Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα! Στείλε και εσύ τη δική σου! Όλα τα θέματα που απασχολούν τους γονείς έχουν απαντήσεις!
Ερώτηση
“Συγχαρητήρια για το έργο σας. Η κόρη μου γεννήθηκε την 35η εβδομάδα, 2500 κιλά και 0,46 εκατοστά. Είναι 5 ετών και 3 μηνών και είναι 21 κιλά, 110 ύψος. Ο παιδίατρός της λέει ότι είναι τσουπωτούλα. Η διατροφή της είναι η εξής: πρωί 250 ml γάλα και στα νήπια το φαγητό το βάζω εγώ. 3 φορές την εβδομάδα λαδερό, μια κοτόπουλο, μια μοσχάρι και μακαρόνια και σαββατοκύριακο ψάρι ή χοιρινό. Τα απογεύματα φρούτα όπως και φρούτο για δεκατιανό, σχολείο μπανάνα ή αχλάδι, μήλο ή γιαουρτάκι με σταφίδες και το βράδυ γάλα με ολικής αλέσεως 2 μικρά μπισκοτάκια. Κάνω κάτι λάθος; Εγώ κανονική την βλέπω όχι τσουπωτή αλλά θα ήθελα τη γνώμη σας”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, βάσει των σωματομετρικών που μου αναφέρεις, το παιδί σου βρίσκεται και για το βάρος και για το ύψος ακριβώς στην 50η εκατοστιαία θέση δηλαδή δεν είναι ούτε ψηλό ούτε κοντό, ούτε παχύ ούτε αδύνατο. Επομένως δεν καταλαβαίνω γιατί ανησυχείς και γιατί λέτε ότι το παιδί σου είναι τσουπωτό. Είναι εντελώς φυσιολογικό, αυτά που περιγράφεις ότι τρώει είναι πάρα πολύ καλά και να συνεχίσεις με αυτούς τους ρυθμούς, δηλαδή να μη δίνεις στο παιδί σου να τρώει περιττά πράγματα.
Ερώτηση
“Μπορώ να βάλω νιφάδες βρώμης αλεσμένης στη φρουτόκρεμα του μωρού που είναι 5,5 μηνών;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, φυσικά και μπορείς να το κάνεις εάν δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα κάποια αλλεργία σε αυτά που τρώει το μωρό σου. Η βρώμη είναι πάρα πολύ χρήσιμη και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε με πολλούς τρόπους. Θα σου έλεγα βέβαια ότι καλό είναι τα φρούτα να τα τρώει το παιδί με πιο φυσικές γεύσεις και να μην τα ανακατεύουμε με άλλες τροφές όπως είναι τα δημητριακά, το γιαούρτι κ.λπ. ώστε να μαθαίνει το παιδί όλες τις γεύσεις. Παρόλα αυτά εάν το κάνεις δε δημιουργείς κανένα πρόβλημα στο μωρό σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Η κόρη μου εδώ κ έναν μήνα που άρχισε σχολείο κάνει κάθε πρωί εμετό. Τι να κάνω; Πώς να το αντιμετωπίσω; Με το καλό την πήρα, τίποτα, της φώναξα κ εγώ κ ο άντρας μου, τίποτα. Έχω φοβηθεί, έχει χάσει 2 κιλά”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δεν γράφεις ποια είναι η ηλικία του παιδιού σου και συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Το ότι έχει 2 κιλά σε ένα μικρό χρονικό διάστημα από ό,τι φαντάζομαι είναι κάτι πολύ σοβαρό γιατί σημαίνει ότι το παιδί είναι πάρα πολύ πιεσμένο. Από ό,τι ξέρουμε, σε γενικές γραμμές, τα παιδιά όταν ξεκινούν το σχολείο και μάλλον εννοείς για παιδικό σταθμό, την πρώτη βδομάδα σχεδόν όλα κλαίνε και διαμαρτύρονται. Από τη δεύτερη βδομάδα εφόσον το παιδί περνάει καλά στο σχολείο τότε θέλει να πηγαίνει ακόμα και το σαββατοκύριακο. Επομένως θα πρέπει να ψάξεις πρώτα να δεις ποιο είναι το πρόβλημα που υπάρχει στο σχολείο και κάνει το παιδί σου να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο και να είναι τόσο αρνητικό στο να πάει εκεί. Μπορεί να μην υπάρχει καλή χημεία με τη δασκάλα, μπορεί κάποιο παιδί να το ενοχλεί σε καθημερινή βάση. Εάν λοιπόν διαπιστώσεις ποια είναι η αιτία τότε θα μπορέσεις και να βοηθήσεις. Σίγουρα όμως δεν πρέπει να πιέζεις το παιδί σου να πάει σώνει και καλά και το καλύτερο θα ήταν τουλάχιστον τώρα στην αρχή, εάν δεν μπορέσεις να διαπιστώσεις ποιο είναι το πρόβλημα, να το αφήσεις στο σπίτι να ηρεμήσει και μετά να ξαναδοκιμάσεις.
