Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Καλήμερα, θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση σχετικά με τον θηλασμό. Έχω ένα μωράκι τρεισήμισι μηνών. Από την πρώτη μέρα της γέννησης τρώει και συμπλήρωμα, καθώς παράγω ελάχιστο γάλα. Αντλώ κάποιες φόρες και με θήλαστρο και δεν ξεπερνάει τα 50ml. Την τελευταία εβδομάδα, δεν ξεπερνά τα 15ml και έχει αρχίσει και η μπέμπα να μην θέλει να θηλάσει. Την βάζω στο στήθος και γκρινιάζει. Θέλω να μου πείτε τη γνώμη σας, αν πρέπει να το κόψω ή αν είναι σωστότερο να συνεχίσω να προσπαθώ να το αντλώ με το θήλαστρο και να θηλάζω τη μικρή όποτε θέλει. Τάσο λίγη ποσότητα γάλακτος βοηθάει το μωρό; Υ.γ.: το μωρό πίνει 240ml ξένου γάλατος. Σας ευχαριστώ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το γάλα που αντλείς από το στήθος σου φυσικά και δεν φτάνει να θρέψει το μωρό σου. Ωστόσο, έστω και μια μικρή ποσότητα αρκεί για να του δώσει κάποια χρήσιμα συστατικά που το θωρακίζουν για τις αρρώστιες και του προσφέρουν σημαντική εγκεφαλική ανάπτυξη. Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς την ποσότητα των χρήσιμων συστατικών που παίρνει, όμως αν δεν σε βασανίζει και αν δεν κουράζεται το μωρό σου, η γνώμη μου είναι να το συνεχίσεις για όσο γίνεται.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Γεια σας γιατρέ, έχω μια κορούλα δυόμιση χρόνων που εδώ και ένα μήνα ταλαιπωρείται από έντονη φαγούρα στους έσω αγκώνες και στο θώρακα. Πριν εμφανίσει όλα αυτά, είχε πρήξιμο στο άνω βλέφαρο του ματιού της. Ο παιδίατρος μας έγραψε σταγόνες για το μάτι και πέρασε. Η φαγούρα, όμως, που έχει και δεν φεύγει με τίποτα τι είναι;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για κάποια μορφή αλλεργίας εξ επαφής. Δηλαδή, κάτι που ακουμπάει στα σημεία αυτά να προκαλεί αντίδραση αλλεργική και γι’ αυτό έχει και την φαγούρα. Μπορεί να είναι ένα ρούχο, ένα παιχνίδι, ένα κάθισμα που ακουμπάει κλπ. Εκτός από κάποιες αντισταμινικές αλοιφές που μπορείς να απλώσεις στα επίμαχα σημεία για να ανακουφίσεις τη φαγούρα, θα πρέπει να παρατηρήσεις τι είναι εκείνο που έρχεται σε επαφή με την περιοχή, ώστε να το απομακρύνεις.
⇒ Ερώτηση:
Καλημέρα σας, θα ήθελα τη γνώμη σας, όχι ότι έχω πάρει και πολλές για το πρόβλημα που αντιμετωπίζω, αλλά ανησυχώ -συγκρατημένα όμως. Η μικρή μου είναι 27 μηνών και το βάρος της είναι 11,50kg. Από 15 μηνών έκοψε μόνη της τα αλεσμένα φαγητά, όπου έτρωγε σχεδόν τα πάντα. Η συνέχεια όμως άλλαξε, το παιδί μου τρώει μόνο όσπρια, ψωμί ολικής ζυμωτό, αμύγδαλα και καρύδια (φυσικά ανάλατα), όλα τα φρούτα, φυσικό χυμό, ντομάτα, αγγούρι και τυρί κρέμα αλειμμένο στο ψωμί της. Δεν υπάρχει στη διατροφή της καθόλου το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, τα μακαρόνια, βραστά λαχανικά και ό,τι άλλο μπορεί κάποιος να φάει. Φυσικά μεγαλώνει, ψηλώνει, βάρος παίρνει με δυσκολία. Επίσης, στο γάλα δεν λέμε ποτέ όχι. Οτιδήποτε νέο προσπαθούμε να δοκιμάσουμε, της προκαλεί αναγούλα-αηδία. Τη συμβουλή σας παρακαλώ!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, ένα πράγμα είναι σίγουρο, το μωρό σου δεν είναι άρρωστο και επίσης δεν έχει ανορεξία. Η όρεξή του είναι φυσιολογική. Μονό που “έχει άποψη” στο τι θέλει να φάει. Επομένως, θα πρέπει να “εκμεταλλευτείς” την όρεξή της και να την παρασύρεις να φάει αυτά που “πρέπει”. Αυτό γίνεται ως εξής: θα πρέπει να εξαφανίσεις αυτά που της αρέσουν και να υπάρχουν στο τραπέζι αυτά που έχεις επιλέξει τη συγκεκριμένη μέρα σε μικρές ποσότητες, ώστε να μην μπουκώνει το μάτι της. Όταν έρθει η ώρα να φάει, θα