Site icon TLIFE

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Q&A

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση
“Γιατρέ θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τα γλυκά και εν γένει τη ζάχαρη που καταναλώνουν τα παιδάκια. Συγκεκριμένα, από ποια ηλικία είναι καλό να γίνεται η πρώτη δοκιμή, με ποια συχνότητα, σε ποια μορφή; Δηλαδή, ποιο γλυκό θεωρείται πιο αθώο και ποιο ιδιαίτερα εθιστικό και επικίνδυνο; Μπορεί ένα παιδί μετά τα πέντε χρόνια να τρώει ένα γλυκό (έστω και μαύρο σοκολατάκι) σαν επιδόρπιο; Ποιο επιδόρπιο συστήνετε ως πιο υγιεινό; Και τέλος κάνει τα παιδιά να τρώνε τσίχλες και από ποια ηλικία και τι είδους είναι καλύτερη; Ευχαριστώ.”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, έκανες και εσύ την πιο δημοφιλή ερώτηση των μαμάδων -και ιδιαίτερα των Ελληνίδων γιαγιάδων-, καθώς καθημερινά συγκρούεται το παλιό με το καινούργιο μέσα στην οικογένεια, όσον αφορά τη χορήγηση ή όχι γλυκών και γενικά ζαχαρωτών. Θα σου κάνω μια απλή ερώτηση: αν το παιδί σου δεν φάει γλυκό θα χάσει ή θα στερηθεί κάτι ωφέλιμο για την υγεία του; Έχεις διαβάσει πουθενά ότι όπως οι βιταμίνες, οι πρωτεΐνες, τα ιχνοστοιχεία κλπ είναι απαραίτητα και τα γλυκά για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών; Θέλω, λοιπόν, να σου πω ότι τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη πρόσθετης ζάχαρης στη διατροφή τους, καθώς από τις τροφές που καταναλώνουν μέσα στο 24ωρο παίρνουν και τους απαιτούμενους υδατάνθρακες που έχουν ανάγκη. Να θεωρείς, λοιπόν, ότι τα ζαχαρωτά είναι γενικά περιττά και να τα καταναλώνει σε όσο γίνεται μικρότερες ποσότητες και όσο γίνεται πιο σπάνια. Και επειδή, βέβαια, δεν μπορούν να αποκλειστούν εντελώς από τη ζωή του, ας είναι εκεί που δεν μπορείς να το αποφύγεις όπως σε γιορτές, γενέθλια κλπ.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 25 μηνών περίπου Στο χρόνο έλεγε “μαμά”, “μπαμπάς” και μετά τα έκοψε. Λέει δέκα λεξούλες, αλλά τίποτα άλλο. “Μαμά” και “μπαμπάς” δεν λέει και εκείνες τις λέξεις που ξέρει δεν τις λέει κάθε μέρα. Επίσης, πριν λίγους μήνες έλεγε σε όποιον έφευγε “γεια”, αλλά τώρα δεν το κάνει ή μπορεί να το κάνει όποτε θέλει.”

Απάντηση
Το φάσμα της φυσιολογικής εξέλιξης της ομιλίας ενός παιδιού ποικίλει με βάση πολλούς παράγοντες όπως είναι η κληρονομικότητα, η εκπαίδευση, η παρουσία άλλων παιδιών στο περιβάλλον του κλπ. Σε γενικές γραμμές ξέρουμε ότι ένα παιδί που βρίσκεται στην ηλικία του δικού σου, θα έπρεπε να βάζει δύο με τρεις λέξεις μαζί και να κάνει μια μικρή πρόταση. Θα πρέπει να γίνει έλεγχος της ακοής του και να αξιολογηθεί αν η αναπτυξιακή του συμπεριφορά είναι σε φυσιολογικά επίπεδα στους άλλους τομείς, όπως επικοινωνία με το περιβάλλον, κατανόηση εντολών κλπ. Μετά από ένα λεπτομερή ακοολογικό και αναπτυξιακό έλεγχο θα μπορείτε να ξέρετε αν η ομιλία του παιδιού βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα ή αν πρέπει να κάνει κάποια θεραπεία.