Ερώτηση
“Ήθελα να ρωτήσω για την στάση ύπνου της μικρής μου κόρης. Είναι 14 μηνών και μέχρι προ ημερών ξυπνούσε 2 με 3 φορές τη νύχτα. Ενώ την έβαζα ανάσκελα να κοιμηθεί εκείνη γυρνούσε μπρούμυτα. Όταν την έπαιρνε καλά ο ύπνος την γύριζα πάλι ανάσκελα. Χθες για πρώτη φορά κοιμήθηκε όλη νύχτα χωρίς να ξυπνήσει καθόλου. Την άφησα να κοιμηθεί μπρούμυτα για δοκιμή αλλά δεν σας κρύβω ότι φοβάμαι. Ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας. Να την αφήνω μπρούμυτα μήπως βολεύεται καλύτερα; Ή δεν κάνει; Ευχαριστώ πολύ”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, όλες οι μελέτες που έχουν γίνει για τη στάση ύπνου των μωρών δείχνουν ότι η θέση “μπρούμυτα” είναι η λιγότερο ασφαλής. Στην πραγματικότητα υπάρχει μία ασφάλεια μόνο της τάξης του 3%. Οι άλλες δύο θέσεις που θεωρούνται ασφαλείς, δηλαδή μία στο ένα πλευρό και μία στο άλλο ή ανάσκελα με γυρισμένο το κεφαλάκι μία δεξιά και μία αριστερά, παρέχουν μία ασφάλεια 80%. Δηλαδή σε καμία περίπτωση όταν κοιμάται το παιδί δεν έχουμε μια ασφάλεια 100%. Σίγουρα όμως η θέση μπρούμυτα δεν ενδείκνυται και επίσης το πιθανότερο από όλα είναι αργότερα να στραβώσουν και τα πέλματά της καθώς όσο κοιμάται ανοίγουν όπως ακουμπάνε πάνω στο στρώμα.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση σχετικά με το κόψιμο της πάνας του γιου μου ο οποίος το Δεκέμβριο γίνεται 2,5 ετών. Από τον Μάιο ξεκινήσαμε να την κόψει και πήγε πάρα πολύ καλά, τον Ιούλιο έκοψε και την βραδινή. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε ούτε ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο προβληματισμός μου έχει να κάνει με την ημέρα που ενώ το παιδί μιλάει πολύ καλά κι ενώ μου λέει τα κακά, δεν μου λέει τα τσίσα. Άρα έχω μπει στη διαδικασία και κάθε φορά του θυμίζω εγώ. Ποια είναι λοιπόν η άποψή σας; Μήπως έχει επαναπαυθεί και θεωρεί ότι θα του το λέω εγώ πάντα; Να τον αφήσω να το διαχειριστεί τελείως μόνος του μέχρι να το καταλάβει; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις πάντα χρήσιμες συμβουλές σας”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχάς το παιδί σου βρίσκεται σε μία οριακή ηλικία, δηλαδή θέλω να πω ότι και πολύ γρήγορα κατάφερε να κόψει την πάνα και να κάνει έστω αυτά τα οποία κάνει και τώρα. Επομένως είναι θέμα ωριμότητας των σφιγκτήρων να μπορέσει να ελέγξει και τα τσίσα του κάποια στιγμή. Σίγουρα μην το καταπιέζεις, μην το πιέζεις, πολύ διακριτικά θα πρέπει να του το θυμίζεις γιατί αλλιώς θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Βέβαια συμβαίνει καμιά φορά τα παιδιά να ξεχνιούνται, να προσπαθούν να κρατήσουν τα τσίσα τους γιατί βαριούνται και δεν θέλουν να διακόψουν το παιχνίδι τους. Όμως κάποια στιγμή καθώς ωριμάζει ο εγκέφαλός τους θα μπορούν να το κάνουν και αυτό.
