Site icon TLIFE

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Q&A

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα! Στείλε και εσύ τη δική σου! Όλα τα θέματα που απασχολούν τους γονείς έχουν απαντήσεις!

Ερώτηση
“Το αγόρι μου είναι 3,5 χρονών. Από νεογέννητο ακόμα δεν έκανε τα κακά του παρά μόνο με υπόθετα. Όταν ξεκίνησε τις τροφές τρώει φρουτόκρεμες με ακτινίδια πορτοκάλια, πίνει χυμούς τρώει λαχανικά αλλά πάλι τα ίδια. Δεν έχει δυσκοιλιότητα απλά μπορεί κ τα κρατάει. Του έχω δώσει σιρόπι, λαδάκι κ με το γάλα μαγνησίας βρήκαμε λύση. Αυτό για κάποιο διάστημα γιατί τώρα πάλι γυρίσαμε στα υπόθετα. Μήπως έχετε να μου δώσετε μια λύση; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, από ό,τι φαίνεται το μωρό σου για κάποιο λόγο κρατάει τα κακά του διότι τα θεωρεί δικά του και δεν θέλει ακόμα να τα χάσει. Αυτό είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και συμβαίνει με τα παιδάκια αυτής της ηλικίας και είναι ένα προβληματάκι που λύνεται σιγά σιγά καθώς περνάει ο χρόνος γιατί τελικά κανένα παιδί δεν θέλει να μένει με την πάνα από μια ηλικία και μετά. Παρόλα αυτά καλό θα ήταν να δει το παιδί κάποιος παιδοχειρουργός προκειμένου να κάνει έναν ειδικό έλεγχο μήπως σε μία σπάνια περίπτωση υπάρχει αυτό που λέμε “συγγενές μεγάκωλο” δηλαδή σε κάποιο σημείο του εντέρου το νευρικό σύστημα δεν λειτουργεί πολύ σωστά με αποτέλεσμα το παιδί να καθυστερεί τις κενώσεις του. Εάν αυτή η πάθηση δεν υπάρχει τότε είναι θέμα χρόνου και φυσικά με τη βοήθεια της διατροφής να έρθει κάποια στιγμή που το παιδί σου θα έχει κανονικές κενώσεις.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη χρήση του φούρνου μικροκυμάτων στα παιδιά. Επειδή εργάζομαι και μαγειρεύω το φαγητό από την προηγούμενη μέρα, την επόμενη μέρα το ζεσταίνω στο φούρνο μικροκυμάτων. Είναι επικίνδυνο για την υγεία των παιδιών ή θεωρείτε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, γιατί έχουν ακουστεί διάφορα. Ποια η γνώμη σας; Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων δεν μειώνει τη διατροφική αξία του φαγητού σε σχέση με το συμβατικό μαγείρεμα και ζέσταμα. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες της κατασκευαστικής εταιρείας ώστε να μη γίνεται ανομοιόμορφο ζέσταμα των τροφίμων, διότι σε αυτήν την περίπτωση ή κάποιο σημείο δεν θα ξεπαγώσει καλά ή κάποιο άλλο σημείο θα ζεσταθεί υπερβολικά και υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος. Σύμφωνα με τις έως τώρα έρευνες δεν φαίνεται ότι η παραγωγή μικροκυμάτων από τους φούρνους μικροκυμάτων επηρεάζει την ποιότητα των τροφών αλλά ούτε και την υγεία μας καθώς η ακτινοβολία τους δεν είναι ιονίζουσα δηλαδή δεν είναι ραδιενεργός. Αυτό τουλάχιστον ισχύει μέχρι σήμερα καθώς θα περιμένουμε αρκετό χρόνο ακόμα ώστε να έχουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Ερώτηση
“Η παιδίατρος αφού αρχικά μου έδινε ένα γάλα το οποίο του ήταν πολύ δύσπεπτο, εδώ κ ενάμιση μήνα του δίνει ένα υποαλλεργικό. Αν κ στην αρχή το δεχόταν καλά εδώ κ 20 μέρες δεν ενεργείται καθημερινά, αλλά κάθε τρεις μέρες, δεν ρεύεται εύκολα, σπάνια κ έχει πολύ συχνά κατά την διάρκεια της ημέρας σφίξιμο. Παρόλο που της έχω επισημάνει του προβληματισμούς μου, εκείνη επιμένει να μην του το αλλάξουμε αφού το πίνει. Το πίνει μεν, αλλά δεν έχει αυξήσει την ποσότητα εδώ κ ένα μήνα δηλ.90 ml το τρίωρο. Το παιδί ζυγίζει 4 κιλά. Εσείς συμφωνείτε;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς ξεκινάω από το βάρος του μωρού σου, το οποίο είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό σε σχέση με το γεγονός ότι ήταν ένα πρόωρο και πολύ χαμηλού βάρους γέννησης. Αυτό σημαίνει ότι έτσι κι αλλιώς το μωρό σου σιτίζεται πάρα πολύ καλά. Το ότι τρώει 90 γραμμ. κάθε τρεις ώρες σημαίνει ότι κάνει περίπου 7 γεύματα το 24ωρο, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να μειωθεί όσον αφορά τον αριθμό των γευμάτων εάν κατάφερνες τελικά να φάει το παιδί σου σε κάθε γεύμα λίγο περισσότερο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει εάν άνοιγες λίγο περισσότερο την τρύπα της πιπίλας ώστε εάν μέσα στο 24ωρο φάει 10-20 γραμμάρια παραπάνω σε κάθε γεύμα θα δεις ότι θα αραιώσει τα διαστήματα των γευμάτων. Όσον αφορά την συμπεριφορά του παιδιού σε σχέση με το γάλα, δεν θα ήταν άσχημα να άλλαζες την ταυτότητα του γάλακτος προκειμένου να ψάξεις κάποιο άλλο το οποίο θα ήταν για το συγκεκριμένο παιδί σου πιο εύπεπτο ή να του έκανε λιγότερα πονάκια. Βέβαια αυτά τα οποία περιγράφεις δεν είναι πάρα πολύ θορυβώδη σαν συμπτώματα γι’ αυτό η παιδίατρός σου κάνει λίγο υπομονή και είμαι σίγουρος ότι εάν θεωρήσει ότι έχουν γίνει πιο σοβαρά τα συμπτώματα θα πειραματιστεί με κάποιο άλλο γάλα καθώς δεν είναι ξεκάθαρο εάν το παιδί σου αυτή τη στιγμή έχει κάποια δυσανεξία στο γάλα της αγελάδας ή απλώς έχει κάποια πονάκια, αυτά που παθαίνουν τα παιδάκια τους πρώτους 3-4 μήνες. Επίσης το γεγονός ότι κάνει κένωση κάθε 3 μέρες δεν σημαίνει ότι είναι δυσκοιλιότητα διότι δυσκοιλιότητα θεωρούμε μόνο εάν τα κακά βγαίνουν βώλοι-βώλοι σαν της κατσίκας. Επομένως θα σου έλεγα σε πρώτη φάση να μην ανησυχείς καθώς το βάρος του παιδιού σου είναι απόλυτα ικανοποιητικό αλλά για λόγους ψυχολογικούς θα μπορούσες να ζητήσεις από την παιδίατρο να κάνει κάποια μικρή αλλαγή στο γάλα μήπως και είσαι τυχερή και πάει λίγο καλύτερα.

