Site icon TLIFE

Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά σε όλες τις απορίες σας κάθε εβδομάδα!

Q&A

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ μου γεια σας. Ο γιος μου κλείνει τα 13 και έχει αναιμία. Όταν του δίνουμε σίδηρο, του ανεβαίνει λίγο η φεριτίνη, αλλά όχι ο σίδηρος, και μόλις τον κόβουμε, η φεριτίνη ξαναπέφτει. Έχουμε κάνει όλες τις εξετάσεις. Οι Mayer είναι αρνητικές. Τώρα περιμένω τις απαντήσεις για την κοιλιοκάκη. Ωστόσο, δεν ψηλώνει. Αν έχει κοιλιοκάκη επηρεάζει την ανάπτυξή του; Οι Mayer δεν θα έπρεπε να είναι θετικές αν έχει κοιλιοκάκη; Τι άλλο μπορεί να συμβαίνει; Έχει σίδηρο 21 και ψαχνόμαστε εδώ και έναν χρόνο. Τα λευκά του είναι καλά και ο αιματοκρίτης 33,5. Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, θα πρέπει να περιμένεις τις απαντήσεις για την κοιλιοκάκη, διότι αν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, τότε από εκεί δικαιολογείται η διαταραχή του σιδήρου. Και λογικά θα κάνεις την ανάλογη θεραπεία.

 

⇒ Ερώτηση:
Αγαπητέ γιατρέ, συγχαρητήρια για τη στήλη σας και ευχαριστούμε πολύ για το καυστικό σας άρθρο για τον εμβολιασμό. Η κατάσταση με τους καραγκιόζηδες του αντιεμβολιαστικού έχει ξεφύγει. Ο μικρός μου είναι πεντέμισι μηνών, έχει αρχίσει να τρώει φρουτόκρεμα (δεκατιανό) και ρυζάλευρο βανίλια (απογευματινό). Τρώει με όρεξη και το βάρος του είναι οκτώμισι κιλά (γεννήθηκε 3.800). Ο παιδίατρος μας πρότεινε να αντικαταστήσουμε και το μεσημεριανό με ρυζάλευρο βανίλια, διότι ο μικρός έχει παλινδρόμηση (μέτρια, έχει γίνει υπέρηχος) και βγάζει μεγάλες γουλιές. Ποια είναι η γνώμη σας; Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι δυσκολεύεται με το νερό. Πίνει μόνο με το εκπαιδευτικό ποτηράκι, ενώ με το μπιμπερό πνίγεται και το φτύνει. Ποια είναι η ποσότητα νερού που πρέπει να πίνει; Ευχαριστώ πολύ

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, έτσι κι αλλιώς σε 15 μέρες θα πρέπει να ξεκινήσει να τρώει κρεατοχορτόσουπα. Επομένως, η στερεά τροφή θα βοηθήσει και την παλινδρόμηση. Μου κάνει εντύπωση πως δεν μου γράφεις αν για την παλινδρόμηση χορηγείς και το σιρόπι epadoren, το οποίο θα βοηθούσε εξαιρετικά για να μην κάνει αναγωγές. Όσον αφορά το νερό, μπορεί να πίνει όσο θέλει, δεν υπάρχει κάποιο όριο. Και φυσικά, καλύτερα να το πίνει με το ποτηράκι. Αυτό δείχνει ότι το μωρό σου είναι λίγο πιο προχωρημένο.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα. Έχω ένα κοριτσάκι που στο τέλος του μήνα γίνεται δυόμισι ετών. Έκανα μια προσπάθεια να κόψουμε την πάνα και ενώ στην αρχή πήγαινε στο γιογιό, από κάποια στιγμή και μετά άρχισε και έκανε τα τσίσα στο βρακάκι της. Τώρα της βάζω πάλι πάνα και της λέω όταν θέλει τσίσα να πηγαίνουμε στο γιογιό. Αρκετές φορές πάει, αλλά όχι πάντα. Δεν θέλω να την πιέσω. Τι άλλο μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, να κάνεις ακριβώς αυτό που κάνεις! Δηλαδή να μην την πιέζεις. Το μωρό σου θέλει τον χρόνο του και η ηλικία της το επιτρέπει. Να την βοηθάς διακριτικά και πολύ γρήγορα θα μάθει να ελέγχει τους σφιγκτήρες της.