Ερώτηση
“Καλημέρα, έχω ένα μωρό 17 μηνών και θηλάζει, αλλά δεν χορταίνει. Προσπαθώ να κόψω το θηλασμό, όμως δεν τα έχω καταφέρει. Θα ήθελα να μου πείτε κάποιον τρόπο να τα καταφέρω. Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, τα στοιχεία που μου δίνεις είναι πολύ λίγα για να έχω ένα σαφές συμπέρασμα. Τι άλλο τρώει το μωρό σου; Τι βάρος έχει; Πως ξέρεις ότι δεν χορταίνει; Ποιους τρόπους έχεις δοκιμάσει για να κόψεις το θηλασμό;

Ερώτηση
“Γιατρέ μου καλησπέρα! Ο γιος μου είναι πέντε ετών, πηγαίνει στο νηπιαγωγείο, είχε πάει και δύο χρόνια παιδικό σταθμό. Κάθε πρωί ζούμε στιγμές “απείρου κάλλους”… Κλάματα, φωνές, παρακάλια και… εμετό! Όλα αυτά για να μην πάει στο σχολείο. Πρώτον, είμαι βέβαιη ότι εκεί περνάει καλά, γιατί όταν τον παίρνω το μεσημέρι είναι χαρούμενος. Δεύτερον, ξέρω ότι είναι πολύ ευαίσθητος και ανασφαλής, δεν θέλει να αποχωριστεί το σπίτι και την ασφάλειά του και τρίτον τα έκανα κι εγώ αυτά όταν ήμουν μικρή και ξέρω ότι κατά το ήμισυ με χειρίζεται (αν και δεν υποκύπτω ποτέ, εκτός αρρώστιας βέβαια), αλλά ξέρω ότι κι αυτός όντως στενοχωριέται. Γιατρέ, μου, εγώ πώς να το αντιμετωπίσω όλο αυτό; Είναι καλόβολος, ευγενικός και γλυκύτατος, πεθαίνω από τις τύψεις όταν του φωνάζω το πρωί, αλλά έχω κουραστεί μετά από τρία χρόνια. Με εκτίμηση, Χριστίνα.”

Απάντηση
Αγαπητή Χριστίνα, μήπως εσύ στεναχωριέσαι περισσότερο από το παιδί σου που πηγαίνει στο σχολείο και του το δείχνεις κάθε πρωί; Διότι φαίνεται ότι ο μικρός σε χειρίζεται κανονικά. Βασίζομαι στο γεγονός ότι η ηλικία του γιου σου είναι τέτοια που επιτρέπει να έχεις μια καλή επικοινωνία μαζί του, καθώς το λεξιλόγιό του και η νοημοσύνη του είναι τέτοια που μπορεί να εκφρασθεί και να σου αποκαλύψει τι είναι αυτό που τον κάνει να μην θέλει να πάει το πρωί στο σχολείο. Υπάρχει κάτι που τον στεναχωρεί στο σχολείο; Κάποιο παιδί του παίρνει τα παιχνίδια; Η δασκάλα δεν του κάνει όλα τα χατίρια όπως η μαμά του, κλπ κλπ. Εξυπακούεται ότι πρέπει να κάνεις μια έρευνα, ώστε να διαπιστώσεις πως το παιδί περνάει πραγματικά καλά στο σχολείο του και όχι ότι μόνο δείχνει χαρούμενο όταν επιστρέφει στο σπίτι.

