Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
Στείλε και εσύ τη δική σου ερώτηση κάνοντας κλικ εδώ!
Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 6 μηνών το οποίο όταν έχει γκρίνια ή όταν πίνει το γάλα της τραβάει τα μαλλάκια της αλλά τα τραβάει δυνατά, το κεφαλάκι της γίνεται κατακόκκινο. Τι μπορεί να συμβαίνει;”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, πρέπει να εντοπίσεις γιατί το μωρό σου κλαίει και μάλιστα όταν πίνει το γάλα. Μήπως εχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (εσωτερική) και αυτό του προκαλεί καούρες και τσουξίματα και γι’ αυτό γκρινιάζει; Να κάνετε ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου και αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να κάνει θεραπεία.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, συγχαρητήρια για το πολύτιμο έργο σας. Έχω δύο αγόρια ηλικίας 14 και 8 ετών. Περίπου μία εβδομάδα μετά τις διακοπές του καλοκαιριού σχεδόν ταυτόχρονα ( με διαφορά περίπου τριών τεσσάρων ημερών), άρχισαν να έχουν έναν ελαφρύ βήχα περίπου δύο ώρες μετά το φαγητό. Αυτό που με ανησύχησε ήταν ότι το βράδυ ξυπνούσαν, κυρίως ο μεγάλος, με αίσθημα πνιγμού. Πήγα στον παιδίατρο ο οποίος διέγνωσε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και έδωσε ως θεραπεία το nexioum σε σκόνη πρωί βράδυ για δύο μήνες. Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν δύο παιδιά τα οποία ουδέποτε είχαν στην ζωή τους ΓΟΠ, ούτε ως βρέφη, να παρουσίασαν ταυτόχρονα παλινδρόμηση με συμπτώματα από το αναπνευστικό και τα δύο; Πρέπει να σας πω ότι όταν βήχουν ειδικά το βράδυ ακούω τα υγρά στο στομάχι τους. Μήπως είναι κάποιο μικρόβιο από τη θάλασσα ή την πισίνα; Θα ήθελα πάρα πολύ να μου πείτε τη γνώμη σας. Σας ευχαριστώ”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, αυτό που περιγράφεις σχετίζεται με παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομαχιού προς τον οισοφάγο και μπορεί να προκαλεί βήχα, αλλά οι αιτίες της παλινδρόμησης πρέπει να διαγνωστούν. Θα πρέπει να γίνουν κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου, ακτινογραφία θώρακος, καλλιέργεια γαστρικού υγρού και ενδεχομένως και κάποιες άλλες που σίγουρα ο παιδίατρός σου τις έχει στο μυαλό του αλλά περιμένει ίσως να δει το αποτέλεσμα της θεραπείας για να προχωρήσει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Γεια σας γιατρέ! Έχω ένα αγοράκι 7,5 μηνών, 70cm κ 8 κιλά. Εδώ κ 1,5 μήνα δεν έχει πάρει βάρος. Γάλα πίνει μόνο το πρωί 150ml. Τρώει την φρουτόκρεμα 180, το φαγητό του περίπου 200-230. Το απόγευμα κατά τις 7:30 θα φάει την κρέμα κ αυτήν όχι όλη κ μετά δεν θέλει τίποτα άλλο. Αν κοιμηθεί το βράδυ κατά τις 11 θα πιει 100ml γάλα αλλά μόνο κοιμισμένο. Ανάμεσα στα γεύματα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 4 ώρες για να πεινάσε. Πού μπορεί να οφείλεται το ότι δεν έχει όρεξη;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το μωράκι σου δεν τρώει και άσχημα. Σε γενικές γραμμές σιτίζεται καλά αν και θα έπρεπε να πίνει λίγο περισσότερο γάλα. Επίσης βρίσκεται σε μια ηλικία που έχει αρχίσει να κινείται περισσότερο και να ” καίει” περισσότερες θερμίδες όπως λέμε. Να δοκιμάσεις γενικά να αλλάξεις μερικά γάλατα μήπως κάποια άλλη γεύση του είναι καλύτερη και να αλλάξεις γενικά τον τρόπο μαγειρέματος. Μπορεί να μην θέλει τόσο τις σούπες και να προτιμάει πιο σκληρές τροφές. Για κάθε ενδεχόμενο να κάνετε και εξετάσεις αίματος για σίδηρο, φεριττίνη, θυρεοειδή, γενική ούρων, ουροκαλλιέργεια, κλπ.
