Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
Ερώτηση
“ Έχω ένα γιο 32 μηνών και από ενός έτους που άρχισε να τρώει κανονικό φαγητό έκανε κακά σαν σβόλους. Η διατροφή του αν και μικρή σε ποσότητα, δεν τρώει μεγάλες ποσότητες, είναι πολύ προσεκτική, προσπαθώ να τρώει από όλα, κρέας, φρούτα, λαχανικά. Δεν ξέρω αν έφταιγε το γάλα, έπινε το advance το παστεριωμένο μέχρι 1.5 έτους. Τώρα πίνει φρέσκο και η σύσταση των κοπράνων είναι πιο σχηματισμένα αλλά πριν 1 μήνα είδα λίγο αίμα πάνω στα κακά του και παραπονέθηκε ότι πόνεσε. Και εχτές είδα πάλι λίγο χωρίς όμως να παραπονεθεί για πόνο. Μπορεί να έσπασε κάποια ραγάδα ή να είναι αιμορροΐδες και πώς να το χειριστώ;”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, οι αιτίες που ένα παιδί έχει δυσκοιλιότητα, δηλαδή κάνει κακά πολύ σκληρά, σαν της κατσίκας βόλους βόλους όπως περιγράφεις μπορεί να είναι διατροφικής αιτιολογίας αλλά μπορεί να είναι και ψυχολογικό. Δηλαδή ένα παιδί κρατάει τα κακά του για κάποιους δικούς του λόγους είτε αυτό έχει με την οικογένειά του είτε με το σχολείο. Εσείς σε πρώτη φάση θα προσπαθήσετε να βοηθήσετε το παιδί με τη διατροφή. Δεν θα πρέπει να τρώει ρύζι, καρότο, μπανάνα, μήλο και να βάζετε κάθε μέρα στη διατροφή του ακτινίδια, δαμάσκηνα, μέλι και κουάκερ. Το κουάκερ επειδή δεν έχει πολύ καλή γεύση αλλά βοηθάει πάρα πολύ στη δυσκοιλιότητα μπορείτε να το βάζετε ή μέσα στη σούπα ή στο γιαούρτι ή στο μπιφτέκι ή σε οποιοδήποτε άλλο φαγητό νομίζετε ότι μπορεί να ταιριάξει. Σε αυτή την ηλικία το γάλα δεν είναι πάρα πολύ υπεύθυνο για τη δυσκοιλιότητα του παιδιού αλλά περισσότερο το κομμάτι της διατροφής και το ψυχολογικό. Έτσι και αλλιώς η διατροφή αυτή είναι υποχρεωτική για να βοηθηθεί το παιδί και από κει και πέρα θα πρέπει να κοιτάξετε λίγο και το ψυχολογικό κομμάτι διότι μπορεί πραγματικά αυτό να είναι η αιτία και αν το εντοπίσετε θα λυθεί το πρόβλημα.
Ερώτηση
“Γιατρέ γεια σας κ συγχαρητήρια για τις συμβουλές σας. Έχω ένα κοριτσάκι υγιές 16 μηνών με βάρος 9400 να αναφέρω είναι τελειόμηνο με βάρος γέννησης 2800. Από 6 μηνών έχουμε αλλεργία στο γάλα κ πίνουμε ειδικό υδρολυμένης πρωτεΐνης γενικά είναι λιγόφαγο παιδάκι. Το θέμα που μας απασχολεί είναι ότι εκτός από μια φορά που έβαλε 300 γραμμάρια τους υπόλοιπους μήνες βάζουμε μόνο 100-150 γραμμάρια βάρος. Εξετάσεις αίματος κάναμε μόνο μια φορά για την αλλεργία με φερριτίνη, σίδηρο καλή. Σας ερωτώ μήπως θα πρέπει να κάνουμε νέες εξετάσεις πχ θυρεοειδή ή κάποια αυξητική; Είναι ανησυχητική η χαμηλή πρόσληψη βάρους; Να πω ότι είναι ένα ζωηρό παιδάκι. Ευχαριστώ γιατρέ, αγωνιώ για την απάντησή σας. Ελένη Θεσ/νίκη”.