Ερώτηση
“Γεια σας, το μωρό μου είναι 75 ημερών και θηλάζω αποκλειστικά. Από 40 ημερών άρχισε να έχει πρόβλημα με το να κάνει κακά του, μια του έδωσα υπόθετο και κλύσμα με μέλι από φαρμακείο. Την τελευταία φορά πήγα να τού κάνω κλύσμα και έκανε αμέσως πολύ λίγο, εκεί πιστεύω πως πέταξε το φάρμακο, και μετά από 3 μέρες έκανε μόνο του, τώρα είμαστε στην 9η μέρα που έχει να κάνει. Του δίνω PROTECTIS Baby. Βοηθήσετε μας σας παρακαλώ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα ξέρουμε ότι ένα παιδί που θηλάζει μπορεί να κάνει μέχρι και 10 φορές την ημέρα κακά αλλά μπορεί να κάνει και μία βδομάδα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Μάλιστα έχουν αναφερθεί περιπτώσεις με παιδιά που θηλάζουν τα οποία κάνουν και 15 μέρες χωρίς κάποια κένωση. Εάν το παιδί παίρνει βάρος και σε όλα τα υπόλοιπα είναι φυσιολογικό συνήθως δεν ανησυχούμε από τη στιγμή που το παιδί έχει αποκλειστικό θηλασμό. Καλό θα ήταν βέβαια να κοιτάζατε με τον παιδίατρο ή με κάποιον παιδοχειρουργό να αποκλείσετε την περίπτωση να υπάρχει ένα συγγενές μεγάκωλο το οποίο αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Επίσης μπορείς με τη δική σου διατροφή να βοηθήσεις τις κενώσεις του παιδιού δηλαδή σιγά σιγά να τρως περισσότερα ακτινίδια, δαμάσκηνα, κουάκερ και βλέποντας και κάνοντας όπως λέμε γιατί καμιά φορά αυτές οι τροφές μπορεί να προκαλέσουν πονάκια στο μωρό σου οπότε πρέπει όλα να γίνονται βήμα-βήμα.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, σας ευχαριστούμε για τις απαντήσεις που μας δίνετε. Μας βοηθάτε πολύ! Ήθελα να σας ρωτήσω για τα βρεφικά βιολογικά γάλατα. Την κόρη μου τη θήλαζα 21 μήνες και τώρα πίνει γάλα σκόνη νούμερο 3 περίπου από 250 ml πρωί και βράδυ. Της δίνω το Frisogrow αλλά ο φαρμακοποιός μου πρότεινε το βιολογικό γάλα της Frezyderm λέγοντας ότι είναι πολύ ανώτερο γάλα καθώς τα υπόλοιπα είναι συνθετικά. Έχω μπερδευτεί. Θέλω να δώσω το καλύτερο στο παιδί μου. Ποια είναι η γνώμη σας; Επίσης τώρα που είναι 23 μηνών είναι ικανοποιητική η ποσότητα που πίνει; Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη στην ηλικία που είναι το παιδί σου θα θέλαμε ένα παιδί να τρώει μέσα στο 24ωρο περίπου 500 με 600 ml γάλα πράγμα το οποίο συμβαίνει στην δική σου περίπτωση γιατί σίγουρα θα τρώει κάποιο γιαουρτάκι ή και κάποιο κομμάτι τυρί. Όσον αφορά την επιλογή του γάλακτος θα πρέπει να σου πω ότι όλα τα γάλατα νούμερο 3 αλλά και τα υπόλοιπα γάλατα, νούμερο 1 και 2, που είναι για τις μικρότερες ηλικίες, θεωρητικά είναι βιολογικά δεδομένου ότι βιολογικό χρήζεται ένα προϊόν το οποίο έχει παραχθεί χωρίς να έχουν προστεθεί φυτοφάρμακα και γενικότερα ουσίες που είναι επιβλαβείς για την υγεία μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση για τα γάλατα όλες οι εταιρίες που παράγουν γάλατα 1ης, 2ης και 3ης βρεφικής ηλικίας έχουν αγελάδες που τρέφονται χωρίς φυτοφάρμακα, παράγουν μόνο γάλα και όταν πεθαίνουν δεν είναι είναι προς βρώσιν. Κατά συνέπεια θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλα τα γάλατα 1ης, 2ης και 3ης βρεφικής ηλικίας που παράγονται από εταιρίες που απευθύνονται μόνο σε παιδιά είναι αξιόπιστα και υψηλής βιολογικής αξίας. Αν κάποιο από αυτά είναι ένα κλικ περισσότερο βιολογικό ή όχι νομίζω ότι στην ηλικία που βρίσκεται το παιδί σου δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία καθώς το γάλα στη διατροφή του παιδιού σου έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα επειδή τρώει και τόσες άλλες τροφές ώστε το γάλα να μην του είναι τόσο απαραίτητο.

