Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
Στείλε και εσύ τη δική σου ερώτηση κάνοντας κλικ εδώ!
Ερώτηση
“Αγαπητέ κ. Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι 8,5 μηνών. Τις τελευταίες μέρες παρατήρησα ότι ενώ έχει λευκή επιδερμίδα, το δέρμα στη μύτη της έχει κίτρινη, ικτερική χροιά. Κατόπιν εντολής της παιδιάτρου κάναμε γενικές εξετάσεις αίματος και χολερυθρίνη ολική οι οποίες όμως δεν έδειξαν κάτι παθολογικό. Από την εμπειρία σας μπορεί να σημαίνει κάτι άλλο; Ευχαριστώ πολύ”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, αφού οι εξετάσεις ειναι καλές δεν πρέπει να ανησυχείς. Καμία φορά η μυτούλα των μωρών φαίνεται κάπως κίτρινη επειδή ακριβώς κάτω απο το δέρματακι της βρίσκεται χόνδρος και όχι κόκκαλο και αυτός ο χόνδρος εχει χρώματα υποκίτρινο. Μια άλλη περίπτωση είναι να αυξάνεται η χροιά όταν το παιδί τρώει πολλά καρότα και η καροτίνη που περιέχεται σε αυτά κιτρινίζει την μυτούλα,αλλά καμία φορά και τα μάγουλα.
Ερώτηση
“Γεια σας γιατρέ. Έχω ένα μωράκι 5 μηνών. Είναι 7100 κιλά. Γεννήθηκε 3150 & 50 πόντους. Εδώ κ δυο μήνες κάνει 6 γεύματα των 100- 130 ml. Δεν έχει καθόλου όρεξη κ πολλές φορές τον πιέζω. Τον τελευταίο μήνα κάνει ανήσυχο ύπνο. Κουνάει το κεφάλι δεξιά αριστερά κ πιέζει το χέρι του στο πρόσωπο. Να είναι τα δόντια του;”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχάς το μωρό σου εχει παρά πολύ καλό βάρος που σημαίνει ότι αυτό που τρώει του φτάνει και του περισσεύει και η πίεσή σου του φέρνει εκνευρισμό. Βέβαια μπορεί να πονάνε και τα δοντάκια του και όλα αυτά μαζί να το εκνευρίζουν. Αφού λοιπόν τρέφεται σωστά, μην το πιέζεις καθόλου, ακολούθησε την όρεξή του και να εχεις υπόψη σου ότι σε αυτή την ηλικία μπορεί να θέλει να μειώσει τον αριθμό των γευμάτων και έτσι αν φάει λιγότερα γεύματα θα αυξήσει την ποσότητα της τροφής.
Ερώτηση
“Έχω δίδυμα κοριτσάκια 27 μηνών κ θα ήθελα να ρωτήσω ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τους κόψω την πάνα. Ευχαριστώ πολύ”.
Απάντηση
Ο καλύτερος τρόπος είναι… αυτός που ταιριάζει σε κάθε παιδί!! Δηλαδή ακολουθούμε λίγο πολύ την ωριμότητά του. Για παράδειγμα, αν διαπιστώνουμε ότι όταν φτάνει η ώρα να κάνει κακά τότε σταματάει τις δραστηριότητές του και αποτραβιέται σε κάποιο μέρος, τότε ειναι ευκαιρία να το βάλουμε στο γιογιό ή στην λεκάνη. Επίσης καλό είναι να υπάρχει μια προεργασία, δηλαδή να του δείξουμε το μπάνιο, το καζανάκι κλπ. Επίσης τώρα που είναι καλοκαίρι και οι συνθήκες ντυσίματος και θερμοκρασίας το ευνοούν, να ειναι τελείως γυμνό ώστε αν κάνει κακά ή τσίσα να βλέπει από πού αποβάλλονται αυτά και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα που είπαμε θα ωριμάσει. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν χρειάζεται πίεση.
