Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
Στείλε και εσύ τη δική σου ερώτηση κάνοντας κλικ εδώ!
Ερώτηση
“Γεια σας κ. Μαζάνη! Η κορούλα μου η οποία είναι 6 μηνών, έχει ΓΟΠ και πίνει αντιαναγωγικό γάλα από τον δεύτερο μήνα γέννησης περίπου. Το βάρος κ το ύψος της είναι σε φυσιολογικά επίπεδα και το πρόβλημα που είχε με τον εμετό έχει διορθωθεί. Αυτό όμως που έχει προκύψει από τον τέταρτο μήνα περίπου είναι να βγάζει λίγο γάλα από την μύτη της κ να προσπαθεί να αναπνεύσει, να στραβοκαταπίνει πολλές φορές εκείνη την ώρα (σαν να της ανεβαίνει το γάλα στο λαιμό κ να το καταπίνει πολλές φορές) και στο τέλος να πανικοβάλλεται κ να κλαίει. Αυτό έχει γίνει από τον τέταρτο μήνα μέχρι σήμερα 6 φορές! Αυτό που κάνω συχνά είναι να της καθαρίζω την μυτούλα με όρο αλλά φοβάμαι μήπως δεν προέρχεται από την ΓΟΠ και είναι κάτι πιο σοβαρό. Υπαρχει κίνδυνος να πνιγεί από αυτό; Θα αρχίσουμε και τις στερεές τροφές τώρα να το συνεχίσω το γάλα ΑR; Ευχαριστώ”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, ξέρουμε ότι η ΓΟΠ επιδεινώνεται από τους 4 έως τους 6 μήνες της ζωής του μωρού που πάσχει και μετά σιγά-σιγά βελτιώνεται. Μάλλον αυτό συμβαίνει και στο μωρό σου καθώς κάνει αναγωγές έστω και αν δεν τις βλέπεις όλες. Καθώς θα αρχίσει την εισαγωγή των στερεών τροφών θα μειωθούν και οι αναγωγές. Μια άλλη συμπληρωματική λύση μαζί με το γάλα ΑR, είναι να χορηγήσετε και ένα ειδικό αντιαναγωγικό σιρόπι που ονομάζεται epadoren, φυσικά με την σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου σου που γνωρίζει το ιστορικό του μωρού σου.
Ερώτηση
“Γεια σας κύριε Μαζάνη! Έχω μια κόρη 6 1/2 μηνών με βάρος 6.700kg και ύψος 67cm και αρχίσαμε εδώ κ 15 ημέρες τις στερεές τροφές συγκεκριμένα από τα φρούτα. Το γάλα που πίνουμε είναι αντιαναγωγικό συγκεκριμένα το Humana AR που της ταίριαξε πολύ από την αρχή! Χρειάζεται άμεσα να το αντικαταστήσουμε με το δεύτερης γενιάς Humana 2 ή να περιμένω όταν θα αρχίσουμε και άλλες τροφές κρεατόσουπες κλπ; Μέχρι ποια ηλικία είναι το Humana AR; Η αλήθεια είναι ότι δυσκολευτήκαμε πολύ να βρούμε κάποιο αντιαναγωγικό γάλα που να της ταιριάζει κ τώρα φοβάμαι μήπως δεν το δεχτεί κ παρουσιάσει προβλήματα με εμετούς κ δυσκοιλιότητα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.
Απάντηση
Τα γάλατα Νο 2 είναι φτιαγμένα για μωρά από 6-12 μηνών και ύστερα περνάνε στα Νο 3 μέχρι την ηλικία των 3 χρόνων. Επομένως πρέπει να περάσει το μωρό σου στο Νο 2 και μην φοβάσαι για την γεύση διότι μάλλον θα είναι η ίδια αφού κατασκευάζεται από την ίδια εταιρία και βασικά αλλάζει μόνο λίγο η σύνθεση του και πολύ λιγότερο η γεύση.
Ερώτηση
“Κ. Μαζάνη ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας. Έχω ένα αγοράκι 2 χρονών και διαγνώστηκε με οικογενή μεσογειακό πυρετό και ότι πρέπει να παίρνει κολχικίνη για μια ζωή. Εγώ θέλω να ρωτήσω αν αυτό το φάρμακο με τα χρόνια μπορεί να βλάψει κάποιο από τα όργανά του και έχοντας το παιδί αυτή την ασθένεια τι πρέπει να αποφύγει να κάνει; Σε περίπτωση που δεν πάρει την κολχικίνη τι μπορεί να του συμβεί; Και τελευταία ερώτηση: υπάρχει άλλη θεραπεία για αυτή την ασθένεια εκτός από το φάρμακο αυτό; Π.χ. στη Γερμανία το ίδιο θα με συστήσουν να κάνω;”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Η κυρία επιπλοκή από την πάθηση του μωρού σου είναι η ανάπτυξη μιας πάθησης που ονομάζεται αμυλοείδωση, η οποία μπορεί να προσβάλλει και να διαταράξει την λειτουργία πολλών οργάνων με σοβαρότερης τη βλάβη στους νεφρούς. Οι επιπλοκές αυτές της αρρώστιας μπορούν να ανασταλούν αν το παιδί παίρνει σωστά την θεραπεία του, φυσικά για όλη την ζωή του, προκειμένου να έχει μια φυσιολογική ζωή. Σαν γονείς είναι σημαντικό να γνωρίζετε ακριβώς αυτό: η συμμόρφωση στη θεραπεία του παιδιού σας θα συμβάλλει να έχει μια φυσιολογική ζωή. Το φάρμακο είναι αρκετά ασφαλές και οι σπάνιες παρενέργειες του όπως η διάρροια, εμετοί, ναυτία, μείωση των λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος, υποχωρούν με την μείωση της δόσης και στη συνέχεια στην σταδιακή αύξηση της.
