Μία ακόμα εβδομάδα μας βρίσκει όλους (μικρούς και μεγάλους) στο σπίτι. Παίζουμε, βλέπουμε τις αγαπημένες μας ταινίες και θέτουμε τις ερωτήσεις, για τα θέματα που μας απασχολούν, στον οικογενειακό μας γιατρό. Αν κάτι σε απασχολεί, μην το σκέφτεσαι πολύ. Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα. Εσύ στέλνεις τις ερωτήσεις σου, εμείς τις καταγράφουμε και ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά. Αν έχεις κάτι να τον ρωτήσεις, μπορείς απλά να κάνεις κλικ στην παρακάτω εικόνα:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, το μωρό μου είναι 22 μηνών και έχει προγραμματισμένο εμβολιασμό πνευμονιόκοκκου στο τέλος του μήνα. Ποια είναι η γνώμη σας δεδομένης της κατάστασης που μένουμε στο σπίτι λόγω κορονοϊού, να επισκεφθούμε τον παιδίατρο η να το αναβάλλουμε;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, εν μέσω πανδημίας, ακολουθούμε κανονικά όλους τους εμβολιασμούς. Ο στόχος μας είναι να μην έχουμε άλλες επιδημίες από άλλες αρρώστιες, μετά το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού. Γενικά, οι παιδίατροι για να κάνουν τα εμβόλια στο ιατρείο τηρούν κάποιους ειδικούς κανόνες για να προστατευθούν όλοι, δηλαδή παιδί, γονείς και γιατρός. Συνήθως, τα ραντεβού είναι μεμονωμένα. Εισέρχεται μόνο ένας γονιός με το παιδί και, αν είναι δυνατόν, φοράνε όλοι μάσκα προστασίας.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Έχω ένα αγοράκι 5,5 χρόνων και στο παρελθόν είχε 2-3 επεισόδια λαρυγγίτιδας και ένα οξείας. Είμαστε μισή μέρα στο χωριό και το βράδυ, μετά από παιχνίδι, παρουσίασε βράχνιασμα στη φωνή. Φοβάμαι ότι έχουμε πάλι λαρυγγίτιδα. Έχω μαζί μου σταγόνες soldesanil, αλλά δε ξέρω πόσες σταγόνες να δώσω και ποια η επαναληπτική δόση. Τα κιλά του είναι 16,5kg. Ευχαριστώ πολύ!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, εξαρτάται από την σοβαρότητα της λαρυγγίτιδας. Μπορείς να δώσεις από μια σταγόνα ανά κιλό, αλλά να αυξηθούν πάρα πολύ αν το μωρό δεν μπορεί να αναπνεύσει. Επίσης, μπορείς να δώσεις την δοσολογία που σου είχε δώσει ο παιδίατρος, την τελευταία φορά, μέχρι να επικοινωνήσεις μαζί του.
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ μου, καλησπέρα σας. Έχω ένα γιο 9 ετών και από ό,τι μας είπαν οι γιατροί στα νοσοκομεία που πηγαίναμε κατά διαστήματα έχει πολλά κακά στο έντερο του. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι τροφές πρέπει να του δίνω να τρώει εκτός από ρύζι, μακαρόνια, γλυκά και τηγανιτά. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, συνήθως στην δυσκοιλιότητα αποφεύγουμε μπανάνα, μήλο, ρύζι, καρότο και δίνουμε κουάκερ, ακτινίδια, δαμάσκηνα, χουρμάδες, σπανάκι, λάδι αντί για βούτυρο και όχι τηγανητά.
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ, καλησπέρα. Θα ήθελα να μου πείτε πολύ απλά πως θα πω στην μικρή μου (3 ετών) για την απώλεια του μπαμπά της όταν ήταν ενός έτους. “Έφυγε” από σοβαρή ασθένεια…
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, εξαρτάται με ποιο τρόπο στο ρωτάει (αν στο ρωτάει) το παιδί σου. Συνήθως, λέμε ότι ο μπαμπάς ήταν πάρα πολύ καλός, αλλά κάποια στιγμή αρρώστησε, χωρίς να το θέλει και υπέφερε. Επειδή, λοιπόν, ο θεούλης τον αγαπούσε, διότι ήταν πολύ καλός, δεν ήθελε αν τον αφήσει εδώ στη γη να υποφέρει και τον πήρε στον ουρανό. Από τον ουρανό, ο μπαμπάς μας βλέπει και είναι ευχαριστημένος, όταν και εμείς είμαστε καλά.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Έχω ένα αγοράκι 2 μηνών και παρατηρήσαμε, πριν λίγες ημέρες, ότι από την μια πλευρά του κεφαλιού είναι πατημένο και από την άλλη στρογγυλό. Η γιατρός μας είπε ότι συμβαίνει στα περισσότερα μωρά και απλά να του αλλάξουμε θέση, όταν κοιμάται. Θα ήθελα να ρωτήσω αν πρέπει να το πάω σε κάποιο νευροχειρούργο για να το δει, γιατί μου έχει δημιουργηθεί άγχος. Επίσης, τον θηλάζω και κάποιες φορές του δίνω 3 γεύματα σκόνη, αλλά δεν παίρνει κιλά. Τι πρέπει να κάνω; Είναι το δεύτερο παιδάκι μου. Στο πρώτο, δεν είχα τέτοια προβλήματα.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, όσον αφορά το κεφαλάκι του μπορεί πραγματικά να είναι, λόγω θέσης και στην κοιλιά, αλλά και μετέπειτα. Σε πρώτη φάση, να αλλάζετε την θέση και σε μερικούς μήνες δεν βελτιωθεί, τότε να το δει αρχικά ορθοπεδικός και ύστερα νευροχειρουργός. Όσον αφορά το βάρος του είναι σοβαρό να μην παίρνει το απαιτούμενο. Αν δεν χορταίνει με το μητρικό, τότε μπορεί να χορηγηθεί και συμπλήρωμα με ξένο. Αλλιώς, θα πρέπει να διερευνηθεί αν υπάρχει άλλη αιτία που δεν παίρνει το σωστό βάρος, όπως ουρολοίμωξη, ορμονικές διαταραχές και άλλα.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