Απάντηση
Αγαπητή Ελένη, καταρχάς το βάρος του μωρού σου δεν είναι παθολογικά χαμηλό. Βρίσκεται στην 25η εκατοστιαία θέση δηλαδή μεταξύ της μέσης και του κατώτερου. Θα πρέπει λοιπόν να ληφθεί υπόψη και το περιβάλλον του παιδιού δηλαδή ποιο είναι το βάρος των γονιών διότι καμιά φορά το γονίδιο ακολουθεί τα παιδιά όσον αφορά και το βάρος τους και το ύψος τους. Βέβαια ένα παιδί που έχει αλλεργία στο γάλα υπάρχει περίπτωση να μην βάζει καλό βάρος γιατί μπορεί να συνυπάρχει και κάποια άλλη αλλεργία που όλα αυτά μαζί κάνουν το παιδί να μην τρώει καλά και έτσι να μην παίρνει βάρος. Επίσης οι τροφικές αλλεργίες δημιουργούν μικροσκοπικές αιμορραγίες στα κόπρανα, δηλαδή το παιδί μπορεί να χάνει λίγο αίμα μέσα από τα κακά χωρίς αυτό να γίνεται ορατό όμως είναι αιτία να πέφτει ο σίδηρος στο αίμα του, δηλαδή να δημιουργείται δευτερογενώς μια σιδηροπενική αναιμία η οποία με τη σειρά της μπορεί να δημιουργήσει ανορεξία και έτσι το παιδί να μην τρώει όσο θα έπρεπε. Καλό λοιπόν θα ήταν να ξανακάνετε εξετάσεις αίματος και για σίδηρο, φεριτίνη, θυρεοειδή αλλά και κάποιες ειδικές εξετάσεις για τη νόσο κοιλιοκάκη διότι πολλά παιδιά έχουν αυτή τη νόσο αλλά σε πολύ ελαφριά μορφή και είναι η αιτία να αποορροφώνται οι τροφές στο έντερο και έτσι ένα παιδάκι να μην παίρνει το απαιτούμενο βάρος. Συμπληρωματικά, θα πρέπει μαζί με τις εξετάσεις αυτές να κάνετε και μία ειδική εξέταση που λέγεται Μάγιερ κοπράνων προκειμένου να διαπιστώσετε εάν υπάρχει μη ορατή ποσότητα αίματος στα κακά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Έχω μια μικρούλα 14 μηνών που θηλάζει ακόμα και αρνείται να φάει οτιδήποτε!Έχουμε κάνει όλες τις εξετάσεις και είναι καλές πέρα από αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος και το αυγό. Έχουμε στασιμότητα ανάπτυξης. Μήπως έχετε να μου προτείνετε κάτι; Ευχαριστώ”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δε μου γράφεις με πόσο βάρος γεννήθηκε το παιδί σου και τα σωματομετρικά του αυτή τη στιγμή για να δω αν πραγματικά υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την ανάπτυξή του. Σίγουρα το παιδί σε αυτή την ηλικία πρέπει να φάει και άλλες τροφές γιατί αργά ή γρήγορα εάν στερείται των θρεπτικών ουσιών που έχει ανάγκη θα αποκτήσει κάποιο πρόβλημα και ειδικά σιδηροπενική αναιμία. Επειδή από ό,τι καταλαβαίνω είναι καθαρά ψυχολογική η αντίδραση του παιδιού να μη θέλει να φάει άλλες τροφές πρέπει εκεί να εστιάσετε την προσπάθειά σας. Δηλαδή τελικά δεν έχετε ένα παιδί ανόρεκτο απλώς δεν έχει κόψει ακόμα τον ομφάλιο λώρο και θέλει αποκλειστικά τον μητρικό θηλασμό ο οποίος μπορεί μεν να είναι αποδεκτό να θηλάσει το παιδί μέχρι 2 χρονών, πλην όμως σε αυτή την ηλικία πρέπει να τρώει και άλλες τροφές. Μία από τις μεθόδους είναι όταν θα πεινάει να μην είσαι εσύ παρούσα αλλά κάποιος άλλος να χορηγεί στο παιδί άλλες τροφές ώστε κάποια στιγμή να το νικήσει η πείνα και το αίσθημα της αυτοσυντήρησης να το οδηγήσει στο να φάει και άλλες τροφές που είναι απαραίτητες.
