόμαστε το ύψος και των δύο γονιών και το φύλο σου, δηλαδή αν είσαι αγόρι ή κορίτσι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση:
“Καλημέρα! Έχω ένα αγοράκι 5,5 μηνών το οποίο θηλάζω.. Ξεκινήσαμε τα φρούτα μόλις έκλεισε τον πέμπτο μήνα, αλλά με προβληματίζει η ώρα που του τα δίνω, γιατί τα περισσότερα πρωινά ανά δίωρο περίπου θέλει να θηλάζει και να ξανακοιμάται για καμιά ωρίτσα. Μόλις ξυπνήσει, είναι ήδη φαγωμένος από πριν και όταν θέλει να ξαναφάει συνήθως φτάνει η ώρα που θέλει και να κοιμηθεί. Όταν προσπαθήσω να του τα δώσω, εάν δεν πεινάει πολύ, δεν τρώει με όρεξη και όταν περιμένω παραπάνω τρώει με γκρίνια γιατί έχει νυστάξει. Πειράζει εάν φάει φρούτα και μετά από λίγο κοιμηθεί.”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αν η ανάπτυξη του μωρού σου είναι ικανοποιητική, τότε θα μπορούσες να αντικαταστήσεις ένα γεύμα γάλακτος με ένα γεύμα φρούτων. Επίσης, θα μπορούσε να τρώει πρώτα τα φρούτα και αμέσως μετά να συμπληρώνει με λίγο γάλα.
Ερώτηση:
“Γιατρέ μου, ο γιος μου 3,5 μηνών και είναι γενικά ένα πολύ ήρεμο μωρό. Απο 40 ημερών κοιμόταν σχεδόν όλη τη νύχτα με μία διακοπή για φαγητό (αποκλειστικός θηλασμός). Τις τελευταίες περίπου 10 ημέρες είναι λίγο πιο ανήσυχος στον ύπνο και ξυπνάει ανά τρεις ώρες. Επίσης, πολλές φορές, όταν είναι στο στήθος, παρατηρώ ότι τραβιέται και ξαναπιάνει. Δεν είναι ήρεμος όπως ήταν. Πού μπορεί να οφείλεται αυτή η ανησυχία του;”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς δεν είναι κακό να τρώει κάθε τρεις ώρες στην ηλικία που βρίσκεται. Όσον αφορά το “τράβηγμα” προς τα πίσω μπορεί να οφείλεται σε ενόχληση από πιθανή παλινδρόμηση του γάλακτος από το στομάχι του προς τον οισοφάγο, πράγμα που μπορεί να προκαλεί καούρες και τσουξίματα. Αν η συμπεριφορά αυτή χειροτερέψει, τότε να κάνεις ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου, διότι αν έχει γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, θα πρέπει να του χορηγήσεις ένα σιρόπι για λίγο καιρό.
Ερώτηση:
“Χαίρεται, έχω ένα κοριτσάκι 26 μηνών και κόβουμε την πάνα εδώ και μια βδομάδα. Σχεδόν έχουμε ξεπεράσει τα ατυχήματα, όμως δεν κάνει ούτε στο γιογιό τσίσα ή κακά, κρατιέται πολύ και κάνει στην πάνα μόνο το μεσημέρι και το βράδυ στον ύπνο της. Να αγχωθώ; Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να κάνω;”
Απάντηση:
Φυσικά και δεν πρέπει να αγχώνεσαι και πάνω από όλα να μην το δείχνεις στο μωρό σου. Είναι ακόμα πολύ μικρό για να έχεις τόσες απαιτήσεις. Κάνε υπομονή. Είναι σε καλό δρόμο και σε λίγο καιρό θα ελέγξει όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες.
Ερώτηση:
“Γεια σας γιατρέ. Έχω ένα μωράκι δύο μηνών που εδώ και τρεις ημέρες τα κακά του είναι πολύ νερουλά. Κάνει μια φορά την ημέρα, συνήθως πρωινές ώρες και εχθές μόνο έβγαλε και δεύτερη δόση, πολύ μικρή και ήταν σκέτη βλέννα, κάπως πράσινη και ελαφρώς πηχτή. Είναι κάποια ίωση; Γιατί δεν έχουμε βγει έξω και προσέχουμε και τον κόσμο που μπαίνουν στο σπίτι. Μετράω καθημερινά αν έχει πυρετό, αλλά το θερμόμετρο γράφει 36.5 από τον ποπό. Σε λίγες ημέρες είναι να πάμε στην παιδίατρο για το πρώτο του εμβόλιο και ενώ την ενημέρωσα για την κατάστασή μας, είπε ότι εφόσον δεν επαναλαμβάνεται πολλές φορές μέσα στην ημέρα δεν χρειάζεται να αραιώσουμε καν τον γάλα. Ποια είναι η άποψή σας; Τι μπορεί να είναι χωρίς άλλο σύμπτωμα; Μπορεί να κάνει το εμβόλιο, ενώ είναι έτσι τα κακά του; Το μοναδικό διαφορετικό που παρατήρησα είναι ότι βάζει πολύ τα χεράκια στο στόμα.”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς θα πρέπει ο γιατρός να δει ο ίδιος πώς είναι η εικόνα των κοπράνων για να εκτιμήσει επιστημονικά το χρώμα, την υφή, την οσμή και την ποσότητα. Μπορεί να είναι απόλυτα φυσιολογικά, αλλά μπορεί να είναι: δυσανεξία ή αλλεργία στο γάλα, ίωση, ουρολοίμωξη κλπ. Ο γιατρός θα κρίνει αν πρέπει να παραγγείλει ενδεχομένως και εξετάσεις κοπράνων, αίματος ή ούρων. Όσον αφορά το εμβόλιο, εξαρτάται ποιο εμβόλιο είναι. Δηλαδή, αν είναι πόσιμο ή ενέσιμο και την ημέρα του εμβολιασμού σε τι κατάσταση βρίσκεται η υγεία του μωρού σου.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