Ερώτηση
“Γιατρέ συγχαρητήρια για την στήλη σας και της πολύτιμες συμβουλές σας. Έχω δυο αγοράκια 5,5 και 4 ετών. Εγώ έχω σκολίωση, ο μπαμπάς τους κανένα πρόβλημα. Κάθε ποτέ πρέπει να τα ελέγχω και σας παρακαλώ πείτε μου είναι κληρονομική η σκολίωση; Τα παιδιά μου έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν σκολίωση από άλλα παιδάκια που η μαμά τους δεν έχει κανένα πρόβλημα; Να σας αναφέρω πως οι δικοί μου γονείς δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα. Σας ευχαριστώ”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, παλιότερα θεωρούσαμε ότι η σκολίωση έχει καθαρά σχέση με το σχολείο και τον τρόπο που ένα παιδί κρατάει την τσάντα του. Σήμερα ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι ο βασικός λόγος που ένα παιδί μπορεί να κάνει σκολίωση αλλά είναι καθαρά θέμα του οργανισμού του, υπάρχει μικρή κληρονομικότητα και απλώς η τσάντα ή η κακή στάση που κάθεται ένα παιδί μπορεί να χειροτερέψει μία τάση για σκολίωση ή να παρουσιάσει και άλλα ορθοπεδικά προβλήματα. Καλό θα ήταν στις επισκέψεις που ακόμα πρέπει να κάνεις τα επόμενα χρόνια στον παιδίατρο να ελέγχει με τον τρόπο που ξέρει αυτός εάν η σπονδυλική στήλη των παιδιών σου είναι φυσιολογική ή σε αντίθετη περίπτωση να σου συστήσει κάποιες εξετάσεις. Έτσι κι αλλιώς όμως θα πρέπει από αυτή τη μικρή ηλικία να εκπαιδεύσεις τα παιδιά σου να κάθονται σωστά στην καρέκλα, στο θρανίο, στον καναπέ αλλά ακόμα και την ώρα που παίζουν.
Ερώτηση
“Το κοριτσάκι μου είναι έξι μηνών. Τώρα τελευταία πριν κοιμηθεί ενώ είναι στην κούνια της δηλαδή κουνάει το ένα πόδι νευρικά πάνω κάτω. Πιστεύετε ότι είναι κάτι ανησυχητικό;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα γιατί πολλά παιδιά πριν κοιμηθούν κουνάνε κάποια μέλη του σώματός τους προκειμένου να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν. Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσες όμως να κάνεις ένα μικρό τεστ το οποίο έχει ως εξής: όταν κουνάει το πόδι της με πολύ διακριτικό τρόπο κράτησέ το για να διαπιστώσεις εάν ενώ το κρατάς συνεχίζει να το κουνάει. Εάν συμβαίνει αυτό τότε μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα νευρολογικό. Εάν όμως καθώς πιάνεις το ποδαράκι της σταματάει η κίνηση τότε σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