Ο παιδίατρος του Tlife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις σας

Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις των γονιών και λύνει τις απορίες τους κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση:
“Το μωρό μου είναι 2,5 μηνών. Από την αρχή κάνει γουλίτσες, τεντώνει το κορμάκι της και το κεφάλι προς τα πίσω και όταν την ταΐζουμε αργεί πολύ να φάει (1-1,5 ώρα διαρκεί το τάισμα) και συνήθως τρώει μέχρι 90ml. Η σίτισή της είναι μικτή, γιατί δεν φτάνει μόνο το δικό μου γάλα. Στην αρχή έπινε το optipro, μετά της δώσαμε το Humana ha. Άωρα έκανε εμετό και δεν μου πήρε βάρος μια εβδομάδα, έβλεπε το μπουκάλι και έκλαιγε. Της άλλαξα το γάλα, αλλά έκανε το ίδιο. Πήγαμε για υπέρηχο και έδειξε παλινδρόμηση. Τώρα πίνει μητρικό και το allernova Novolac. Επίσης, παίρνει και σιρόπι epadore τρεις φορές την ημέρα. Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το παιδί; Φοβάμαι μην μου πνιγεί, έχει συχνά βήχα από πνίξιμο. Για πόσο καιρό θα έχει παλινδρόμηση; Στην αρχή έτρωγε εύκολα το allernova, 120ml πολύ εύκολα, μετά από τέσσερις ημέρες δεν το τρώει και το διώχνει. Τι να κάνω;”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συνήθως αρχίζει να υποχωρεί μετά τους έξι μήνες της ζωής. Νομίζω ότι θα πρέπει να χορηγήσεις και ένα αντιαναγωγικό γάλα τύπου AR. Επίσης, ίσως να πρέπει να αυξήσεις τη δόση του epadoren ή και να προσθέσεις ένα δεύτερο αντιαναγωγικό σιρόπι.

 

Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη, η κόρη μου είναι 16 μηνών και τελευταία κάθε πρωί, την ώρα που πίνει το γάλα, κάποια στιγμή σταματάει, βήχει και βγάζει γάλα, άλλες φορές λιγότερο, άλλες περισσότερο. Μετά δεν θέλει άλλο, με αποτέλεσμα να πίνει περίπου 100 ml. Το βράδυ δεν το βγάζει ποτέ. Μόνο το πρωί και κάθε πρωί. Δεν την πιέζω καθόλου, από μόνη της πολλές φορές μάλιστα θέλει κι άλλο αλλά μόλις βήξει, αυτό είναι. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μπορείτε να με βοηθήσετε;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, φαίνεται ότι το πρωί που το στομάχι της είναι άδειο, κάνει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση του γάλακτος από το στομάχι προς τον οισοφάγο και αυτό της προκαλεί καούρες και τσουξίματα. Γι’ αυτό συμπεριφέρεται και με τον τρόπο που περιγράφεις. Θα σε συμβούλευα για μερικές ημέρες να μην πίνει γάλα το πρωί, αλλά να τρώει μια κρέμα ή γάλα με δημητριακά για να δεις αν θα κάνει τα ίδια και μετά θα αποφασίσεις πώς θα το χειριστείς.

 

Ερώτηση:

“Κύριε Μαζάνη, γεια σας. Έχω την εγγονή μου, 12 μηνών, και κάνει συνέχεια βήχα, έχει μυξούλες και πηγαίνει στον παιδικό σταθμό. Γιατί το παθαίνει συνέχεια; Ελένη.”

Απάντηση:
Αγαπητή Ελένη, είναι πολύ συνηθισμένο όταν ένα παιδί πηγαίνει στο σταθμό να αρρωσταίνει περισσότερο από τα άλλα. Στατιστικώς, τα παιδιά που πηγαίνουν στο σταθμό αρρωσταίνουν 4-5 φορές περισσότερο από τα άλλα και αυτά που δεν πηγαίνουν στο σταθμό, αλλά έχουν αδελφάκια που φοιτούν στο σχολείο, αρρωσταίνουν και αυτά περισσότερο. Βέβαια, κάποια παιδιά είναι πιο ευαίσθητα και άλλα λιγότερο. Αν οι παιδίατρος έχει κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο και δεν έχει διαπιστώσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα του παιδιού, ώστε να σας συστήσει εξετάσεις ή αποχή από το σχολείο, τότε θα πρέπει να κάνετε υπομονή και καθώς θα μεγαλώνει, θα δυναμώσει και θα αντιμετωπίζει καλύτερα τις λοιμώξεις.

