Site icon TLIFE

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις δικές σας ερωτήσεις!

Q&A

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 14 μηνών με φυσιολογική ανάπτυξη τόσο σωματικά όσο και νοητικά. Προβληματίζομαι ωστόσο γιατί ακόμη δεν πιάνει μόνος του το μπιμπερό για να πιει το γάλα του, ούτε και θέλει να τρώει μόνος του το φαγητό. Δηλαδή ένα μπισκοτάκι που κρατάει θα προσπαθήσει να ταΐσει εμένα και δεν θα το βάλει στο στόμα. Δεν είναι ένα λαίμαργο παιδί, τρώει μεν καλά, αλλά ποτέ δεν μου έχει γκρινιάξει από πείνα, ούτε όταν ήταν πολύ μωρό. Γάλα πίνει πρωί και βράδυ γύρω στα 260-180 ml. Δεν θα έπρεπε τώρα πια να πίνει μόνος του το γάλα στο καρότσι ή στο καρεκλάκι του φαγητού; Έχω και την εμπειρία από 4 ανίψια μου που περίπου από 10 μηνών έπιναν μόνα τους το γάλα τους, ειδικά το πρωί. Εμείς ακόμα στην αγκαλιά και τα χεράκια του ούτε ενδιαφέρεται να τα σηκώσει για να πιάσει το μπουκάλι. Πρέπει να ανησυχώ ή να περιμένω κι άλλο; Σας ευχαριστώ για την απάντηση σας και καλή σας χρονιά!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δε νομίζω ότι υπάρχει κάποια ανησυχία τουλάχιστον από αυτά που περιγράφετε. Φαίνεται ότι ασχολείστε πάρα πολύ με το μωρό σας που τελικά αυτό απολαμβάνει όλη αυτή την περιποίηση και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξεκινήσει να κάνει πράγματα που μέχρι τώρα του τα προσφέρετε εσείς. Το καλύτερο από όλα είναι να μην επιμένετε τόσο πολύ και να το αφήσετε μόνο του να ενδιαφερθεί για το περιβάλλον και να προσπαθήσει να φτάσει τα γύρω αντικείμενα ή ακόμα και να φάει. Σίγουρα άλλα παιδάκια κάνουν κάποιες εκδηλώσεις πιο νωρίς και άλλα καθυστερούν. Δε σημαίνει αυτό όμως ότι ένα παιδί έχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα. Οι ποσότητες του γάλακτος που πίνει είναι ικανοποιητικές. Σε γενικές γραμμές πάντως να ξέρετε ότι ένα παιδί μετά τους 17 με 18 μήνες λέμε ότι πρέπει να ξεκινήσει από μόνο του να τρώει και μάλιστα πιο στερεές.


Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 4 μηνών, ξαφνικά άρχισε από μόνο του να μειώνει τις ποσότητες φαγητού του, πχ. από 180 κ 210 που έτρωγε τώρα τρώει 130 με 150 το πολύ. Τι πρέπει να κάνουμε;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη δεν γράφετε πόσα γεύμεατα το 24ωρο κάνει το μωρό σας. Για παράδειγμα αν κάνει πολλά γεύματα δικαιολογείται να τρώει μικρότερες ποσότητες. Συνήθως μετά την ηλικία των 4 μηνών τα μωρά αρχίζουν να κάνουν περίπου 4 γεύματα το 24ωρο. Εάν οι ποσότητες που τρώει είναι ικανοποιητικές αυτό φαίνεται από 2 πράγματα: πρώτον, η συμπεριφορά του είναι καλή, δηλαδή δεν δείχνει να πεινάει και να είναι ανήσυχο ή να έχει μειωμένα αντανακλαστικά και δεύτερον φαίνεται από το βάρος που παίρνει, καθώς το ζυγίζετε μία φορά το μήνα όπως είθισται. Επίσης, γύρω στουος 5 μήνες της ζωής τα παιδιά διπλασιάζουν το βάρος της γέννησής τους και αυτό είναι ακόμη μία απόδειξη ότι τρέφονται σωστά ή όχι.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 25 μηνών. Πόσο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ακόμη δε μιλάει; Προσπαθεί να πει όλες τις λεξούλες, αλλά λέει μόνο δισύλλαβες. Είναι πού δραστήριο, χαρούμενο. Περπατάει από 10 μηνών και τρέφεται κανονικά. Γεννήθηκε 3 κιλά και 50 πόντους. Σήμερα είναι 11 κιλά και 88 πόντους”.