Ερώτηση
“Έχω μια κορούλα γεννημένη στις 35 εβδομάδες λόγω προεκλαμψίας. Σήμερα 4 μηνών είναι 58cm και 5310 kg. Πίνει το milupa ar λόγω παλινδρόμησης. Κάνει 4 γεύματα από 620 μέχρι 720 ml το 24ωρο. Είναι καλή η ανάπτυξή της, γιατρέ;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το βάρος του μωρού σου βρίσκεται στην 25η εκατοστιαία θέση δηλαδή είναι λίγο αδυνατούλα και βρίσκεται μεταξύ της μέσης και του κατώτερου φυσιολογικού. Το ύψος του μωρού σου όμως βρίσκεται στην 50η εκατοστιαία θέση δηλαδή ακριβώς στη μέση, δεν είναι ούτε ψηλή ούτε κοντή. Το γάλα που πίνει βάσει των κιλών που έχει είναι οριακό δηλαδή θα θέλαμε να τρώει γύρω στα 650 ml το 24ωρο προκειμένου να θρέψει και να μεγαλώσει αυτό το σώμα. Σε γενικές γραμμές δεν φαίνεται ότι το μωρό σου έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα καθώς η παλινδρόμηση η οποία έτσι κι αλλιώς υπάρχει ακόμα παρόλο που πίνει το αντιαναγωγικό γάλα αλλά δεν φαίνεται καθότι οι ποσότητες που ανεβαίνουν από το στομάχι στον οισοφάγο είναι πολύ μικρές είναι κι ένας λόγος που το παιδί δεν πίνει όσο γάλα θα ήθελε γιατί του δημιουργεί καούρες και τσουξίματα. Θα μπορούσε σε αυτή την ηλικία εάν και ο παιδίατρός σου το εγκρίνει να ξεκινήσεις κρέμες, βανίλια και ρυζάλευρο, οι οποίες θα βοηθήσουν περισσότερο στην αύξηση του βάρους του παιδιού σου.
Ερώτηση
“Συγχαρητήρια για την στήλη σας και τις πολύτιμες πληροφορίες που παίρνουμε μέσα από τις απαντήσεις σας. Έχω δύο δίδυμα κοριτσάκια 2 ετών και 3 μηνών. Γεννήθηκαν στις 32 εβδομάδες με βάρος 1560 και 1640 γρ. αντίστοιχα και ύψος 45 εκ.Το βάρος τους τώρα είναι 10.400 με ύψος 88 εκ η μία και 11.600 με ύψος 87 εκ η δεύτερη. Γάλα πίνουν περίπου στο σύνολο 500ml πρωί και βράδυ(φρέσκο) αλλά γενικά δεν τρώνε πολύ καλά. Δεκατιανό τους δίνω κρέμα ή φρουτόκρεμα ή τοστ ή ψωμί με μέλι,το μεσημέρι τρώνε πολύ λίγο και μόνο ζυμαρικά, γιουβαρλάκια, πατάτες με κότα και τραχανά και το απόγευμα ό,τι και στο δεκατιανό. Αρνούνται ο,τιδήποτε άλλο. Πώς βρίσκετε την ανάπτυξη τους; Τι μπορώ να κάνω για να αρχίσουν να τρώνε όσπρια, λαχανικά κτλ; Ευχαριστώ”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα το πρώτο σου παιδί έχει βάρος γύρω στην 10η εκατοστιαία θέση δηλαδή είναι αδυνατούλι και το ύψος του βρίσκεται στην 70η εκατοστιαία θέση, δηλαδή είναι αρκετά ψηλό. Το δεύτερο παιδάκι έχει βάρος που βρίσκεται στην 40η εκατοστιαία θέση, δηλαδή σχεδόν στη μέση και ύψος στην 50η εκατοστιαία θέση δηλαδή ακριβώς στη μέση. Σε γενικές γραμμές η ανάπτυξή τους δεν είναι κακή αν λάβουμε υπόψη μας ότι γεννήθηκαν πρόωρα και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ακόμα για αυτά τα παιδιά προκειμένου να φθάσουν στα επίπεδα όπως εάν είχαν γεννηθεί τελειόμηνα και με μεγαλύτερο βάρος. Δεν πρέπει να ανησυχείς, πρέπει να κάνεις υπομονή και να εκμεταλλευτείς το γεγονός ότι τα παιδιά σου έχουν όρεξη και τρώνε αρκετά πράγματα ώστε εάν αλλάζεις τον τρόπο του μαγειρέματος και με διακριτικό τρόπο τους στερείς κάποια πράγματα προκειμένου να πεινάσουν και να αναγκαστούν να φάνε αυτό που τους προτείνεις τότε σε λίγο καιρό θα δεις ότι τα παιδιά σου θα τρώνε όλες τις τροφές. Εκείνο που πρέπει να αποφεύγεις είναι τα γλυκίσματα και γενικά τα έτοιμα φαγητά τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό. Μείωσε και τα ζυμαρικά γιατί αυτά χορταίνουν πολύ τα παιδιά και δεν έχουν όρεξη να φάνε κάτι άλλο και προσπάθησε να αυξήσεις λίγο τα φρούτα τους προκειμένου να παίρνουν περισσότερες βιταμίνες.
Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι 23 μηνών και εδώ κ μια εβδομάδα ρουθουνίζει στον ύπνο της μόνο, λες και έχει μια βλεννίτσα στο βάθος της μύτης της, που πάει κ έρχεται. Άλλες φορές πάλι ακούγεται ξηρό ρουθούνισμα κ όταν παίρνει βαθιά ανάσα ακούγεται βαθύ ροχαλητό. Βγάζει ελάχιστες έως καθόλου μυξούλες με τον φυσιολογικό όρο κ ενίοτε ακούγεται ελαφρύ μπούκωμα την ημέρα. Είμαστε βέβαια σε περίοδο οδοντοφυΐας κ έχουμε αρκετά σάλια ωστόσο είναι ασυνήθιστα έντονο κ μας ανησυχεί. Υπάρχει υποψία για κρεατάκια σε αυτήν την ηλικία; Ευχαριστώ”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, είναι πολύ νωρίς για να έχουν αναπτυχθεί οι αδενοειδής εκβλαστήσεις, δηλαδή τα κρεατάκια και να του προκαλούν τέτοιο μεγάλο πρόβλημα. Βέβαια καμιά φορά, σπανίως, μπορεί να υπάρχουν και κρεατάκια. Το πιθανότερο είναι όμως να οφείλεται σε ιώσεις που περνάει λόγω της οδοντοφυΐας αλλά και σε διαφορά της θερμοκρασίας που μπορεί να έχεις αυτή την εποχή στο σπίτι σου καθώς από τη ζέστη περνάει στο κρύο ανάλογα με τον τρόπο που θερμαίνεται το δωμάτιο του παιδιού. Θα μπορούσε δηλαδή να ξεραίνεται ο λαιμός του μωρού κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω της ξηρασίας της ατμόσφαιρας και γι’ αυτό να παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα. Θα σου πρότεινα να έχεις μέσα στο δωμάτιο του παιδιού έναν υγραντήρα για να παράγει λίγους ατμούς αλλά να βάλεις και κάτω από τη μυτούλα του μία δύο σταγόνες ευκαλυπτέλαιο το οποίο ανοίγει τη μυτούλα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επίσης προτού κοιμηθεί το παιδί μπορείς να βάλεις μια κατσαρόλα να βράσει στην κουζίνα βάζοντας μέσα 4-5 βότανα που έχεις μέσα στο σπίτι και βάζοντας το παιδί από πάνω να αναπνεύσει καμιά δεκαριά φορές ώστε να μαλακώσουν οι πιθανές μύξες ή βλέννες έχει στη μυτούλα του αλλά και στο τελευταίο τμήμα του ρινοφάρυγγα.
Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 26 μηνών και αρνείται να κάνει την ανάγκη του στο γιογιό η την λεκάνη. Ενώ θα κάτσει στην λεκάνη στο ειδικό καπάκι που του έχω πάρει και θα κάτσει αρκετή ώρα, δεν κάνει κάτι. Ενώ με την πάνα κατευθείαν. Σε ποιο ηλικία συνήθως κάθονται τα παιδιά; Και ένα άλλο ερώτημα: από πότε αρχίζουμε να βουρτσίζουμε τα δοντάκια μας; Υπάρχουν ειδικές οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες; Ευχαριστώ”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα καταρχήν το παιδί σου ακόμα από ό,τι φαίνεται δεν έχει ωριμάσει τους σφιγκτήρες του γι αυτό δεν καταφέρνει να κάνει τα κακά του χωρίς την πάνα. Η ψυχολογία του παιδιού είναι τέτοια που θεωρεί τα κακά δικά του και γι αυτό δεν θέλει να τα χάσει μέσα στη λεκάνη ή μέσα στο γιογιο. Μην ανησυχείς καθόλου είναι θέμα χρόνου να ωριμάσει και να αρχίσει να κάνει τα κακά του χωρίς την πάνα. Όσον αφορά τα δόντια ξεκινάμε να τα βουρτσίζουμε από την πρώτη στιγμή που θα ανατείλει το πρώτο νεογιλό δόντι και αυτό στην αρχή το κάνουμε με μία απλή γαζούλα ή με μία μαλακή οδοντόβουρτσα χωρίς οδοντόκρεμα. Συνήθως μετά την ηλικία των 3 ετών που το παιδί αρχίζει να καταλαβαίνει και να μην καταπίνει την οδοντόκρεμα τότε ξεκινάμε να τη χρησιμοποιούμε για να καθαρίζουμε τα δοντάκια του. Παρόλα αυτά υπάρχουν και κάποιες οδοντόκρεμες που μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε από 6 μηνών που είναι ασφαλείς εάν το παιδί τις καταπιεί. Στην πράξη όμως πιστεύω ότι δεν είναι απαραίτητη η οδοντόκρεμα αλλά μόνο το καλό βούρτσισμα διότι αυτό είναι που καθαρίζει τα δοντάκια από τις τροφές και τα κατάλειπά τους.
Επιμέλεια: Μαρκέλλα Ρεπανέλη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