Ερώτηση
“Γιατρέ καλησπέρα! Θα ήθελα να μου πείτε ποιο νερό θεωρείτε καλύτερο για τα παιδιά μας, της βρύσης (μένουμε Αθήνα), εμφιαλωμένο ή φίλτρου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, να ένα καυτό θέμα που μας ταλαιπωρεί χρόνια! Έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις στις παιδιατρικές συναντήσεις και δεν υπάρχει μια απόλυτη απάντηση! Το νερό βρύσης ή εμφιαλωμένο “ταλαιπωρείται” κατά την μεταφορά του στα αυτοκίνητα και τις αποθήκες ή από τις σωληνώσεις που δεν ξέρουμε την κατάστασή τους σε κάθε περιοχή. Από την άλλη, τα νερά φίλτρου χρειάζονται και αυτά σχολαστική παρακολούθηση όσον αφορά την αξιοπιστία της συσκευής, της συντήρησης κλπ. Νομίζω πάντως ότι το προτιμότερο είναι το νερό της βρύσης με το σκεπτικό ότι αν συμβεί κάτι
‘χοντρό” θα μαθευτεί πιο γρήγορα λόγω ευρείας κατανάλωσης, ενώ αν συμβαίνει κάτι σε μια παρτίδα εμφιαλωμένου ή στα φίλτρα του σπιτιού μάλλον θα περάσει απαρατήρητο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 10 μηνών, κιλά 8.100 και ύψος 72,5. Θηλάζω ακόμη. Τον τελευταίο μήνα πήρε μόνο 80 γραμμάρια. Ο παιδίατρος μου είπε να προσπαθήσω να της δώσω ξένο γάλα, στο οποίο αρνείται να πάρει το μπιμπερό και όσον αφορά το μεσημεριανό της, δεν τρώει καθόλου κρέας διότι το αηδιάζει. Τρέφεται μόνο με τραχανά. Εν τω μεταξύ το βράδυ ξυπνάει πολλές φορές. Τι με συμβουλεύετε να κάνω για να τρέφεται και να κοιμάται σωστά;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα είσαι η καλή κλασική περίπτωση που έχει πετύχει ο θηλασμός σου και το παιδί το οδηγεί η φύση για το τι είναι καλύτερο για την τροφή του και καθώς εχει και ψυχική επαφή μαζί σου αρνείται να φάει κάτι άλλο! Η αλήθεια είναι ότι κάποια στιγμή θα πεισθεί και θα φάει και άλλες τροφές αλλά θα σε ταλαιπωρήσει ανάλογα με την αντοχή του. Πάντως παρόλο που δεν ξέρω το βάρος γέννησής του, δεν πρέπει να ανησυχείς και να το δείχνεις διότι έτσι αγχώνεις περισσότερο το μωρό. Επειδη οι κρεμώδεις ή υγρές τροφές του θυμίζουν το γάλα σου και τις απεχθάνεται, προσπάθησε να του δώσεις κάτι πιο στέρεο όπως λιγότερο αλεσμένα ή δικά σας φαγητά ή ένα κόκκαλο από μπριζόλα να το γλείφει για να καταλάβει ότι υπάρχει νοστιμιά και στο σκληρό, δώστου με τα χέρια ή με πιρούνι κλπ κλπ
Ερώτηση
“Γιατρέ, η μικρή μου η οποία σε λίγο κλείνει τα τρία αρνείται πεισματικά να κάτσει στο γιογιό. Ενώ είναι διαπιστωμένο ότι ελέγχει τους σφιγκτήρες της δεν θέλει το γιογιό και μάλιστα ισχυρίζεται ότι, όταν κάθεται και στα 5 γιογιό που έχει, πονάνε τα μπουτάκια της. Πώς πρέπει να το χειριστώ;”
Απάντηση
Δεν είναι υποχρεωτικό να κάνει τα κακά και τα τσίσα στο γιογιό! Πολλά παιδιά βρίσκουν πιο πρακτικό και βολικό να καθίσουν στην λεκάνη ή στην παιδική λεκάνη που τοποθετείται πάνω από αυτή των ενηλίκων. Επίσης μπορείς να την βάλεις στο γιογιό χωρίς όμως να κάθεται και να ακουμπάει αλλά στον “αέρα” ώστε να μην αισθάνεται την πίεση που σου αναφέρει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