Ερώτηση
“Γεια σας, έχω ένα κοριτσάκι, μόλις έκλεισε τα 4, πάει φέτος προνήπιο. Το πρόβλημά μας είναι ότι έχουμε ένα υπνοδωμάτιο και έχουμε το κρεβάτι του παιδιού μαζί. Τελευταία το παιδί έχει αναπτύξει πολύ έντονες φοβίες με σκοτάδι, τα φάντασμα, την αφήνω στο κρεβάτι της κάθομαι δίπλα της και συνεχίζει να ουρλιάζει μέχρι να τη πάρω αγκαλιά και ζητάει να έρθει στο κρεβάτι μου. Τι να κάνω;”
Απάντηση
Σίγουρα κάτι έχει συμβεί στο σχολείο ή αλλού και έχει ανασφάλεια και φοβίες. Τα παιδιά πολύ εύκολα επηρεάζονται και έχουν φοβίες. Το ότι κοιμάται στο δωμάτιό σας αυτή την περίοδο του κάνει καλό διότι αισθάνεται πιο ασφαλές. Συζητήστε το στο σχολείο μήπως κάποιο παιδί της κάνει “bullying” δηλαδή της παίρνει τα παιχνίδια, την σπρώχνει κλπ. Αν δεν τα καταφέρετε, να συμβουλευτείτε έναν παιδοψυχολόγο που έχει την μεθοδολογία με διάφορα τεστ να εντοπίσει από πού προέρχεται το πρόβλημα.
Ερώτηση
“Έχω ένα μωράκι 13 μηνών με βάρος 10,800. Το πρόβλημα μου είναι το εξής, ενώ το βράδυ κατά τις 9:30 πίνει περίπου 300ml γάλα και κοιμάται ξυπνάει παρά πολύ συχνά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Σηκώνεται όρθιος στην κούνια του και κλαίει μέχρι να πάω να τον πάρω αγκαλιά ώσπου ως δια μαγείας σταματάει και κοιμάται στην αγκαλιά μου. Αυτό τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύ συχνά το βράδυ και νιώθω εξαντλημένη. Πείτε μου τι μπορεί να φταίει; Να σημειώσω πως είμαι 24 ώρες το 24ωρο μαζί του και πως σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει βρεφονηπιακό μιας και πρέπει να ξεκινήσω δουλειά εγώ. Επίσης να σας πω ότι δεν έχει κάποιο κουκλάκι η παιχνίδι αγαπημένο ώστε να χαλαρώνει και για να κοιμηθεί του αρέσει να πιάνει το αυτί μου. Η άποψη σας θα με ενδιέφερε!”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δεν είναι και πολύ δύσκολο να καταλάβουμε ότι εσύ και το μωρό σου έχετε ένα πολύ μεγάλο δέσιμο και θα δυσκολευτείτε και οι δυο να κόψετε τον ομφάλιο λώρο ενόψει βρεφονηπιακού!Θέλει τρόπο! Σε πρώτη φάση να πηγαίνεις στο δωμάτιό του αλλά να μην το παίρνεις αγκαλιά να κοιμάται, αλλά να παραμένεις στο δωμάτιο μέχρι να κοιμηθεί. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές μέχρι να του γίνει μια καινούργια συνήθεια. Γενικά πρέπει να δείξεις αποφασιστικότητα. Να είσαι γλυκιά μαζί του και να του δείχνεις την αγάπη σου, αλλά να μειώνεις σιγά-σιγά την σωματική επαφή.
Ερώτηση
“Έχω ένα γιο 8 μηνών. Το πρόβλημά μου είναι ότι τρομάζει με τα πάντα. Να μπω σε λεωφορείο δεν μπορώ ή ταξί. Ουρλιάζει κ κλαίει με αναφιλητά. Όπως κ να μιλήσω με αγνώστους στο δρόμο ακόμα κ μες το σπίτι κάτι θα τον τρομάξει. Η αλήθεια είναι ότι είμαι μόνη στην πόλη. Δεν είμαι από εδώ, δεν έχω παρέες ή βοήθεια ή κόσμο να μπαίνει στο σπίτι. Βλέπει έμενα κ τον άντρα μου. Πώς να το χειριστώ; Ευχαριστώ”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, από μόνη σου έχεις απαντήσει στο ερώτημά σου! Πρέπει όλοι οικογενειακώς να κοινωνικοποιηθείτε. Πήγαινε πρώτα σε χαμηλών τόνων περιοχές όπως παιδικές χαρές για να βλέπει βλέπει άλλα παιδάκια και να πιάσεις γνωριμίες με άλλες μανούλες, πήγαινε σε σταθμούς δραστηριοτήτων για 1-2 ώρες κλπ. Σιγά-σιγά θα δεις ότι το μωρό σου θα συνηθίσει και δεν θα ενοχλείται από την παρουσία άλλων ανθρώπων. Είναι θέμα χρόνου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