της προτείνεις μόνο αυτά που έχεις επιλέξει. Εκείνη, στην αρχή τουλάχιστον, θα γκρινιάξει αλλά μην ανησυχείς. Όταν θα την νικήσει η πείνα, τότε κάποια στιγμή θα υποχρεωθεί να φάει αυτό που έχει μπροστά της. Είναι μια μέθοδος που έχει δοκιμαστεί και πάνω-κάτω με αυτό τον τρόπο πετυχαίνει. Φυσικά θα πρέπει να έχεις πίστη πρώτα εσύ για το κόλπο και να μην υποχωρήσεις στην γκρίνια της. Η λογική λέει ότι αν είναι υγιής (που είναι φυσικά), τότε θα φάει, διότι θα την οδηγήσει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπερα σας γιατρέ, έχω μία κορούλα που τον Αύγουστο θα γίνει πέντε χρονών και έχω ανακαλύψει οτι γλείφει ή μασαει τα μαλλια της. Είχα παρατηρήσει εδώ και καιρό ότι έπαιζε πολύ με τα μαλλιά της και τα έφερνε συχνά στο πρόσωπό της, αλλά πλέον είμαι σίγουρη ότι τα τρώει κιόλας. Πρέπει να τη δει χειρουργός, μήπως έχει σχηματιστεί κάποια μπάλα από τις τρίχες; Μήπως να μιλήσουμε και με ψυχολόγο;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η συνήθεια αυτή έχει υπόστρωμα ψυχολογικό. Θα πρέπει να κάνεις ένα υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλιάς και οπωσδήποτε να συμβουλευτείς ψυχολόγο για παιδιά. Δεν ξέρω περισσότερα στοιχεία για το περιβάλλον του παιδιού σου για να σε βοηθήσω. Όμως ο ψυχολόγος θα καταλάβει ποια είναι η ευαισθησία του παιδιού σου (κάτι από το σχολείο ή κάποια ζήλια κλπ) και θα σε βοηθήσει να το λύσεις.
⇒ Ερώτηση:
Κυριε Μαζανη, ο γιος μου έχει βγαλει τα πρώτα του δοντάκια και δεν ξέρω πώς να τα καθαρίζω. Μπορείτε να μου εξηγήσετε πως τα βουρτσίζουμε;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, είναι πολύ απλό και διασκεδαστικό. Μπορείς να πάρεις μια γαζούλα και να τα τρίβεις ελαφριά ή με μια μαλακή οδοντόβουρτσα χωρίς οδοντόκρεμα ή με μια ειδική δαχτυλήθρα από σιλικόνη σε μορφή βούρτσας. Αυτό, καλό θα ήταν να το κάνεις τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.
⇒ Ερώτηση:
Γεια σας, έχω ένα μωρό πέντε μηνών που έχει συνηθίσει να κοιμάται στην αγκαλιά μας. Το θέμα είναι πώς θα καταφέρουμε να φτιάξουμε το πρόγραμμά του. Δεν εννοώ να μην το θηλάζω όταν ξυπνάει, αλλά πώς θα μάθει να κοιμάται στην κούνια του. Γιατί σε αυτή τη φάση, μόλις το ακουμπάμε στην κούνια, αμέσως ξυπνάει οπότε το αφήνω να αποκοιμηθεί στο κρεβάτι μας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ευχαριστώ πολύ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, είναι μια καλή συνήθεια για το μωρό σου που αισθάνεται ευτυχισμένο στην αγκαλιά σου, αλλά πολύ κουραστικό πια για σένα. Αυτή λοιπόν η “κακιά συνήθεια” μάλλον θα χειροτερέψει αν δεν λάβεις τα μέτρα σου γρήγορα, τώρα που είναι ακόμα αρχή. Καταρχάς, θα ξεκινήσεις να μειώνεις το χρονικό διάστημα που το κρατάς στην αγκαλιά σου, έστω και αν ξυπνάει και διαμαρτύρεται. Επίσης, θα ξεκινάς να το κοιμίζεις στο κρεβατάκι του, έστω και αν στην αρχή θα διαμαρτύρεται. Θα βρεις εσύ το πόση ώρα θα το αφήνεις να κλάψει στην αρχή. Δηλαδή, δεν θα το βασανίζεις, αλλά με την τακτική αυτή θα αρχίσει να καταλαβαίνει ότι αλλάζουν οι συνήθειες που είχε μέχρι τώρα. Κάποια στιγμή, θα το νικάει ο ύπνος και θα αναγκάζεται να κοιμάται. Αν αυτό γίνει μερικές φορές, τότε θα αλλάξει και τη συνήθεια που λες ότι σε ενοχλεί. Εννοείται ότι πρώτα-πρώτα εσύ θα πρέπει να έχεις πειστεί ότι η κατάσταση πρέπει να αλλάξει, διότι δεν αντέχεις άλλο και γιατί τα πράγματα θα χειροτερέψουν και μελλοντικά θα είναι πολύ πιο δύσκολο να το αλλάξεις, καθώς το παιδί θα αποκτήσει μεγαλύτερο “εγώ” και άποψη στα θέλω του.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