Ερώτηση
“Κ. Μαζάνη συγχαρητήρια, πάντα μας διευκολύνετε με τις απαντήσεις σας! Έχω ένα αγοράκι 5.5 χρονών, πάει πρώτη φορά νηπιαγωγείο. Θα ήθελα να μου πείτε, να του κάνω το εμβόλιο της γρίπης (φοβούμενη τον ιό Η1Ν1) ή όχι; Να σας πω ότι είναι ένα υγιές παιδί εκτός από το ότι για 2.5 χρόνια είχε το λεγόμενο pfapa με εμπύρετα αμυγδαλών συνεχόμενα ώσπου πέρυσι του κάναμε αμυγδαλεκτομή και σταμάτησαν αυτόματα και ησυχάσαμε, σωθήκαμε! Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων! Και πάλι συγχαρητήρια!”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, φυσικά και μπορείς να κάνεις το εμβόλιο στο παιδάκι σου αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος υγείας για να το αποφύγει ή να το αναβάλει προσωρινά. Το αντιγριπικό εμβόλιο συστήνεται να γίνεται σε όλα τα παιδιά από 6 μηνών και πάνω και θα προφυλάξει το παιδί σου από ενδεχόμενη μόλυνση από τους ιούς της γρίπης.
Ερώτηση
“Γιατρέ καλησπέρα. Έχω μία κόρη 26 μηνών, για την οποία προβληματίζομαι εάν θα την στείλω από φέτος σε παιδικό σταθμό ή από του χρόνου που θα έχει κλείσει τα 3 έτη. Από δύο χρονών έχει κόψει πάνες κ πιπίλες κ μπορεί να τρώει κ μόνη της κ γενικά χαίρεται να βρίσκεται με άλλα παιδάκια. Η ανησυχία μου περιστρέφεται καθαρά γύρω από το θέμα των ιώσεων, θεωρώντας ότι μετά τα 3 χρόνια είναι πιο δυνατός ο οργανισμός του παιδιού να αντεπεξέλθει καλύτερα σε αυτές. Ποια είναι η γνώμη σας; Να σημειώσω ότι μπορεί να την κρατάει κ η μητέρα μου, αλλά κ εγώ όταν δεν έχω δουλειά. Επίσης έχω κ έναν γιο 6,5 ετών που πηγαίνει στην πρώτη δημοτικού. Η μικρή μου ευτυχώς στους 26 μήνες της ζωής της δεν έχει αρρωστήσει καθόλου πέρα από λίγες μύξες τους χειμωνιάτικους μήνες. Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Να την κρατήσω έναν ακόμα χρόνο ή να πάρω το ρίσκο; Σκέφτομαι εκτός των άλλων μη μεταφέρει ιώσεις κ στον αδερφό της κ χάνει κ αυτός μαθήματα τώρα που ξεκίνησε σχολείο! Ευχαριστώ για την απάντησή σας!”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, από ό,τι περιγράφεις το μωρό σου είναι έτοιμο να φοιτήσει σε παιδικό σταθμό!Θα βελτιώσει την κοινωνικοποίησή του. Αν στην πορεία αρρωσταίνει τόσο πολύ και συχνά που του κάνει τόσο κακό τότε μπορείς να τον διακόψεις για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα καθώς δεν είναι σίγουρο εκ των προτέρων ότι θα αρρωσταίνει.
Ερώτηση
“Γιατρέ γεια σας! Η κόρη μου 26 μηνών δεν τρώει καθόλου σχεδόν φρούτα κ στενοχωριέμαι! Τη φρουτόκρεμα την έκοψε από τότε που έκοψε κ τα λιωμένα φαγητά κ αν φάει λίγο θα είναι ένα μικρό κομμάτι μήλο ή αχλάδι ή μπανάνα ή ακτινίδιο ή πεπόνι. Σε καμία περίπτωση δεν τρώει 3-5 φρούτα τη μέρα που συστήνετε κ εσείς. Τι να κάνω; Λέτε να είναι μια φάση που θα περάσει, να κάνω υπομονή ή θα παγιωθεί αυτή η κατάσταση κ θα σταματήσει τελείως μετά να τρώει;”
Απάντηση
Δεν πρέπει να σταματήσεις την προσπάθεια σου να φάει φρούτα που είναι τόσο απαραίτητα για την διατροφή της. Δοκίμασε να της τα δίνεις ολόκληρα και όχι πολτοποιημένα. Επίσης μπορείς να τα συνδυάζεις με άλλες τροφές όπως σαλάτες ή μέσα σε γιαούρτι ή με μέλι κλπ. Ξέρω ποσό πολύ μπορεί να αντιστέκεται ένα μωρό όταν βάλει στο μυαλό του ότι “αυτό δεν θα το τρώω”. Τελικά όμως μετά από διάφορες προσπάθειες η κάθε μανούλα βρίσκει τον “τρόπο” που ταιριάζει για το παιδί της. Σίγουρα πάντως δεν πρέπει να δείχνεις το άγχος σου στο παιδί διότι θα σε χειρίζεται περισσότερο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