Ερώτηση
“Kύριε Μαζάνη, γεια σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη μικρή μου, η οποία τώρα είναι 17 μηνών. Γεννήθηκε πρόωρα (32 εβδομάδων και 2 ημερών) και 1.800 gr. Μέχρι σήμερα η ανάπτυξή της είναι πολύ καλή, μόνο που από το Σεπτέμβριο κόλλησε ίωση η οποία την ταλαιπωρεί και σήμερα! Ξεκίνησε με εκκρίσεις και μπούκωμα με αποτέλεσμα να μην κοιμάται. Μετά από κάποιο διάστημα πήραμε αντιβίωση για εννέα ημέρες! Ηρεμήσαμε για τουλάχιστον μια εβδομάδα και μετά ενώ την ημέρα δεν την ενοχλούσε τίποτα το βράδυ, όταν ξάπλωνε έκανε η μύτη της έναν περίεργο θόρυβο σαν ροχαλητό, μόνο από τη μύτη. Πήγαμε σε ωτορινολαρυγγολόγο και είπε πως είναι εντάξει, μας έδωσε κάτι σαν φυσιολογικό ορό για ένα μήνα και αν δεν της περνούσε θα κάναμε άλλη θεραπεία! Το κακό είναι ότι δεν πέρασε μια εβδομάδα από όλα αυτά και ξαναέχει μπούκωμα και μυξούλες. Να σας αναφέρω ότι την έχουμε σπίτι και δεν πηγαίνει στον παιδικό σταθμό. Τι λάθος μπορεί να κάνω κατά την γνώμη σας και ταλαιπωρείται η μικρή; Θα πρέπει να κάνω κάποια άλλη εξέταση; Θα ήθελα να σας αναφέρω επίσης ότι σπάνια κοιμάται καλά, την βάζουμε να κοιμηθεί καλά και αυτή γυρίζει σε όλη την κούνια και σπάνια θα την βρούμε στην ίδια θέση! Μήπως αυτό οφείλεται κάπου και πρέπει να το ψάξω και αυτό; Σας ευχαριστώ για το χρόνο και την υπομονή σας.”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το πρόβλημα του μωρού σου αντιμετωπίζεται με τη συνεργασία παιδο-ωτορινολαρυγγολόγου και παιδο- αλλεργιολόγου. Πρέπει να γίνει ένας πολύ καλός έλεγχος μύτης, στόματος και αυτιών όσον αφορά την ανατομική κατασκευή της περιοχής και μήπως υπάρχει αλλεργική ρινίτιδα, η οποία θα αντιμετωπιστεί με τον αλλεργιολόγο. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε με ποιο τρόπο ζεσταίνεις το δωμάτιο του παιδιού και τι ποσοστό υγρασίας υπάρχει, διότι για παράδειγμα η ξηρασία της ατμόσφαιρας στεγνώνει το βλεννογόνο της μύτης και μπορεί να προκληθούν τα συμπτώματα που περιγράφεις.

Ερώτηση
“Καλησπέρα, γιατρέ. Θα σας κάνω μια ερώτηση που ίσως να την έχετε απαντήσει ξανά, αλλά θα ήθελα κι εγώ προσωπικά να τη θέσω. Πρόκειται για το εμβόλιο Bexsero. Η μικρή μου είναι 25 μηνών και δεν πηγαίνει παιδικό σταθμό. Είναι όμως συνετό να έρθει σε επαφή με παιδάκια που πάνε παιδικό σταθμό; Θεωρείται επείγον και απαραίτητο να κάνει το εμβόλιο τώρα ή να περιμένουμε καλύτερα όταν θα πάει παιδικό σταθμό -στα τρία- όπου θα είναι περισσότερο εκτεθειμένη; Και αν αποφασίσουμε να γίνει τώρα, θα πρέπει να γίνει τώρα για να προλάβουμε το χειμώνα ή μπορούμε και μετά; Πότε είναι η κατάλληλη εποχή; Επιπλέον, ισχύει ότι για το συγκεκριμένο εμβόλιο τα κρούσματα στη χώρα μας είναι γύρω στα εξήντα το χρόνο και επειδή ακριβώς δεν είναι συχνά για το λόγο αυτό δεν έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών; Κατά τα άλλα, πόσο ασφαλές είναι το συγκεκριμένο εμβόλιο; Θεωρείται καινούριο, άρα και όχι τόσο δοκιμασμένο για μελλοντικές παρενέργειες; Θα περιμένω απάντησή σας. Ευχαριστώ πολύ Γεωργία Κ.”

Απάντηση
Αγαπητή Γεωργία, οι ερωτήσεις σου αποτελούν “μοντέλο συνέντευξης”! Το εμβόλιο θεωρείται ότι παρέχει την ασφάλεια που έχουν και τα άλλα εμβόλια. Συνιστάται να γίνεται από την ηλικία των δύο μηνών διότι όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο περισσότερο κινδυνεύει από τη μηνιγγίτιδα Β. Όπως κάνεις μια ασφάλεια πυρός ή κλοπής και μπορεί ποτέ να μην συμβεί το κακό, έτσι και το εμβόλιο πρέπει να γίνεται στους χρόνους που ορίζει η επίσημη ιατρική επιστήμη, διότι κανείς δεν ξέρει ούτε έχει καθορισμένο ραντεβού για το πότε θα νοσήσει το παιδί του. Επίσης, με την ευκαιρία θα πω σε σένα και τις φίλες σου ότι θα πρέπει να διαβάζετε άρθρα και δημοσιεύματα που είναι υπογεγραμμένα από επιστήμονες με συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο, οι οποίοι πίσω τους στηρίζονται από επίσημες επιστημονικές οργανώσεις, συλλόγους, πανεπιστήμια, κλπ.

© 2024 tlife.gr