Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
Ερώτηση:
“Έχω έναν μπέμπη εξι μηνών και ακόμα ξυπνάει το βράδυ -μπορεί και ανά δίωρο. Έχω αποκλείσει το ενδεχόμενο της πείνας, τι μπορεί να συμβαίνει; Πέρα από εξαντλημένη, είμαι και ανήσυχη.”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση:
Αγαπητό μανούλα, το θέμα του ύπνου είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που απασχολούν τους νέους γονείς. Τα μωρά δεν ξέρουν πότε είναι νύχτα και πότε είναι μέρα και για αυτό θέλει προσπάθεια για να συνηθίσουν το βιολογικό τους ρολόι στο βιομηχανοποιημένο πρόγραμμα που ακολουθούμε οι ενήλικες στην καθημερινότητά μας. Με λίγα λόγια, για τα μωρά όλο το εικοσιτετράωρο είναι ίδιο (!). Βέβαια, υπάρχουν μωρά πιο εύκολα στον ύπνο και άλλα πιο δύσκολα. Αυτό οφείλεται και στην ιδιοσυγκρασία του κάθε παιδιού, αλλά και στον τρόπο που ζουν στο σπίτι. Στην ηλικία του μωρού σου συνήθως έχει αρχίσει η οδοντοφυΐα και αυτό προκαλεί πόνο. Έτσι, το μωρό σου κάνει πιο “ελαφρύ” ύπνο, όπως λέμε, και για αυτό ξυπνάει. Επίσης, είναι μερικά μωρά που φοβούνται το σκοτάδι (ίσως από στρες που πέρασαν στην ενδομήτριο ζωή τους, δηλαδή όταν ακόμη ήταν μέσα στην κοιλιά της μαμάς) και αυτό μπορεί να τα ακολουθεί και μετά την γέννησή τους. Επίσης, μπορεί το μωρό σου να αισθάνεται ανασφάλεια, καθώς τώρα άρχισε να καταλαβαίνει ότι με τον ύπνο δεν σε βλέπει και εξαιτίας αυτού ξυπνάει. Για κάθε μία αυτές τις περιπτώσεις δοκιμάζουμε κλασσικά δυο- τρεις “συνταγές”: Α) προσπαθούμε να μειώσουμε τις ώρες του ύπνου κατά τη διάρκεια της μέρας και ειδικά από το απόγευμα και μετά, ώστε να αναγκαστεί να συμπληρώσει τον ύπνο κατά τις βραδινές ώρες και Β) πολύ ώρα πριν το βραδινό ύπνο σταματάμε τις δραστηριότητες και χαμηλώνουμε τα φώτα, ώστε να δημιουργήσουμε ηρεμία στο νευρικό του σύστημα προκειμένου να νυστάζει.
Ερώτηση:
“Καλησπέρα σας, έχουμε ένα κοριτσάκι 2,5 ετών που ενώ κοιμόταν κανονικά το μεσημέρι και στη συνέχεια και το βράδυ κατά τις 22.30, ξαφνικά μόλις της κόψαμε την πιπίλα, εδώ και δύο μήνες, άλλαξε εντελώς. Δηλαδή, είτε κοιμηθεί το μεσημέρι, είτε όχι, θα πάει για ύπνο στη 01.00 τα ξημερώματα με πολύ κόπο από εμάς και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε για αυτό. Της κόψαμε το μεσημεριανό ύπνο και δεν άλλαξε πάλι κάτι. Σας παρακαλώ, πείτε μου τι μπορούμε να κάνουμε και πώς να το χειριστούμε. Ευχαριστώ.”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, μπορεί να είναι μια μεταβατική περίοδος λόγω της πιπίλας, όμως κρατάει πολύ καιρό και πρέπει να κάνετε κάποιες κινήσεις για να κοιμάται πιο νωρίς. Βασικά, αρκετή ώρα πριν τον βραδινό ύπνο, δηλαδή κατά τις 20.00 με 21.00, θα πρέπει να σταματάτε κάθε είδους δραστηριότητα, να χαμηλώνετε το φωτισμό και να πηγαίνετε και εσείς για ύπνο, ώστε για το βιολογικό της ρολόι το “01.00” να γίνει για παράδειγμα “23.00”. Επίσης, ένα χαμομήλι μπορεί να βοηθούσε να την ηρεμήσει. Είναι σίγουρο ότι το κοριτσάκι σου δεν θέλει να πάει για ύπνο για να μην σας αποχωριστεί και να μην σταματήσει το παιχνίδι και την παρουσία που της προσφέρετε. Μετά από κάποιες τέτοιες προσπάθειες, θα καταλάβει ότι όλοι πάνε για ύπνο και θα παρασυρθεί και εκείνη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση:
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι τεσσάρων μηνων. Από τους τρεις μήνες ξεκίνησε να κοιμάται όλη νύχτα. Δηλαδή, από τις εννιά το βράδυ έως τις εφτά το πρωί, οπότε και έτρωγε το πρωινό του γάλα. Να σημειώσω, ότι κάνει πέντε γεύματα των 180ml. Την τελευταία εβδομάδα ξυπνάει κάθε νύχτα στις 4.30 λες και έχει… ρολόι. Προσπαθώ να τον ξεγελάσω με πιπίλα, αλλά μάταια. Κάθε δέκα λεπτά κλαίει και αν δεν τον ταΐσω δεν ηρεμεί. Στους τρεις μήνες ήταν 5800 kg και είχε βάρος γέννησης 3450 kg. Τι να κάνω;”
Απάντηση:
Εδώ φαίνεται ότι το μωρό σου έχει ανάγκη από γάλα, διότι δεν θα το έπινε αν δεν πεινούσε και φυσικά δεν θα ησύχαζε. Είναι ακόμα μικρό και δικαιολογείται να πεινάει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, αν το μωρό σου κοιμάται από τις 21.00 μέχρι τις 04.30, είναι επτάμισι ώρες ύπνου, δηλαδή είναι αρκετές για να ξεκουράζεται και να πεινάει ξανά. Ένας άλλος τρόπος είναι να το ξυπνάς εσύ γύρω στα μεσάνυχτα για να τρώει, ώστε να ξαναζητάει μετά από τις επτάμισι ώρες γάλα.