Απάντηση
Έχουμε πει αρκετές φορές ότι ένα παιδί εάν δεν ακούει δεν μπορεί και να μιλήσει. Στην περίπτωση τη δική σας το παιδί ακούει, έχει πει κάποιες λεξούλες και δεν θα πρέπει να ανησυχείτε. Επίσης, θα πρέπει να κοιτάξουμε το ιστορικό και από τα δύο μέρη δηλαδή μπαμπά και μαμά διότι αν υπάρχει κάποιος στην οικογένεια με πρώτου βαθμού συγγένεια και έχει καθυστερήσει να μιλήσει τότε πολύ πιθανόν να συμβεί και στο δικό σας το παιδί. Συνήθως τα παιδιά μέχρι τους 20 μήνες λένε 10-15 λέξεις, στους 22 βάζουν δύο λέξεις μαζί και μετά τους 24 μήνες κάνουν μια μικρή πρόταση με 3 λέξεις.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 4,5 χρονών δεν τρώει ή μάλλον τρώει πολύ λίγο, έχει ύψος 1μ και 13 κιλά μόνο, και αυτά τα κιλά τα έχει 2 χρόνια σταθερά. Θυρεοειδή δεν έχει, εξετάσεις αίματος μια χαρά. Είναι φυσιολογικά όλα αυτά;”

Απάντηση
Πράγματι, σύμφωνα με τα σωματομετρικά που δίνετε το παιδί σας βρίσκεται στις κατώτερες φυσιολογικές καμπύλες. Αυτό όμως από μόνο του δεν σημαίενι τίποτα εάν δεν έχουμε στοιχεία όσον αφορά στην εβδομάδα γέννησής του, το βάρος γέννησης και τα σωματομετρικά των γονιών. Συνήθως ένα παιδί εάν είναι μέσα στις φυσιολογικές καμπύλες έστω και χαμηλά άλλά ειναι υγιές, δεν αρρωσταίνει και οι εξετάσεις του που όπως λέτε έχετε κάνει είναι φυσιολογικές τότε δεν πρέπει να ανησυχείτε.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 21 μηνών, πριν 6 μέρες έπαθε λοίμωξη από λαρυγγίτιδα, πήρε 2 μέρες κορτιζόνη γιατί τότε δεν είχε πυρετό. Αφού έκανε πυρετό ξεκινήσαμε την ζιναντολ εδώ και 5 μέρες, αυτό το ξεπερνάμε. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι εδώ και 2 μέρες δεν πατάει το δεξί του πόδι πάρα μόνο στην μύτη. Η παιδίατρος είπε για υμενίτιδα, είναι η δεύτερη μέρα που το έχω συνέχεια αγκαλιά, μετά δυσκολίας βέβαια, τον αφήνω ελάχιστα κάτω, χθες όμως και σήμερα το μεσημέρι μού κοιμάται 2.5 με 3 ώρες. Βέβαια κοιμόταν αρκετά άλλα όχι τόσο. Πείτε μου σας παρακαλώ τι να κάνω, μένω εξωτερικό και εδώ δεν έχω γιατρό και φοβάμαι μήπως έχει κάτι σοβαρό”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η υμενίτιδα είναι μία άσηπτη ορθοπαιδική πάθηση που παθαίνουν τα παιδιά αλλά μετά από 2-3 μέρες ακινησίας πρέπει κανονικά το πόδι να επανέλθει και το παιδί να μπορεί να περπατήσει. Εάν όμως συνυπάρχει και πυρετός όπως στη δική σας περίπτωση πολύ πιθανόν να υπάρχει μία άλλη λοίμωξη η οποία να είναι πιο σοβαρή. Σε κάθε περίπτωση το παιδί πρέπει να το εκτιμήσει ειδικός παιδο-ορθοπαιδικός για να δούμε εάν συνδυάζεται η δυσκολία της βάδησης με τον πυρετό που είχε έστω κι αν αναφέρετε ότι είχε λαρυγγίτιδα διότι σημαίνει ότι μία ίωση υπήρχε έτσι κι αλλιώς. Επειδή η υμενίτιδα μπορεί να ξεκινήσει από ελαφριάς μορφής και έαν δεν το προσέξουμε να επιφέρει πολύ σοβαρό πρόβλημα στη βάδηση του παιδιού θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε αυτά που σας αναφέρω.