 

Ερώτηση:
“Καλησπέρα γιατρέ. Έχω ένα αγοράκι 22 μηνών, είναι 10.100 και 84 πόντους. Πριν τρεις ημέρες έκανε κακά και πονούσε. Ήθελε να βγάλουμε αμέσως την πάνα. Ήταν ερεθισμένη λίγο η περιοχή. Δεν ήθελε να τον ακουμπάω. Την ίδια ημέρα ξεκίνησε πυρετό και την επόμενη έφτασε το απόγευμα 40. Η παιδίατρός μας που τον είδε, είπε ότι είναι ένα απλό. Του κάναμε εξετάσεις αίματος, ούρων και φαρυγγικό επίχρισμα. Τα λευκά είναι 20000 και τα αιμοπετάλια 600. Η ούρων καθαρή, αλλά βρήκαμε στρεπτόκοκκο στο επίχρισμα. Η γιατρός μας ξεκίνησε αντιβίωση. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι ο μικρός δεν δέχεται το χέρι μου στο σώμα του από την αρχή. Μπορεί αυτό να είναι από τον πυρετό ή να το ψάξω ευχαριστώ;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η λοίμωξη σύντομα θα περάσει, αφού κάνει τη θεραπεία που περιγράφεις. Όσον αφορά το άγγιγμα, μάλλον είναι κάτι το ψυχολογικό και παροδικό. Κάτι ενόχλησε το παιδί και δεν θέλει να το αγγίζουν. Γενικά, τα παιδάκια, όταν είναι άρρωστα, βγάζουν και κάποιες ιδιορρυθμίες στη συμπεριφορά τους ή στην όρεξή τους.

 

Ερώτηση:
“Καλημέρα κ. Μαζάνη. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το δεύτερο παιδάκι μου. Γεννήθηκε 3700 και 50 πόντους στην 38η εβδομάδα. Σήμερα είναι τριών μηνών και έχει φτάσει 8500 κιλά και 65 πόντους με αποκλειστικό θηλασμό. Θεωρείται παχύσαρκο; Να σημειώσω ότι είναι αγόρι. Επίσης, εγώ γεννήθηκα 4000 και 52 πόντους, αν παίζει κάποιο ρόλο αυτό. Θα πρέπει να καθυστερήσουμε την εισαγωγή στερεών τροφών μετά τον έκτο μήνα; Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, ένα παιδάκι όταν θα γίνει πέντε μηνών, θα πρέπει απλώς να διπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε. Το δικό σου, δηλαδή, θα πρέπει στους πέντε μήνες να ζυγίζει 7400 γραμμάρια. Επομένως, μάλλον είναι λίγο πιο πάνω από το κανονικό, όμως μην σε ανησυχεί, αφού τρώει μόνο γάλα. Απλώς, στο μέλλον να προσεχείς τη διατροφή του: να μην του δίνεις κρέμες με ζάχαρη, γλυκά, λιπαρά κλπ. Μπορείς να ξεκινήσεις τις στέρεες τροφές κανονικά μετά τους έξι μήνες.

 

Ερώτηση:
“Καλησπέρα, έχω ένα αγοράκι τρεισήμισι μηνών, το οποίο ξεκίνησε να βήχει από τριών εβδομάδων. Όχι πολύ, δύο-τρεις φορές την ημέρα, αλλά σταθερά κάθε μέρα. Ο βήχας είναι ξερός και τρχύς, μου φαίνεται πολύ ασύμβατος με το βρέφος και ο παιδίατρος λέει ότι δεν είναι κάτι, αλλά είναι δυνατόν ένα βρέφος σε αυτή την ηλικία να βήχει εδώ και τρεις μήνες;”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, όπως τα περιγράφεις φαίνεται να έχεις δίκιο. Αν πραγματικά το μωρό σου βήχει συνέχεια, θα πρέπει να γίνει ένας καλός εργαστηριακός έλεγχος: 1) ακτινογραφία θώρακος, μήπως έχει κάτι στους πνεύμονες ή έξω από τους πνεύμονες που τους πιέζει και δημιουργεί βήχα, 2) υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου, μήπως και έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, 3) έλεγχο για αλλεργία στο γάλα, 4) αλλεργία στο περιβάλλον του σπιτιού, όπως ακάρεα κλπ και 5) έλεγχο του θυρεοειδή αδένα.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Φωτογραφία εξωφύλλου: iStock
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164