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας γιατρέ. Έχω δύο αγοράκια πρόωρα 32 εβδομάδων. Τώρα είναι τεσσεράμισι μηνών, με διορθωμένη ηλικία δυόμισι μηνών. Είχαν διαφορά στο βάρος όταν γεννήθηκαν και τώρα ο “μεγάλος” πάει πολύ καλά στα ερεθίσματα, γελάει, σε παρακολουθεί με το βλέμμα παντού. “μιλάει” πολύ και όταν είναι μπρούμυτα ανασηκώνει το κεφάλι αρκετά καλά. Ο άλλος είναι σωματικά 600 gr κάτω και τέσσερις πόντους πιο κοντός. Είναι λιγότερα αυτά που κάνει. Ανασηκώνει το κεφάλι όταν είναι μπρούμυτα, άλλα με δυσκολία. Το κεφάλι είναι γυρισμένο από μια κατεύθυνση. Του το γυρνάω φυσικά απ’ την άλλη και το δέχεται. Με ακολουθεί με τα μάτια, αλλά όχι από όλες τις πλευρές. Και γενικά είναι πιο πίσω από τον άλλο. Και ανησυχώ πραγματικά μήπως στην πορεία υπάρξει πρόβλημα. Θα ήθελα τη γνώμη σας. Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, τα μωρά σου γεννήθηκαν αρκετά πρόωρα και λογικά θα χρειασθεί χρόνος, μέχρι να κλείσουν περίπου τους 12 μήνες, για να καταφέρουν να συμπεριφέρονται όπως τα συνομήλικά τους -τουλάχιστον νευρολογικά. Δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση να κάνουν ακριβώς ό,τι θα έκαναν άλλα παιδιά της ηλικίας τους, αλλά που δεν έχουν γεννηθεί πρόωρα. Σημασία έχει σε κάθε εξέταση, ας πούμε κάθε μήνα, να είναι ορατή κάποια βελτίωση και σιγά-σιγά θα ωριμάσουν. Εννοείται ότι θα πρέπει να τους παρέχεις πολλά ερεθίσματα καθημερινά, τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά, για να τα βοηθήσεις.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ, αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα. Η κόρη μου είναι τεσσάρων ετών και τις τελευταίες ημέρες αρνείται να κάνει τα κακάκια της. Έχουμε κόψει την πάνα από τα δύο. Τρέχει πανικόβλητη πάνω-κάτω και μετά τα κάνει πάνω της.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, σίγουρα πρόκειται για κάτι ψυχολογικό. Μπορεί κάποια στιγμή να πόνεσε και τώρα φοβάται. Μπορεί να άκουσε κάτι που την φόβισε ή ακόμη και να έχει δει στον ύπνο της κάποιο όνειρο που την τρόμαξε. Θέλει λίγο υπομονή, χωρίς πίεση. Βοήθησέ την με την διατροφή (ακτινίδια, κουάκερ, κεράσια, δαμάσκηνα, βανίλιες κλπ) και να την βάζεις στο γιογιό πριν “της έρθουν”, ώστε να μην φοβάται και να συνηθίσει.

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας και συγχαρητήρια για την βοήθειά σας. Έχω δίδυμα επτά μηνών με παλινδρόμηση. Θηλάζω και μία φορά την ημέρα, το απόγευμα, δίνω συμπλήρωμα, γιατί προσπαθώ να κόψω τον θηλασμό. Δεν τρώω γαλακτοκομικά, γιατί παρατήρησα ότι επιδεινώνεται η παλινδρόμηση. Μπορώ να δίνω το απόγευμα γιαούρτι ή θα τα ενοχλήσει; Επίσης, το κορίτσι είναι δυσκοίλιο. Τι προτείνετε; Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αφού έτσι κι αλλιώς πρόκειται να σταματήσεις τον θηλασμό, δεν θα υπάρχει πρόβλημα γι’ αυτό που τρως εσύ. Όσον άφορα το γιαούρτι, κάνε μια δοκιμή και θα δεις αν τα ενοχλεί, ώστε να το ρυθμίσεις ανάλογα. Για την δυσκοιλιότητα, να μην τρώει καρότο, ρύζι, μπανάνα, μήλο και να της δίνεις συχνά κουάκερ, δαμάσκηνα, κεράσια, βανίλιες, σπανάκι, παζάρια κλπ.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

© 2024 tlife.gr