Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση:
“Γεια σας γιατρέ, ήθελα να σας ρωτήσω για τη χρήση κορτιζόνης στα παιδιά. Η κόρη μου, ηλικίας επτά ετών, έχει εμφανίσει αλλεργική αντίδραση μετά από τσιμπήματα εντόμων. Για αυτό ο παιδίατρος μας έχει δώσει κορτιζόνη. Πόσο συχνά πρέπει να τη χρησιμοποιώ; Είναι ασφαλές ή υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η χρήση κορτιζόνης στις μέρες μας είναι ασφαλής αν η δοσολογία εξατομικευτεί και υπάρχει ιατρική παρακολούθηση. Στα χέρια του γιατρού είναι ένα φάρμακο- εργαλείο που θα μπορούσε να σώσει ζωές. Επομένως, την χορηγούμε μόνο αν πραγματικά υπάρχει ανάγκη και σε δόσεις που θα κάνουν καλό και όχι κακό.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα κύριε Μαζάνη και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας. Είμαι μητέρα δύο παιδιών, τεσσάρων και έξι χρονών. Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: πώς καταλαβαίνω ότι έχουν πάθει ηλίαση; Πολλές φορές μετά τη θάλασσα δεν έχουν όρεξη ούτε να φάνε, αλλά ξαπλώνουν και αμέσως τα παίρνει ο ύπνος. Θα πρέπει να ανησυχώ; Τους βάζω αντηλιακό και καπέλα. Τι άλλο να κάνω;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, υπάρχει μια σειρά από συμπτώματα που θα μπορούσαν να σε υποψιάσουν ότι το παιδί σου έχει πάθει ηλίαση. Συγκεκριμένα, να ανατρέξεις στο προηγούμενο άρθρο μου στο Tlife εδώ!

Ερώτηση:
“Γεια σας, έχω μια κόρη και θα κλείσει τα τρία τον Οκτώβριο. Γυρίσαμε από τις διακοπές πριν μερικές ημέρες και από τότε δυσκολεύεται να κοιμηθεί τα βράδια. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα έως τώρα, νόμιζα ότι τα είχαμε λύσει τα θέματα του ύπνου. Και τώρα, όταν της λέω “πάμε για νάνι”, φωνάζει και βάζει τα κλάματα και δεν θέλει καθόλου να πάμε στο δωμάτιο. Λέτε να φταίνε οι διακοπές που ήταν πιο “λάσκα”; Πώς μπορώ να την ξαναβάλω σε πρόγραμμα;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, πάρα πολλά παιδάκια μετά τις διακοπές χρειάζονται ένα χρονικό διάστημα για να επανέλθουν στους προηγούμενους ρυθμούς τους. Ακόμη και οι ενήλικες πολλές φορές έχουν το ίδιο πρόβλημα. Μην ανησυχείς. Προσπάθησε διακριτικά να την επαναφέρεις, χωρίς νευρικότητες, και σύντομα θα τα καταφέρεις.

Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη χρειάζομαι τη βοήθειά σας. Η μικρή μου ανακάλυψε φέτος τα παγωτά και από όταν δοκίμασε, ζητάει συνέχεια! Εγώ δεν την αφήνω να τρώει, αλλά όταν βρίσκεται με τους παππούδες, της κάνουν τα χατίρια και της παίρνουν πάντα παγωτό. Ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω αν κάνει να τρώει τόσα. Μέχρι πόσα μπορεί να τρώει για να μην την πειράξει το στομαχάκι της;”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το πρόβλημά σου είναι καθαρά κοινωνικό. Θα πρέπει να συνεννοηθείς με τον παππού και τη γιαγιά ότι με την ελευθερία που εχουν στην εγγονή τους, μάλλον δεν την αγαπάνε με το σωστό τρόπο, καθως η χορήγηση γλυκισμάτων με ανεξέλεγκτο τρόπο, αργά ή γρήγορα θα κάνει κακό στο εγγόνι τους. Ας καθορίσουν μία ημέρα να την λένε “η βρώμικη μέρα” και μόνο κατα τη διάρκειά της να δίνουν στο παιδί γλυκίσματα.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164