Ερώτηση:
“Γεια σας γιατρέ μου, θα μπορούσατε σας παρακαλώ να μου πείτε αν πρέπει να τρώει φρουτόκρεμα κάθε μέρα το μωρό μου που είναι οκτώ μηνών; Δεν την θέλει καθόλου. Μπορώ να δίνω δύο ημέρες φρουτόκρεμα και δύο δημητριακά ή γάλα;”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, καλό θα ήταν το μωρό σου να παίρνει κάθε μέρα βιταμίνες από φρέσκα φρούτα. Φαντάζομαι ότι έχεις προσπαθήσει με διάφορους τρόπους και έχεις βρει αντίσταση από το μωρό σου. Μην απογοητεύεσαι όμως. Μπορείς να δοκιμάσεις όλα τα φρούτα, ακόμη και τα τροπικά -αν δεν έχει κάποια αλλεργία- και με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να προσθέτεις γάλα ή γιαούρτι μαζί με τα φρούτα ή και δημητριακά ή ό,τι άλλο σκεφτείς, μήπως και πετύχεις ένα τρόπο που θα μπορούσε να τρώει δύο με τρία φρούτα ημερησίως.
Ερώτηση:
“Καλημέρα κύριε Μαζάνη, συγχαρητήρια για όλες τις απαντήσεις σας που μας δίνετε! Το κοριτσάκι μου που είναι οκτώ μηνών έπεσε από τον καναπέ όπως έπαιζε και άνοιξε η μύτη της και έτρεχε αίμα. Μετά από μία- δύο ημέρες κάποιες φορές κάνει έναν πολύ περίεργο, δυνατό και βαρύ ήχο στη μύτη σαν να είναι πολύ μπουκωμένη. Έβαλα ορό, χρησιμοποίησα και αποσυμφορητικό μήπως έχει μυξούλες, αλλά δεν είχε σχεδόν τίποτα. Το κάνει τρεις με τέσσερις φορές μέσα στη μέρα για δύο- τρία δευτερόλεπτα. Δεν μπορώ να καταλάβω αν το κάνει επίτηδες ή έσπασε κάποιο κοκαλάκι. Όταν της πατάω τη μύτη, γελάει και δεν δείχνει να πονάει. Επίσης το αίμα σταμάτησε γρήγορα. Φοβάμαι μήπως έπαθε τίποτα. Μπορείτε να με βοηθήσετε;”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, όλα αυτά που περιγράφεις μπορεί να είναι τυχαία και να μην έχουν σχέση με το πέσιμο, όμως επειδή τώρα σου έχει μπει η ιδέα, καλό θα ήταν με την πρώτη ευκαιρία να το δει ένας ΩΡΛ, ώστε να σιγουρευτείς ότι δεν υπάρχει κάτι σοβαρό.
Ερώτηση:
“Γεια σας γιατρέ και ευχαριστούμε για τη βοήθειά σας. Ο γιος μου είναι τεσσάρων και είναι δύσκολος στο φαγητό, τόσο που πραγματικά απελπίζομαι. Είναι 21 κιλά και έχει 1,11 ύψος. Δεν πίνει ευχάριστα το γάλα έως καθόλου κάποιες φορές και το ξεκίνησε από το καλοκαίρι. Εάν του βάλω δημητριακά ίσως κάτι γίνει. Δεν μου τρώει όσπρια σχεδόν καθόλου. Του αρέσουν πολύ τα μακαρόνια με τυρί, ο αρακάς, το κοτόπουλο και ίσως ρύζι με καλαμπόκι -σπάνια θα φάει φακές με φέτα. Τι να κάνω; Κρέας τρώει πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο. Στεναχωριέμαι πάρα πολύ και έχω μια ανησυχία. Θα έπρεπε; Ποια είναι η γνώμη σας; Ευχαριστώ πολύ.”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, νομίζω ότι αυτά που τρώει το παιδί σου δεν είναι και λίγα. Όλοι μας έχουμε κάποιες προτιμήσεις σε κάποια φαγητά ή αποφεύγουμε κάποια άλλα. Μήπως το πιέζεις πολύ και φέρνει αντίθετα αποτελέσματα; Επίσης, πάντα υπάρχουν τα λεγόμενα “ισοδύναμα” τρόφιμα, ώστε να αντικαταστήσουμε αυτά που δεν του αρέσουν με κάτι άλλο εξίσου ποιοτικά σωστό. Για παράδειγμα, δεν πίνει ευχάριστα το γάλα, όμως τρώει τυρί και ίσως και γιαούρτι. Επίσης, δεν χρειάζεται να τρώει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες κρέατος, αλλά το απαραίτητο. Επιπλέον, να μειώσεις τα μακαρόνια που τον χορταίνουν, ώστε να αναγκαστεί να φάει και κάτι άλλο. Φυσικά, δεν θα πρέπει να του δίνεις γλυκά, διότι χορταίνουν, παχαίνουν και κόβουν την όρεξη για τα υπόλοιπα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