Ερώτηση
“Έχω μια μπέμπα πέντε μηνών και λόγω ΓΟΠ πίνει ειδικό υπαλλεργικό γάλα και σιρόπι epadoren. Εδώ και μια περίπου εβδομάδα έχει παρουσιάσει έκζεμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και στον πρωκτό. Η παιδίατρος μου σύστησε να αλλάξω γάλα δίνοντας κάποιο ΗΑ ενώ το μωρό πίνει ήδη τέτοιου είδους γάλα. Μίλησα με παιδογαστρεντερολόγο και η γνώμη της είναι να πάρει γάλα με εντελώς υδρολυμένη πρωτεΐνη. Να σημειώσω ότι αίμα στα κακά της δεν έχω δει ποτέ. Ποια είναι η γνώμη σας;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, δεν γράφεις αν η παιδογαστρεντερολόγος εξέτασε το παιδί σου για να έχει ακριβή εικόνα του εκζέματος όπως αναφέρεις ή μίλησες τηλεφωνικά μαζί της. Το καλύτερο από όλα είναι να έχει οπτική εικόνα του προβλήματος του παιδιού σου διότι αν πραγματικά έχουμε ένα έκζεμα που οι γιατροί θεωρούν ότι είναι λόγω αλλεργίας στο γάλα της αγελάδας, το οποίο από ό,τι φαντάζομαι είναι και η μοναδική τροφή που έχει αυτή τη στιγμή το παιδί σου, καλό θα ήταν να προχωρήσεις σε εντελώς υποαλλεργικό γάλα για να δεις μετά από μία βδομάδα περίπου εάν αποκαθίσταται το πρόβλημα ή όχι δεδομένου ότι αυτός ο ερεθισμός θα μπορούσε να μην είναι από αλλεργία στο γάλα αλλά μία τοπική μυκητίαση ή κάποιος άλλος ερεθισμός εξαιτίας της πάνας η οποία κρατάει υγρασία και θερμοκρασία και πολλά παιδιά παθαίνουν αυτό που λέμε περιγεννητικό παράτριμμα. Επομένως πρώτα από όλα πρέπει να γίνει σωστή διάγνωση του προβλήματος και μετά να γίνει η κατάλληλη αντιμετώπιση.

© 2024 tlife.gr