Site icon TLIFE

Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας απορίες. Έστειλες την ερώτηση σου;

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζανη, καλησπέρα. Ο μικρός μου είναι 18 μηνών και δεν περπατάει ούτε στέκεται. Κινείται, όπως μερικοί μεγαλύτεροι άνθρωποι που έχουν κινητική δυσκολία. Κάθε φορά που τον βάζουμε όρθιο να περπατήσει, κλαίει και γκρινιάζει. Τι μπορούμε να κάνουμε, για να τον βοηθήσουμε; Σας ευχαριστώ πολύ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, υπάρχει περίπτωση το μωρό να έχει φοβηθεί από κάποια πτώση και γι’ αυτό να μη θέλει να σταθεί όρθιο. Αν η νευρολογική του κατάσταση είναι φυσιολογική, μπορείτε ακόμη να περιμένετε για 2-3 μήνες και αν δεν δείτε βελτίωση, τότε να το δει ειδικός νευρολόγος για παιδιά.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Έχω μία κορούλα 2 μηνών και κάνει μικτή διατροφή. Θηλάζω και μετά της δίνουμε συμπλήρωμα με ξένο γάλα, καθώς δεν χορταίνει μόνο με το δικό μου σχεδόν ποτέ. Εδώ και κάποιες μέρες, όμως, βάζει ολόκληρη την μπουνιά της στο στόμα και την πιπιλάει. Δεν θέλω να της δώσω πιπίλα ακόμα, γιατί φοβάμαι μη δεν θέλει να θηλάζει μετά. Εσείς τι μου προτείνετε να κάνω; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, αν το μωρό σου θέλει πιπίλα, καλύτερα είναι να μάθει τη ξένη και όχι το δάχτυλο της, διότι αργότερα θα της γίνει συνήθεια και δύσκολα κόβεται το πιπίλισμα του χεριού. Όμως, έστω και αν μάθει τη ξένη πιπίλα, δε θα πρέπει να την αφήνεις απεριόριστα, διότι θα γίνει εξις (συνήθεια). Θα πρέπει να τη βγάζεις τακτικά, ώστε να μην τη συνηθίσει πολύ.

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη, καλησπέρα σας! Θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας για το καινούριο εμβόλιο της μηνιγγίτιδας. Είστε υπέρ ή κατά στο να γίνεται στα παιδιά μας; Παρόλο που η παιδίατρος, μου λέει ότι πρέπει να γίνει, η αλήθεια είναι ότι διστάζω και δεν του το έχω κάνει ακόμα. Ποια είναι η δική σας άποψη;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, αν εννοείς το γνωστό εμβόλιο “BEXSERO”, η γνώμη μου είναι να το κάνεις οπωσδήποτε. Είναι πολύ χρήσιμο, ασφαλές και προτείνεται από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα σας. Είμαι μανούλα ενός κοριτσιού 2 ετών και έχω το εξής πρόβλημα: Η μικρή μου ξαφνικά εδώ και λίγο καιρό δεν αγαπάει το μπάνιο – νερό. Μέχρι την ηλικία των 20 μηνών, το λάτρευε. Ούτε στο σπίτι, αλλά ούτε και στην θάλασσα πλέον θέλει. Έχω αγοράσει αρκετά παιχνίδια για το μπανάκι της, αλλά με το που βλέπει την μπανιέρα αρχίζει να κλαίει και να τσιρίζει. Πολλές φορές, ενώ την κάνω μπάνιο με το ζόρι, κλαίει τόσο πολύ, με αποτέλεσμα να πνίγεται απο τα φλέματα της και να μου κάνει αναγωγή. Δεν ξέρω που να απευθυνθώ. Δεν ξέρω πως μπορώ να την βοηθήσω. Της μιλάω συνέχεια. Κάνουμε μπάνιο μαζί όλα της τα παιχνίδια, αλλά για την ίδια, ούτε λόγος. Ακόμη και μια πισίνα παιδική που της πήρα δεν θέλει ούτε να μπει, γιατί φοβάται ότι θα την ακουμπήσει το νερό. Εάν μπορείτε, βοηθήστε με!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή το μωρό σου φοβήθηκε το νερό και το μπάνιο, γι’ αυτό συμπεριφέρεται κατά αυτόν τον τρόπο. Θέλει λίγο υπομονή. Μπορείς για μερικές ημέρες να μην την κάνεις μπάνιο και επίσης προσπάθησε αντί να τη βάζεις μέσα στη μπανιέρα, να χρησιμοποιήσεις ένα βρεγμένο πανί για την καθαριότητα της, ώστε σιγά – σιγά να της φύγει ο φόβος. Επίσης, άσε λίγο τη βρύση ανοιχτή κοντά της, ώστε να συνηθίσει σιγά – σιγά την παρουσία του νερού ή αν επισκεφτείτε την πισίνα, αφήστε την για λίγο, χωρίς να την πιέζεις να μπει μέσα.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας. Έχω ένα αγοράκι πέντε μηνών που μέχρι τώρα θήλαζε μονάχα, αλλά ο γιατρός μας είπε ότι χρειάζεται να του δώσουμε και συμπλήρωμα. Το πρόβλημα είναι  πως το μωρό δεν τρώει από το μπιμπερό. Τι μπορώ να κάνω για να συνηθίσει και το άλλο γάλα;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, είναι μεταβατική περίοδος. Θέλει λίγο υπομονή και το μωρό σου θα συνηθίσει και το άλλο γάλα. Ουσιαστικά, θέλει περισσότερο το θηλασμό, διότι έχει περισσότερη επαφή με εσένα. Τελικά, κάποια στιγμή η πείνα θα το “νικήσει” η πείνα και πρακτικά θα αναγκαστεί να φάει και ξένο.

 Υ.Γ. Αν έχεις οποιαδήποτε απορία, μπορείς να στείλεις την ερώτηση σου εδώ: mazanis@tlife.gr και ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης θα σου απαντήσει!

© 2025 tlife.gr