Ερώτηση
“Αξιότιμε κ Μαζάνη, είμαι μητέρα ενός αγοριού 21 μηνών το οποίο γεννήθηκε 3600 με φυσιολογικό τοκετό στις 39 εβδομάδες. Αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα που είχα αντιμετωπίσει με την κόρη μου η οποία τώρα είναι 3,5 ετών. Πιο συγκεκριμένα, ο μικρός ενώ τρώει περίπου 350 ml γάλα πριν κοιμηθεί στις 10.30 – 11.00 θα σηκωθεί πάλι στις 2.30 – 3.00 θα πιει άλλα 200 ml γάλα και στις 7.00 το ίδιο. Επίσης, θέλει να κοιμάται στον καναπέ του σαλονιού μαζί μου. Επειδή έχω να κοιμηθώ σαν άνθρωπος τα τελευταία 3,5 χρόνια οφείλω να ομολογήσω ότι έχω λυγίσει και κοιμάμαι μαζί του μέχρι να τον πάρει για τα καλά ο ύπνος. Τότε τον σηκώνω στην αγκαλιά μου να τον μεταφέρω στο δωμάτιο του αλλά μάταια… ξυπνάει και ουρλιάζει. Στην αρχή προσπάθησα να τον πάω αρκετές φορές στο κρεββάτι του, τον άφησα να κλαίει, κοιμήθηκα στο δωμάτιο του αλλά τίποτα. Για εμένα το πρόβλημα εστιάζεται στο χόρτασμά του. Του δίνω frisogrow 3. Μήπως υπάρχει κάποιο άλλο γάλα για να χορταίνει;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη νομίζω ότι έχετε κάνει τα συνηθισμένεα λάθη που κάνουν οιμητέρες σε αυτή την ηλικία των παιδιών τους. Δηλαδή έχετε κάνει μία κακή αρχή και το παιδί, που είναι δυναμικό σαν χαρακτήρας δεν λέει με τίποτα να αλλάξει τις συνήθειές του και τη μεγάλη του ευχαρίστηση να κοιμάται μαζί με τη μαμά του. Πρέπει να επανέλθετε σε φυσιολογικές καταστάσεις, για παράδειγμα ο καναπές δεν είναι το καλυτερο από όλα ούτε διδάσκετε στο παιδί σας ποιοι είναι οι ρόλοι των μελών της οικογένειας αλλά και των χώρων του σπιτιού.Επίσης να λάβετε υπόψη σας ότι το παιδί σας “εκμεταλλεύεται” και ξυπνάει για να φάει όχι γιατί πραγματικά πεινάει αλλά γιατί θέλει να δει τη μαμά του και να επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται κοντά του. Ξεκινήστε με φυσιολογικά πράγματα. Ξαναγυρίστε στην προσπάθεια που κάνατε, μεταφέροντας το παιδί στο κρεβάτι του και για ένα διάστημα να κοιμάστε στο δωμάτιό του και μόλις αυτό αποκοιμιέται να φεύγετε ότι μετά από πολλές φορές που θα συμβεί να καταλάβει ότι αυτό θα είναι από κει και πέρα το συνηθισμένο πρόγραμμά του. Προσπαθήστε όταν ξυπνάει το βράδυ να καθυστερείτε να του δίνετε το γεύμα, πηγαίνοντας κάθε 2-3 βράδια 15 λεπτά πιο πίσω την στιγμή που θα του το δώσετε προκειμένου έτσι σιγά σιγά που το βραδινό γεύμα που θα έπινε στις 3 να το πιει στις 6 το πρωί. Μην ψάχνετε για κάποιο άλλο γάλα, η αιτία δεν είναι αυτό αλλά η “ασυλία” που δείχνετε στο μωρό σας το οποίο όπως σας προανέφερα σας “εκμεταλλεύεται.

Ερώτηση
“Έχω δύο παιδιά 9,5 ετών και 14 μηνών. Το δεύτερο παιδί δεν έχει αρχίσει ακόμη να μιλάει. Λέει μόνο μαμ, μαμ και κυρίως εκφράζεται με μουγκανητά. Ακούει πολύ καλά και καταλαβαίνει πλήρως τα πάντα. Γεννήθηκε 38+4 ημερών με καισαρική, οι δείκτες ανάπτυξης είναι όλοι φυσιολογικοί. Πρέπει να ανησυχώ για την ομιλία και τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το παιδί; Πότε επισκεπτόμαστε λογοθεραπευτή; Τέλος το πρώτο παιδί είναι άριστος μαθητής και δεν είχαμε ανάλογο θέμα”.

Απάντηση
Πολλές φορές, τα δεύτερα παιδιά δεν μιλούν γρήγορα αλλά περισσότερο παρακολουθούν τι γίνεται στο περιβάλλον τους γιατί όπως λέμε στην καθομιλουμένη “αγοράζουν”. Εφόσον το παιδί ακούει και έχει πει κάποιες λεξούλες γρήγορα θα έρθει η στιγμή που θα αρχίσει να μιλάει και μετά μάλλον δεν θα μπορέσει να μιλήσει κανείς άλλος στο σπίτι σας! Για να το βοηθήσετε πάντως θα πρέπει να του διαβάζετε πολλά παραμύθια και ιστορίες τις οποίες να επαλαμβάνετε σε καθημερινή βάση, να του μιλάτε κανονικά και όχι χαιδευτικά και να μη βλέπει τηλεόραση και γενικά ιστορίες σε οθόνη.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τον ύπνο των μωρών. Έχω ακούσει ότι τα μωρά πρέπει να καταλαβαίνουν τις ώρες της μέρας γι’ αυτό πρέπει να κοιμούνται στο δωμάτιό τους μόνο το βράδυ. Είναι σωστό αυτό; Πρέπει να πηγαίνουν στο δωμάτιό τους κατά τη διάρκεια της μέρας για ύπνο ή να κοιμούνται στο σαλόνι, στο γυμναστήριο, στο καρότσι για να προσαρμόζονται στη “φασαρία” της ημέρας έτσι ώστε να κουράζονται και να κάνουν συνεχόμενο ύπνο το βράδυ; Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται ένα μωρό κατά τη διάρκεια της μέρας και σε τι περιβάλλον;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, λίγο πολύ τα πράγματα έχουν έτσι όπως τα περιγράφετε αλλά τις περισσότερες φορές η κατάσταση του κάθε παιδιού εξατομικεύεται ανάλογα και με τη συμπεριφορά που έχει στο σπίτι του. Σε γενικές γραμμές τα μωρά δεν ξέρουν πότε είναι μέρα και πότε είναι νύχτα. Η φύση τους προβλέπει επίσης τα μωρά να μην κοιμούνται συγκεκριμένες ώρες και γενικώς λέμε ότι μάλλον είναι άνθρωποι της νύχτας. Εμείς εκ του πονηρού επειδή ξέρουμε ότι το βιολογικό ρολόι του κάθε ανθρώπου όταν ρυθμιστεί ανάλογα θα το ακολουθεί κάθε μέρα και κάθε νύχτα, προσπαθούμε από πολύ νωρίς να ρυθμισουμε το ρολόι του παιδιού μας, δηλαδή κατά τη διάρκεια της μέρας χρησιμοποιούμε όλους τους ήχους και τις δραστηριότητες που θα είχαμε (ραδιόφωνο, τηλεόραση, ανοιχτά παράθυρα) έστω και αν μέσα στην ημέρα αποφασίσει το παιδί κάποια στιγμή να κοιμηθεί και αντίθετα κατά τη διάρκεια της νύχτας έχουμε πολύ χαμηλό φωτισμό, δεν κάνουμε θόρυβο και αν το παιδί ξυπνήσει για οποιοδήποτε λόγο μιλάμε χαμηλόφωνα και έχουμε ένα πολύ χαμηλό φως, της νύχτας όπως λέμε. Εάν αυτό το κάνουμε με μεθοδικότητα, τα περισσότερα παιδιά ρυθμίζουν το βιολογικό τους ρολόι τις ώρες που εμείς έχουμε αποφασίσει. Και το λέω διότι έχουμε άπειρα παραδείγματα που επειδή οι γονείς ήθελαν το παιδί τους να κοιμάται την ημέρα και να είναι ξύπνιο το βράδυ λόγω διαφόρων επαγγελματικών δραστηριοτήτων το πετύχαιναν άρα το βιολογικό ρολόι είναι εκείνο που μπορεί να ρυθμιστεί και να κοιμάται ή να ξυπνάει το παιδί ανάλογα με τη βούλησή μας.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχουμε ένα κοριτσάκι 2.5 ετών. Με τον ερχομό του δεύτερου μωρού μας, το οποίο είναι 3 μηνών, ζηλεύει αφόρητα αλλά αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι δεν τρώει παρά μόνο γάλα. Ποτέ δεν ήταν το παιδάκι που τρώει πολύ, έχουμε θέμα με το φαγητό, αλλά όχι έτσι. Τι μας συμβουλεύετε;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα είναι κάτι πάρα πολύ συνηθισμένο που συμβαίνει όταν έρχεται στο σπίτι ένα καινούργιο μέλος της οικογένειας. Από ό,τι φαίνεται το παιδί σας τρώει ίσα ίσα αυτό που του καλύπτει την πείνα και είναι και πιο εύκολο γιατί είναι σε υγρή μορφή. Πρέπει να κάνετε πολλή υπομονή, να μη δείχνετε ότι σας ανησυχεί πάρα πολύ το γεγονός ότι δεν τρώει γιατι το παιδί θα το εκμεταλλευτεί περισσότερο και γενικότερα όταν σας βλέπει ανήσυχους θα σας προσελκύσει την προσοχή με αυτά τα οποία του δείχνετε ότι σας προβληματίζουν. Η πείνα του παιδιού θα το οδηγήσει κάποια στιγμή να αρχίσει να ξανατρώει από τη στιγμή που βλέπει ότι αδιαφορείτε γι’ αυτό.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω μια κορούλα 4 μηνών. Γεννήθηκε 38 εβδομάδων, 3370 κιλά, 50 εκ. ύψος και 34 περίμετρο κεφαλής. Τώρα είναι 6800, 64 ύψος και 39.5 περίμετρο. Τρώει αποκλειστικά ξένο γάλα, 5 γεύματα 750ml. Ήθελα να μάθω αν το βάρος της είναι καλό, γιατί φαίνεται πως θα τριπλασιάσει το βάρος γέννησης πολύ νωρίτερα από το χρόνο”.

Απάντηση
Πράγματι το βάρος του μωρού σας είναι πάρα πολύ καλό. Δεν μπορείτε φυσικά να κάνετε δίαιτα στο μωρό σας γιατί εκείνο που τρώει είναι μόνο γάλα. Απλώς θα το έχετε στο μυαλό σας και αν υπάρχει και κάποια κληρονομκότητα παχυσαρκίας στην οικογένεια ώστε καθώς μεγαλώνει το παιδί σας να μην του δίνετε πράγματα που είναι περιττά όπως γλυκά, κρέμες, μπισκότα κ.λπ. Φυσικά με την καθοδήγηση τουο παιδιάτρου σας, ανάλογα με σωματομετρικά στοιχεία που θα εξελιχθούν θα σας συμβουλεύσει ποια είναι η σωστότερη διατροφή. Επειδή τουλάχιστον μέχρι τον πρώτο χρόνο της ζωής του η διατροφή του ορίζεται αποκλειστικά από το παιδίατρο πιστεύω ότι θα καταφέρετε τουλάχιστον μέχρι το χρόνο να μην πάρει το παιδί σας περιττό βάρος. Από το χρόνο και μετά που συνήθως τα παιδιά τρώνε το φαγητό των γονιών τους εκεί θα εξαρτηθεί από το τι κάνετε γενικότερα μέσα στο σπίτι σας.

© 2024 tlife.gr